e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021, 10 με 12 το βράδυ (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) η εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο, ασχολείται με τα Δάση, τον Δασικό πλούτο της Ελλάδας και την Κλιματική αλλαγή και κυρίως με την Εθελοντική συμμετοχή των πολιτών στην πρόληψη και αντιμετώπιση των Δασικών πυρκαγιών και την Αναγέννηση των Δασών με την ενεργοποίηση δράσεων Κοινωνικής Ευθύνης από όλους τους φορείς, στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας. Καλεσμένοι: • Από τη Θεσσαλονίκη η Θέκλα Τσιτσώνη, Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, της οποίας η Διδακτορική Διατριβή υπό την επίβλεψη του σημαντικότερου Καθηγητή Δασολογίας Σπύρου Ντάφη (1927-2014) είχε ως θέμα την Αναγέννηση των Δασών της Χαλεπίου Πεύκης, μιλά και προτείνει τα άμεσα και τα σαφώς χρονολογημένα μέτρα αποκατάστασης των καμμένων περιοχών και Δασών. • Οι Νεφέλη Τσαούση, Αμαλία Μιχαηλίδου, Φίλιππος Παντελής και Chris Barney Horvath είναι τελειόφοιτοι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και πριν 15 ημέρες ίδρυσαν την online Κοινότητα Δράσης με τίτλο: «Ανάκαμψη οικοσυστημάτων μετά από πυρκαγιά» που μέσα σε λίγες ημέρες απέκτησε 50 χιλιάδες μέλη (ήδη 436 χιλιάδες) και έχουν σκοπό τη συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ - επίσης και με την Κοινωνική Ευθύνη της ΕΡΤ που υποστηρίζει και αναδεικνύει κάθε Εθελοντική/συμμετοχική δράση πολιτών υπέρ του Δημοσίου Συμφέροντος - αλλά και με άλλους ειδικούς για να αναπτύξουν διάλογο και δράσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. • Η Ευαγγελία Αβραμίδου, Διδάκτωρ Δασικής Γενετικής, εντεταλμένη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ—ΔΗΜΗΤΡΑ, μιλά για την πλούσια γενετική Βιοποικιλότητα των ελληνικών δασών όπως και για τον τρόπο προστασίας τους. • Η Αγγελική Βεργίτση είναι ενεργός πολίτης, μέλος της πανελλήνιας online πρωτοβουλίας "Save your Hood" (Προστάτεψε τη γειτονιά σου), μιλά για τις εθελοντικές δράσεις προστασίας του Υμηττού σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους αλλά και για το βραβευμένο πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης «Βάζουμε τα Γυαλιά στο πλαστικό». • Τέλος, η Αιμιλία Αξιωτίδου, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρικής ΑΠΘ, μιλά για τις ψυχολογικές συνέπειες των πυρκαγιών στα παιδιά και για τον τρόπο αντιμετώπισής τους.
|
Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις γυναίκες του Αφγανιστάν
"Αυτές τις μέρες που ο τρόμος κυριαρχεί στο Αφγανιστάν, ο νους και η καρδιά μας βρίσκεται κοντά στις γυναίκες της χώρας, αυτές που είναι στο στόχαστρο των Ταλιμπάν μόνο και μόνο επειδή θέλησαν να εκμεταλλευτούν την εύθραυστη ελευθερία τους, να σπουδάσουν, να εργαστούν, να πετάξουν τη μπούρκα. Τις γυναίκες που υφίστανται τη βία και το μίσος των φανατικών ισλαμιστών ενάντια στην ίδια τη ζωή, ενάντια σε ό,τι κάνει τη ζωή άξια να βιωθεί: την αρμονική συνύπαρξη ανδρών και γυναικών, τη μόρφωση και την εργασία, την επικοινωνία και την τέχνη". Δείτε εδώ την πλήρη δήλωση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
Γιώργος Καρέτσος: Οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από τις αναδασώσεις – Ποιες είναι οι σωστές κινήσεις/ Ertnews.gr, συνέντευξη στην Δάφνη Σκαλιώνη
"Είναι απαραίτητο να περάσει κάποιο σχετικό διάστημα πρώτα, τουλάχιστον δύο ετών, να δούμε τις δυνατότητες που έχει η ίδια η φύση να αναγεννηθεί. Στο μεταξύ θα χρειαστεί να γίνει χαρτογράφηση της εδαφικής κατάστασης των καμένων περιοχών, καθώς στον ελληνικό χώρο τα εδάφη διαφέρουν από μέτρο σε μέτρο. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει βαθύ έδαφος. Γενικά τα ελληνικά εδάφη είναι αβαθή, δεν υπερβαίνουν τα 30 εκατοστά, ειδικά σε περίπτωση κλίσης του εδάφους. Κατά συνέπεια δύσκολα φιλοξενούν είδη απαιτητικά. Θα μπορούσαν να γίνουν φυτεύσεις, αλλά μόνο εκεί που έχουμε βαθιά εδάφη, κατά μήκος των ρεμάτων όπου υπάρχει βαθύτερο έδαφος. Εκεί δημιουργούνται και κάποιες μικροκλιματικές συνθήκες με αυξημένη υγρασία και πιθανόν ροή νερού. Και εκεί όμως χρειάζεται περίσκεψη, γιατί λογικά η φύση θα αποκατασταθεί από μόνη της". Δείτε εδώ την πλήρη συνεντευξη (ertnews.gr, 22/8).
Θεοχάρης Ζάγκας: Η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει το 99,5% των πυρκαγιών να γίνουν μέγα-πυρκαγιές/ Ertnews.gr (Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΑ, εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τον Διονύση Χατζημιχάλη)
"Ο σχεδιασμός σε ό,τι αφορά την διαχείριση του δάσους θα πρέπει να είναι και προς την κατεύθυνση της αντιπυρικής προστασίας. Σε ζώνες μείξης κατοικίας και δάσους υπάρχουν κανόνες, για τις αντιπυρικές ζώνες, είτε γυμνές ή στεγασμένες, αποστάσεις σπιτιών από δέντρα, υπάρχει ένα σχέδιο πρώτης επέμβασης, πρώτης προσβολής όπως λέγονται. Θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση σε επίπεδο πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, έτσι ώστε με τον πρώτο καπνό να αντιμετωπίζονται. Η δασοπυρόσβεση έχει μετατοπίσει το βάρος της στα εναέρια μέσα, που υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς, επομένως πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις, λύσεις σε επίπεδο πρόληψης". Δείτε εδώ την πλήρη συνέντευξη (ertnews.gr, αναδημοσίευση από το dasarxeio.com, 6/8).
|
Θέκλα Τσιτσώνη: Τι πρέπει να γίνει μετά τις πυρκαγιές/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
"Η ανασυγκρότηση των δασικών υπηρεσιών είναι ουσιαστικό προαπαιτούμενο για την πρόληψη των πυρκαγιών και την αειφορική διαχείριση των δασών. Τμήμα των κονδυλίων που διατίθενται στην καταστολή των πυρκαγιών και στην αποκατάσταση των ζημιών μπορούν να στελεχώσουν πλήρως τις δασικές υπηρεσίες και να συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη. Η πυρκαγιά όταν σβήνει συχνά ξεχνιέται αλλά τα προβλήματα της μένουν πίσω για πολλά χρόνια. Μετά την πυρκαγιά πρέπει να οργανωθούν μέτρα αποκατάστασης. Συχνά εκείνα που οργανώνονται αφορούν μόνο στην αντιπλημμυρική δράση. Σπανίως υπάρχουν μέτρα στήριξης της βιοποικιλότητας και της σταδιακής επαναφοράς της". Δείτε εδώ το άρθρο (ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναδημοσίευση από το dasarxeio.com, 9/8).
|
Online Oμάδα δράσης "Ανάκαμψη Οικοσυστημάτων μετά από πυρκαγιά"
Είμαστε μια ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών ειδικών ή μη που θα προβεί σε διάφορες δράσεις με καθοδήγηση από ειδικούς, φορείς, ινστιτούτα, έμπειρους ερευνητές για να συνδράμει στην ανάκαμψη των δασικών οικοσυστημάτων μετά από πυρκαγιά. Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν τόσο δια ζώσης δραστηριότητες (π.χ. καθαρισμός δασικών περιοχών) όσο και την ενημέρωση πολιτών, κοινωνίας, μαθητών (π.χ. δράσεις σε σχολεία, ενημερωτικά φυλλάδια). Δείτε εδώ περισσότερα και γίνετε μέλη.
|
"Πανδημίες και εξοπλισμοί" του Νίκου Μουζέλη
"Επειδή το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, ο μόνος τρόπος να λυθεί είναι από φορείς δράσης που έχουν την πολιτική και οικονομική ισχύ να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του πρώτου και του τρίτου κόσμου. Τρεις είναι αυτές οι δυνάμεις. Πρόκειται για δυνάμεις που ξοδεύουν αμύθητα ποσά για πυρηνικούς εξοπλισμούς σε μια ξέφρενη κούρσα που δεν έχει τέλος. Πρόκειται βέβαια για τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ρωσία. Αν και οι τρεις παραπάνω δυνάμεις αποφάσιζαν συγχρόνως να μειώσουν κατά 0,01% τους πόρους που κατευθύνονται σε νέους τρόπους καταστροφής του πλανήτη θα λύνονταν το πρόβλημα του εμβολιασμού όλων – αναπτυγμένων, αναπτυσσόμενων και των φτωχών χωρών της παγκόσμιας περιφέρειας". Δείτε εδώ το αρθρο που δημοσιεύτηκε στα "Νέα" (21/8) και στην koinoniapoliton.gr.
|
"Από τον Σαίξπηρ στον.... Στήβεν Χώκινγκ" του Παναγιώτη Ιωακειμίδη
"Ο θάνατος του μεγάλου κοσμολόγου Στήβεν Γουάινμπεργκ (Steven Weinberg, βραβείο Νόμπελ) πρίν λίγες εβδομάδες με (ξανα)έκανε να σκεφθώ. Να σκεφθώ ρεμβάζοντας τον έναστρο ουρανό. Να σκεφθώ ότι «υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα σε ουρανό και γη απ' ότι έχουμε ονειρευτεί στη φιλοσοφία μας». Και στοχαζόμενος πάνω στα «πολλά πράγματα» διερωτάμαι: τι βοηθάει στην κατανόηση της πραγματικότητας και της θέσης και μεγέθους του ανθρώπου σ' αυτήν αλλά του βάθους της ανθρώπινης ύπαρξής, της ψυχής του. Προφανώς όλη η συσσωρευμένη ανθρώπινη σκέψη αυτό επιχειρεί να κάνει χωρίς να έχει φθάσει σ? ένα τελεσίδικο αποτέλεσμα. Ευτυχώς. Η κάθε εποχή έχει τη δική της απάντηση όπως έχει και τα δικά της ερωτηματικά, αν και τα θεμελιακά παραμένουν αναλοίωτα, τα ίδια. Επανέρχονται συνεχώς. Ωστόσο έχω καταλήξει στο συμπέρασμα στη θεώρηση Γουάινμπεργκ, Χώκιγκς κ.α.". Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", αναδημοσίευση από την metarithmisi.gr, 14/8).
|
Αναρτήσεις και αντιλογίες
Περικλής Βασιλόπουλος: Εθελοντισμός και Πολιτική Προστασία
Για την ανάπτυξη τού Εθελοντισμού ως ενεργό τμήμα της Πολιτικής Προστασίας πρέπει να γίνουν πολλά και ριζοσπαστικά (δηλ με την συμμετοχή όλων ή περίπου), υπάρχουν ήδη κάποιες προβλέψεις στον πρόσφατο Ν.4662/20 (που δεν εφαρμόστηκαν ακόμη.. χαλαρά, παιδιά...) μέχρι τότε όμως όποιος το σκέφτεται ακολουθεί ένα χρήσιμο άρθρο της Δάφνης Σκαλιώνη στο ertnews.gr και για όσους σκέφτονται πολυεπίπεδη βοήθεια για τούς πυρόπληκτους, τα κατοικίδια και τα ζώα γενικά ή και την υλική συνεισφορά υπάρχει το αντίστοιχο άρθρο στο csr.ert.gr. Δείτε επίσης εδώ την ανάρτηση (fb, 12/8).
*Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (που κλείνει 17 χρόνια λειτουργίας, ευχές τουλάχιστον για 100), ένα τεχνολογικό «θαύμα» και με διεθνή κριτήρια, στο βάθος πάνω στα βουνά Παλιοβούνα, δίπλα Βαράσοβα 65 συν 60 (υπολογίζω..). Ανεμογεννήτριες, παραδίπλα προς Ναύπακτο άλλες 65, κοντά στο λογικό ευρωπαϊκό υψόμετρο των 1200 μ. (έτσι λέει η Ομοσπονδία Ορειβατικών Συλλόγων Ελλάδας) αλλά -παρότι θερμός θιασώτης των ΑΠΕ από παλιά - δεν μπορώ εύκολα να δεχτώ και τις άλλες 65 Ανεμογεννήτριες στο Παναχαϊκό Όρος στα 1900μ... γιατί στην βουνοκορφή; Γιατί εκεί τόσο ψηλά να φαίνεται από παντού;;;; Γιατί πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν το επιτρέπουν (Ελβετία, Ιταλία );;. Δείτε επίσης εδώ την ανάρτηση του Περικλή Βασιλόπουλου (fb, 14/8).
Μιχάλης Πετράκος: Ελάτε στην Εύβοια
Ειλικρινά, αν θέλετε να κάνετε κάτι για τα καμένα της Εύβοιας ελάτε στην Αγία Άννα, Αχλάδι, Κοτσυκιά, Βασιλικά, Ροβιές κλπ. Σε όλες αυτές τις παραθαλάσιες περιοχές η φωτιά έφτασε μεν αλλά πέρασε γρήγορα. Το δάσος πίσω είναι καμένο αλλά οι υποδομές φιλοξενίας και εστίασης μπροστά στην παραλία είναι άθικτες όπως και το μεγαλύτερο μέρος της αστικής βλάστησης. Τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρισμού έχουν επανέλθει εδώ και μέρες (οκ, ο ΟΤΕ καθυστερεί κάπως αλλά τα κινητά έχουν σήμα καμπάνα) ενώ οι παραλίες και η θάλασσα είναι όπως ήταν πάντα υπέροχες. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 20/8).
Ηλίας Μόσιαλος: Έδειξε κάτι καινούριο η νέα αγγλική μελέτη για την παραλλαγή Δέλτα;
Μιλώντας για τα εμβόλια, αναφέρομαι συχνά στον βασικό ρόλο των εμβολίων, που είναι η αποτροπή της σοβαρής ασθένειας και των νοσηλειών. Γνωρίζουμε ότι η Δέλτα άλλαξε τα δεδομένα τόσο στη μετάδοση όσο και στην προστασία των εμβολιασμένων. Ενώ η αποτροπή σοβαρής νόσου ήταν σχεδόν 100% όσο αντιμετωπίζαμε την παραλλαγή Άλφα, γνωρίζουμε πως αυτά τα ποσοστά έπεσαν έναντι στην παραλλαγή Δέλτα. Επίσης, εδώ και αρκετές εβδομάδες γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης παρά τους εμβολιασμούς, και υπάρχει ένα ποσοστό που μπορεί να κολλήσει τον ιό (οι γνωστές και ως breakthrough λοιμώξεις). Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 19/8).
Γεώργιος Τσόλας: Στατιστικά για τις μολύνσεις εμβολιασμένων (breakthrough infections)
Εμβόλιο Pfizer: ~80% αποτελεσματικό σε συμπτωματική μόλυνση από την Δ. Άρα ~20% ρίσκο μόλυνσης (breakthrough infection) και συμπτωματικής νόσου.Το ίδιο εμβόλιο, ~97% αποτελεσματικό για νοσηλεία έναντι της Δ και 100% έναντι θανάτου. Ακόμα και να μολυνθεί κάποιος εμβολιασμένος, το εμβόλιο μειώνει κατά 90% (!) το ιιικό φορτίο με αποτέλεσμα να μειώνεται το ρίσκο μεταδοτικότητας κατά 93%(!). Άρα, επειδή το ιιικό φορτίο επηρεάζει τη μεταδοτικότητα, για εμένα τον εμβολιασμένο, το ρίσκο να μολυνθώ, να είμαι συμπτωματικός και να μεταδόσω κιόλας, είναι της τάξης του 0,015%. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 15/7).
|
Εκδήλωση
Ομιλίες στο Βουνό 2021: Εκδοχές του Υποκειμένου: Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά οι Ομιλίες στο Βουνό σας προσκαλούν σ' ένα τετραήμερο ομιλιών και συζητήσεων στη Βυζίτσα Πηλίου με επίκεντρο τη φιλοσοφία, την ψυχαναλυτική θεωρία και τη λογοτεχνία. Φέτος, η κεντρική θεματική των εκδηλώσεων είναι εκείνη του υποκειμένου. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα (26 - 29 Αυγούστου 2021).
|
|