e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
"Athens Calling" (ΕΡΤ)
Αυτή τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, 10-12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6 / 105,8) η εκπομπή "Athens Calling" (Η Αθήνα καλεί) του Περικλή Βασιλόπουλου ασχολείται με την επέκταση των χωρικών υδάτων και όλα τα επίκαιρα εθνικά θέματα της χώρας. Καλεσμένοι της εκπομπής είναι: Ο Αλέξης Ηρακλείδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ανάλυσης-Επίλυσης Συγκρούσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, που μιλάει για το πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «Εθνικά Θέματα και Εθνοκεντρισμός – Μια κριτική στην Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» και επίσης συζητά τις απόψεις του για τα 12 μίλια στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις Σχέσεις με την Αλβανία. Ο Άγγελος Συρίγος, αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλάει για την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας, όπως και για τα 12 μίλια των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος. Ο Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξηγεί γιατί η αστική τάξη της χώρας υποβάθμισε στο παρελθόν τη δυνατότητα της Ελλάδας να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της πενταπλασιάζοντας την έκταση κυριαρχίας της, σε μια εποχή που το στοιχείο της θαλάσσιας κυριαρχίας γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό. Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ο Όθων Αναστασάκης, Διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο Οξφόρδης και η Λαμπρινή Ρόρη, επικ. Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Exeter στη Μεγάλη Βρετανία, μιλούν για την «Συμμετοχή Tων Ελλήνων Tου Εξωτερικού Στο Πολιτικό Γίγνεσθαι» και την ομώνυμη εκδήλωση που γίνεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018.
H αρχή της εκπομπής θα αναμεταδοθεί με live μετάδοση μέσω του ηλεκτρονικού συνδέσμου στο facebook: https://www.facebook.com/pericles2013
|
Ακούστε εδώ (Α΄Μέρος) το ηχητικό αρχείο/ podcast της ραδιοφωνικής εκπομπής "Athens Calling" (Η Αθήνα καλεί), (22/10/2018) και εδώ (Β΄ Μέρος), με θέμα συζήτησης την Πολιτική Φιλοσοφία και τις πρακτικές της συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών και καλεσμένους τον Γρηγόρη Μολύβα, τον Νικόλα Βρούσαλη, τον Μάνο Ματσαγγάνη και τον Κωνσταντίνο Καβουλάκο.
Επίσης, ακούστε εδώ (Α΄Μέρος) το ηχητικό αρχείο/ podcast της εκπομπής "Αthens Calling" (15/10/2018) και εδώ (Β΄Μέρος), με θέμα συζήτησης την Σύγχρονη Τέχνη, την Φύση, τους κήπους και την Πόλη. Καλεσμένοι οι: Φαίη Ζήκα, Νίκος Παπαδόπουλος, Ανδρέας Λώλης, Μαρίνα Κοτζαμάνη και Αντώνιος.
|
"Ο ελληνικός ιστορικός συμβιβασμός" του Αντώνη Λιάκου
"Οι αντιπαραθέσεις και οι συμμαχίες αυτές δεν είναι τεχνητές. Όταν ο Μπερλίνγκουερ πρότεινε το 1970 τον ιστορικό συμβιβασμό, μπορούσε να διακρίνει δύο πράγματα. Το ένα ήταν ότι η αιχμή του ψυχρού πολέμου είχε περάσει και είχε αποδυναμωθεί η συνοχή των δύο αντίπαλων διεθνών στρατοπέδων. Το άλλο, όμως, ήταν ότι η κρίση εκείνης της δεκαετίας που εξαφάνιζε το καθεστώς της οργανωμένης νεωτερικότητας της μεταπολεμικής εποχής έδινε τη θέση της στην ανοργάνωτη ή αποδιοργανωμένη νεωτερικότητα (απελευθέρωση των αγορών και της οικονομίας από εθνικούς και πολιτικούς ελέγχους κ.λπ.). Σωστά, επομένως, επισημαίνονταν οι εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στους δύο αντιπάλους". Δείτε εδώ το άρθρο του Αντώνη Λιάκου, που δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" στις 22/10 και στο koinoniapoliton.gr
|
"Υπάρχουν μαθήματα για όλους" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Τελικά, το χτίσιμο προσδοκιών περί περιθωρίων ανεξάρτητης χάραξης πολιτικής στην μεταΜνημονιακή εποχή κινδυνεύει να λειτουργήσει περισσότερο αποσταθεροποιητικά παρά – ας το πούμε έτσι... - εμπνευστικά. Επίκεντρο συνεχίζει να είναι το μέτωπο των συντάξεων. το οποίο πλέον καθιερώνεται απ' όλο το πολιτικό σκηνικό (θυμηθείτε την ομόθυμη πανηγυρική καταβύθιση του Νόμου Γιαννίτση, πριν δυο σχεδόν δεκαετίες) ως κεντρικός στόχος πολιτικής. Στην συζήτηση προσέρχονται κεντρικοί παρατηρητές/συντελεστές του Ελληνικού πειράματος, όπως αυτό συνεχίζεται". Δείτε εδώ το άρθρο του μέλους μας Αντώνη Παπαγιαννίδη που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" στις 25/10 και στο koinoniapoliton.gr
|
"Ελλάδα, πόλεμος, Έπος" του Θανάση Βασιλείου
"Γιορτάζουμε την 28η γιατί δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τον Εμφύλιο που ακολούθησε. Ούτε μπορούμε να γιορτάζουμε κάτι από την Ελλάδα των πολεμοκαπήλων που, εκτός τόπου και χρόνου, υπερασπίστηκε -και συνεχίζει στις μέρες μας- την έκφραση ενός μεταφυσικού «λαϊκού πνεύματος», μιας «ψυχής» και μιας «εθνικής ενότητας» που στέλνει την άλλη μισή ψυχή στα αζήτητα και συνεχίζει να δουλεύει «μειδιώσα αταράχως...» πάνω σε ίχνη εκτυφλωτικής ορατότητας για την κατίσχυση της κουλτούρας των άλυτων προβλημάτων και του πολέμου". Δείτε εδώ το άρθρο του μέλους μας Θανάση Βασιλείου που δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" στις 26/10 και στο koinoniapoliton.gr
|
"Η εξάπλωση του εθνολαϊκισμού και της Ριζοσπαστικής (νέας) Δεξιάς στον πλανήτη" του Laurent Joffrin
"Comme les civilisations, les démocraties sont mortelles. Moribondes ? Certes non : les régimes démocratiques n'ont jamais été aussi nombreux sur la planète et beaucoup d'entre eux sont très solides. Nous ne sommes pas dans les années 30. Mais un mal nouveau les guette, un mal plus insidieux, plus pernicieux, un mal qui vient de l'intérieur et qui ronge la culture démocratique". Δείτε εδώ το link της εφημερίδας Libération, με το εξαιρετικά σημαντικό άρθρο του Laurent Joffrin, (Διευθυντής της Libération), όπως δημοσιεύτηκε στις 26/10 στη γαλλική εφημερίδα.
|
Εκδηλώσεις
Δείτε εδώ το πρόγραμμα της δημόσιας συζήτησης με θέμα: "Συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στο Πολιτικό Γίγνεσθαι" που συνδιοργανώνουν ο οργανισμός Έρευνας και Ανάλυσης "Διανέοσις", το Πρόγραμμα για την Ελληνική Διασπορά (Greek Diaspora Project at SEESOX) του Κέντρου Νοτιοανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και άλλοι φορείς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, ώρα 18:00-20:30, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Δείτε επίσης εδώ το δελτίο τύπου της διάλεξης του Gilles Trystram με θέμα: "Σε αναζήτηση άλλων τρόπων διατροφής και παραγωγής τροφίμων" στο πλαίσιο του Κύκλου Διαλέξεων "Αειφόρος ανάπτυξη" του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (IFG). Η διάλεξη θα γίνει την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
|
|