e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Αυτή την Κυριακή 29 Μαΐου 2022, στις 10 - 12 το βράδυ, καλεσμένοι είναι: • Η Μαρία Καψοκεφάλου, Kαθηγήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του νεοσύστατου Ινστιτούτου Γεωργίας & Τροφίμων (ΙΓεΤ) και ο Αντώνης Βλασσόπουλος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, μιλούν για την Ημερίδα με τίτλο «Βιώσιμες πηγές Πρωτεΐνης. Από το χωράφι στο πιάτο», τον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης και τις προοπτικές του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. • Από την Κύπρο η Έλλη Χατζηλούκα μιλά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα και τα νέα, καινοτόμα προϊόντα. • Από την Στυμφαλία Κορινθίας η Κωνσταντίνα Κόλλια που από αεροσυνοδός της Emirates με κατοικία το Ντουμπάι αποφάσισε να γίνει καλλιεργητής λαχανικών και παραγωγός ζυμαρικών στη Στυμφαλία, που είναι και ο τόπος καταγωγής της. Μιλά για τις δυσκολίες αλλά και τη δημιουργική ανταμοιβή που προσφέρει η εργασία στη γη.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (22/5) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) και εδώ (Γ' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Δέσποινα Γερουλάνου, Μαρία Μουσμούτη, Αθανάσιος Δρίτσας. Δείτε επίσης εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο»
Κάθε Παρασκευή, από τις 19 έως τις 20, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο το δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Αυτήν την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, 7– 8 μ.μ., καλεσμένοι ήταν: • Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλά για τη Ψηφιακή Προσβασιμότητα για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) στις υπηρεσίες του Κράτους και τη Συμπερίληψη όλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό. • Ο Νίκος Μάντζαρης, ερευνητής στο Green Tank, μιλά για το νέο Κλιματικό Νόμο που ψηφίστηκε, το Repower Europe, τις ΑΠΕ σε σύγκριση κόστους με το Φυσικό Αέριο, και προτάσεις για την ανακούφιση από τη ραγδαία άνοδο της ενέργειας με παράλληλη στήριξη των ενεργειακών Δικαιωμάτων των πολιτών. • Τέλος, η Ειρήνη Καΐρη, Πρόεδρος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη και η Ειρήνη Μαρκουλάκη, Γεν. Γραμματέας, μιλούν για την κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (20/5) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος).
|
Csr.ert.gr/ Tα δικαιώματα των ΑμεΑ και η συμπεριληπτική γλώσσα
Δείτε εδώ την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη της Μαρίας Μουσμούτη, Δρ. Νομικής στον Περικλή Βασιλόπουλο ("Athens Calling" 22/5) με θέμα το εγχειρίδιο «ΓΛΩΣΣΑ και ΑΝΑΠΗΡΙΑ»,τις αρχές για την συμπεριληπτική γλώσσα όπως και την καταπολέμηση του στίγματος ψυχικής υγείας στο δημόσιο λόγο. Δείτε επίσης εδώ την συνέντευξη στο πλαίσιο της εκπομπής (15/5), του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, που μιλά για τις συμπεριληπτικές πολιτικές του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τα ΑμεΑ.
|
Ηλίας Μόσιαλος: Τι δεν μάθαμε από το AIDS
Δύο εβδομάδες πριν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, και πλέον ο ΠΟΥ υπολογίζει πως εκτός της αφρικανικής ηπείρου, ίσως να υπάρχουν 200 κρούσματα. Η βασική ερώτηση είναι εάν αυτή η νόσος θα προκαλέσει νέα πανδημία. Η απάντηση είναι, όχι. Ο ιός δεν φαίνεται να έχει αλλάξει, δεν έχει ιδιαίτερη μεταδοτικότητα, οι περισσότερες περιπτώσεις θα αυτοϊαθούν και ταυτόχρονα υπάρχουν και εγκεκριμένες φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δηλαδή αντιικά και εμβόλια. Δεδομένης της πιθανότητας μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι φορείς πρέπει να ανιχνευθούν ώστε ο ιός να σταματήσει να κυκλοφορεί. Γιατί όσο ένας ιός κυκλοφορεί τόσο υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει και να μολύνει διαφορετικά τον ξενιστή ή να μεταπηδήσει σε άλλο ξενιστή. Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση (fb, 29/5).
|
"Μιλώντας για βιομηχανία, για μύθους και για προσγειώσεις" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Αναφερθήκαμε ήδη στην, σχεδόν ακροτελεύτια, παρέμβαση από το κοινό – στην υπενθύμιση της εποχής όπου η βιομηχανία αποτελούσε στην Ελλάδα όχι μόνο της κεφαλαιοκρατικής (ή του Σχεδίου Μάρσαλ) λογικής αναπτυξιακή μήτρα, αλλά και της Αριστεράς (όθεν και η αναφορά στην «Βαριά Βιομηχανία» του Μπάτση). Κατάληξη μάλιστα της παρέμβασης εκείνης ήταν μια ευχή να επανέλθει η βιομηχανία στην Ελλάδα σε ένα 20% του ΑΕΠ, όπως γίνεται συζήτηση και στην – υπό επαναβιομηχανίση – Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί, ευγενικά αλλά σταθερά, υπήρξε η και τελική παρατήρηση Στουρνάρα: ότι σήμερα πλέον δεν είναι νοητό να τίθενται στόχοι, ούτε καν βιομηχανική πολιτική υπό την έννοια κλαδικών επιλογών ή/και ενισχύσεων (πέραν του πλαισίου που επιτρέπουν οι Ευρωπαϊκοί κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων). Μόνο μέσα από την εξασφάλιση ευνοϊκού μακροοικονομικού περιβάλλοντος είναι εφικτή η ενίσχυση στην βιομηχανική δραστηριότητα. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 27/5).
|
Έλεν Μούντι-Ιωαννίδου: Κεραμικά γλυπτά με ψυχή της Λίνας Βασιλοπούλου
Η πρώτη συνάντηση με γλυπτό από πηλό της 'Ελεν Μούντι-Ιωαννίδου, κράτησε το βλέμμα μου ώρα δεσμευμένο και ανέβασε τους παλμούς της καρδιάς, προκαλώντας μια πρωτόγνωρη συγκίνηση. Ήταν ένα μικροσκοπικό ξαπλωμένο γυναικείο σώμα με αποτυπωμένα πάνω του όλα τα ιδιαίτερα θηλυκά χαρακτηριστικά ώστε να διαγράφεται κάθε κίνηση των πτυχώσεων του δέρματος, μέσα στην ακινησία του γλυπτού. Ότι ακριβώς με συγκίνησε στην πρώτη μου επαφή με γλυπτό της, σε ένα φιλικό σπίτι, πολλαπλασιάζεται σαν συναίσθημα όταν βρίσκομαι περιτριγυρισμένη από τα μεγάλα γλυπτά από πηλό, που με κάνουν προς στιγμή να νομίζω ότι υπάρχουν απέναντι μου ολοζώντανοι γυμνοί άνθρωποι και ντυμένα παιδιά. Με τις ρυτίδες τους, με τις φυσικές πτυχώσεις και ζάρες στο δέρμα ενός ενήλικα ή με την παιδική φρεσκάδα που αποπνέει η παιδική ηλικία. Δείτε εδώ το άρθρο (therealwoman.gr, 27/5).
|
|