e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
"Ασκώ τα δικαιώματά μου" (ΕΡΤ)
Κάθε Παρασκευή, από τις 12 έως τη 1 το μεσημέρι, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Αυτήν την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 καλεσμένοι είναι: Ο Καθηγητής Δημήτρης Τσαμάκης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), μιλά για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (Τηλεπικοινωνίες & Τηλεόραση) στην ευρωπαϊκή Ενιαία Ψηφιακή Αγορά και τον ρόλο της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής. Ο Νίκος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ, μιλά για τις τεχνικές προδιαγραφές κατανομής του Τηλεοπτικού Ψηφιακού Φάσματος και τις αναμενόμενες άδειες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Ο Άγγελος Βλάχος, συγγραφέας του βιβλίου «Τουρισμός και δημόσιες πολιτικές στη σύγχρονη Ελλάδα», εκδόσεις Κέρκυρα. Ακουστε εδώ το ηχητικό αρχείο της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματα μου" (26.05.2017).
|
"Athens Calling" (ΕΡΤ)
Αυτή τη Δευτέρα 29/05/17, (Πρώτο Πρόγραμμα, 10-12 το βράδυ) η εκπομπή θα ασχοληθεί με τον ρόλο της σύγχρονης τέχνης (contemporary art) στην αποκάλυψη καινοτόμων πλευρών της κρίσης αλλά και στην ανάδειξη «πλάγιων» δρόμων για την έξοδο από αυτήν στο πλαίσιο του Δημόσιου κοινωνικού χώρου. Ένα από τα κύρια σημεία διαφοροποίησης της σύγχρονης τέχνης σε σχέση με την «μοντέρνα» ή την κλασική τέχνη είναι το πολυεπίπεδο των μορφών της (performance, εγκαταστάσεις, video Art, μετά-τέχνη, εννοιολογική τέχνη, LandArt –τέχνη στη γη- κ.α.), όπως και ο τρόπος της δημόσιας έκθεσής της σε ειδικά Μουσεία και Εκθέσεις. Καλεσμένοι που συζητούν με τον Περικλή Βασιλόπουλο είναι: Κατερίνα Τσέλου, βοηθός Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Έκθεσης Documenta 14 που διεξάγεται ταυτόχρονα στην Αθήνα- κυρίως στο ΕΜΣΤ και το Ωδείο- και το Κάσελ της Γερμανίας. Φωτεινή Μπάρκα, υπεύθυνη τύπου της Documenta 14. Γιώργος Δρίβας, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην 57η Μπιενάλε Βενετίας (Μάιος- Οκτώβριος 2017). Η εικαστική του εγκατάσταση με τίτλο «Εργαστήριο Διλημμάτων» είναι μια αφηγηματική εγκατάσταση, βασισμένη στην τραγωδία του Αισχύλου «Ικέτιδες», η οποία επιχειρεί –με αφορμή το δίλημμα που η τραγωδία θέτει μεταξύ της σωτηρίας του Ξένου και της διατήρησης της όποιας ασφάλειας του Εγχώριου- να εκθέσει την αγωνία, την απορία και τη σύγχυση ατόμων και κοινωνικών ομάδων όταν καλούνται να διαχειριστούν παρόμοια διλήμματα. Κωνσταντίνος Βασιλείου, επιμελητής και μεταφραστής του βιβλίου της N. Heinich «Το παράδειγμα της σύγχρονης τέχνης: Δομές μιας καλλιτεχνικής επανάστασης» (Εκδ. Πλέθρον), μιλά για την ιδιαιτερότητα της σύγχρονης τέχνης σε σχέση με την μοντέρνα και την κλασική τέχνη. Και τέλος, θα γίνει μια απολογιστική εκτίμηση της έκθεσης «ArtAthina» που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στο γήπεδο Τάε Κβον Ντο Παλαιού Φαλήρου.
|
Αν θέλετε να ακούσετε τις προηγούμενες εκπομπές «Ασκώ τα Δικαιώματα μου», (κάθε Παρασκευή 12-1μ.μ, Α' Πρόγραμμα ΕΡΤ) και «Athens Calling» (κάθε Δευτέρα 10-12μ.μ, Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ) πατήστε στη διεύθυνση https://www.mixcloud.com/PericlesVassilopoulos/ |
"Την κάτσαμε την βάρκα" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Ασφαλώς και δεν είναι η στάση των αγορών εκείνη που θα υπαγορεύσει τα επόμενα βήματα. Επενεργεί πάντως ως μοχλός πίεσης και προς τους Σώϋμπλε του κόσμου τούτου, όσο κι αν εμείς την εισπράττουμε ως ψυχρολουσία άμεσα: αν η Ελλάδα δεν σταθεί στα πόδια της, πειστικά, δεν θα την κουβαλήσουν παρακάτω οι αγορές. Πολιτική θα είναι, λοιπόν, η συνέχεια. Και με το επενδεδυμένο στην Ελλάδα - και όχι στην Κυβέρνηση! - πολιτικό κεφάλαιο, δύσκολα θα αφεθεί να προσαράξει...". Δείτε εδώ το άρθρο του μέλους μας Αντώνη Παπαγιαννίδη που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" στις 26/5 και στο koinoniapoliton.gr
|
"Οι δικαιούχοι της Ευρώπης" του Θανάση Βασιλείου
"Ετσι, στην Ευρώπη, οι συζητήσεις για «το μέλλον της Ευρώπης» συνεχίζονται -και έτσι θα 'πρεπε-, με μια διαφορά: γίνονται εν κενώ, σαν να μην υπάρχει παρόν και σαν να μην υπάρχει η πύκνωση των εμπειριών του πρόσφατου παρελθόντος· σαν να υπάρχει έλλειψη ιστορίας και ερειπίων.Η κανονική θέση θα έπρεπε να ήταν: Για να υπάρξει μέλλον, θα πρέπει να στηθεί το σκηνικό του παρόντος. Ο άνεργος θα πρέπει να ζήσει τώρα. Το αγέννητο για να γεννηθεί θα πρέπει οι μέλλοντες γονείς του να βρίσκονται στη σανίδα σωτηρίας τώρα. Δείτε εδώ το άρθρο του μέλους μας Θανάση Βασιλείου που δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" στις 19/5 και στο koinoniapoliton.gr
|
Εκδήλωση
Δείτε εδώ την πρόσκληση του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνει η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων) με θέμα:"Ηλεκτρονικές επικοινωνίες & ταχυδρομικές υπηρεσίες στην ενιαία ψηφιακή αγορά" και το οποίο θα διεξαχθεί στις 8 & 9 Ιουνίου στο πολιτιτστικό κέντρο "ΔΑΪΣ".
|
Εκδήλωση
Δείτε εδώ την πρόσκληση της παρουσίασης του βιβλίου του Άγγελου Βλάχου με τίτλο:"Τουρισμός και Δημόσιες Πολιτικές στη σύγχρονη Ελλάδα (1914-1950)" (εκδόσεις Κέρκυρα-economia Publishing) που θα γίνει τη Δευτέρα 29 Μαΐου και ώρα 6μ.μ στο ΕΒΕΑ. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αντώνης Παπαγιαννίδης.
|
|