e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Αυτή την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022, στις 10-12 το βράδυ, καλεσμένοι είναι: • Ο Γιάννης Μπολέτης, Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας στην Ιατρική Αθηνών, Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και από το Λονδίνο ο Βασίλειος Παπαλόης, Καθηγητής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Οργάνων, συζητούν το μεγάλο θέμα των μεταμοσχεύσεων Οργάνων (νεφρών, παγκρέατος, καρδιάς, πνευμόνων, κ,α.), που αποτελούν την τελευταία ευκαιρία σημαντικού αριθμού ασθενειών και ασθενών. Σχολιάζουν την πρόσφατη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου στις ΗΠΑ, εντοπίζουν τις μεγάλες ελλείψεις Μοσχευμάτων και αναλύουν την νέα Εθνική Στρατηγική για τις Μεταμοσχεύσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο επιβαρυντικός ρόλος της πανδημίας και η απειλή στους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. • Από την Ουτρέχτη της Ολλανδίας ο Αναστάσιος Περράκης, Καθηγητής στο Utrecht University και Διευθυντής Ερευνών Υπολογιστικής Βιολογίας στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, μιλά για τις έρευνες στον Καρκίνο και την Μοριακή Βιολογία, την πανδημία αλλά και για την αριστεία στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τις χαμηλές επιδόσεις στην κατάταξη PISA του ΟΟΣΑ και την αναγκαία διαθεματικότητα στην έρευνα.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (16/1) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) εδώ (Γ' Μέρος) και εδώ (Δ' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Λίνα Στεφάνου, Μαριάννα Πλιάκου, Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου, Γρηγόρης Μηλιαρέσης. Δείτε επίσης εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Κάθε Παρασκευή, από τις 19 έως τις 20, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο το δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022, 7 – 8 μ.μ., καλεσμένοι ήταν: • Ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Δημήτρης Πανόπουλος, Επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας και Τεκμηρίωσης στο ίδιο Υπουργείο, συγγραφείς του δίγλωσσου ερμηνευτικού Λεξικού με τίτλο «100+1 ΟΡΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ», μιλούν για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Εργασίας και την «Έξυπνη Κοινωνία 5.0» • Η Αντωνία Τσιριγώτη, Ψυχολόγος και συνιδρύτρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, μιλά για τις πολλαπλές μορφές της Έμφυλης Βίας και την νέα πρωτοβουλία MENOWMETOO, που προωθεί μια πλατφόρμα καταγγελιών Σεξουαλικής Βίας στην Ελλάδα μαζί με αιτήματα Θεσμικών αλλαγών για την προστασία των Θυμάτων Έμφυλης Βίας.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (21/1) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος).
|
Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας στην παρουσίαση του Οδηγού «Η Αθήνα στο χρόνο: από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές»
Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω σήμερα την έκδοση του Οδηγού για εκπαιδευτικούς "Η Αθήνα στον χρόνο: από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας ως σήμερα, οκτώ διαδρομές", που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος "Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία" του Δήμου της Αθήνας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Είχα τη χαρά να τον ξεφυλλίσω, να περιηγηθώ νοερά, μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες, την πόλη μας και τα ιστορικά της τοπόσημα και να διαπιστώσω ότι η έκδοση αυτή δεν είναι ένας απλός οδηγός με σκέτο πληροφοριακό υλικό για την Αθήνα, αλλά ένα υποδειγματικό βιβλίο, που βοηθά τα παιδιά να σχηματίσουν μια ακριβή εικόνα της μακράς ιστορικής διαδρομής της πρωτεύουσας, να την συλλάβουν στη διαχρονία της και να διακρίνουν το ενοποιητικό νήμα που συνδέει παρελθόν και παρόν, για ένα δημιουργικό μέλλον. Δείτε εδώ τη δήλωση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
Ηλίας Μόσιαλος: Όμικρον και μικρά παιδιά
Πολλοί γονείς ανησυχούν για τα παιδιά με την επέλαση της παραλλαγής όμικρον, είτε γιατί δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί είναι μικρά (κάτω των 5), είτε γιατί οι γονείς διαβάζουν ότι ακόμη και αρκετοί εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν αν κολλήσουν την όμικρον. Καταρχάς, να διευκρινίσουμε πως το να κολλήσεις την όμικρον ως εμβολιασμένος, δεν σημαίνει απαραίτητα πως αυτό θα εξελιχθεί σε σοβαρή νόσηση. Αυτό δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία από τις χώρες που κυκλοφόρησε νωρίτερα ευρέως η παραλλαγή όμικρον. Η πλειονότητα αυτών που θα νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (30% με βάση μελέτες στη Ν. Αφρική) θα είναι ασυμπτωματικοί. Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση (fb, 16/1).
|
"Καλύτερα να προβλέψεις το παρελθόν παρά το μέλλον..." του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Ως γνωστόν, καλύτερα να προβλέπει κανείς το παρελθόν παρά το μέλλον! Από τον Μάρτιο του 2019 θα έχουν περάσει συντόμως 36 μήνες – και το investment grade βρίσκεται κάπου στον ορίζοντα, πάντως όχι στην ερχόμενη στροφή. Το «άδειασμα» των προσδοκιών αναβάθμισης από Fitch και Moody's πρόσφατο. Βέβαια, θα πει κανείς ότι έκτοτε έπεσε το ταβάνι της πανδημίας και της συνακόλουθης κρίσης. όμως... ακριβώς λόγω της πανδημίας, του Προγράμματος ΡΕΡΡ της ΕΚΤ κοκ καταβυθίστηκαν τα επιτόκια. Και βρέθηκε η Φρανκφούρτη υπερήφανη διακάτοχος κάπου 35 δις ευρώ σε Ελληνικά ομόλογα, πάνω από τα μισά διαθέσιμα στις αγορές (με πρόσφατη την προσδοκία/ελπίδα μέσω επανεπενδύσεων και μη-τήρησης της κλείδας κατανομής να συνεχίσει να στηρίζει το non-investment grade Ελληνικό χαρτί μέχρι και το 2024). Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 21/1).
|
"Μια θλιβερή πρωτιά" του Γιώργου Παγουλάτου
Στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, η Ελλάδα επιδεικνύει μια θλιβερή, ντροπιαστική πρωτιά. Στο ερώτημα εάν οι πολίτες έχουν μια θετική, ουδέτερη ή αρνητική εικόνα για την Ε.Ε., η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών απαντήσεων (30%) και το χαμηλότερο ποσοστό θετικών (μόλις 33%) από όλες τις 27 χώρες της Ε.Ε. (μέσος όρος Ε.Ε.-27: 45% θετικών και 16% αρνητικών απαντήσεων). Τελευταίοι. Καμία κοινωνία δεν αντιπαθεί την Ευρωπαϊκή Ενωση περισσότερο από την ελληνική! Πώς εξηγούνται τόσο απογοητευτικά (και ανησυχητικά) δεδομένα; Φταίει η οικονομική κρίση και η οδυνηρή εμπειρία των μνημονίων; Τότε πώς εξηγείται ότι οι δύο πρώτες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θετικής γνώμης για την Ε.Ε. είναι η Ιρλανδία (70%) και η Πορτογαλία (62%), που αμφότερες υπέστησαν τα αμέσως βαρύτερα προγράμματα λιτότητας; Γιατί η Ισπανία εμφανίζει θετικά ποσοστά 46% και μόλις 11% αρνητικά; Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 16/1).
|
|