e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Κάθε Παρασκευή, από τις 19 έως τις 20, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο το δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, καλεσμένοι ήταν: • Ο Αντώνης Μανιτάκης, ομ. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, για τις συνταγματικές διαστάσεις της Υποχρεωτικότητας σε θέματα Δημόσιας Υγείας σε συνδυασμό με το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του εαυτού. • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑΜΕΑ, ο Ερωτόκριτος Νεόφυτος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Δικτύου Παρόχων Υπηρεσιών σε Άτομα με Αναπηρία και Πρόεδρος του Ι.Π.Α.Π «ΘΕΟΤΟΚΟΣ» και ο Γιώργος Παπαδάκης, Γεν. Γραμματέας του «ΔΙΚΤΥΟΥ», μιλούν για τα εμπόδια, τις βελτιώσεις και τις προοπτικές για ένα σημαντικό τομέα που περιλαμβάνει 500 Ιδρύματα, Οργανισμούς και Φιλανθρωπικά Σωματεία.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (3/12) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος).
Ακούστε επίσης τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (28/11) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) και εδώ (Γ' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Αριστείδης Χατζής, Βασιλική Παππά, Ηλίας Μόσιαλος. Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑμεΑ (3 Δεκεμβρίου)
Είναι απολύτως απαραίτητο, δείγμα πολιτισμού και ηθικής ευθύνης, να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι στους συνανθρώπους μας που δικαιολογημένα αισθάνονται ότι η μέριμνα κάποιες, αν όχι τις περισσότερες, φορές, είναι μονάχα μια λέξη. Να καταπολεμήσουμε τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, τον αποκλεισμό, τις διακρίσεις που υφίστανται. Και η Πολιτεία, από τη μεριά της, να ενισχύσει το προστατευτικό πλέγμα ρυθμίσεων και να επαγρυπνεί για την τήρησή τους. Γιατί η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και διαφορετικότητας και όχι μια απόκλιση από το «φυσιολογικό» που γεννά φόβο στους αρτιμελείς και προκαλεί αυτοϋποτίμηση και περιθωριοποίηση. Δείτε εδώ την πλήρη δήλωση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
Ηλίας Μόσιαλος: Παραλλαγή Όμικρον: τι ξέρουμε, ποια είναι τα πιθανά σενάρια, τι θα ξέρουμε σε λίγες εβδομάδες και τι να κάνουμε
Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την νέα παραλλαγή. Οπότε ας δούμε μερικά σημεία πιο αναλυτικά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε... Γνωρίζουμε πως πρόκειται για μια παραλλαγή με τουλάχιστον 50 αλλαγές από τον αρχικό ιό. 32 από αυτές είναι στην πρωτεΐνη ακίδα, ενώ η Δέλτα είχε αντίστοιχα 16. Μία από αυτές δημιουργεί ανησυχία γιατί πιθανώς λόγω θέσης - και σε σύγκριση με την Δέλτα- μπορεί να καθιστά τον ιό πιο μολυσματικό. Ανησυχούμε δηλαδή γιατί στο σύνολό τους, εάν αυτές οι μεταλλάξεις αποδειχθούν λειτουργικές, δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερες ήπιες ή και σοβαρές λοιμώξεις. Είναι πιθανό η παραλλαγή όμικρον να προκαλεί πιο βαριά νόσο σε σχέση με την δέλτα στους μεγαλύτερης ηλικίας φορείς. Όμως και αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Θα το γνωρίζουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 29/11).
|
"Για την Πάττυ" της Τασούλας Επτακοίλη
Αυτά τα Χριστούγεννα θα ήταν τα πρώτα με το μωρό της. Είχε ετοιμάσει το δωμάτιό του κι όλη του την προίκα: ρούχα, μπιμπερό, πάνες, κουβερτάκια ήταν στη θέση τους. Κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα έμπαιναν φέτος και τα δικά του δώρα. Το δικό της, βέβαια, δώρο, το πιο μεγάλο, το πιο πολύτιμο, θα ήταν αυτό το παιδί. Ήξερε ότι με το που θα το έπαιρνε στην αγκαλιά της θα ξεχνούσε τα πάντα. Οι κοπιώδεις προσπάθειες σχεδόν δέκα χρόνων για να γίνει μητέρα, οι ματαιώσεις και οι απογοητεύσεις για κάθε άτυχη εγκυμοσύνη θα διαγράφονταν μεμιάς. Ο χρόνος θα μετρούσε από άλλη αφετηρία, θα έβλεπε τη ζωή μέσα από τα μάτια του. Όλα «καινούργια», φωτεινά και χαρούμενα. «Η ζωή είναι αγρίως απίθανη. Ας της δώσουμε το νόημα και την αξία που της αρμόζει. Δείτε εδώ το κείμενο ("Καθημερινή", 3/12).
|
"Διαβάζοντας 200 χρόνια Τουρκικής οικονομίας, με την Ελλάδα ως φόντο" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί πιο επίκαιρη στιγμή, για την εισαγωγική συνεισφορά στην επιστημονική συνάντηση των Ιστορικών Αρχείων της Τράπεζας της Ελλάδος και της Alpha Bank ( συμβολικά: στην αίθουσα του Βουλευτικού, στο Ναύπλιο) με θέμα «200 χρόνια Ελληνικής Οικονομίας μεταξύ Κράτους και Αγοράς» από τον Τούρκο ακαδημαϊκό Σεβκέτ Παμούκ, του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Ήταν να μιλήσει ο Παμούκ για την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας τα 200 τελευταία χρόνια «σε συγκριτική προοπτική», με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιλογή παραλληλισμού με τα 200 χρόνια της – εορτάζουσας – Ελλάδας. Όμως συνέβη η παρέμβασή του αυτή να συμπέσει με το meltdown της Τουρκικής οικονομίας των τελευταίων ημερών. Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην economia.gr (3/12) και στην koinoniapoliton.gr
|
Αναρτήσεις και αντιλογίες
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου: Τα μπότοξ είναι για τους φτωχούς
Βλέπω ότι κυκλοφορεί μια δήλωση της κυρίας Αγγελοπούλου ότι έχει κάνει τα πάντα εκτός από λίφτινγκ. Δεν ξέρω αν είναι αληθινή η δήλωση αλλά δεν έχει σχέση με αυτό που θέλω να σχολιάσω. Είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι όπως το λέει γιατί λίφτινγκ, μπότοξ και ιαλουρονικά κάνουν μόνο οι κατηγορίες των μεσαίων και κυρίως χαμηλών εισοδημάτων (τα μπότοξ, είναι παμφθηνα από τότε ποιυ μπήκε η Κίνα στην παραγωγή τους). Η σύγχρονη αντιγήρανση είναι εξατομικευμένη, με τις λεγόμενες αυτόλογες θεραπείες, τις ίδιες που η «υψηλή ιατρική» χρησιμοποιεί πλέον για την ίαση ασθενειών όπως ο καρκίνος. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 2/12).
Γιώργος Σταμάτης: Από την ένταξη στη συμπερίληψη
Η προσέγγιση του ζητήματος της αναπηρίας σε οικουμενικό επίπεδο είναι μια δυναμική διαδικασία και συνυφαίνεται άμεσα με την εξελικτική πορεία προόδου των κοινωνιών. Τους δύο τελευταίους αιώνες παρατηρείται ότι εκκινούμε από μια βάση προσφοράς στη φιλανθρωπική της διάσταση, η οποία συμπυκνώνεται στο ιατρικό μοντέλο, για να καταλήξουμε σήμερα στο σύγχρονο προοδευτικό δικαιωματικό μοντέλο.Σύμφωνα με τον ορισμό του ΠΟΥ, η αναπηρία είναι ένα σύνθετο και μεταβαλλόμενο φαινόμενο, το οποίο οφείλεται στην αλληλεπίδραση των προσωπικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου και των χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο το άτομο αυτό δραστηριοποιείται. Δείτε εδώ το κείμενο (meallamatia.gr, 4/12).
|
Institut Jacques Delors/ Une présidence française dans l'Europe post-Merkel
Ce 8 décembre devrait voir en Allemagne l'installation du successeur attendu d'Angela Merkel, Olaf Scholz. Le nouveau chancelier prend la tête d'une coalition tricolore, dont le programme de gouvernement impressionne par sa tonalité résolument européenne. L'Allemagne va aussi présider le G7. En même temps, la France s'apprête à assurer la présidence du Conseil de l'UE, avec un chef de l'Etat décidé à faire la démonstration à ses compatriotes de la plus-value européenne et à ses pairs, du leadership français. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
Εκδήλωση
Δείτε εδώ πληροφορίες για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Χαντζόπουλου με τίτλο: "Πανδημία και περιοριστικά μέτρα. Ο ψυχισμός απέναντι στον θάνατο και στους περιορισμούς του" (εκδόσεις Αρμός). Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 12.15 μ.μ., στον Κήπο του Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
|
|