e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Κάθε Παρασκευή, από τις 19 έως τις 20, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο το δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, 19:00-21:00, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού για τους Τυφλούς, καλεσμένος ήταν ο Βαγγέλης Αυγουλάς, Δικηγόρος με απώλεια όρασης, ιδρυτής της ιστοσελίδας MeAllaMatia.gr, που μίλησε για τη σημασία της. Στο πρώτο μέρος καλεσμένος ήταν ο Γιάννης Σταματέλλος, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και Πληροφορικής από τα Πανεπιστήμια Κοπεγχάγης και Οξφόρδης, για τον Ψηφιακό Πολίτη, τα Δικαιώματα, τα διλήμματα και τις απειλές (Προσωπικά Δεδομένα, Ιδιωτικότητα, Κυβερνοασφάλεια, Δικαιώματα καταναλωτή). Από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, η Εύα Φωτιάδη, για την πρωτοβουλία otherabilities.org, που δημιουργεί πρωτότυπα εργαλεία μετάφρασης των ήχων/λέξεων/μουσικών σε παλμούς που μπορούν να αισθανθούν και να «ακούσουν» τα άτομα με απώλεια ακοής.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (15/10) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) εδώ (Γ' Μέρος) και εδώ (Δ' Μέρος). Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
Ακούστε επίσης τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (11/10) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Γιώργος Θεοχάρης, Κώστας Γκοτζαμάνης. Δείτε επίσης τη live μετάδοση της εκπομπής εδώ (εισαγωγή) εδώ και εδώ.
|
Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Συνέδριο «Γυναίκες στην Ελλάδα: από την Επανάσταση έως πέρα από το 2021»
Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να ανατρέξουμε στον ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στον εθνεγερτήριο ξεσηκωμό, ρόλο σημαντικό, αν και συχνά αποσιωπημένο από την ιστορία, να παρακολουθήσουμε την πορεία τους μέσα στους δύο αιώνες του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, τις προόδους αλλά και τις οπισθοδρομήσεις, τους αγώνες και τα επιτεύγματα αλλά και τις απογοητεύσεις και τις ματαιώσεις αυτής της πορείας. Κυρίως, όμως είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε αυτό το «πέρα από το 2021». Δείτε εδώ την πλήρη ομιλία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
«Η οικονομία είναι ψυχολογία» του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Επιστρέφοντας όμως στην χαμηλή πτήση της εδώ πολιτικής διαχείρισης, το «η οικονομία είναι ψυχολογία» προσλαμβάνει δυο όψεις: αφενός εκείνην που λέει ότι πρέπει η κοινή γνώμη/τα οικονομούντα άτομα/οι συντελεστές της οικονομίας να προσεγγίζονται με κατάλληλα εργαλεία επηρεασμού (λαμπρό δείγμα η προ ημερών έκκληση Μαξίμου προς το οικονομικό ρεπορτάζ – πολυσυζητήθηκε, δεν διαψεύσθηκε πάντως – να μην «ανεβάζει τα θέματα ακρίβειας» ώστε να αποφευχθεί αυτεπιβεβαιούμενη προφητεία...). αφετέρου η ίδια η διαχείριση δια της οικονομικής πολιτικής ενσωματώνει φόβους και/ή προσδοκίες των υπεύθυνων πολιτικής, ψυχολογικής φύσεως. Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην economia.gr (16/10) και στην koinoniapoliton.gr
|
Πάνος Λώλος: Η ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας
Η ελληνική βιομηχανία διέπεται από επιχειρήσεις που διαθέτουν το κρίσιμο μέγεθος για να αναπτυχθούν περαιτέρω διεθνώς και από άλλες που διαθέτουν χαρακτηριστικά ποιοτικής διαφοροποίησης. Και τα δυο είναι απαραίτητα για τη μεγέθυνσή της. Μη διαθέτοντας σημαντική πρόσβαση σε πρώτες ύλες, σημαντικά γεωγραφικά πλεονεκτήματα που καθιστούν την εφοδιαστική αλυσίδα ευχερέστερη σε σχέση με τις αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και χωρίς σημαντικό μέγεθος εγχώριας αγοράς, η ελληνική βιομηχανία είναι εξαρχής υποχρεωμένη να είναι εξωστρεφής και διαφοροποιημένη ως προς τα παραγόμενα προϊόντα της. Κυρίως όμως οφείλει να αναπτυχθεί διαθέτοντας εθνικούς πρωταθλητές οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν ένα οικοσύστημα κλάδων και επιχειρήσεων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Δείτε εδώ το άρθρο (40ο Τεύχος Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2021 Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, aueb.gr).
|
Έλσα Νικολαΐδου: Αριστοτέλης: Η σπουδαιότητα της αφής
Το Περί ψυχής του Αριστοτέλη είναι κατά βάση ένα βιολογικό έργο. Αν περιμένει κανείς διαβάζοντάς το να συναντήσει μια θεωρία για την ψυχή με την έννοια της συνείδησης θα διαψευστεί. Αντ' αυτού, ειδικά στο δεύτερο βιβλίο όπου ο Σταγειρίτης αναπτύσσει την πρωτότυπη θεωρία του, ο αναγνώστης θα έρθει αντιμέτωπος με την πρώτη προσπάθεια επιστημονικής πραγμάτευσης της ψυχής. Ο Αριστοτέλης, αφού στο πρώτο βιβλίο έχει παρουσιάσει όλες τις θεωρίες για την ψυχή των προγενέστερων φιλοσόφων, είναι έτοιμος να αναλύσει τη δική του θεωρία που βασίζεται στη διάκριση ύλης-μορφής. Οι προηγούμενοι φιλόσοφοι μιλούσαν για την ψυχή σαν να ήταν κάτι ξεχωριστό από το σώμα. Ο Αριστοτέλης διαφωνεί. Ψυχή και σώμα είναι ακατάλυτα συνυφασμένα: Η ψυχή είναι η ουσία του σώματος ως προς τη μορφή (οὐσία γὰρ ἡ κατὰ τὸν λόγον) και ως τέτοια θα ερευνηθεί. Δείτε εδώ το άρθρο (o-klooun.com, 9/10).
|
WWF Ελλάς/ Έρευνα: Οι Έλληνες ανησυχούν για το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής τους, αλλά δεν ξέρουν πώς να προστατέψουν τον πλανήτη μέσα από τις επιλογές τους
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου), ευρωπαϊκή έρευνα του WWF τονίζει την επιτακτική ανάγκη για πιο υπεύθυνες επιλογές που θωρακίζουν την υγεία των ανθρώπων, αλλά και του πλανήτη. Οι διατροφικές μας επιλογές δεν επηρεάζουν μόνο τη δική μας υγεία, αλλά και το περιβάλλον. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, οι Έλληνες πιστεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (56% έναντι 52%) ότι ο τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης τροφής έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και ανησυχούν σοβαρά για αυτές, αν και μόλις ένας στους τρεις αναλογίζεται πραγματικά με ποιο τρόπο οι ατομικές μας διατροφικές επιλογές επηρεάζουν τον πλανήτη. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
Δημήτρης Νανόπουλος: Το χαοτικό μας σήμερα
Για ποιον σκοπό ύπαρξης, εποµένως, να µιλάµε; Για εµένα είναι αυταπόδεικτο ότι ο καθένας µας είναι υπεύθυνος να προσδιορίσει τον αποκλειστικά δικό του σκοπό ύπαρξης και τη θέση του µέσα σε αυτή τη ζωή που τυχαία του χαρίστηκε. Μια ζωή που είναι "από εδώ µέχρι εκεί", µετρηµένη και όχι άπειρη σαν το σύµπαν που µας φιλοξενεί. Έτσι θα µπορέσουµε, µακριά από ιδεοληψίες και φοβίες που µας κρατούν πίσω, να χαράξουµε τη δική µας πορεία µε υπευθυνότητα και χωρίς να περιµένουµε εξωτερική βοήθεια από "ανώτερες δυνάµεις". Ας µην κοιτάµε λοιπόν τα αστέρια προσπαθώντας να διαβάσουµε τη µοίρα µας σε αυτά, αλλά µονάχα για να αντλούµε πληροφορίες για το σύµπαν µας. Δείτε εδώ το άρθρο (capital.gr, 14/10).
|
|