Πέμπτη, 28 Μάρτιος 2024

H υποδοχή της νέας συμφωνίας

Τώρα, λοιπόν, που και το Grexit έχει απομακρυνθεί κανονικά από το προσκήνιο αλλά και το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας-γέφυρα έφυγε από την μέση - μετά από την θλιβερή αλλά υπαρκτή ψήφιση της συμφωνίας με τους "εταίρους" από την Βουλή των Ελλήνων, μετά και από την έγκριση του Eurogroup: η επιψήφιση από τα Κοινοβούλια των "εταίρων" και ιδίως από το Bundestag δεν αναμένεται να φέρει πρόβλημα - μένουμε με μια 3ετή συμφωνία (3η Δανειακή Σύμβαση +3ο Μνημόνιο), την οποία έχουμε να εφαρμόσουμε. Τόσο απλά.
Βέβαια, η δομή αυτής της συμφωνίας είναι τέτοια, η σειρά των προαπαιτούμενων για τις εκταμιεύσεις έχει προβλεφθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε εν τέλει η λογική της συμφωνίας-γέφυρα διατηρήθηκε από την πίσω πόρτα. Τι θα πει αυτό; Ότι η πρώτη εκταμίευση των 23 δις από τα συνολικά 86 ακούγεται μεγάλη, όμως βασικά περιλαμβάνει το σωσίβιο 10 δις προς τις τράπεζες (που τις ξεπάτωσαν οριστικά οι βαρουφακισμοί), συν την αποπληρωμή της πρώτης συμφωνίας-γέφυρα (που είχε 3μηνη διάρκεια), συν τα οφειλόμενα προς ΕΚΤ/ΔΝΤ, άντε κι ένα μπουναμά για εκκαθάριση των arrears (που τα έχτισαν, στο εσωτερικό, οι βαρουφακισμοί). Από εκεί και πέρα, για κάθε βήμα προαπαιτούμενο. Δηλαδή... ψήφος της Βουλής των Ελλήνων.
Πάντως, πλέον η συμφωνία υπάρχει! Και το πιο σωστό το είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: "από την κοινωνία θα κριθεί αν είναι καλή η συμφωνία". Πιο διεξοδικά, θα κριθεί από το αν η κοινωνία επιλέξει/μπορέσει να αξιοποιήσει τα όποια θετικά αφέθηκε να περιλάβει η βαρύτατη σε υποχρεώσεις και αμφίβολη σε εφαρμοσιμότητα συμφωνία. Όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες, "a deal is as good as what you make of it".
Όλοι , λοιπόν, είναι ώρα να στραφούμε στο τι αληθινά περιέλαβε η νέα αυτή συμφωνία. για την οποία ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε - ο οποίος βρέθηκε πολιτικά "ο μεγάλος χαμένος" στο τελευταίο Eurogroup, κι αυτό δημιουργεί άλλου είδους κινδύνους στο άμεσο μέλλον... - έκρινε χρήσιμο να πει: "Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει τώρα να κάνει περίπου το αντίθετο εκείνου που υποσχέθηκε στην προεκλογική περίοδο [...]. Η Ελλάδα είναι τώρα σε έναν δρόμο, για τον οποίο όλοι πιστεύουν ότι είναι μια νέα ευκαιρία για την χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει ως μέλος της Ευρωζώνης, μόνον άμα καταβάλει εξαιρετικές προσπάθειες".
Δυο κομβικά σημεία της συμφωνίας είναι αφενός οι πόροι (και οι προδιαγραφές) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αφετέρου οι πόροι (και οι μηχανισμοί) για επανεκκίνηση της επένδυσης στην Ελληνική οικονομία - και ως εκ τούτου για κάτι που λέγεται "ανάπτυξη". Και στα δυο αυτά θα επανέλθουμε, θαρρούμε, σε αρκετά σημειώματα στο μέλλον - με το ζήτημα του "νέου ΤΑΙΠΕΔ" (που κόντεψε να γίνει νάρκη...) να διεκδικεί κεντρικό ρόλο.
Όμως η πρώτη επαφή με την νέα συμφωνία θα είναι η δημοσιονομική διόρθωση. Που έρχεται να επικαθήσει σε μια αποσταθεροποιημένη οικονομία. Η πρόβλεψη είναι για ύφεση -2,1% έως -2,3% φέτος. Το 2016 δεν προβλέπεται εντυπωσιακά καλύτερο. Μήπως, λοιπόν, το κάτσαμε το γαϊδουράκι;
Επειδή όμως η συμφωνία είναι φρέσκια-φρέσκια , την "υποδέχθηκε" μια προσήκουσα δόση αισιοδοξίας:
"Ανέλπιστη" και "απροσδόκητη", ακόμη και για την συντηρητικά εκφραζόμενη δια διαρροών ΕλλΣτατ, η αναφερθείσα εξέλιξη του ΑΕΠ το β΄ 3μηνο του 2015 (διάστημα που περιλαμβάνει αρκετήν αναστάτωση από τους ακραίους βαρουφακισμούς, αν και όχι το end-run της "τραπεζικής αργίας"/των capital controls). Γι αυτό άλλωστε και η ίδια η ΕλλΣτατ μερίμνησε να θυμίσει ότι "οι παρούσες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν" με την κατάρτιση/ανακοίνωση προσωρινών στοιχείων στα τέλη Αυγούστου.
Πάντως, αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% σε σχέση με το α΄ 3μηνο της χρονιάς, και ακόμη περισσότερο αύξηση 1,4% σε σχέση με το β΄ 3μηνο του 2014 (τότε που ζούσαμε ακόμη στο .... success story Σαμαρά/Βενιζέλου) δεν είναι διόλου αμελητέα.
Κάποιοι βιάστηκαν να θεωρήσουν ότι μέρος αυτής της αυξητικής καταγραφής ανάγεται στην προληπτική υπερκατανάλωση των νοικοκυριών λόγω ακριβώς απειλής "κουρέματος" καταθέσεων μετά την τραπεζική αργία. Όμως μόλις λίγα 24ωρα αυτής της λαμπρής επιτυχίας Βαρουφάκη καταγράφηκαν στο 3μηνο Απριλίου-Ιουνίου. Αντίθετα μάλιστα, στο κλείσιμο της περιόδου υπήρχε η ανησυχία και το άγχος από την γενική απώλεια ελέγχου.
Αν κάτι θετικό λειτούργησε στο δεύτερο 3μηνο,, ήταν ένα καλό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, πριν η τρικλοποδιά από τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και τα κλειστά ΑΤΜ φέρει το πάγωμα Ιουλίου (το οποίο τώρα ελπίζεται ότι προσπερνιέται). Να δούμε, όμως, πού θα πάει τώρα....

Δημοσιεύτηκε στην Ναυτεμπορική στις 20/8/2015

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση