e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020, στις 10 -12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) στην εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο καλεσμένοι ήταν οι: Θοδωρής Πελαγίδης, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Senior Fellow στο Brookings Institution, για το βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Η Ελληνική οικονομία πριν & μετά τον Covid-19» (εκδόσεις Παπαζήση), όπως επίσης και για την παρατηρούμενη στις ΗΠΑ και Ευρώπη μακροχρόνια δομική στασιμότητα (secular stagnation), που αποτελεί μια από τις κεντρικές συζητήσεις παγκοσμίως με μηδενική σχεδόν παρουσία στην ελληνική οικονομική ανάλυση. Αχιλλέας Χεκίμογλου, για το βιβλίο του «Σκρόλ» (Scroll), που αποτελεί ένα ψηφιακό ημερολόγιο αναρτήσεων στα Social Media, που έγιναν βιβλίο με την μέθοδο της ψηφιακής αυτοπαραγωγής. Τέλος, η Φένια Αδαμίδη, Δρ. Φιλολογίας, για την παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου στην Επίδαυρο και το νήμα που συνδέει τον Αισχύλο με την Καβαφική Ποίηση. Μία άλλη οπτική που αναζωογονεί την παράδοση και τον σύγχρονο πολιτισμό.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (27/7). Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020,12-1 το μεσημέρι, (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) η εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη έκανε έκτακτο δίωρο αφιέρωμα με αφορμή τον νέο νόμο 4712 που μόλις ψηφίστηκε που αφορά μεταξύ άλλων και τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups). Ανιχνεύει τον κρίσιμο ρόλο στην μετά covid εποχή που έχει η καινοτομική επιχειρηματικότητα και η έρευνα από δημόσιους (ΑΕΙ, Ερευνητικά Ινστιτούτα) και ιδιωτικούς φορείς σε όλους τους τομείς της οικονομίας της γνώσης (Υγεία, Πράσινη Ανάπτυξη, Γεωργία Ακριβείας, Media και Επικοινωνίες, 4η Βιομηχανική Επανάσταση). Είναι μια ανάπτυξη που οφείλει να προϋποθέτει τον σεβασμό των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών και να μην αντιστρατεύεται την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων. Καλεσμένοι ήταν: Ο Χρήστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για τον νέο νόμο και τις προβλέψεις του (Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, τριπλασιασμός υπερέκπτωσης δαπανών έρευνας, φορολογικά κίνητρα), Από την Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Κανόπουλος, εκπρόσωπος της νεοφυούς επιχείρησης Brite Solar, που επιλέχθηκε να χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας για την κατασκευή ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών πάνελ για Θερμοκήπια και κατοικίες. Η Μάρα Τσούμαρη, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας, ιδρύτρια νεοφυούς εταιρείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Γιάννης Ιγγλεζάκης, Καθηγητής Δικαίου Πληροφορικής στο ΑΠΘ, για την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών (εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα, προσωπικά δεδομένα, κυβερνοεπιθέσεις), αλλά και για την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων ευρεσιτεχνιών στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο Μάικ Νούτζεντ, αναπλ. Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ, για το διευρωπαϊκό δίκτυο Sandbox που συμμετέχει και η ΕΡΤ, το MediaLab της ΕΡΤ και τον ρόλο των δημόσιων Ρ/Τ και της EBU στην προώθηση των νεοφυών επιχειρήσεων στα media. Ο Αναστάσιος Μόρφης, για το πρόγραμμα Epsilon που υποστηρίζεται από το MediaLab της ΕΡΤ. Τέλος, ο Δημήτριος Πανόπουλος, στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας, για τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Ψηφιακής Καινοτομίας και την σύμπραξη Rebrain που προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (31/7). Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Η ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (30/7)
"Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων εντάσσεται από τα τέλη της δεκαετίας του 90 στις προτεραιότητες των διεθνών, ευρωπαϊκών και διακυβερνητικών οργανισμών, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με νομικό έρεισμα μία σειρά διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών. Η διεθνής κοινότητα, σε στενή συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, σφυρηλάτησε σταδιακά μία ολιστική και συνεκτική πολιτική κατά της σύγχρονης δουλείας, με βασικό εργαλείο το διεθνές δίκαιο. Δείτε εδώ την πλήρη ομιλία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
Ηλίας Μόσιαλος: Καμιά εξαίρεση στη χρήση μάσκας
Την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ζητά ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο:"Η επέκταση της χρήσης της μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους είναι ένα θετικό μέτρο. Η εφαρμογή όμως του μέτρου πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους κλειστούς χώρους ειδικά όταν δεν υπάρχει φυσικός αερισμός και ανανέωση του αέρα με φρέσκο αέρα. Η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι οριζόντια χωρίς εξαιρέσεις". Δείτε εδώ τη δημοσίευση ("Βήμα", 28/7).
|
"Η στρατηγική των συμμαχιών" του Νίκου Μουζέλη
"Χρειάζεται λιγότερο αντιθέσεις για τον χαρακτήρα του κόμματος και περισσότερο αυτογνωσία, σοβαρή αυτοκριτική (χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές). Χρειάζεται επίσης συνοχή γύρω από τον Πρόεδρο και στήριξη της τωρινής στρατηγικής που στοχεύει σε προοδευτικές πολιτικές, πολιτικές που θα ωφελήσουν τους περιθωριοποιημένους πιστούς οπαδούς του. Κατά την γνώμη μου, από το φθινόπωρο τα οικονομικά προβλήματα (όπως η ανεργία και οι ανισότητες) θα ενταθούν. Η δημοσκοπική διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μειωθεί σημαντικά. Βέβαια δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις πολιτικές εξελίξεις μακροχρόνια. Αυτό όμως που μπορεί να προβλεφθεί είναι πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν και θα εξακολουθούν να στηρίζουν το κόμμα στην τωρινή μορφή του". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στα "Νέα" και στο koinoniapoliton.gr
|
"Η τραγωδία στο Μάτι, η ΕΡΤ και ο Ν. Παππάς. Η Βαλκάνια σοσιαλδημοκρατία" του Περικλή Βασιλόπουλου
"Αυτό που γίνεται θεαματικό όμως, είναι ότι ένα χρόνο μετά τις εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ξεστομίσει καμία αυτοκριτική, είτε θεσμικά, είτε με ονοματεπώνυμο. Απόλυτη σιωπή. Κάτι τέτοιο δεν οδηγεί τον Σύριζα προς την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κάθε μορφής (κλασσικού ή ριζοσπαστικού τύπου), αλλά προς τη γνωστή κουτοπόνηρη στρατηγική «άστο και θα ξεχαστεί». Τον οδηγεί στην παγίωση ενός κυνικού, δήθεν, ρεαλιστικού κομματισμού βαλκάνιου τύπου που κάνει συμμαχίες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα με αποκλειστικό στόχο την «εξουσία για μας τους ίδιους» (κάτι σαν ΠαλαιοΠΑΣΟΚ, αλλά χωρίς την εξέχουσα φυσιογνωμία του Αντρέα). Κάτι τέτοιο δεν αφορά μόνον τον Σύριζα, με ή χωρίς την Προοδευτική Συμμαχία, μας αφορά όλους". Δείτε εδώ το πλήρες άρθρο. Δείτε επίσης το παλαιότερο άρθρο του Περικλή Βασιλόπουλου με τίτλο: "Η ΕΡΤ και η αντιμετώπιση καταστροφών έκτακτης ανάγκης" (27/7/2018).
|
"Το Ταμείο Ανάκαμψης: ο χρόνος τρέχει" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Όταν έσβησαν οι προβολείς της Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, ολοκληρώθηκε και η επικοινωνιακή αξιοποίηση, παρελήφθη και το προσχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη για την προετοιμασία Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης («τα Κράτη-μέλη θα ετοιμάσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για τα έτη 2021-23 [...] τα οποία θα αναθεωρούνται και προσαρμόζονται μέχρι το 2022 για την τελική κατανομή πόρων του 2023»,λέει το σημείο 18 των Συμπερασμάτων της Κορυφής), οι αρμόδιοι για την διαχείριση συνειδητοποίησαν κάτι που ήταν εξαρχής γνωστό: ο χρόνος τρέχει. Γρήγορα. Ο Αύγουστος – ως τεχνικά διαθέσιμος αλλά και ως πολιτικά ωφέλιμος χρόνος – αρχίζει και τελειώνει προτού καλά-καλά το καταλάβει κανείς. Με την ιεροτελεστία της ΔΕΘ, με οποιαδήποτε συναρμογή ανασχηματισμού/Κυβερνητικού ανασχεδιασμού, ο χρόνος κατατρώγεται ακόμη περισσότερο [Δεν αγγίζουμε καν την διαταρακτική λειτουργία των Ελληνοτουρκικών]". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" (1/8) και στο koinoniapoliton.gr
|
"Η αφθονία στη ζωή είναι τρόπος ύπαρξης" της Ξένιας Κούρτογλου
"Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντική γίνεται αυτή η «εσωτερική διάγνωση» της υπαρξιακής προσωπικής θέσης μας για κάθε τομέα της ζωής μας που θεωρούμε ότι αυτό που ζούμε «υπολείπεται» από αυτό που θα θέλαμε να ζούμε. Δοκιμάστε το και θα διαπιστώσετε ότι πίσω από κάθε τέτοια «απόσταση» που βιώνετε, υπάρχει μια πεποίθησή σας πως «δεν υπάρχει αρκετό» από εκείνο το αγαθό—υλικό ή μη–από εκείνα που πιστεύετε ότι χρειάζεστε για να είστε ευτυχείς και να νοιώθετε ευημερία σ' αυτόν τον τομέα. Και αν σας δυσκολεύει αυτός ο εσωτερικός διάλογος που θα σας οδηγήσει στην προσωπική, δική σας «διάγνωση», μπορείτε να παρατηρήσετε πώς αισθάνεστε όταν...". Δείτε εδώ το άρθρο (therealwoman.gr, 22/7).
|
|