e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
H ραδιοφωνική εκπομπή "Ασκώ τα Δικαιώματα μου, στην Ευρώπη του Αύριο" (κάθε Παρασκευή, 12-1μ.μ, ΕΡΤ) ασκεί το δικαίωμα της καλοκαιρινής άδειας μέχρι το τέλος Αυγούστου. Μπορείτε όμως να ακούσετε τις ζωντανές ηχογραφημένες συνεντεύξεις από την εκπομπή "Ασκώ τα Δικαιώματα μου" με κοινό θέμα "Υπάρχει έξοδος από την Κρίση;" και καλεσμένους τους: Δημήτρη Μάρδα & Γιώργο Καββαθά, Ηλία Μόσιαλο, Σταύρο Μαυρουδέα, Γιάννη Βαρουφάκη, Νικόλα Οικονομίδη, Αλέκο Παπαδόπουλο, Αιμίλιο Αυγουλέα, Κωνσταντίνο Γάτσιο, Μιχάλη Μασουράκη και Γιάννη Μηλιό. Επίσης τον Ιωάννη Θεοδοσίου, Γιώργο Δουράκη, Πέτρο Λινάρδο- Ρυλμόν, Γιώργο Παγουλάτο, Γιώργο Πλειό
|
Ραδιοφωνική συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημητρίου, Προέδρου του Levy Institute στον Περικλή Βασιλόπουλο
Δείτε εδώ την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που έγινε στην εκπομπή "Ασκώ τα Δικαιώματα μου, στην Ευρώπη του Αύριο", στο Α' Πρόγραμμα της ΕΡΑ στις 7/8/2015.
Περικλής Βασιλόπουλος: Έχετε διεθνή εμπειρία, γνωρίζετε τον Πρωθυπουργό όπως και πάρα πολλά στελέχη της σημερινής κυβέρνησης. Είναι επίσης γνωστό τοις πάσι ότι το Levy Institute αλλά κι εσείς προσωπικά με την κατεύθυνση σας έχετε επηρεάσει και την οικονομική σκέψη του Σύριζα αλλά και συνολικά της κυβέρνησης. Δεν θα μπορούσε ο Πρωθυπουργός μετά τις εκλογές να έχει μία εναλλακτική λύση, χωρίς να φτάσουμε στο παρά πέντε εφόσον δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο όπως κι εσείς υποστηρίζετε και να αναγκαστεί να υπογράψει αυτήν τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου;
Δημήτρης Παπαδημητρίου: Πρωτίστως θα ήθελα να σας πω ότι δεν γνωρίζω πόση επιρροή έχω στον έλληνα Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι αυτό που έκανε η κυβέρνηση τους πρώτους πέντε μήνες είναι νομίζω το ότι άλλαξε την κατεύθυνση της Ευρώπης, ότι έδωσε μεγαλύτερη σημασία του τι σημαίνει να είσαι ένα μικρό κράτος το οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να είναι ισότιμο με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης αλλά αποδεικνύεται ότι δεν είναι. Αυτό αρχίζει να χτυπάει τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ευρωζώνης και γι' αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό αυτό που έγινε. Το γεγονός ότι χρειάστηκαν πέντε μήνες για να γίνει αυτό το οποίο ίσως να μπορούσε να γίνει σε τρεις ή και τέσσερις μήνες κανείς δεν μπορεί να το ξέρει, ούτε κι εγώ φυσικά, εφόσον δεν ήμουν μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας. Εκ των υστέρων όμως πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να γινόταν αυτή η Συμφωνία τουλάχιστον τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και όχι τον Αύγουστο, παρόλο που η ίδια η συμφωνία δεν θα ήταν διαφορετική, είτε την κάναμε νωρίτερα, είτε αργότερα. Ίσως να μην είχαμε τους περιορισμούς κεφαλαίων αν και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε διότι μην ξεχνάτε ότι η ασφυξία της ρευστότητας είχε αρχίσει ήδη από τον Δεκέμβριο, οπότε μπορεί οι έλεγχοι κεφαλαίων να είχαν γίνει τον Απρίλιο.
|
"H υποδοχή της νέας συμφωνίας" του Αντώνη Παπαγιανίδη
"Πάντως, πλέον η συμφωνία υπάρχει! Και το πιο σωστό το είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: "από την κοινωνία θα κριθεί αν είναι καλή η συμφωνία". Πιο διεξοδικά, θα κριθεί από το αν η κοινωνία επιλέξει/μπορέσει να αξιοποιήσει τα όποια θετικά αφέθηκε να περιλάβει η βαρύτατη σε υποχρεώσεις και αμφίβολη σε εφαρμοσιμότητα συμφωνία. Όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες, "a deal is as good as what you make of it". Δέιτε εδώ το άρθρο του μέλους μας Αντώνη Παπαγιαννίδη που δημοσιεύτηκε στην Ναυτεμπορική στις 20/8 και στο koinoniapoliton.gr.
|
Ε-library: Εβδομαδιαίο Δελτίο Διαλόγου που αποστέλλεται ηλεκτρονικά κάθε Πέμπτη σε 2,500 μέλη, φίλους, συνδρομητές της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ και σε 200 συλλογικούς φορείς (ΒΟΥΛΗ, ΑΕΙ, ΜΚΟ). Τα άρθρα και οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν εκπροσωπούν αναγκαστικά την Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Δ/ντης: Περικλής Βασιλόπουλος.
|
|