e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020, στις 10 -12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) στην εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο καλεσμένοι είναι οι: Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού, Διδάκτωρ Διαστημικής Φυσικής/Αστροφυσικός, Υπεύθυνη Κέντρου Υποδοχής επισκεπτών του Αστεροσκοπείου Αθηνών (Θησείο), μιλά για την ανάγκη να γνωρίζουμε καλά τον Ουρανό για να περνάμε καλά στη Γη, αλλά και για τον κομήτη C/2020 F3 που είναι ορατός και από την Ελλάδα τις πρώτες πρωινές ώρες. Γιώργος Κυριακόπουλος, επ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Αθηνών, συν-συγγραφέας του βιβλίου «Διεθνές Δίκαιο Εναερίου Χώρου και Διαστήματος» (Νομική Βιβλιοθήκη), μιλά για το νέο Δίκαιο του Διαστήματος, τον εναέριο χώρο, το FIR (δεν υπάρχει μόνον η υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ στις ελληνοτουρκικές διαφορές). Μπετίνα Ντάβου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ, μιλά για τους ψυχολογικούς μηχανισμούς «αμυντικής» ακύρωσης της πανδημίας Covid 19. Τέλος ο Ηρακλής Μήλλας, Πολιτικός Επιστήμονας, μιλά για την Αγιά Σοφιά.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (06/7) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β΄ Μέρος). Καλεσμένoι οι: Γιώργος Χριστοδούλου, Χάρης Πίσχος, Βασιλική Πέτσα. Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) εδώ, εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020,12-1 το μεσημέρι, (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) στην εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη καλεσμένοι ήταν οι: Γιώργος Καμίνης, Βουλευτής Επικρατείας ΚΙΝ.ΑΛ, πρ. Δήμαρχος Αθηναίων, που μιλά για τη δυνατότητα μιας τρίτης λύσης που θα εξασφαλίζει και την άσκηση δικαιωμάτων των πολιτών στη διαδήλωση και την ειρηνική διεξαγωγή τους, αλλά και τη σωστή ρύθμιση της κυκλοφορίας στο κέντρο των Αθηνών και των άλλων πόλεων. Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στο ΕΚΠΑ, που αναλύει τα ευρήματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης του ΚΕΦΙΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών) για τη γνώση και τη στάση των Ελλήνων απέναντι στο 1821. Μαρία Ευθυμίου, Ιστορικός, Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, που σχολιάζει τα ευρήματα και τονίζει την ανάγκη επαναπροσέγγισης της εθνικής μας ιστορίας, με ουσία, μέτρο και σωφροσύνη.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (10/7) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος).
|
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την Αγία Σοφία
"Η Αγία Σοφία, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου. Η απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα". Δείτε επίσης εδώ την ομιλία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.
|
"Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι ο κορωνοϊος δεν έχει εξαφανιστεί. Στην Ελλάδα λόγω της λήψης έγκαιρων μέτρων που άρχισαν με την απαγόρευση των καρναβαλιών μπορέσαμε να περιορίσουμε με επιτυχία την διασπορά της νόσου. Στην επιτυχία συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες όπως η πιθανή διασταυρούμενη ανοσοπροστασία σε άλλους κορωνοϊούς που προκαλούν κοινά κρυολογήματα. Όμως λόγω της επιτυχίας μας επικράτησαν φαινόμενα που έχουν σχέση με το παράδοξο της πρόληψης. Δεν είχαμε τα φαινόμενα της Ιταλίας και της Ισπανίας και επικράτησε εφησυχασμός. Άρχισαν να εμφανίζονται 'θεωρίες' και να αναπτύσσονται επιχειρήματα ότι δεν υπήρξε ποτέ κορωνοϊός. Ήταν μια ακόμη διεθνής συνωμοσία για τον έλεγχο της χώρας. Δείτε εδώ την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου (fb, 9/7).
|
"Η αξία των κωδικών εκφράσεων και ποιος τις εκφωνεί" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Οι κωδικές εκφράσεις έχουν μεγάλη σημασία – «αναλογική και ολοκληρωμένη», «βιωσιμότητα δημοσιονομικής πολιτικής», «συγκεκριμένα ορόσημα» (για χρηματοδοτήσεις ΕΕ), «καμιά πρόσθετη αυστηρή προϋπόθεση/πρόσθετα αυστηροί όροι», «κατανομή κινδύνων»/ «αμοιβαία αποδεκτή λύση». Όμως, ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει ποιος – κάθε φορά – εκφωνεί αυτές τις κωδικές εκφράσεις. Στην πρώτη περίπτωση που αναφέραμε, όλη η συγχορδία αναφορών στην αναλογικότητα (και τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα) της στήριξης που δίνεται από την ΕΚΤ στην Ευρωπαϊκή οικονομία με την χρήση μέτρων νομισματικής υφής, την στιγμή που γίνεται και επανεκκίνηση του δημοσιονομικού μοχλού/των συνειδητών ελλειμμάτων προκειμένου να αντιμετωπισθεί το υφεσιακό τσουνάμι, δεν είναι παρά απάντηση (ακριβέστερα: απόπειρα απάντησης...) στην διαβόητη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Δείτε εδώ το άρθρο του Αντώνη Παπαγιαννίδη, που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" (11/7) και στο koinoniapoliton.gr
|
Το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι
"Περάσαμε πενήντα χρόνια, ολόκληρη την περίοδο της Μεταπολίτευσης, χωρίς εκτελεστικό του Συντάγματος νόμο, που να ρυθμίζει την άσκηση του δικαιώματος της συνάθροισης. Με νόμο χουντικό του 1971, που ίσχυε μεν τυπικά χωρίς όμως να εφαρμόζεται. Μέσα σε ένα καθεστώς άτακτης ευταξίας ή άνομης δυσανεξίας, ειδικά σε ό,τι αφορά το κέντρο της Αθήνας. Καμία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν τόλμησε να θίξει αυτό το καθεστώς της ανομίας". Δείτε εδώ το άρθρο του Αντώνη Μανιτάκη, ομ. Καθηγητή ΑΠΘ, με τίτλο: "Το δικαίωμα των διαδηλωτών και τα δικαιώματα των άλλων" (constitutionalism.gr, 5/7).
"Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την μόνιμη παθογένεια που χαρακτηρίζει το πολιτικό μας σκηνικό την τελευταία δεκαετία: την αδυναμία των πολιτικών κομμάτων, και ιδίως των δύο μεγάλων, να βρουν κοινά σημεία ακόμη και σε σημαντικά θεσμικά ζητήματα, η ρύθμιση των οποίων εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια". Δείτε εδώ το άρθρο του Γιώργου Σωτηρέλη, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο ΠΑ, με τίτλο: "Δικαίωμα του συνέρχεσθαι: Αναγκαία η ρύθμιση, αρκεί να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα..." (constitutionalism.gr, 8/7).
"Για να μπορέσει να δημιουργηθεί ιδεολογική ηγεμονία μιας άποψης σε μια κοινωνία δεν αρκεί ο ένας πόλος να είναι ισχυρός. Χρειάζεται και ο άλλος να ειναι ανίσχυρος ή τραυματισμένος. Αυτό κατεξοχήν συμβαίνει σήμερα με το νέο νόμο που περιορίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Tο νέο νομοθέτημα έχει μείζονα προβλήματα συνταγματικότητας καθώς αποτρέπει τους ανθρώπους από το να ασκήσουν ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους με την αντικειμενική ευθύνη που δημιουργεί για το πρόσωπο του "οργανωτή". Δείτε εδώ την ανάρτηση του Δημήτρη Χριστόπουλου (fb, 9/7).
|
Αναρτήσεις και Αντιλογίες
"Ένας μάγος της τακτικής όπως είναι ο Ερντογάν με μια κίνησή του, που φαινόταν να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για τον ίδιο, δημιουργεί πανικό στον αντίπαλο και μια σειρά ανοησιών εκστομίζονται η μία πίσω από την άλλη...Όταν ο Κεμάλ έκανε την Αγιά Σοφιά μουσείο και την Άγκυρα πρωτεύουσα ήθελε να απαντήσει σε αυτά τα συμπλέγματα κατωτερότητας της τουρκικής εθνικής συνείδησης απέναντι στη Δύση, ο Ερντογάν και ο νεοοθωμανισμός του με την νέα Μεγάλη Ιδέα της Τουρκίας τα φέρνει στην επιφάνεια. Ας τα δούμε με κριτικό μάτι και ας μην γίνουμε απομιμήσεις του Ερντογάν. Αυτό θα ήταν η στρατηγική του νίκη". Δείτε εδώ την ανάρτηση του Δημήτρη Σταματόπουλου (fb, 11/7).
"Η μετατροπή της Αγιας Σοφιάς σε ισλαμικό τέμενος δεν είναι προβληματική εξέλιξη διότι προσβάλει την ορθοδοξία και τον ελληνισμό και την ιστορία τους. Αυτές είναι τριτεύουσες συναισθηματικές αναφορές σε «χαμένες πατρίδες» που είναι εδώ αδιάφορες. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη μετεξέλιξη του ερντογανισμού σε οιωνεί ισλαμικό καθεστώς που οδηγεί αντίστοιχα σε πλήρη οπισθοδρόμηση την Τουρκία από την κεμαλική παράδοση του εκδημοκρατισμού και του δυτικού εκσυγχρονισμού των τελευταίων εκατό χρόνων". Δείτε εδώ την ανάρτηση του Δημήτρη Σωτηρόπουλου (fb, 11/7).
|
"Ο εκκρεμής εκσυγχρονισμός της σχολικής εκπαίδευσης" του Γιώργου Παγουλάτου
"Είναι μια αγωνιώδης αναζήτηση ισορροπίας η αποστολή της σχολικής εκπαίδευσης: και σύγχρονες πρακτικές δεξιότητες, και ουσιαστικές γνώσεις, και ανθρωπιστική συνείδηση. Η διάθεση εκσυγχρονισμού και εξωστρέφειας είναι ορατή. Όμως, θα παραμείνει ατελής εάν το σχολείο δεν τολμήσει να μιλήσει για τον σύγχρονο κόσμο, αντλώντας και ενισχύοντας τον ρόλο των κοινωνικών επιστημών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τότε μόνο το πλοίο της εθνικής παιδείας θα είναι παντός καιρού". Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 5/7).
|
"Η Χάγη, ο Ροζάκης και οι... γνωστοί-άγνωστοι" του Θανάση Γεωργακόπουλου
"Η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ αποτέλεσε κομβικό σημείο για το συζητούμενο θέμα. Σε αυτήν η Ελλάδα έκανε ορισμένους συμβιβασμούς με σημαντικότερο την αποδοχή μειωμένης επήρειας σε ορισμένα μικρότερα νησιά -όχι στα μεγάλα. Και όσο και αν πολλοί υποστήριξαν πως αυτό συνέβη επειδή στην παλιά -προ της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας- συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας υπήρχε ανάλογη ρύθμιση, είναι προφανές πως η συμφωνία αποτελεί δεδικασμένο, το οποίο θα ληφθεί υπόψη και στην περίπτωση ελληνοτουρκικών συζητήσεων -του ενός ή του άλλου είδους-για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ". Δείτε εδώ το άρθρο (athensvoice.gr, 6/7).
|
Η Vassilia στον μαγικό της κόσμο
"H Βασιλεία Παρασκευά είναι γνωστή σχεδιάστρια κοσμημάτων και ξεχωριστών αξεσουάρ, που αποτυπώνει την καλλιτεχνική της προσωπικότητα και τη γοητεία της σε κάθε χάντρα που περνάει στα μοναδικά κολιέ, βραχιόλια ή δαχτυλίδια της. Η Vassilia στον μαγικό της κόσμο, στο νέο της ατελιέ, σε ξεναγεί με ευγένεια και ένα μεγάλο χαμόγελο, στα χειροποίητα κοσμήματα και τσάντες της, στον θησαυρό της". Δείτε εδώ τη συνέντευξη της Βασιλείας Παρασκευά στη Λίνα Βασιλοπούλου (therealwoman.gr, 27/6).
|
|