Thursday, 28 March 2024

Οι τρεις δεξαμενές της ακροδεξιάς

assets LARGE t 240161 54121275 type12128Η μετανάστευση, το απαξιωμένο κομματικοκρατικό σύστημα και η κοντόφθαλμη πολιτική λιτότητας της Γερμανίας είναι το μείγμα που οδηγεί στην εκρηκτική άνοδο του ελληνικού νεοναζισμού.

Με την κρίση, για διάφορους λόγους, κερδίζει συνεχώς έδαφος η ακροδεξιά σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ. Στη χώρα μας η άνοδός της είναι ιδιαίτερα θεαματική. Πριν από την κρίση η οργανωμένη ακροδεξιά ήταν ασήμαντη. Σήμερα όχι μόνο έχει εκπροσώπους στη Βουλή αλλά και αναπτύσσεται ραγδαία. Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο; Εξηγείται αν λάβουμε υπόψη μας τρεις βασικούς αλληλοσυνδεόμενους παράγοντες: τη μετανάστευση, το απαξιωμένο κομματικοκρατικό σύστημα και την κοντόφθαλμη πολιτική λιτότητας της γερμανικής κυβέρνησης.

Μετανάστευση: Σε αυτόν τον χώρο καμιά μεταπολιτευτική κυβέρνηση δεν συγκρότησε ένα ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό και συγχρόνως ανθρώπινο σχέδιο αντιμετώπισης ενός προβλήματος που συνεχώς εντείνεται. Εντείνεται λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας (η φύλαξη των συνόρων, κυρίως στο Αιγαίο, είναι εξαιρετικά δύσκολη), λόγω της συμφωνίας του Δουβλίνου ΙΙ που απαγορεύει μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα μας να προωθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και τέλος λόγω της πλήρους ανικανότητας του κράτους να χειριστεί το εξαιρετικά πολύπλοκο μεταναστευτικό ζήτημα. Για τους παραπάνω λόγους η μετανάστευση πήρε, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας, τεράστιες διαστάσεις - ενώ η αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν σπασμωδική, αναποτελεσματική και συχνά εξαιρετικά βάρβαρη. Τα αποτελέσματα αυτής της θλιβερής κατάστασης είναι γνωστά: δημιουργία γκέτο μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις, αύξηση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας (που δεν οφείλεται βέβαια μόνο στη μετανάστευση) και οργή όλων αυτών που δεν μπορούν πια να κυκλοφορούν με ασφάλεια στη γειτονιά τους. Επιπλέον, τα περισσότερα ΜΜΕ, αν δεν δημιούργησαν, σίγουρα συνέβαλαν στη δαιμονοποίηση των μεταναστών - νόμιμων και παράνομων. Για παράδειγμα, πόσοι Ελληνες πολίτες ξέρουν πως η είσοδος των μεταναστών στην αγορά εργασίας δεν αυξάνει, αλλά μειώνει την ανεργία - αφού οι θέσεις εργασίας που καταλαμβάνουν είναι λιγότερες από τις θέσεις που θα χάνονταν με το κλείσιμο επιχειρήσεων, επιχειρήσεων που επιβιώνουν λόγω της φθηνής εργασίας των μεταναστών.

Το κομματικοκρατικό σύστημα: Τα δύο μεγάλα κόμματα της μεταπολίτευσης είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάντια της χώρας. Η μεν κυβέρνηση Καραμανλή διπλασίασε σχεδόν το ελληνικό χρέος, κυρίως, αλλά όχι μόνο, με τη λεγόμενη «επανίδρυση του κράτους». Δηλαδή με την αναδιανομή των λαφύρων της εξουσίας από τους πράσινους στους γαλάζιους.

Οσο για την πασοκική κυβέρνηση που ακολούθησε, αυτή διαχειρίστηκε με τον πλέον ερασιτεχνικό τρόπο τη μνημονιακή επίθεση της τρόικας. Αποτέλεσμα: τα δύο άκρως πελατειακά και λαϊκιστικά πρώην μεγάλα κόμματα να καταρρεύσουν, δημιουργώντας ένα κενό εξουσίας που το κατέλαβαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή.

Το μεν πρώτο κόμμα προσελκύοντας όλους αυτούς που αποφάσισαν να τιμωρήσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - ενώ το νεοναζιστικό κόμμα πέτυχε να αυξήσει σημαντικά την επιρροή του στον χώρο όλων αυτών που λανθασμένα θεωρούν τη μετανάστευση την πηγή όλων των δεινών της χώρας.

Η γερμανική πολιτική της λιτότητας: Η Γερμανία μέσω διάφορων μηχανισμών (π.χ. δανειζόμενη με μηδενικά επιτόκια και «βοηθώντας»/δανείζοντας τη χώρα μας πιο ακριβά, εξάγοντας περισσότερα από ό,τι εισάγει κ.τ.λ.) παίρνει πολλά και δίνει λίγα (μέσω του ΕΣΠΑ και των άλλων μέσων στήριξης). Παρ' όλα αυτά η Γερμανίδα καγκελάριος επιμένει σε μια τιμωρητική, κοντόφθαλμη, βάρβαρη πολιτική λιτότητας, που εντείνει την ύφεση, την ανεργία και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας. Παρ' όλη την υποτιθέμενη στροφή της κυρίας Μέρκελ υπέρ της Ελλάδας, αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική συνεχίζεται - καθιστώντας την αποπληρωμή του χρέους αδύνατη, αλλά και περιθωριοποιώντας/εξαθλιώνοντας ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού.

Ενα μέρος αυτού του πληθυσμού υποστηρίζει τη Χρυσή Αυγή, ένα κόμμα που επιτίθεται και εναντίον των Ευρωπαίων «τοκογλύφων» και εναντίον των μεταναστών.Δεν είναι λοιπόν περίεργο πως αυτό το μείγμα, σε συνδυασμό με τη γενική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οδηγεί στην εκπληκτική άνοδο του ελληνικού νεοναζισμού.

Πόσοι Ελληνες πολίτες ξέρουν πως η είσοδος των μεταναστών στην αγορά εργασίας δεν αυξάνει, αλλά μειώνει την ανεργία;

*Δημοσιεύτηκε στο Έθνος στις 02-02-2013.

Add comment


Security code
Refresh