e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
"Athens Calling" (ΕΡΤ)
Αυτή τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018, 10-12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6 / 105,8) η εκπομπή "Athens Calling" (Η Αθήνα καλεί) του Περικλή Βασιλόπουλου θα ασχοληθεί με τις Εξαρτήσεις και τη Δημόσια Υγεία, τη Φιλοσοφία της Ιατρικής και την Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία (10 Οκτωβρίου). Στο στούντιο της Αγίας Παρασκευής καλεσμένοι είναι οι: Θωμάς Παπαρρηγόπουλος, Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Χριστίνα Δάλλα, επ. Καθηγήτρια Ψυχοφαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που μιλούν για το βιβλίο «OI ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ. Αίτια, μηχανισμοί, εκδηλώσεις, αντιμετώπιση» (ναρκωτικά, αλκοόλ, νικοτίνη, φάρμακα, συμπεριφορικές εξαρτήσεις κ.α) του οποίου έχουν την επιστημονική επιμέλεια (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2018). Ο Γιώργος Μαραγκός, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μιλά για το βιβλίο «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» των R. Paul Thomson & Ross E.G. Upshur (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2018). O Στέλιος Στυλιανίδης, Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ιδρυτής της ΕΠΑΨΥ (Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας) που γιορτάζει τα 30 χρόνια δράσης της, μιλά για την Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία.
H αρχή της εκπομπής θα αναμεταδοθεί με live μετάδοση μέσω του ηλεκτρονικού συνδέσμου στο facebook: https://www.facebook.com/pericles2013
|
"Ασκώ τα δικαιώματα μου" (ΕΡΤ)
Tην Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018,12-1 το μεσημέρι, (Α' Πρόγραμμα της ΕΡΑ, 91,6/105,8) στην εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου μαζί με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη καλεσμένοι ήταν οι: Γεώργιος Δελλής, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το βιβλίο του «Δήμος και Αγορά. Το Δημόσιο Δίκαιο «αλλιώς», με το βλέμμα της οικονομικής ανάλυσης» (εκδόσεις Ευρασία). Περικλής Γκόγκας, αν. Καθηγητής Οικονονομικής Ανάλυσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για τη βουτιά των μετοχών στο Χ.Α., την ανθεκτικότητα των ελληνικών ομολόγων και τις εναλλακτικές λύσεις στήριξης των τραπεζικών μετοχών (asset protection, scheme, bad bank κ.α).
|
"Γιατί η Κοινωνιολογία" του Νίκου Μουζέλη
"Μια διαφορά (όχι η μόνη) μεταξύ κοινωνιολογίας και των άλλων κοινωνικών πειθαρχιών (όπως για παράδειγμα της οικονομικής επιστήμης) είναι ο ολιστικός προσανατολισμός. Η κοινωνιολογία προσπαθεί να εξετάσει πώς συνδέονται μεταξύ τους οι χώροι της οικονομίας, της πολιτικής, της κοινωνικής οργάνωσης και του πολιτισμού. Πώς δηλαδή οι ξέχωρες καταβολές, δυναμικές και αξίες του κάθε χώρου επιδρούν πάνω στους άλλους σχηματίζοντας ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σύνολο ‒ σύνολο που πρέπει να ερευνηθεί και στο επίπεδο των θεσμών και σε αυτό των φορέων δράσης, αφού θεσμοί και φορείς δράσης αλληλοδιαμορφώνονται κατά διαλεκτικό τρόπο". Δείτε εδώ το άρθρο του Νίκου Μουζέλη, ομ. Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο L.S.E και Προέδρου της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, που δημοσιέυτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" στις 6/10 και στο koinoniapoliton.gr. Δείτε επίσης το άρθρο του μέλους μας Θανάση Βασιλείου με τίτλο: "Ποιος φοβάται την Κοινωνιολογία;" που είχε και την επιμέλεια του αφιερώματος για την κοινωνιολογία που δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών".
|
"Δημόσιο ή ιδιωτικό σύστημα υγείας;" του Ηλία Μόσιαλου
"Για να απαντήσω στο ερώτημα του τίτλου, είναι σαφές ότι το δημόσιο σύστημα χρηματοδότησης υπερτερεί των ιδιωτικών συστημάτων, ενώ στην παροχή ένα μικτό σύστημα είναι καλύτερο, εφόσον εξασφαλιστεί υγιής ανταγωνισμός προς όφελος των ασθενών. Στη χώρα μας δεν υπάρχει τίποτα απ΄ αυτά.Το ζητούμενο είναι ένα αληθινά δημόσιο Σύστημα Υγείας με εισαγωγή των στοιχείων της διαφάνειας και του ανταγωνισμού, έτσι ώστε να γίνει καλύτερο γι΄ αυτόν που υποτίθεται ότι πρέπει πάντα να υπηρετεί: τον ασθενή". Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο του Ηλία Μόσιαλου, που δημοσιεύτηκε στα social media. Δείτε επίσης την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο: "Έξι συγκεκριμένα πεδία για βελτιώσεις στην υγεία".
Δείτε επίσης εδώ την πρόσκληση για την εκδήλωση που διοργανώνει το London School of Economics (L.S.E) με θέμα: "Economic Crisis and Health Policy in Greece:Critical Challenges and Structural Reforms", της οποίας κύριος ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Η ομιλία θα διεξαχθεί στο Λονδίνο, στις 9 Οκτωβρίου 2018, στις 6 μ.μ (ώρα Αγγλίας). Τον συντονισμό της συζήτησης θα έχει το μέλος μας Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο L.S.E., ενώ συζητητές θα είναι το επίσης μέλος μας Νίκανδρος Μπούρας, ομ. Καθηγητής της Ψυχιατρικής στο King's College και ο Πάνος Καναβός, αν. Καθηγητής Διεθνούς Πολιτιτκής της Υγείας στο L.S.E.
|
"Μετά την «ήπια προσαρμογή» στις τράπεζες" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Όμως... όπως και να το κάνουμε, άμα η συμπίεση του βουνού των «κόκκινων δανείων» προχωρούσε τώρα ακόμη πιο κοντά στον πυρήνα των προβληματικών δανείων, και τούτο τόσο με το «ξετίναγμα» των διοικήσεων μεγάλων εταιρειών στα επιχειρηματικά δάνεια όσο και με την προώθηση πλειστηριασμών και συμβιβασμών υπό πίεση στα ενυπόθηκα (τόσο στεγαστικά όσο και ως εγγυοδοσία σε εταιρίες), τότε θα προέκυπτε γνήσια πολιτικό πρόβλημα. Η στάση των διοικήσεων των τραπεζών για νέα εποχή «ήπιας προσαρμογής» είχε φθάσει ήδη πριν τα τελευταία stress tests στα όριά της: αν λοιπόν δεν επισπευδόταν τώρα η πώληση χαρτοφυλακίων σε εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης και/ή διεκδίκησης, θα προέκυπτε αδιέξοδο". Δείτε εδώ το άρθρο του μέλους μας Αντώνη Παπαγιαννίδη, που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" στις 5/10 και στο koinoniapoliton.gr
|
"Μάχες οπισθοφυλακής, και οι τρεις προκλήσεις του μέλλοντος" του Γιώργου Παγουλάτου
"Χωρίς τα αναγκαία άλματα, η Ελλάδα, η οποία 60 χρόνια πριν ήταν μια «αναπτυσσόμενη» οικονομία, 60 χρόνια αργότερα μπορεί να έχει καταλήξει μια νεόπτωχη χώρα. Οι καθοδικές πορείες δεν είναι ασυνήθεις. Η Αργεντινή που δεκαετίες τώρα παραδέρνει από τη μία κρίση στην άλλη με μια φτωχοποιημένη μεσαία τάξη, στις αρχές του 20ού είχε εισόδημα υψηλότερο από της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αντίστροφα, ο μισθός στην Εσθονία, πρωτοπόρο του e-government, είναι σήμερα 1.320 ευρώ, έναντι 7,5 το 1991. Η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα εθνών που κέρδισαν το στοίχημα με το μέλλον και άλλων που έμειναν πίσω να σκιαμαχούν με το παρελθόν". Δείτε εδώ το άρθρο του μέλους μας Γιώργου Παγουλάτου, που δημοσιεύτηκε στην "Καθημερινή" στις 30/9 και στο koinoniapoliton.gr
|
Άρθρο του tvxs.gr: ΕΡΤ και κυβέρνηση, στα χνάρια των Σαμαρά - Βενιζέλου;
"Στην περίπτωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα δεν υπάρχουν οι δικαιολογίες των μνημονίων και της τρόικας. Αποτελούσε μια μοναδική ευκαιρία για να δώσει μια αριστερή κυβέρνηση ένα διαφορετικό δείγμα γραφής. Δυστυχώς, με εξαίρεση την ΕΡΤ3 και κάποιες εκπομπές στο υπόλοιπο δίκτυο, η κατάσταση μοιάζει χειρότερη από την εποχή πριν την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου και το καταστροφικό "μαύρο" της: Xαμηλής ποιότητας ψυχαγωγικό πρόγραμμα, αναξιοκρατία και παλαιοκομματικού τύπου εναγκαλισμός με την πολιτική εξουσία". Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο που δημοσιέυτηκε στο tvxs.gr στις 6/10 και στο koinoniapoliton.gr
|
Εκδήλωση
Δείτε εδώ το δελτίο τύπου της δημόσιας συζήτησης που διοργανώνουν η «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» και η διαΝΕΟσις με θέμα: «Οι νέες ανισότητες». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
|
|