e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Αυτή την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022, στις 10-12 το βράδυ, η εκπομπή ασχολείται με τον Έρωτα, τον Γάμο και την Συναίνεση στις διαπροσωπικές σχέσεις Συμβίωσης στον 21ο αιώνα εν μέσω έξαρσης της έμφυλης Βίας και της διχαστικής επιθετικότητας. Καλεσμένοι είναι: • Βαγγέλης Κοσμάτος, Ψυχολόγος – Επιστημονικός Υπεύθυνος Συμμαχίας των Φύλων (Gender Alliance Initiative), μιλά για τις Αρρενωπότητες, τις Θηλυκότητες και τις δυνατότητες μιας συμπεριληπτικής ειρήνευσης των σχέσεων συμβίωσης στην καθημερινή ζωή μέσα από την έμφυλη ισότητα. • Από την Θεσσαλονίκη, η Ειρήνη Περπερίδου, Ιδρύτρια της GEA (Gender Equality Assembly), μιλά για τον Έρωτα που είναι γέφυρα έλξης, την έμφυλη Βία και την συναισθηματική κακοποίηση που είναι διχασμός και πως μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε. • Από τα Γιάννενα η Ανδρομάχη Μπούνα – Βάιλα, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Διδάσκουσα ΤΕΕΠΗ στο ΔΠΘ και συν-επιμελήτρια της έκδοσης «Διαστάσεις της Αρρενωπότητας», μιλά για τον Ηγεμονικό Ανδρισμό και την σχέση του με την έμφυλη και οπαδική Βία, τις πολλαπλές Αρρενωπότητες που ξεπροβάλουν μέσα από την κρίση του βλαπτικού Ανδρισμού και την ανάγκη να βρεθεί μια νέα σύγχρονη ισορροπία των φύλων σε μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (6/2) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) και εδώ (Γ' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Ευάγγελος Φιλόπουλος, Κατερίνα Καραΐνδρου, Έλενα Σπανού. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Κάθε Παρασκευή, από τις 19 έως τις 20, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο το δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022, 7 – 8 μ.μ., καλεσμένοι ήταν: • Ο Μιχάλης Πικραμένος, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και αν. Καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στο ΑΠΘ, που μιλά για το μόλις εκδοθέν βιβλίο του με τίτλο «Η Λογοδοσία των Δικαστών στη Δημοκρατία - Η δημόσια εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», όπως και για το κρίσιμο Δικαίωμα στη Δίκαιη Δίκη σε ένα Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου και την Δικαιοσύνη και τους Δικαστές γενικά. • Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, Δικηγόρος, πρ. Συμπαραστάτης του Δημότη στον Δήμο Αθηναίων και αν. μέλος στην Εθνική Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μιλά για το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Ελεύθερη Συμβίωση. Η αυτοκρατορία των συναινέσεων» που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2021.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (11/2) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος). Δείτε επίσης εδώ, εδώ και εδώ αποσπάσματα από τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Συνέλευση της 7ης Διεθνούς Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη
Με μεγάλη χαρά απευθύνομαι στη Συνέλευση, η οποία υπογραμμίζει τον ρόλο των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη και την αξία του νερού για τη βιώσιμη ανάπτυξη, δύο ζητήματα που συνδέονται στενά μεταξύ τους και τα οποία με απασχολούν έντονα. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι για καιρό οι γυναίκες είναι μια υποεκπροσωπούμενη μειονότητα σε διάφορους τομείς, ιδίως στον επιστημονικό. Ευτυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες η παρουσία γυναικών στο ερευνητικό και πανεπιστημιακό πεδίο αποτελεί ένδειξη αισιοδοξίας. Δείτε εδώ τη δήλωση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
"Η σκιά του διδύμου Λιβανού-Δούκα, η στήριξη για την πανδημία, ο ESM – και το μεθαύριο" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Η αλήθεια είναι ότι ο μέσος όρος στήριξης στην ΕΕ ήταν κάπου 30%, καθώς το ειδικό βάρος Γερμανίας αλλά και της Ισπανίας-Ιταλίας «τραβούν» προς τα πάνω. επίσης αλήθεια είναι ότι χώρες με σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ τους να προκύπτει από κλάδους όπως ο τουρισμός ή/και οι μεταφορές («φτερό στον άνεμο» της πανδημίας) είχαν ούτως ή άλλως μεγαλύτερη ανάγκη από στήριξη για να μην τις πάρει από κάτω το κύμα (tank under όπως λέγουν οι αγορές). Πλην όμως και ο ίδιος ο ESM απηύθυνε έκκληση στα Κράτη-μέλη να ξεκινήσουν να δημιουργούν τώρα αποθεματικά (αν μη τι άλλο για ενδεχόμενες νέες φάσεις της πανδημίας ή άλλη αναταραχή...), αλλά και οι αγορές βαθμιαία αρχίζουν να ανάβουν κόκκινο φωτάκι κινδύνου (για σειρά από λόγους, βέβαια: η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς προσπέρασε αυτές τις μέρες το 2,5%, ενώ πριν ενάμιση χρόνο η χώρα είχε σηκώσει 10ετή κεφάλαια με 0,8%. Άμα βρεθούμε, λόγω του γενικού κύματος ανόδου των επιτοκίων στο 3,5-4% και την ίδια στιγμή ο ρυθμός ανάπτυξης σκοντάψει, προσδεθείτε. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 9/2).
|
Γιάννης Τασόπουλος: Η συνταγματική δέσμευση της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη: Μια υπόμνηση για το μέλλον;
Ενώ εκ πρώτης όψεως η ουδέτερη (για το ζήτημα της Ο.Ν.Ε.) διατύπωση του άρθρ. 80 § 2 Σ. και η αρνητική διατύπωση της Ερμηνευτικής δήλωσης ("δεν κωλύει") δεν φαίνεται κατ' αρχήν να επιτρέπουν τη συναγωγή θετικής υποχρέωσης για τη συμετοχή της Ελλάδας στην Ο.Ν.Ε., ωστόσο η δέσμευση αυτή προκύπτει, από την παραπομπή της Ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρ. 80 Σ. στο άρθρ. 28 Σ. Το τελευταίο έχει μια κρίσιμη Ερμηνευτική δήλωση, η οποία προβλέπει ότι: "Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης". Το Σύνταγμα θέτει ένα δεσμευτικό σκοπό. Όπως προκύπτει και από την ιστορία της διάταξης, η λέξη "θεμέλιο" δεν έχει εδώ την "ουδέτερη" (δηλωτική) υπόδειξη της νομικής βάσης, αλλά την κανονιστική έννοια του δεσμευτικού και θεμελιώδους, καταστατικού κανόνα, άρα αυτού που δεν μπορεί να υποχωρήσει χωρίς να συμπαρασύρει η κατάργηση ή η αποδυνάμωσή του μια δομική διάσταση του Συντάγματος. Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο (syntagmawatch.gr, 11/2).
|
Γιώργος Καραβοκύρης: Ο πολιτικός φιλελευθερισμός στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη θρησκευτική ελευθερία
Στη σύγχρονη εκδοχή της διάκρισης των εξουσιών, η σχέση νομοθέτη και δικαστή κάθε άλλο παρά στατική αποδεικνύεται. Για την ακρίβεια, θυμίζει την ταλάντωση του εκκρεμούς: όταν ο δικαστής αυτοπεριορίζεται, η νομοθετική υπεροχή επιβεβαιώνεται, ενώ, όταν η ερμηνεία του διαπλάθει το νόημα του κανόνα, ανάγεται σε «οιονεί» νομοθέτη, σε αντιπρόσωπο της βούλησης του λαού, ενίοτε μάλιστα σε θέματα με έντονο πολιτικό ή ηθικό φορτίο. Παρότι στο ελληνικό νομικό σύστημα η νομολογία δεν παράγει δεδικασμένο, είναι προφανές ότι διαμορφώνει μια δικαιοπολιτική ή ηθικοπολιτική πρόσληψη του Συντάγματος, αν όχι μια συνεκτική ιδεολογία. Γι' αυτό και η περιοδολόγηση στην ιστορία των Ανωτάτων Δικαστηρίων συναρτάται με τις αξιακές τους τομές και τις αλλαγές παραδείγματος που αυτές επιφέρουν. Έτσι ανακαλούμε στη μνήμη μας τη νομολογία του Supreme Court για το New Deal ή την εμβληματική απόφαση του Conseil Constitutionnel για τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων το 1971. Δείτε εδώ το κείμενο (e.politeia.gr).
|
Ιωακείμ Γρυσπολάκης: "Μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένου ψεύδους, το να λες την αλήθεια αποτελεί επαναστατική πράξη" (Friedrich Schiller, 1759-1805)
Η σοσιαλδημοκρατία προέκυψε ως μία προσπάθεια εκδημοκρατισμού του κομμουνιστικού κινήματος στην Ευρώπη. Ο Eduard Bernstein διέβλεψε ότι ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός, αλλά προέχει η προάσπιση της δημοκρατίας, δηλαδή της ισότητας και της ελευθερίας. Δηλαδή, θα πρέπει να συνυπάρχουν η κοινωνική δικαιοσύνη, ο φιλελευθερισμός και η ανάπτυξη με την κατανομή του πλούτου, ώστε να διασφαλίζεται η συμβίωση όλων των πολιτών σε μία κοινωνία με τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης των μη εχόντων και των αδυνάμων. Ο Καρλ Μαρξ θεωρούσε τον Αριστοτέλη ως τον μεγαλύτερο φιλόσοφο της Αρχαιότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι στα Ηθικά Νικομάχεια ο Αριστοτέλης μας δίδαξε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το να νέμονται και κατέχουν είτε ίσοι άνισα είτε άνισοι ίσα». Δείτε εδώ το άρθρο (athensvoice.gr, 7/2).
|
Κωνσταντίνος Καραλής: Ας μην το ξεχνάμε, η φύση δεν είναι καλή μαζί μας
Η παντελής έλλειψη προετοιμασίας από την πλευρά των αρχών, όσο και οι εκτός τόπου ατομικές συμπεριφορές, όπως π.χ. οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο χωρίς αλυσίδες, αποκαλύπτουν πόσο έχει φτάσει να θεωρείται αυτονόητο ότι η φύση ακολουθεί και υποστηρίζει τις δικές μας επιλογές και ανάγκες, με ελάχιστη ή και καθόλου ανθρώπινη προσπάθεια, ενώ κάποιες φυσικές καταστροφές είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Όμως αυτή η θεώρηση της φύσης ως κάτι εξωτερικό, στο οποίο προβάλλονται ανθρώπινα αισθήματα και ανθρώπινη αισθητική, με ταυτόχρονη απομάκρυνση από το οπτικό πεδίο της σκληρής πραγματικότητας που επιβάλλουν τα στοιχεία της φύσης, είναι σχετικά πρόσφατη εξέλιξη και έχει τις ρίζες της στην επικράτηση του ρομαντισμού στις δυτικές κοινωνίες από το τέλος του 18ου αιώνα. Δείτε εδώ το άρθρο (protagon.gr, 9/2).
|
Σοφία Σπύρου: Η Oleosophia αναδεικνύει μια ποικιλία διαμάντι του Ελληνικού ελαιώνα
Η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια έχει μπει σε ένα καλό δρόμο ως προς την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου. Πλήθος παραγωγών έχουν αποκτήσει μια ελαιοκουλτούρα και αναβάθμισαν σημαντικά την ποιότητα του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου ενώ πλέον αγωνίζονται για να αυξήσουν και σταθεροποιήσουν του όγκους παραγωγής. Αυτή είναι και η περίπτωση των τριών αδερφών του Κ Μαγγίνα οι οποίοι μια δεκαετία πριν συσταθεί η Oleosophia σταθεροποίησαν ποιότητα και ποσότητα ανοίγοντας δρόμους για εξαγωγές. Τώρα η κα Δεβετζόγλου που είναι και η καρδιά της Oleosophia και σύζυγος του Γιώργου Μαγγίνα έχει αναλάβει το μάρκετινγκ που είναι προϋπόθεση για να ταξιδέψει το ελαιόλαδο σε αγορές του εξωτερικού. Tο εξαιρετικά παρθένο μονοποικιλιακό Μανάκι είναι ένα καλά ισορροπημένο ελαιόλαδο, με μέτριο πικρό και πικάντικο και ένα πλούσιο, καθαρό και ευχάριστο φρουτώδες. Δείτε εδώ το κείμενο (agronews.gr (Agrenda), linkedin.com, 8/2).
|
«Η φωνή της»: Γυναίκες συγγραφείς ενώνουν τη φωνή τους κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών (επιμέλεια σύνταξης: Αγγελική Λάλου)
Εβδομήντα γυναίκες συγγραφείς μέχρι στιγμής δημιουργούν το Δίκτυο γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών «Η φωνή της». "Το φαινόμενο της έμφυλης βίας συναντάται σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, τον βαθμό πολιτικής σταθερότητας, την κουλτούρα, τη θρησκεία, τόσο στον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό χώρο. Γνωρίζουμε πολύ καλά, επίσης, πως ακραία μορφή έμφυλης βίας αποτελεί η γυναικοκτονία, ως η κορύφωση, κατά κανόνα, μακρόχρονων βίαιων συντροφικών/οικογενειακών σχέσεων. Έχουμε την πεποίθηση πως η αιτία της, το βασικό κίνητρο του δράστη, είναι το φύλο του θύματος και συχνά η άρνηση συμμόρφωσής του στις πατριαρχικές επιταγές". Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο (allyou.gr, 10/2).
|
|