e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Αυτή την Κυριακή 10 Απριλίου 2022, στις 10 το βράδυ, η εκπομπή ασχολείται με την Καινοτομία σε όλες τις μορφές της (τεχνολογική, κοινωνική, παραγωγική, μιντιακή, καλλιτεχνική). Καλεσμένοι στην εκπομπή είναι: • Ο Δημήτρης Πανόπουλος, στέλεχος στο Υπουργείο Εργασίας, μιλά για το 1ο Εθνικό Εργαστήριο Κοινωνικής Καινοτομίας στην Ελλάδα που είναι ιδρυτικό μέλος του Διακρατικού Σχήματος Κοιν. Καινοτομίας στην ΕΕ. • Ο Μάικ Νούτζεντ, αν. Γεν. Δ/ντής Τεχνολογίας Τεχνολογίας και ο Τάσος Οικονόμου, Υπεύθυνος του Ertnews.gr, και οι δύο μέλη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ, μιλούν για το Διευρωπαϊκό Δίκτυο υποστήριξης των media startups με τίτλο Sandbox (συμμετέχουν 15 Δημόσιες Ραδιοτηλεοράσεις) και το MediaLab της ΕΡΤ. • Από την Θεσσαλονίκη ο Στέργιος Λογοθετίδης, ομ. Καθηγητής Φυσικής και Νανοτεχνολογίας στο ΑΠΘ, μιλά για τις μεμβράνες φωτοβολταϊκών συστημάτων από οργανικά υλικά που μπορεί να φέρουν επανάσταση όχι μόνο στα θερμοκήπια αγροτικής παραγωγής αλλά και στην παραγωγή ενέργειας από διαφανή υλικά. • Ο Τάσος Κόλλιας, προπονητής της Εθνικής Ομάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μιλά για το βιβλίο του «Ψηφιακά Παιχνίδια» και τις ρομποτικές κατασκευές στις διεθνείς διοργανώσεις. • Η Σαλίνα Γαβαλά, Μουσικός, Τραγουδίστρια και Συγγραφέας, εξηγεί πως συνδέονται τα Ολογράμματα με μια μουσικοθεατρική παράσταση με τραγούδια, απαγγελίες και θεατρική πλοκή. • Τέλος, στις 11:45 θα γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Γαλλικών προεδρικών εκλογών, σε σύνδεση με την Τουλούζη και τον Νίκο Σμυρναίο, αν. Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (2/4) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) και εδώ (Γ' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Στέλλα Σαλέπη, Μαρία Καρακασίδου, Χρήστος Καρακασίδης, Φρίντα Κωνσταντοπούλου, Μαργαρίτα Οικονομάκου, Μαρία Ρώτα. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση (εισαγωγή) της εκπομπής.
|
Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και το Συμβούλιο της Επικρατείας
Στο σύγχρονο Κράτος Δικαίου, η αυστηρή τήρηση του Συντάγματος και η εγγύηση των ατομικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων νοηματοδοτεί και επικαιροποιεί τη θέση του δικαστή. Σε αντίθεση με την κλασική θέση του Μοντεσκιέ, η δικαστική εξουσία δεν περιορίζεται σε απλό και αυτόματο στόμα του νόμου, αλλά χαρακτηρίζεται πια από τη συνταγματική θεωρία ως «οιονεί νομοθέτης» ή ακόμη και αντιπρόσωπος της λαϊκής βούλησης. Αυτή η σημαντική μετατόπιση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της δογματικής επεξεργασίας των θεσμών και της δημοκρατίας, ούτε αποκτά αποκλειστικά νομικό ενδιαφέρον. Στην πραγματικότητα, προέκυψε σταδιακά ως μια αδήριτη ιστορική αναγκαιότητα και παραδοχή, στο όνομα της έλλογης άσκησης της κρατικής εξουσίας και της αποτελεσματικής προστασίας μας έναντι της αυθαιρεσίας της. Δείτε εδώ την πλήρη δήλωση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
"Δύο σημαντικά αποτυπώματα στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με κοινή την σφραγίδα της γεωπολιτικής" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Η διαχείριση της αβεβαιότητας και η προσπάθεια να δοθεί ενός είδους εγγύηση/προσδοκία για επαναφορά της κανονικότητας σε κάθε επίπεδο – από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και την ανάκτηση της δυναμικής των επενδύσεων μετά και την Ουκρανική κρίση μέχρι την επανισορρόπηση των Ευρωπαϊκών σχεδιασμών ή την διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων υπό το φως της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας καθώς και της νέας ενεργειακής κρίσης – ήταν η αίσθηση που διέτρεχε τις περισσότερες παρουσιάσεις/τοποθετήσεις στο φετινό 7ο DEF /Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στο μέτρο που κανείς χρειαζόταν μια ευθέως αισιόδοξη είδηση από τους Δελφούς, αυτή ήταν σίγουρα η ανακοίνωση του Αλμπερτ Μπουρλά ότι οι έρευνες των εμβολίων mRNA για τον Covid , πιθανότατα καταλήγουν σε εμβόλιο για τον καρκίνο μέσα στην ερχόμενη τριετία... Αν πάντως πήγαινε κανείς λίγο παραπέρα μιαν κριτική προσέγγιση στο πώς παρουσιάστηκε «αλλαγμένη» η ατμόσφαιρα θα εβρισκε δυο περιοχές αιχμής. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 8/4).
|
Ευάγγελος Βενιζέλος: Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε πραγματικά με την Τουρκία (συνέντευξη στην Μυρτώ Λιαλιούτη, "Νέα")
Μέχρι το 2013 που ανέλαβα το ΥΠΕΞ η Ελλάδα δεν μιλούσε ούτε για Μεσόγειο ούτε για ΑΟΖ. Μιλούσε μόνο για Αιγαίο και υφαλοκρηπίδα. Όμως πολλά νησιά μας και πολλές θαλάσσιες περιοχές μας ανήκουν κατά τη γεωγραφική τυπολογία στην Αν. Μεσόγειο. Το παράδοξο είναι ότι ενώ στο Αιγαίο Ελλάδα και Τουρκία έχουν χωρικά ύδατα 6 ν.μ., στη Μεσόγειο η Ελλάδα έχει χωρικά ύδατα 6 ν.μ και η Τουρκία 12 ν.μ. Είπα και επαναλαμβάνω ότι ισχύει βεβαίως η εθνική δήλωση ότι η Ελλάδα διατηρεί πάντα το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα που ανήκουν στον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και συνιστούν επικράτεια. Όμως η πρώτη και αυτονόητη κίνηση για την οποία η Τουρκία δεν μπορεί να έχει αντίρρηση είναι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στην Μεσόγειο στα 12 ν.μ όπως το έχει κάνει η Τουρκία. Μια τέτοια προσέγγιση, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, δεν θα επιτρέπει στην Τουρκία να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα θέλει να την αποκλείσει από τη Μεσόγειο. Η Τουρκία αποκλείει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ελλάδα δεν αποκλείει καμία μεσογειακή χώρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Δείτε εδώ την πλήρη συνέντευξη ("Νέα", fb, 9/4).
|
Αναρτήσεις και αντιλογίες
Δημήτρης Χριστόπουλος: Η ομιλία Ζελένσκι στο ελληνικό, κι ακόμη περισσότερο, στο κυπριακό κοινοβούλιο, ήταν ολικό κάζο.
Στην Αθήνα, και με αντικειμενική ευθύνη του Προέδρου της Βουλής. Αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε ότι θα μιλήσουν κι άλλοι - και τι άλλοι μάλιστα! - και το επέτρεψε πολύ κακώς. Αν δεν το γνώριζε, διότι δεν το είχε ελέγξει, χειρότερα. Αν άλλα είχαν συμφωνήσει, κι άλλα έγιναν, κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε. Στην Κύπρο το πράγμα έγινε ακόμη χειρότερο καθώς φαίνεται πως οι Ουκρανοί έκοψαν τη σύνδεση μόλις ζητήθηκε από τον πρόεδρό τους, να πάρει θέση για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Με το χθεσινά, ο Ζελένσκι δεν έκανε καλό στην υπόθεση του λαού του στην ελληνική και κυπριακή κοινή γνώμη. Και αυτό είναι μέγα λάθος της ουκρανικής πλευράς, όσο κι αν δεν δείχνει να νοιάζεται πολύ για την καθ'ημάς στήριξη γιατί αδιαφορεί ή τη θεωρεί δεδομένη. Δέιτε εδώ την ανάρτηση (fb, 8/4).
Θεώνη Κουφονικολάκου: Τι σημαίνει κανονικότητα
Επαναλαμβάνω εδώ, μέρος της τοποθέτησής μου όπως περιλαμβάνεται και στο άρθρο: "Η συζήτηση για το τι αποτελεί κανονικότητα και τι παρέκκλιση από την κοινωνική νόρμα –που φαίνεται να αποτελεί ένα περίκλειστο σύστημα που "αγκαλιάζει" ασφυκτικά όλο και λιγότερες/λιγότερους– βρίσκει χώρο και έκφραση και στα ελληνικά σχολεία, όπου οι μαθήτριες και οι μαθητές συχνά μας διατυπώνουν ανάλογες σκέψεις. Μας δηλώνουν παραδείγματος χάρη κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στο πλαίσιο της συζήτησης για το δικαίωμα στην οικογένεια, πως "οι μονογονεϊκές οικογένειες δεν είναι κανονικές. Αυτοί οι προβληματισμοί των παιδιών συχνά μεταφέρουν επιδέξια τον συγκαλυμμένο φόβο τους ότι η οικογένειά τους είναι τρόπον τινά χωλή ή ατελής, σε σύγκριση με το παραδοσιακό μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 8/4).
|
|