Παρασκευή, 29 Μάρτιος 2024

Η Ελλάδα βαθιά στην καρδιά της Ευρώπης

Μπορεί πολλοί να συζητούν την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά η Ελλάδα μέρα την μέρα εγκαθίσταται όχι απλά στο λεγόμενο «μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης» αλλά βαθιά στην καρδιά της. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι ήδη το πρώτο θέμα συζήτησης και όχι απλά επικαιρότητας. Πουθενά αλλού αυτό δεν είναι τόσο χαρακτηριστικό όσο στην Γαλλία. Τα δυο άρθρα που ακολουθούν – που μας τα έστειλε από το Παρίσι η Συλβί Γκρουζόφ- συμπυκνώνουν με τον καλύτερο και πιο ακραίο τρόπο τις δυο εκδοχές αντιμετώπισης της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρώτο, που έγραψε ο νυν διευθυντής της Le Monde, (μια από τις πιο έγκυρες εφημερίδες του κόσμου) Erik Izraelewicz έχει τίτλο "L'euro ou la drachme? Aux Grecs de choisir" και το δεύτερο που έγραψε ο Εdwy Plenel πρώην διευθυντής της ίδιας εφημερίδας, τον εξίσου χαρακτηριστικό τίτλο "Nous sommes tous des Grecs. Où va la France?"

Το πρώτο, γραμμένο με πολύ θυμό, με το νόημα να είναι «τους βαρεθήκαμε αυτούς τους κατοίκους της μικρής και σχιζοφρενικά άσχετης χώρας, αν δεν ψηφίσουν σωστά, ας τους διώξουμε χωρίς συναισθηματικές αναστολές». Το δεύτερο, γραμμένο με πολύ θαυμασμό για την ιστορία αυτής της μικρής/ μεγάλης χώρας. Επαναλαμβάνεται το γνωστό «Είμαστε όλοι Έλληνες», ρήση που κατά καιρούς έχει σώσει την χώρα από το γκρεμό που έσπρωχνε η ίδια τον εαυτό της. Αν και στην πραγματική ζωή επικρατούν πάντα οι αποχρώσεις, τα δύο άρθρα αποδεικνύουν κραυγαλέα ότι η ελληνική κρίση και τα ελληνικά διλήμματα μπροστά στις εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι ήδη βαθιά ευρωπαϊκά και συναρτώνται άμεσα με την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το 2020. Ίσως αυτό το γεγονός να είναι και η μοναδική εξασφάλιση για την Ελλάδα ότι θα δώσει την απίστευτα δύσκολη μάχη της εντός και όχι εκτός του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Δείτε εδώ τα δύο άρθρα:

http://www.lemonde.fr/a-la-une/article/2012/05/22/l-euro-ou-la-drachme-aux-grecs-de-choisir_1705305_3208.html

http://www.mediapart.fr/article/offert/c554ea209946b0ec3adbd434f5472824

Σχόλια  

 
0 #1 Μαίρη Κ. 30-05-2012 10:14
Το παράδειγμα των δύο άρθρων αναδεινύει τις πολωτικές απόψεις του διεθνούς Τύπου και ίσως της διεθνούς κοινής γνώμης για το ελληνικό ζήτημα.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση