e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Αυτή την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022, στις 10-12 το βράδυ, καλεσμένοι είναι: • Από το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ o Πέτρος Λεβούνης, Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Rutgers και νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αμερικάνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (American Psychiatric Association), μιλά για τις νέες προκλήσεις που θέτουν στην Ψυχιατρική η πανδημία και ο Πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και για το ρόλο των εξαρτήσεων (addictions) στην καθημερινή ζωή. • Η Φωτεινή Ασδεράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Jean Monnet Chair και Πρόεδρος της Διδακτορικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας στις Βρυξέλλες, μιλά για την ριζική αλλαγή της Ε.Ε. στον Πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά και για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών στις 8 Μαρτίου. • Ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κάνει μια αναλυτική επεξήγηση των δεσμευτικών Διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου που καταπατά η Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία, όπως και για το ρόλο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και του Στρασβούργου (Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης).
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (27/2) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) και εδώ (Γ' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Νεκτάριος Ταβερναράκης, Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, Δημήτρης Κοντοπίδης, Θανάσης Βράτιμος.
|
"Αναγκαστικές διαφωνίες σε βάση ουσιαστικής συμφωνίας" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Είναι ενδιαφέρον να σημειώσει κανείς ότι, ενώ δεν αποφεύχθηκε η παραδοσιακή Ελληνική λογική της αντιπαράθεσης των κομμάτων, στην κεντρική τους θέση οι βασικές πολιτικές δυνάμεις είχαν περισσότερο να δείξουν σύγκλιση. Δεν είναι τόσο η καταδίκη της εισβολής των Ρωσικών δυνάμεων και της καταστροφικής δράσης τους στην Ουκρανία, όσο η ευθυγράμμιση στην λογική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που αποτελεί την ουσιαστική αντίδραση της Δύσης. (Προσοχή! Με επιμελημένη αποκήρυξη κάθε ιδέας στρατιωτική ΝΑΤΟϊκή επέμβαση). Αυτή ήταν – αν την απαλλάξει κανείς από τις διαφορές διατύπωσης – η θέση και της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Επειδή όμως δεν ήταν νοητό – για τα Ελληνικά μας πράγματα – να κρατηθεί κάτι σαν ενιαίο μέτωπο, υπήρξαν δυο διαφοροποιήσεις. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 4/3).
|
"Ένας πόλεμος που ξεκίνησε με μια ήττα" του Γιώργου Παγουλάτου
Η έκβαση του ουκρανικού δράματος είναι ένας θρίαμβος της ετερογονίας των σκοπών. Ο Πούτιν κατάφερε να εξουδετερώσει κάθε κεφάλαιο ευρωπαϊκής συμπάθειας για την αλαζονεία της Δύσης προς την ηττημένη μετά το 1989 Ρωσία. Με μια οικονομία στρατιωτικά υπερτροφική, υπερεξαρτημένη από τους φυσικούς πόρους, o Πούτιν αποσυνδέει τη χώρα του από τα κεφάλαια και τις τεχνολογίες της Δύσης, με μόνη πλέον επιλογή να γίνει τεχνολογικό και οικονομικό προσάρτημα της Κίνας, μιας χώρας μη ευρωπαϊκής και ακόμα πιο αυταρχικής. Η σύνδεση της Ρωσίας με την Ευρώπη, η συμπερίληψή της σε μια ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, παρότι φιλόδοξη, δεν είχε ακόμα πεθάνει. Ο Πούτιν την τελείωσε. Κανείς δεν θα εμπιστευθεί ξανά τη Ρωσία. Όπως κάθε μεγαλομανής τύραννος, θυσιάζει τις προοπτικές ευημερίας του λαού του για μια υπερφίαλη ρεβάνς από την Ιστορία. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 27/2).
|
Τζέφρι Σακς: Η ρωσική επιθετικότητα πρέπει να μας ξυπνήσει (συνέντευξη: Παύλος Παπαδόπουλος/ "Καθημερινή")
Φυσικά πρόκειται για μια καταστροφική εξέλιξη. Δεν γνωρίζουμε εάν και σε ποιο σημείο και με ποια μέσα όλη αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά η δυτική προσέγγιση του προβλήματος κατά τις τελευταίες εβδομάδες και τις τελευταίες δεκαετίες απέτυχε. Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ένα αποτέλεσμα στην Ουκρανία που να είναι σε οποιοδήποτε βαθμό ικανοποιητικό. Ο πόλεμος σίγουρα δεν είναι ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει ένα νέο νεκροταφείο. Ναι, η ρωσική επιθετικότητα πρέπει να μας ξυπνήσει. Πρέπει να καταδικάσουμε εμφατικά τις ρωσικές πράξεις, να κλιμακώσουμε τη διεθνή διπλωματία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να εργαστούμε πολύ πιο σκληρά για να διαμορφώσουμε μια διεθνή προσέγγιση στις διεθνείς κρίσεις. Έχουμε αποτύχει να κάνουμε κάτι τέτοιο με την πανδημία, με την κλιματική αλλαγή, με άλλες διεθνείς κρίσεις. Και πρέπει να αμυνθούμε απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα χωρίς να κατρακυλήσουμε σε πόλεμο και σίγουρα όχι, σε μια πυρηνική αντιπαράθεση. Δείτε εδώ την συνέντευξη ("Καθημερινή", 1/3).
|
Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος: Ιστορικό φαινόμενο η παράλληλη προσφυγή της Ουκρανίας σε ΕΔΔΑ και Χάγη κατά της Ρωσίας (συνέντευξη: Ευαγγελία Μπαλτατζή/ Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΑ)
Εκείνο που υφέρπει των διαδικασιών περί προσωρινών μέτρων, τόσο στο Στρασβούργο όσο και στη Χάγη, είναι ότι η ουκρανική κυβέρνηση απευθύνεται στα δυο αυτά κορυφαία δικαστήρια, το ένα Ευρωπαϊκό και το άλλο Παγκόσμιο, προκειμένου να ζητήσει την καταδίκη της Ρωσίας για την πρόσφατη εισβολή στην Ουκρανία. Προσέφυγε και στα δυο με διαφορετικές νομικές βάσεις αλλά με παραπλήσιο περιεχόμενο. Στόχος της είναι η καταδίκη της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Και μέσω της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Χάγης, απαντά η Ουκρανία ότι δεν υπάρχει γενοκτονία στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσγκ που να δικαιολογεί την όποια παρέμβαση την όποια στρατιωτική επέμβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφός της. Αφ' ενός μεν σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχει μια διαδικασία για την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στον Οργανισμό και ενδεχομένως αποβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο οποίο εντάσσεται και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αφ' ετέρου, σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, το Δικαστήριο της Χάγης θα λάβει υπόψιν του στην οριστική του απόφαση τη στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με τα προσωρινά μέτρα. Aκούστε εδώ την συνέντευξη (ertnews.gr, 3/3).
|
"H «Δύση» Μάλλον Αλλάζει" του Ηρακλή Μήλλα
Μπορεί να είναι νωρίς να βγάλουμε τελικά συμπεράσματα αλλά υπάρχουν σημάδια που αναγγέλλουν σημαντικές ιστορικές αποφάσεις στον «Δυτικό Κόσμο». Μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας οι καλοπροαίρετες πολιτικές κατευνασμού κατά των αυταρχικών καθεστώτων και η προσήλωση στην ειρήνη με μια αισιόδοξη προσμονή ότι μακροπρόθεσμα αυτή η πολιτική θα αποδώσει δεν αποτελούν πλέον αυτονόητες αρχές. Σχεδόν σύσσωμος ο Δυτικός Κόσμος τάχθηκε, έμπρακτα πλέον, υπέρ της Ουκρανίας. Το δόγμα ότι μια κατά μέτωπο σύγκρουση με αυταρχικά και αναθεωρητικά καθεστώτα θα είχε μεγάλο οικονομικό κόστος και ότι αυτό δεν θα δικαιολογούσε μια αντιπαράθεση φαίνεται να εγκαταλείπεται. Οι ΗΠΑ, σύσσωμη η ΕΕ αλλά και άλλα κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς κ.α. προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία. Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι πρωτόγνωρες. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτά τα μέτρα πάρθηκαν με γνώση ότι θα έχουν αρνητικές οικονομικές συνέπειες και για τον ίδιο τον Δυτικό Κόσμο. Δείτε εδώ το άρθρο ("Νέα", 1/3).
|
"Ο συγγενής στο Κίεβο είσαι εσύ Νατάσα" της Λίνας Βασιλοπούλου
Η Νατάσα είναι μια 60χρονη Ουκρανή από το Κίεβο που ήρθε στην Ελλάδα μαζί με τον άνδρα της νιόπαντρη στις αρχές της δεκαετίας του '90. Κοκκινομάλλα με μπούκλες που τρέχανε σαν ποταμός πάνω στους ώμους της με ένα μεγάλο και αληθινό χαμόγελο, με καταπράσινα μάτια, και ωραία χέρια με περιποιημένα νύχια. Δεν είχα φανταστεί ότι θα αποκτούσα μερικές δεκαετίες μετά, μια τόσο στενή οικογενειακή σχέση μαζί της που σήμερα μέσα στον πόλεμο θα έλεγα: Ο συγγενής στο Κίεβο είσαι εσύ Νατάσα. Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι τότε την έφερε η ανάγκη στην Ελλάδα.Έφτασε εδώ οδικώς μαζί με τον άνδρα της μετά από ατελείωτες ώρες μέσα σε ένα λεωφορείο για να δουλέψει να ζήσει τους γονείς της και τα πεθερικά. Να κάνουν ένα παιδί, γιατί εκεί δεν υπήρχε δουλειά δεν υπήρχε ζωή. Δείτε εδώ το άρθρο (therealwoman.gr, 1/3).
|
Αφιερώματα Κοινωνικής Ευθύνης ΕΡΤ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου)
Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΕΡΤ πραγματοποιεί πολλαπλά αφιερώματα - εκπομπές σε όλα τα μέσα. Η ΕΡΤ 2 με αφιερωματικές ταινίες από τις 7-11 Μαρτίου 2022, η ΕΡΤ 3 με ντοκιμαντέρ, όπως επίσης το Πρώτο Πρόγραμμα, τα τρία μουσικά ραδιόφωνα (Κosmos, Δεύτερο και Τρίτο Πρόγραμμα), Φωνή της Ελλάδας, ERTFLIX και Aρχείο ΕΡΤ.
|
Το λεξικό του νέου ρευστού κόσμου (επιμέλεια σύνταξης: Μ. Ηulot, Ζωή Παρασίδη, Χριστίνα Γαλανοπούλου, Αλέξανδρος Διακοσάββας/lifo.gr)
O κόσμος αλλάζει, η γλώσσα οφείλει να ακολουθεί. Πολλές λέξεις που παλιότερα χρησιμοποιούσαμε χωρίς ενοχή στο λεξιλόγιό μας είναι κακοποιητικές, υποτιμητικές και στιγματίζουν, δεν είναι ορθό να τις χρησιμοποιούμε. Απευθυνθήκαμε σε ειδικούς, ανθρώπους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις αλλαγές, τι είναι επιτρεπτό και τι όχι, και φτιάξαμε ένα λεξικό της νέας καθημερινότητας με όσα πετάμε, όσα αλλάζουν και όσα επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε αντ' αυτών. Το αναπτυσσόμενο πεδίο των gender studies έχει εισαγάγει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από όρους που χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως για να περιγράψουν εμπειρίες και χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Ωστόσο είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται σχετικά με τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας εξελίσσεται και αναπροσαρμόζεται διαρκώς, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που εκ των πραγμάτων θέτει η ελληνική γλώσσα, ενώ το βίωμα κάθε ατόμου παίζει καθοριστικό ρόλο στον αυτοπροσδιορισμό του. Δείτε εδώ το κείμενο (lifo.gr, 5/3).
|
|