e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Αυτή την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, στις 10-12 το βράδυ, καλεσμένοι είναι: • Η Μαριλένα Μαραγκού, συνιδρύτρια της οργάνωσης YouthMakers Hub, που μιλά για το Πρόγραμμα AfriHug, που προσπαθεί να φέρει την Ευρώπη και την Αφρική πιο κοντά. • Η Έλενα Χατζηιωάννου, που μιλά για την κοινωνική – ταξιδιωτική επιχείρηση "Routes for Good" που οργανώνει περιβαλλοντικά υπεύθυνα ταξίδια στην Κένυα και την Μαδαγασκάρη. • Ο Κωνσταντίνος Βασιλακάκος, κάτοικος του Πετρίλου Καρδίτσας, μιλά για το πως συχνά κοιμάται με τον υπνόσακό του στην κορυφή του βουνού στα 2160 μέτρα. • Η Δέσποινα Φιλιππίδου και ο Γιώργος Καλεβέας, έκαναν ορειβατική πεζοπορία από τις βουνοκορφές της Πίνδου μέχρι το οχυρό Ρούπελ στην Κεντρική Μακεδονία.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (20/3) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) εδώ (Γ' Μέρος) και εδώ (Δ' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Γιάννης Μανιός, Φιλάρετος Ψημμένος, Θέκλα Τσιτσώνη, Έλσα Νικολαΐδου.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Κάθε Παρασκευή, από τις 19 έως τις 20, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Aυτό το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022, 7-8 μ.μ., στην εκπομπή με αφιέρωμα στην "'Ωρα της Γης", καλεσμένοι ήταν: • Ο Κώστας Καραντινινής, Καθηγητής Γεωπονικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σουηδίας, μιλά για την την βιώσιμη γεωργία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. • Από την Κύπρο, η Ελένη Ανδρέου, αν. Καθηγήτρια Διαιτολογίας - Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, μιλά για την ενσυνείδητη και βιώσιμη διατροφή.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (26/3) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος).
|
«Ώρα της Γης»: Έσβησαν τα φώτα σε Ραδιομέγαρο, Ακρόπολη και Προεδρικό Μέγαρο
Το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022, η ΕΡΤ, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Ευθύνης, συμμετείχε για δεύτερη χρονιά με ειδικά προγράμματα και αφιερώματα, στην παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία «Ώρα της Γης», σε συνεργασία με τη WWF Ελλάς. Εδώ και 15 χρόνια η Ώρα της Γης είναι μια ευκαιρία, για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ώστε να ενώσουμε τις φωνές μας και να στείλουμε όλοι μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα: θέλουμε ένα μέλλον βιώσιμο για όλους. Θέλουμε έναν κόσμο ασφαλή, όπου ο κάθε άνθρωπος θα έχει ίσες ευκαιρίες να εκπληρώσει τα όνειρά του. Δείτε εδώ το σχετικό δελτίο τύπου της ΕΡΤ και εδώ την πλήρη ανακοίνωση της WWF. Τα φώτα έσβησαν και για μία ώρα εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο, έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου
Σε πολύ δύσκολη συγκυρία θα γιορτάσουμε φέτος την εθνική μας επέτειο. Τα σύννεφα του πολέμου στην Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σκοτεινιάζουν τον ορίζοντα. Το διακύβευμα είναι παγκόσμιο και τόσο σημαντικό που μας επηρεάζει όλους. Για τους Έλληνες, που ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους το 1821 εναντίον της πανίσχυρης οθωμανικής αυτοκρατορίας, και πολέμησαν με ελάχιστα μέσα, οικονομικά ή στρατιωτικά, τα όσα διαδραματίζονται τώρα στην Ουκρανία μοιάζουν γνωστά και χαραγμένα στην συλλογική, εθνική μας μνήμη. Ο αγώνας του '21, όπως άλλωστε και το έπος του 1940, αλλά και παλιότερα ο ηρωικός και απελπισμένος αγώνας του 1453 και ακόμα και στην αρχαία εποχή, του Θεμιστοκλή και του Μιλτιάδη, η αντίσταση στην πανίσχυρη περσική αυτοκρατορία, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την ταυτότητα και τα ιδανικά μας και μας συγκινούν βαθιά, όταν τα θυμόμαστε ή όταν βλέπουμε παρόμοια να συμβαίνουν σε άλλους λαούς. Δείτε εδώ την πλήρη δήλωση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
"Ουκρανία: Πιθανές εξελίξεις" του Νίκου Μουζέλη
Η πρώτη εξέλιξη είναι η αντίδραση των περισσοτέρων χωρών του κόσμου στη βάρβαρη, απάνθρωπη ρωσική εισβολή. Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα μέλη της χωρίς ενδοιασμούς και αντιρρήσεις ψήφισαν πόρους για την ενδυνάμωση της άμυνας και για την αυτονομία της ένωσης από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Με άλλα λόγια ακολούθησαν την πολιτική που εδώ και χρόνια προτείνει ο Μακρόν, ο πιο φιλοευρωπαίος ηγέτης της Ένωσης. Όσο για τον σοσιαλδημοκράτη γερμανό καγκελάριο, απομακρύνθηκε από την πολιτική της Μέρκελ. Ο Σολτς θα ενισχύσει την στρατιωτική δύναμη της χώρας του. Θα προσφέρει στο ΝΑΤΟ πόρους που αναλογούν σε μια οικονομικά ισχυρή χώρα όπως η Γερμανία. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο πέρασμα από μια Ευρώπη που η εξωτερική πολιτική της ήταν σε παραλυσία σε μια Ευρώπη πιο ισχυρή και πιο αυτόνομη. Μια Ευρώπη που μπορεί να μειώσει την πόλωση μεταξύ της ατλαντικής και της κινεζορωσικής συμμαχίας. Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στα "Νέα" (19/3) και στην koinoniapoliton.gr
|
"Μια «άλλη» συζήτηση για τα υπερκέρδη των ενεργειακών παρόχων – που, φυσικά, δεν έγινε" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Αν δεν υπήρχε η ανάγκη, η βαθύτερη ανάγκη πολιτικής αντιπαράθεσης «μέχρις εσχάτων» που είναι ριζωμένη στο κομματικό μας σύστημα, η κατάσταση στο μέτωπο της ανάφλεξης των τιμών στον χώρο της ενέργειας (τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τιμολόγια του φυσικού αερίου, βενζίνη και πετρέλαιο στην αντλία) θα είχε ακολουθήσει μια χαμηλών τόνων πλην υψηλής αποτελεσματικότητας πορεία.Το χρονικό εκείνου που δεν επελέγη να ακολουθηθεί: Ήδη από την πρώτη εβδομάδα του πολέμου στην Ουκρανία και της απόλυτης αποσταθεροποίησης των τιμών της ενέργειας, στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών των Ευρωπαϊκών (πάντως) χωρών, μπήκαν τα windfall profits των παρόχων ενέργειας – ηλεκτρικής ενέργειας που είδαν το μείγμα καυσίμου τους (ιδίως: φυσικού αερίου) να τρελαίνεται, αλλά με hedging ή μακροπρόθεσμα συμβόλαια κατέγραφαν κέρδη παίζοντας στα χρηματιστήρια ενέργειας ενώ παράλληλα ενεργοποιούσαν ρήτρες αναπροσαρμογής προς τους πελάτες τους. Νομιμότατα, ίσως. αλλά κοινωνικά επώδυνα. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 24/3).
|
"Ψυχική Ανθεκτικότητα: Η δύναμη του κουράγιου" της Ξένιας Κούρτογλου
Στη φυσική, ανθεκτικότητα ορίζεται ως η ικανότητα ενός υλικού να απορροφά την ενέργεια, να αντιστέκεται στη ζημιά και να ανακτά τη δύναμή του γρήγορα: όταν σκέφτομαι αυτόν τον ορισμό, αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι ένα πλαστικό ελατήριο, που έχει το χαρακτηριστικό της επανόδου όσο και αν το τεντώσεις! Ως ψυχική ανθεκτικότητα, ορίζεται η ικανότητα να αντιμετωπίζει κανείς τις αντιξοότητες, τις δυσκολίες της ζωής, να τις ξεπερνά, και μάλιστα με θετική έκβαση! Προσωπικά, πιστεύω πως η ψυχική ανθεκτικότητα είναι βασικό χαρακτηριστικό του—κατά τον Carl Rogers—«fully functioning person». Σύμφωνα με τον Rogers, ο «πλήρως λειτουργικός άνθρωπος» είναι εκείνος που έχει ανοικτή οπτική προς όλες τις εμπειρίες της ζωής, είτε θετικές, είτε αρνητικές, έχει την ικανότητα να εστιάζεται στο «εδώ και τώρα», εμπιστεύεται την εσωτερική του φωνή και κρίση, διαθέτει δημιουργική σκέψη και παίρνει ρίσκα, με άλλα λόγια, είναι ένας άνθρωπος ισορροπημένος και ευτυχής, ο οποίος μάλιστα προσδοκά και υποδέχεται ως ευκαιρίες νέων εμπειριών όλες τις καταστάσεις που συναντά. Δείτε εδώ το άρθρο (therealwoman.gr, 14/3).
|
Εκδήλωση
Δείτε εδώ το δελτίο τύπου και εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα: "Ένας μήνας ρωσικής εισβολής: Οι επιπτώσεις του πολέμου" που θα γίνει την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 και ώρα έναρξης: 19.20 μ.μ. Τη συζήτηση θα συντονίσουν η Ειρήνη Περπερίδου, ιδρύτρια της GEA (Gender Equality Assembly) και ο Πάρης Τσούτσης, Νομικός. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί επίσης από το κανάλι της GEA στο youtube (gea_equality).
|
|