e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 7/9/2020, στην πρώτη μετάδοση του Σεπτεμβρίου,10 με 12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) η εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο ασχολείται με καινοτομικές πρακτικές Αυτοβελτίωσης και Αυτοβοήθειας. Καλεσμένοι οι: • Θάνος Μπελαλίδης, Εμψυχωτής, Empowerment Coach, που ισχυρίζεται ότι η ευτυχία μπορεί να γίνει επιλογή μετά από επίμονη αυτοεκπαίδευση του εαυτού. • Βασίλης Βασιλειάδης, Vivid Founder/ Ψυχοθεραπευτής/ Ψυχόδραμα, που εξηγεί το πώς μια αλλαγή καριέρας μπορεί να ανοίξει δρόμους για ένα νέο επιχειρείν και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. • Η Μαρία Χρυσοχεράκη, Δασκάλα Γιόγκα και ο Κωνσταντίνος Κωστούρος, Ιστορικός Τέχνης, μιλούν για την σχέση της Γιόγκα με την Ορθοδοξία – Χριστιανισμό, αλλά και τον συνδυασμό του σώματος με την τέχνη στην αναζήτηση νοήματος. • Τέλος, η εικαστικός Κυριακή Γονή, μιλά για το έργο της «Κήπος Δεδομένων» που θα λειτουργήσει από τις 9/9 έως τις 20/9 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στην έκθεση Arselectronica 9/9 έως τις 13/9.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (31/8) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β΄ Μέρος) με θέμα συζήτησης: Εκλογές στις ΗΠΑ και ελληνοτουρκικές σχέσεις. Καλεσμένοι οι: Κωνσταντίνα Μπότσιου, Σωτήρης Ντάλης, Θεόδωρος Τσίκας, Αλέξανδρος Δρίβας, Νίκος Τριάντης. Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή), εδώ, εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020, εκτάκτως 11-1 το μεσημέρι, (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) η εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη, είχε ως κύριο θέμα τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που βρίσκεται σε διαβούλευση, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των οφειλετών και των πιστωτών όπως και το θέμα της διασφάλισης της πρώτης κατοικίας. Καλεσμένοι ήταν: Ο Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, για το ν/σ «Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής δεύτερης Ευκαιρίας». Η Βασιλική Κουμπλή, Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια, Ταμίας Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών, για την Διαμεσολάβηση εν μέσω Covid-19 και νέου Πτωχευτικού Κώδικα. Ο Δημήτρης Σπυράκος, Δικηγόρος, Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή (ΕΔΙΠΚΑ), για μια εναλλακτική οπτική για τον Πτωχευτικό Κώδικα. Από το Λονδίνο, ο Στέλιος Πάλλας, Research Fellow στην International Bar Association (IBA), για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατών αναφορικά με τα θέματα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, τα νησιά και τις Διεθνείς Συνθήκες, όπως και για την έννοια των «θερμών επεισοδίων» σε αντιδιαστολή με τις πολεμικές επιχειρήσεις. Τέλος, στον τομέα των «Καλών Πρακτικών» καλεσμένοι είναι: Ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής και Γονιδιακής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Γεώργιος Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, για τον απολογισμό και την διεθνώς πρωτοποριακή δράση της κλινικής στην καταπολέμηση των αιματολογικών καρκίνων.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (04/9) εδώ (Α΄ Μέρος) και εδώ (Β΄ Μέρος). Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
"Αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές Ι/ΙΙ του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V" του Ηλία Μόσιαλου
"Όπως είχα αναφέρει το ρωσικό εμβόλιο στην ουσία αποτελείται από 2 συστατικά. Και τα δύο μέρη έχουν βάση ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, τον αδενοϊό 5 και τον αδενοϊό 26. Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με άλλα εμβόλια COVID-19 (για παράδειγμα το κινεζικό εμβόλιο της CanSino Biologics Inc. βασίζεται στον αδενοϊό 5 ενώ η Johnson & Johnson χρησιμοποιεί τον αδενοϊό 26 και δεν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες). Οι Ρώσοι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτή την προσέγγιση, γιατί μετά τον εμβολιασμό το σώμα μπορεί να αναπτύξει αντισώματα στον φορέα του εμβολίου (τον αδενοιό)". Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση (fb, 4/9) και εδώ τη σχετική δημοσίευση (thelancet.com, 4/9).
|
"Πώς θα λειτουργήσει το χρήμα στην εποχή του κορωνοϊού" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Η αλήθεια είναι ότι η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται απ' όλες τις Κεντρικές Τράπεζες στην Covid-19 εποχή, μαζί και με την δημοσιονομική χαλάρωση που παντού αποφασίστηκε, δημιούργησαν ένα στρώμα στήριξης χωρίς προηγούμενο – άνω των 10 τρις δολάρια κινητοποιήθηκαν διεθνώς (ας θυμηθούμε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν κάπου στα 88 τρις δολάρια προτού αρχίσουν οι προβλέψεις για επίπτωση του Covid-19. το σύνολο των διεθνών εμπορικών συναλλαγών περίπου 19 δις δολάρια)". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" (5/9) και στο koinoniapoliton.gr
|
"O ορίζοντας πίσω από τις τουρκικές φρεγάτες" του Γιώργου Παγουλάτου
"Η κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο ενέχει προφανείς κινδύνους, που όμως ωχριούν σε σχέση με τους μελλοντικούς. Ποιες είναι οι κύριες τάσεις που διαμορφώνουν το αυριανό περιβάλλον της περιοχής; Πρώτον, η απομάκρυνση των ΗΠΑ θα συνεχιστεί και υπό μια προεδρία Μπάιντεν, παρότι πιο συντεταγμένα σε σχέση με τον Τραμπ. Μια εγχώρια πλειοψηφία αντιτίθεται σε επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή κι η ενεργειακή αυτάρκεια των ΗΠΑ ελαχιστοποιεί την εξάρτησή τους από τα πετρέλαια της περιοχής. Προτεραιότητα των ΗΠΑ στην περιοχή θα παραμένει η ανάσχεση της επιρροής της Κίνας (υπό τον Μπάιντεν, και της Ρωσίας) και της ισλαμιστικής τρομοκρατίας". Δείτε εδώ το άρθρο (Καθημερινή, 30/8).
|
"O διάλογος με την Τουρκία και οι ελληνο-τουρκικές διαφορές" του Θόδωρου Τσίκα
"Η Ελλάδα έχει κάνει διάλογο με κλειστό χρονοδιάγραμμα στο παρελθόν. Με την Συμφωνία του Ελσίνκι το 1999, όταν η Τουρκία ενδιαφερόταν για προώθηση της υποψηφιότητας της στην ΕΕ, και η Ελλάδα ήθελε να προωθήσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η Τουρκία είχε δεσμευτεί να επιλύσει τα συνοριακά και άλλα θέματα της με χώρες-μέλη της ΕΕ (βλέπε Ελλάδα), και αν δεν μπορούσε να τα επιλύσει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης". Δείτε εδώ τις σχετικές θέσεις (fb, 2/9), όπως αναπτύχθηκαν στη ραδιοφωνική εκπομπή "Αthens Calling" (31/8).
"Οι δύο χώρες πρέπει να ξεφύγουν από τη λογική του "μηδενικού αθροίσματος", σύμφωνα με την οποία ό,τι κερδίζει ο ένας το χάνει ο άλλος. Είναι σημαντικό να εδραιωθεί η πεποίθηση ότι, είναι δυνατόν να εξευρεθούν λύσεις που μπορεί να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και των δύο χωρών. Στις σύγχρονες συνθήκες, η αντίληψη ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα και το αίσθημα ασφάλειας του γείτονα, είναι κεντρική. Ειρηνική επίλυση διαφορών σημαίνει διάλογος, διαβούλευση, διαπραγμάτευση". Δείτε την ανάλυση με τίτλο: "Υπάρχει λύση στη διαμάχη του Αιγαίου;" που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος "Χάϊνριχ Μπελ" (Heinrich-Böll-Stiftung), πολιτικό Ινστιτούτο που πρόσκειται στο κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας.
|
"Η Διεθνής Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Μια μοναδική ευκαιρία για την ΕΕ και την Ευρώπη και την περιοχή" του Αθανάσιου Θεοδωράκη
"Η Ελλάδα, ως χώρα που υποστηρίζει σταθερά το διεθνές δίκαιο, δεν πρέπει να διστάσει. Εχουμε το διπλωματικό και επιστημονικό δυναμικό που θα στηρίξει τις θέσεις μας, έχουμε την διεθνή εμπειρία που εγγυάται μια δημιουργική και αισιόδοξη προσέγγιση. Η πολιτική εκτίμηση όμως προηγείται. Οροι, προϋποθέσεις και συμμετοχές πρέπει να συνεκτιμηθούν ψύχραιμα, το εθνικό και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου είναι ήδη πολύτιμα στοιχεία, πολύτιμες βάσεις εκκίνησης. Εφόσον πρόταση αυτή κατατεθεί πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ευνόητους λόγους με προτάσεις, με μέθοδο, με επιχειρήματα, με συμμαχίες, με σχέδιο και στρατηγική. Με δημιουργική προσέγγιση και αισιοδοξία". Δείτε εδώ το άρθρο (metarithmisi.gr, 5/9).
|
"Γυναικεία εργασία, γιατί χωρίς γυναίκες δεν γίνεται..." της Λίνας Βασιλοπούλου
"Είναι πραγματικό λυπηρό να είμαστε στο 2020 και οι ανισότητες να κυριαρχούν παντού, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Ακολουθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες. Αν εστιάσουμε και στην μαζική αποχώρηση των μεσήλικων γυναικών από την ελληνική αγορά εργασίας την τελευταία δεκαετία της ύφεσης και την στροφή τους στην πρόωρη συνταξιοδότηση, όπου και εκεί κυριαρχούν μεγάλες ανισότητες, τότε το πρόβλημα είναι τεράστιο. Επιστρέφει στην κοινωνία, στην οικονομία και στην ίδια την γυναίκα". Δείτε εδώ το άρθρο (therealwoman.gr, 29/8).
|
|