e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Αυτή την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, στις 10-12 το βράδυ, καλεσμένοι είναι: • Από το Ηράκλειο Κρήτης ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Κρήτης, Πρόεδρος ΙΤΕ, Αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλά για το νέο – δωρεάν – διαδικτυακό μάθημα του Mathesis με τίτλο: Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η σύγχρονη επιστήμη (Μοριακή Βιολογία/Ιατρική, Φυσική, Πληροφορική/Τεχνητή Νοημοσύνη, Ηθικά Διλήμματα). • Για την Ημέρα των Σπάνιων Παθήσεων (Rare Disease Day) στις 28 Φεβρουαρίου, μιλά ο Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Σπάνιων Νοσημάτων (ΕΟΣ-ΣΠΑΝΟΠΑ). Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί 7.000 σπάνιες παθήσεις που αφορούν όμως 30 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στην Ευρώπη. Οι περισσότερες είναι προς το παρόν μη ιάσιμες αλλά σταδιακά γίνονται αντιμετωπίσιμες από τη γρήγορη εξέλιξη της Γενετικής, της Βιολογίας και της Ιατρικής. • Ο Δημήτρης Κοντοπίδης δίνει την μάχη του με την Κυστική Ίνωση, που είναι μία από τις πιο συχνές Σπάνιες Παθήσεις και μιλάει για το διπλό μέτωπο αντιμετώπισης των απειλών στην ζωή με την προσθήκη της πανδημίας αλλά και για τις ελπίδες που δίνει η Ψηφιακή Υγεία και η ανάπτυξη των Μεταμοσχεύσεων Πνευμόνων. • Ο Θανάσης Βράτιμος, συνιδρυτής του GIVMED που είναι μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία συλλογής Δωρεών των Φαρμάκων που περισσεύουν με σκοπό την διοχέτευση τους σε όσους έχουν ανάγκη. Μιλά για τον νέο «Πολιτισμό του Φαρμάκου» και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (20/2) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) εδώ (Γ' Μέρος) και εδώ (Δ' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Λίνα Παπαδοπούλου, Θάνος Βλαχογιάννης, Στέλλα Μπελιά, Χρήστος Γιαπιτζάκης.
|
"Η δυσάρεστη εκμάθηση της τέχνης της ανώμαλης προσγείωσης" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Εκτός από σοκ χωρίς όρια, πάντως για όσους θεωρούσαμε ότι «οι τεχνολογίες της καταστροφής γίνονται τόσο ισχυρές» ώστε να χτίζεται αντανακλαστικά η αποφυγή τού «να παρασυρθεί ο κόσμος στο βάραθρο» (αντιγράφουμε από το «The Age of Unpeace» του Μαρκ Λέοναρντ), η τελευταία αυτή φάση εξέλιξης της Ουκρανικής κρίσης έχει φέρει και μια γενικότερη ανώμαλη προσγείωση. Ή, τουλάχιστον, μιαν ανάγκη εκμάθησης της τέχνης της ανώμαλης προσγείωσης, ως στοιχείου της γεωπολιτικής πραγματικότητας της εποχής – και των οικονομικών, αν μη τι άλλο, επιπτώσεών της... Αν, δε, φθάσει κανείς στην συζήτηση περί στρατηγικής (και αμυντικής!) αυτονομίας της Ευρώπης, εκεί πλέον η προσγείωση γίνεται επώδυνη, πλην αν σχεδιάζει κανείς σε ορίζοντα δεκαετίας/δεκαετιών. Ενώ η κρίση Ουκρανίας/ενεργειακών είναι... αύριο. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 25/2).
|
Χριστίνα Σκλαβενίτη (ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια): Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο/ συνέντευξη - επιμέλεια σύνταξης: Δάφνη Σκαλιώνη
"Ο φόβος ανήκει στα «δύσκολα» συναισθήματα, πολλές φορές δεν θέλουμε να το νιώσουν τα παιδιά μας. Είναι όμως ένα πολύ χρήσιμο συναίσθημα, μας προφυλάσσει και μας προσφέρει μια αντίδραση απέναντι στον κίνδυνο. Όπως με όλα τα συναισθήματα λοιπόν, χρειάζεται να έχουμε μια στάση αποδοχής, μια μετακίνηση δική μας όσο αυτό είναι δυνατόν, ώστε να «χωρέσουμε» την δυσκολία του παιδιού, τον θυμό, την απόγνωση, την πίκρα, τον φόβο. Παράλληλα ο πόλεμος φέρνει μια κατά μέτωπο επίθεση στις αξίες μας, τις ελπίδες μας και τα όνειρά μας για την ζωή. Στην πίστη μας ότι οι κόσμος είναι καλός, ότι το δίκαιο επικρατεί. Εμείς σαν γονείς πώς στεκόμαστε απέναντι σε αυτή την αδικία; Ποιες είναι οι δικές μας αξίες που παραμένουν αναλλοίωτες, απέναντι στα τραγικά γεγονότα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε στο πέρας της ζωής μας; Εκτός λοιπόν από την αποδοχή του φόβου, το καλωσόρισμα των βαθύτερων υπαρξιακών ανησυχιών των παιδιών μας, είναι αναγκαίο να μιλήσουμε για τις αξίες μας σε ότι αφορά τον πόλεμο και την ειρήνη". Δείτε εδώ τη συνέντευξη (ertnews.gr, 25/2).
|
Κορνήλιος Καστοριάδης: Οι ρίζες του μίσους
Υπάρχουν δύο ψυχικές εκφράσεις του μίσους: το μίσος για τον άλλο και το μίσος για τον εαυτό μας, το οποίο συχνά δεν παρουσιάζεται ως τέτοιο. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι και τα δυο έχουν κοινή ρίζα, την άρνηση της ψυχικής μονάδας να δεχθεί αυτό που για την ίδια είναι ξένο. Η οντολογική αυτή διάρθρωση του ανθρώπου επιβάλλει αξεπέραστους εξαναγκασμούς σε κάθε κοινωνική οργάνωση και σε κάθε πολιτικό πλάνο. Καταδικάζει αμετάκλητα κάθε ιδέα για μία«διαφανή» κοινωνία, κάθε πολιτικό πλάνο που αποσκοπεί στην άμεση οικουμενική συμφιλίωση. Κατά τη διαδικασία κοινωνικοποίησης, οι δύο διαστάσεις του μίσους χαλιναγωγούνται σε σημαντικό βαθμό, τουλάχιστον όσον αφορά τις πιο δραματικές εκδηλώσεις τους... Το κομμάτι του μίσους και της καταστροφικότητας που απομένει φυλάσσεται σε μία δεξαμενή έτοιμη να μετατραπεί σε καταστροφικές δραστηριότητες, σχηματοποιημένες και θεσμοθετημένες, που στρέφονται εναντίον άλλων ομάδων – δηλαδή να μετατραπεί σε πόλεμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ψυχικό μίσος είναι η «αιτία» του πολέμου. Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο ("Βήμα").
|
Αναρτήσεις και αντιλογίες
Γιάννης Χατζηχρήστος: Tι είναι και τι δεν είναι το SWIFT
Η συζήτηση περί χρήσης του "πυρηνικού όπλου" της Δύσης, την αποκοπή μιας χώρας από το SWIFT, σπάνια συνοδεύεται και από 2-3 πληροφορίες (για μη ειδικούς) για το τι είναι αυτό το διατραπεζικό εργαλείο, που κατασκευάστηκε και άρχισε να λειτουργεί πρώτη φορά το 1970 από ένα Συνεταιρισμό 11.000, τώρα, εμπορικών τραπεζών από 200 χώρες με έδρα το Βέλγιο (με παραρτήματα στην Ολλανδία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ). Οι περισσότεροι νομίζουν ότι μέσω του SWIFT ή των πιο σύγχρονων ανταγωνιστικών του της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας διακινούνται λεφτά. Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση (fb, 26/2).
|
|