e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Αυτή την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, στις 10-12 το βράδυ, καλεσμένες στο στούντιο είναι η Στέλλα Κάσδαγλη και η Σοφία Ευτυχιάδου με θέμα συζήτησης τις έμφυλες σχέσεις, την ενδοοικογενειακή βία και τις γυναικοκτονίες αλλά και τον σύγχρονο φεμινισμό. Μιλούν επίσης για την τηλεοπτική εκπομπή «Επικίνδυνες», στην οποία είναι βασικοί συντελεστές, που μεταδίδεται τις Κυριακές 9-10 μ.μ. στην ΕΡΤ 2 και για την ομώνυμη έκδοση σε βιβλίο. H Μαριέλλα Σαββίδου, μιλά για το Body Shaming (υποτιμητική περιγραφή του σώματος και ιδιαίτερα του γυναικείου σώματος). Στις 11 μ.μ. στο ένθετο με τίτλο «Η Φιλοσοφία στο ΤΩΡΑ και το ΜΕΤΑ», από την Κύπρο, η Έλσα Νικολαΐδου, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, μιλά για τις διαφορές της Επικούρειας Φιλοσοφίας από τους Στωικούς, όπως και για το ρόλο της Γυναίκας σε αυτές τις δύο τόσο επίκαιρες φιλοσοφίες. Στις 11:30 μ.μ. Athens Calling London: Συζήτηση με τον Ηλία Μόσιαλο, Καθηγητή Πολιτικών Υγείας στο LSE από το Λονδίνο για τη Δημόσια Υγεία, την Covid-19, τον Καρκίνο, τις μεταμοσχεύσεις, τις νέες τεχνολογίες Υγείας και όλες τις συναφείς διεθνείς εξελίξεις.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (31/10) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) και εδώ (Γ' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Σίσσυ Λασπίδου, Σπύρος Παπαευθυμίου, Έλσα Νικολαΐδου, Ηλίας Μόσιαλος. Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Κάθε Παρασκευή, από τις 19 έως τις 20, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο το δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, καλεσμένοι ήταν οι: • Από το Τορόντο του Καναδά ο Γιάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας για την πανδημία στην Ελλάδα και τον κόσμο. • Φερενίκη Παναγοπούλου - Κουτνατζή, επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, για την Μονογραφία της με τίτλο «Περί της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε περίοδο πανδημίας. Μια ηθικοσυνταγματική θεώρηση». • Χρήστος Βαράκης, Δ/ντής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας (ΕΑΕ), για το Συνέδριο της Ένωσης για τα δέκα χρόνια λειτουργίας της, τα Δικαιώματα των Ασθενών και την ανάγκη συμμετοχικότητας των ασθενών στις αποφάσεις που τους αφορούν. • Πόλυ Χατζημανωλάκη, Φυσικός, διαθέτει ελεύθερα στο Διαδίκτυο το ηλεκτρονικό βιβλίο της με τίτλο «ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΣ», που περιγράφει την μάχη της αλλά και την συμβιωτική εμπειρία της με τον καρκίνο και τις χημειοθεραπείες.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (5/11) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) εδώ (Γ' Μέρος) και εδώ (Δ' Μέρος).
|
Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων (1η Νοεμβρίου)
Η δωρεά οργάνων αποτελεί την κορυφαία μορφή ανιδιοτελούς προσφοράς και αγάπης προς τους πάσχοντες συμπολίτες μας. Μας αφορά όλους, καθώς ο καθένας μας θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση ενός ασθενή που έχει ανάγκη για μεταμόσχευση. Για αυτόν τον λόγο η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας χρειάζεται να αρχίζει από το σχολείο. Είναι αλήθεια πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει παγκοσμίως και τον ευαίσθητο τομέα των μεταμοσχεύσεων. Δείτε εδώ την πλήρη δήλωση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
Ηλίας Μόσιαλος: Το αντιικό φάρμακο της Pfizer μειώνει τον κίνδυνο για νοσηλεία από τον κορωνοϊό κατά 89%
Το Paxlovid μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 89% σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες που είχαν κολλήσει τον ιό και είχαν μεγάλη πιθανότητα να νοσήσουν με σοβαρή λοίμωξη COVID-19. Οι ασθενείς έλαβαν την θεραπεία εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το 0,8% των ασθενών που έλαβαν Paxlovid νοσηλεύτηκαν μέχρι την ημέρα 28 (3/389) μετά την έναρξη της θεραπείας, σε σύγκριση με το 7,0% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο και νοσηλεύτηκαν ή κατέληξαν (27/385 νοσηλεύτηκαν και 7 από αυτούς πέθαναν). Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση (fb, 5/11).
|
«Καλή τύχη» στην COP26 του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Ξεκίνησε λοιπόν και επισήμως η COP 26, που φέρνει για 2 ημέρες στην Γλασκώβη 20.000 αντιπροσώπους από 193 χώρες, να επιχειρήσουν μια ύστατη οργανωμένη προσπάθεια για ανάσχεση του ρυθμού επιδείνωσης (διότι περί αυτού πρόκειται) της κλιματικής κρίσης σε λογική Ατζέντας 2030. Προηγήθηκε, στην Ρώμη σύνοδος των G20 – που βαρύνονται με 80% των ρύπων που «παράγει» η παγκόσμια οικονομία – η οποία λειτούργησε ως προεισαγωγή. [Για όσους έχουν προσπεράσει κάτι από την αρχή αυτής της συζήτησης, πρόκειται για την 26η COP, δηλαδή Conference of the Parties, όπου «Parties» τα μέρη στην Framework Convention of Climate Change των Ηνωμένων Εθνών. Η COP1 συνήλθε το 1995, στο Βερολίνο. Στην ιστορική COP21, στο Παρίσι, κατορθώθηκε να υπογραφεί η Συμφωνία των Παρισίων, όπου σχεδόν όλες οι χώρες της υφηλίου συμφώνησαν σε έναν στόχο: να φθάσει η θερμοκρασία σε επίπεδο ανώτερο μεν από την προ-βιομηχανική εποχή αλλ' «αρκετά κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου» (ιδανικά 1,5 βαθμούς). Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην economia.gr (2/11) και στην koinoniapoliton.gr
|
ΕΛΙΑΜΕΠ: Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κλιματική αλλαγή - Γλασκώβη COP26
Στην 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Παγκόσμιο Κλίμα, την ενεργειακή κρίση και την ενεργειακή μετάβαση, οι ηγέτες αποφασίζουν. Οι πολλαπλές αναγνώσεις του εγχειρήματος υπογραμμίζουν την ανάγκη επιδέξιας κλιματικής διπλωματίας για τη διάσωση του πλανήτη. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου: Το σχολείο κατεδαφίζει τα γκέτο
Η 34χρονη Ελληνίδα Ρομά, η Λυδία Τζεβάτογλου, κατάφερε να αλλάξει τη ζωή της: να ξεφύγει από την προορισμένη και περιορισμένη μοίρα που η οικογένεια και η φυλή της είχαν προδιαγράψει για αυτήν. Δεν παντρεύτηκε πριν κλείσει τα 14, πήγε σχολείο, σπούδασε –και ακόμα σπουδάζει– δουλεύοντας ταυτόχρονα από πολύ μικρή. Στη δική της κοινωνία τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αυτονόητο, πολλές φορές δεν είναι καν «σωστό», πολύ περισσότερο όταν είσαι κορίτσι. Οι Ρομά βρίσκονται στην κατάσταση που ήταν η Ελλάδα πριν από 80 χρόνια όταν οι ελληνικές οικογένειες δεν ενθάρρυναν τα κορίτσια να σπουδάσουν και εκεί η Πολιτεία έχει πολύ χώρο να παρέμβει. Δείτε εδώ το κείμενο (fb, 2/11).
|
Τριαντάφυλλος Καρατράντος - Δέσποινα Λιμνιωτάκη: Κατανοώντας τη βία: Πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης
Η ανάλυση και εννοιολόγηση της βίας ως φαινομένου που εξελίσσεται παράλληλα με τις οικονομικές, πολιτισμικές και πολιτικές μεταβλητές της κοινωνικής πραγματικότητας και επηρεάζει πολλούς τομείς της καθημερινότητας των ανθρώπων, πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη κατανόηση των βαθύτερων αιτιών της. Οι αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών στο περιεχόμενο, τους στόχους, το μήνυμα και τον οικουμενικό χαρακτήρα των καταγραφών βίας καθιστούν αναγκαία την ολόπλευρη θεώρησή της, από τις απαρχές της συγκρότησης της βίαιης προσωπικότητας μέχρι τις διαδικασίες οργάνωσης και περάτωσης επιθέσεων. Η κατανόηση των δυναμικών παραγόντων που οδηγούν στη βία είναι απαραίτητη για την χάραξη στρατηγικών πρόληψης και την προώθηση προγραμμάτων θετικής προσαρμογής και ανάπτυξης προς άτομα και ομάδες. Δείτε εδώ το κείμενο (eliamep.gr, 4/11).
|
Αναρτήσεις και αντιλογίες
Γιάννης Πρασσάς: Η τελευταία στροφή του πιο επικίνδυνου πανδημικού κύκλου
Σίγουρα ο ερχομός του νέου αυτού επιθετικού κύματος θα έκανε πολλούς που είχαν βάλει με κάθε τρόπο πλάτη στην πανδημία ως τώρα να χάσουν κάπως την ελπίδα τους ότι έχουμε προχωρήσει σημαντικά. Και πως να το νοιωσεις αυτό όταν βλέπεις το χειρότερο πανδημικό κυμα να σε χτυπάει τώρα που εχεις εμβολιασει πάνω απο 60% του πληθυσμού σου και τις κατά τοπους ΜΕΘ να λυγίζουν και πάλι... Τα εμβόλια λειτουργούν εξαιρετικά καλά στο να μας προστατεύουν από πιθανότητα βαριάς νοσησης. Όχι απόλυτα και όχι για πάντα (το για ποσο θα το μάθουμε εν καιρω), αλλα πολύ πολύ αποτελεσματικά. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 3/11).
Ιλιάδα - Ευαγγελία Κοθρά: Επιχειρηματικότητα 50+
Σήμερα έπεσα σε αναγγελία ενός εξαιρετικού project και ενθουσιάστηκα: Ακαδημία Επιχειρηματικότητας για γυναίκες που έχουν επιχείρηση ή μια ιδέα για να ξεκινήσουν το επιχειρείν. Παράλληλα, εξεπλάγην δυσάρεστα με τον όρο να έχουν ηλικία ως 35 ετών. Ήμουν, και συνεχίζω να είμαι, υπέρμαχος του δικαιώματος στην επαγγελματική επιτυχία ανεξαρτήτως ηλικίας (και φύλου.) Στην δεύτερη ευκαιρία. Στην συνεχή επιμόρφωση. Παλεύουμε εδώ και χρόνια τις ηλικιακές διακρίσεις, αλλά είναι αρκετό να μιλήσεις με ανθρώπους άνω των 40-45 που έχουν τα προσόντα και είναι έτοιμοι για αλλαγή πλεύσης, για να αντιληφθείς τι καταστάσεις αντιμετωπίζουν. Δείτε εδώ το κείμενο (fb, 4/11).
Cristian Casiadi:Την δεκαετία του 90 οι Ισλανδοί έφηβοι ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων ποτών και καπνιστών της Ευρώπης
Στα μέσα της δεκαετίας του '90, οι Ισλανδοί έφηβοι ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων ποτών και καπνιστών της Ευρώπης. Σήμερα, η Ισλανδία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών όπου ο τρόπος ζωής των εφήβων (νεαρών 13 έως 19 ετών) είναι ο πιο υγιεινός! Πώς έγινε αυτή η εξέλιξη; Ισλανδοί επιστήμονες επιχείρησαν να ανακαλύψουν τις βιοχημικές διεργασίες στη ρίζα της εξάρτησης. Ο Harvey Milkman, Αμερικανός καθηγητής ψυχολογίας, σήμερα υπεύθυνος μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιλογή του τύπου αλκοόλ ή ναρκωτικού εξαρτάται από το πώς ο ανθρώπινος οργανισμός είναι συνηθισμένος να αντιμετωπίζει το στρες. Δείτε εδώ το κείμενο (fb, 27/9).
|
|