e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Αυτή την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021, στις 10-12 το βράδυ, καλεσμένες είναι: Η Ελένη Ισχάκη, Ιατρός Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος στον Ευαγγελισμό, Εικαστικός/Ζωγράφος και συγγραφέας Παιδικών βιβλίων - το πιο πρόσφατο έχει τίτλο «Ο μόδιστρος της Γης» - και η Άντζελα Τερζή, Νοσηλεύτρια στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Δρομέας μεγάλων Αποστάσεων/Υπερμαραθώνιων και συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Ο Μαραθώνιος του Σαράντη» (με εικονογράφηση της Ελένης Ισχάκη), μιλούν για όλα και κυρίως για το πώς συνδυάζουν αυτές τις πολυεπίπεδες δραστηριότητες. Στο στούντιο η Μαρία Καρρά, Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Εθελοντικής Φιλανθρωπικής Οργάνωσης Emfasis Foudation, που ασχολείται από το 2012 με την ορατή και «αόρατη» Αστεγία μέσα από την δράση επί του πεδίου (Street Work) με τους άστεγους στην Αττική και την Περιφέρεια. Τέλος, η Μαριάννα Καραμάνου, Καθηγήτρια Επιστημολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, μιλά για τον φόβο απέναντι στα εμβόλια τους τρεις τελευταίους αιώνες, αλλά και για τους μεγάλους σταθμούς της Ιατρικής Επιστήμης σε Ευρώπη και Ελλάδα.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (12/12). Καλεσμένοι ήταν οι: Λαμπρινή Ρόρη, Ζέφη Δημαδάμα, Γιάννης Μπαλαμπανίδης.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Κάθε Παρασκευή, από τις 19 έως τις 20, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο το δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Την Παρασκευή 17 Δεκμβρίου 2021, 7 – 8 μ.μ., καλεσμένοι είναι: • Η Αλκμήνη Φωτιάδου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, που μιλά για την νομική λειτουργία του Συντάγματος ως υπέρτατου Νόμου και εξηγεί το νόημα του άρθρου 120, της ακροτελεύτιας διάταξής του, που επανέφερε στην επικαιρότητα μικρή ομάδα που διεκδικεί την «αυτοδίκαιη εφαρμογή του». • Ο Θάνος Γεωργούντζος και η Κλειώ Λαγκαδιανού, συνιδρυτές της Εθελοντικής Πρωτοβουλίας Φοιτητών Νομικής We Solve και Pro Bono που μιλούν για το πώς θα κτίσουμε πανεπιστήμια προσβάσιμα σε όλους και ιδίως σε φοιτητές ΑΜΕΑ.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (17/11) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος). Δείτε επίσης εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή τη σφαγή των Καλαβρύτων (13 Δεκεμβρίου 1943)
Από τη σφαγή των Καλαβρύτων, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, ένα από τα αποτρόπαια εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας, σχεδιασμένη ως αντίποινα για την εκτέλεση 77 Γερμανών που είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι μετά τη μάχη της Κερπινής, δύο μήνες νωρίτερα, έχουν περάσει 78 χρόνια – και η πληγή παραμένει νωπή. Και η μνήμη. Μια μνήμη που πάγωσε τον χρόνο για όσους έχασαν αγαπημένους, όσους έζησαν τον τρόμο και την ερήμωση. Και ταυτόχρονα μια μνήμη που βαραίνει πάνω σε όλους μας σαν ηθική υποθήκη. Δείτε εδώ την πλήρη δήλωση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
Ηλίας Μόσιαλος: Τι μας απασχολεί κυρίως με την έλευση της παραλλαγής όμικρον, ξέροντας πως είναι πιο μεταδοτική από την δέλτα;
Δύο πράγματα: εάν προκαλεί πιο σοβαρή νόσο και εάν μας προστατεύουν τα εμβόλια που έχουμε ήδη κάνει. Δεν έχουμε ακόμα επίσημες διαπιστώσεις από αναλυτικές μελέτες για την κλινική εικόνα στους ανεμβολίαστους για να τη συγκρίνουμε με την δέλτα. Όμως υπάρχουν και διάφορες μελέτες που μελετούν, το πιο φλέγον για όλους μας θέμα: την προστασία μετά τον εμβολιασμό. Και θα αναφερθώ σε μια πρόσφατη εργασία που υποστηρίζει πως η τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA δεν αυξάνει απλά την συστημική δυνατότητα απόκρισης. Τα στοιχεία δείχνουν πως η τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται να διευρύνει την απόκριση και να εξουδετερώνει την παραλλαγή όμικρον. Και θα σταθώ στην ανάλυση των συλλεχθέντων δειγμάτων από εμβολιασμένους έναντι αυτών που έκαναν 3 δόσεις. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 17/12).
|
"Προοπτικές" του Νίκου Μουζέλη
Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ, η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη και η εστίαση όλων των ΜΜΕ στα όσα εξελίχθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, δημιούργησαν την εντύπωση μιας θεαματικής ανόδου ενός κόμματος που θα καταστεί, πλέον, μια σημαντική πολιτική δύναμη μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μια πολιτική δύναμη που θα μπορεί να διαμορφώσει πολιτικές εξελίξεις, να αλλάξει τον κοινωνικοπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων και, ενδεχομένως, να αναδιαμορφώσει ριζικά το πολιτικό σκηνικό. Δεν είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Το ΚΙΝΑΛ δεν φαίνεται ικανό να αναπτύξει μια κοινωνική και πολιτική δυναμική που θα το οδηγήσει να ξεπεράσει το 12% που εκτιμάται πως έχει σήμερα. Πιθανότερο είναι ότι αυτές οι εκτιμήσεις δεν θα επιβεβαιωθούν και, τουναντίον, θα μειώσει τα ποσοστά του. Με άλλα λόγια, το πολιτικό σύστημα θα διατηρήσει τον βασικό διπολικό χαρακτήρα του. Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στα "Νέα" (18/12) και στην koinoniapoliton.gr
|
"Η επίκληση του Συντάγματος από τους εχθρούς του" του Ευάγγελου Βενιζέλου
Η επίκληση του Συντάγματος δεν μπορεί να οδηγεί στον ευτελισμό του. Το Σύνταγμα δεν είναι ένα νομικό κέλυφος που καλύπτει τα πάντα: τους φόβους, τις ανασφάλειες και τις προσδοκίες ή, κατά μείζονα λόγο, τις αυταπάτες, τις φαντασιώσεις, τους παραλογισμούς όποιου το επικαλείται. Το Σύνταγμα είναι προϊόν της Ιστορίας. Είναι το ευρύχωρο αλλά σαφές θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η φιλελεύθερη, δηλαδή η συνταγματική δημοκρατία. Είναι ο βασικός μηχανισμός που εγγυάται την προστασία του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι το κείμενο που εγκιβωτίζει τις μακροπρόθεσμες διευθετήσεις της κοινωνικής και πολιτικής συμβίωσης. Είναι η βάση και η κορυφή της έννομης τάξης, ο κανόνας αναφοράς που διέπει το σύνολο της δικαιοπαραγωγικής διαδικασίας στην εθνική έννομη τάξη και τις σχέσεις της με τη διεθνή και την ενωσιακή έννομη τάξη. Δείτε εδώ το άρθρο ("Βήμα", protagon.gr, 13/12).
|
"Τα πάντα κακουργήματα!" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Δεν θα ισχυρισθούμε ότι το σημερινό σύστημα διακυβέρνησης στην Ελλάδα του τέλους 2021 έχει άμεση αναλογία στην αυτοκρατορική εξουσία στην Ευρώπη του 16ου αιώνα σαφώς δε δεν θα τολμούσαμε να συγκρίνουμε τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα με τον Κάρολο Κουίντο. Όμως, ευρισκόμενη η Κυβέρνηση/ευρισκόμενος ο ίδιος αντιμέτωπος με το πολύβουο πλήθος της κοινής γνώμης των τηλεπαραθύρων, των ΜΚΔ (τι είναι αυτά; τα social media), ακόμη και των σελίδων ανάλυσης σεβαστών εφημερίδων, πλήθος που διεκδικεί αυστηρή ποινική αντιμετώπιση της μιας ή της άλλης μορφής συμπεριφοράς που σόκαρε «το δημόσιον αίσθημα», σπεύδει και κάνει τι; Αναγορεύει σε κακουργήματα το ένα ή το άλλο ή το τρίτο. Πράξεις καταδικαστέες, ντροπιαστικές ή ευθέως απεχθείς – αλλ' η αναγόρευση σε κακούργημα αποτελεί την στερεότυπη αντίδραση της εξουσίας. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr 17/12).
|
"Τελειώσαμε με τα κόκκινα δάνεια;" του Κώστα Καλλίτση
Όταν ρίχνεις στην οικονομία σχεδόν 43 δισ. ευρώ, με προγράμματα κρατικής στήριξης που αντιστοιχούν στο 25% του ΑΕΠ, και το ΑΕΠ αναπληρώνει τις απώλειές του κατά 13,4%, ε, δεν είναι σοβαρός λόγος για να ενθουσιάζεσαι – νομίζω. Είναι θετικό ότι η οικονομία επανέρχεται σχεδόν εκεί που ήταν το 2019, αλλά αυτό συμβαίνει λόγω των 43 δισ., της αύξησης ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης, και της κατασκευής νέων κατοικιών, και με παράλληλη εκτίναξη του εξωτερικού ισοζυγίου: Το οικονομικό μοντέλο δεν αλλάζει και, με λαμπρές εξαιρέσεις, οι εξαγωγές μας παραμένουν μικρές, χαμηλής τεχνολογίας ή/και ακριβές, γεγονός είναι ότι δεν πολυαρέσουν, κάθε άλμα στο ΑΕΠ συνοδεύεται από ένα άλμα στο εξωτερικό έλλειμμα – τον καθρέφτη της χαμηλής ολικής παραγωγικότητας της χώρας. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 12/12).
|
Αναρτήσεις και αντιλογίες
Δημήτρης Σαββίδης: Ομάδα «Minders» - 5η θέση στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής
Οι «Minders» οραματίστηκαν και υλοποίησαν προτότυπες ιδέες για το σημαντικό προβλήμα του πλανήτη μας, την παραγωγή "πράσινης ενέργειας". Παρουσίασαν ένα καινοτόμο τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω μιας «ιπτάμενης» ανεμογεννήτριας. Στη συνέχεια πρότειναν έναν νέο τρόπο κατανάλωσης αυτής της ενέργειας με ένα πλήρως αυτοματοποιημένο και ρομποτικό θερμοκήπιο... Ας εστιάσουμε στα πραγματικά διαμαντάκια. Και όχι στους τενεκέδες που κάνουν θόρυβο..Με την ελπίδα να χαρίσουμε στις επόμενες γενιές μια καλύτερη Ελλάδα. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 19/12).
Δημήτρης Χρστόπουλος: Το "νέο καθαρό" και η συγκρότηση ελληνοαλβανικής ταυτότητας στην Ελλάδα
Τα πρώτα δύσκολα χρόνια, η προκαταλάψη του γηγενούς πληθυσμού απέναντι στους Αλβανούς και σε κάθε τι διαφορετικό, τα οδυνηρά "αστεία" με Αλβανούς στις παρέες, οι "αθώες" προσβολές, η συμμετοχή τους στις "εθνοκεντρικές" σχολικές εορτές και οι απορίες τους για το ρόλο των Αρβανιτών στην ελληνική ιστορία, όλα θα παρελάσουν μπροστά από την οθόνη σας μέχρι το τελικό συμπέρασμα. Ότι οι μετανάστες της δεύτερης γενιάς, μετά την ώσμωση με το ελληνικό στοιχείο, μας έδωσαν το "νέο καθαρό", μία νέα ελληνοαλβανική ταυτότητα. Δείτε εδώ το κείμενο στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο, με πέντε φοιτητές που κατάγονται από την Αλβανία αλλά μεγάλωσαν και σπούδασαν στην Ελλάδα (news247.gr, 18/12).
Έλενα Μιλιώτη: Όσο περισσότεροι οι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας, σύμφωνα με τη μελέτη Λύτρα - Τσιόδρα
Τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες, επισημαίνει ο Θεόδωρος Λύτρας και καταλήγει με μία τραγική επισήμανση: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα. Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση (fb, 15/12).
|
ΕΛΙΑΜΕΠ/Η Ευρωπαϊκή εξαίρεση στο πεδίο των ανισοτήτων
Εάν θέσουμε το ερώτημα «πόση πρόοδος έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στο θέμα της εξάλειψης των οικονομικών ανισοτήτων ανά τον κόσμο;», η απάντηση δεν θα είναι καλή. Από το 1945 μέχρι περίπου το 1980, ο κόσμος βίωσε τη συμπόρευση μιας γενικευμένης οικονομικής ευμάρειας με την ταυτόχρονη μείωση των ανισοτήτων σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Σήμερα, το φτωχότερο 50% των κατοίκων ανά τον κόσμο, με εξαίρεση την Ευρώπη, κατέχει λιγότερο του 15% του συνολικού εισοδήματος, ενώ το πλουσιότερο 10% κατέχει το 40% και σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό φτάνει το 60%. Η Ευρώπη αποτελεί εξαίρεση της παγκόσμιας αυτής τάσης, τουλάχιστον σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, οι οποίες και οδηγούν την εξέλιξη του φαινομένου. Δείτε εδώ τη σχετική δημοσίευση (eliamep.gr, 17/12).
|
|