e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Αυτή την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, καλεσμένοι στην εκπομπή είναι: • Η Καλυψώ Γούλα, Γεν. Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και πρ. Αντιδήμαρχος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, μιλά για την απόφαση του Supreme Court των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής Βίας και την πραγματική Ισότητα των Φύλων. • Η Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας και Νανοϊατρικής στο ΕΚΠΑ, μιλά για το έκτο κύμα του Covid και την τεχνική MRNA στα εμβόλια και στην καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων νόσων. • Ο Νίκος Χατζηαργυρίου, Καθηγητής στο ΕΜΠ, πρ. αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, πρ. Πρόεδρος ΔΕΔΗΕ, μιλά για την ενεργειακή μετάβαση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (26/6) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Ηλίας Μόσιαλος, Αλεξάνδρα Φιλήνδρα, Απόστολος Βλαχογιάννης. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο»
Κάθε Παρασκευή, από τις 19 έως τις 20, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Αυτήν την Παρασκευή 1η Ιουλίου 2022, καλεσμένοι ήταν: • Ο Σπύρος Παπαευθυμίου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Ενεργειακή Οικονομία, αν. Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, με αφορμή την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, μιλά για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και το Repower Europe. • Ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, Καθηγητής Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και 6ος στην παγκόσμια κατάταξη από 10 χιλιάδες ερευνητές στον τομέα του, μιλά για το πώς μπορεί το Ψηφιακό Κράτος να προσφέρει αξιόπιστες και γρήγορες υπηρεσίες στους πολίτες με παράλληλη κατοχύρωση των Δικαιωμάτων τους. • Τέλος, η Νικολέτα Κουτσοθεοδωρή, από την μη κερδοσκοπική οργάνωση GIVMED, μιλά για το πώς μπορούμε να μειώσουμε την μεγάλη σπατάλη των ληγμένων φαρμάκων, προσφέροντάς τα, πριν λήξουν, σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (1/7) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος).
|
Περικλής Βασιλόπουλος: ΕΡΤ: Τα ίδια ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ μου, τα ίδια ΠΑΝΤΕΛΗ μου!
Στις 18 Ιουνίου 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο τότε Δ/νων Σύμβουλος Βασίλης Κωστόπουλος μού ζήτησε φορτικά κατόπιν εντολής του τότε Υπουργού Τύπου Νίκου Παππά να διαλύσω τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου της ΕΡΤ (55 κληρωμένοι πολίτες, 55 εκπρόσωποι Θεσμών, προβλέπονται στο άρθρο 11 του ισχύοντος νόμου της ΕΡΤ) ως Προϊστάμενος του αυτοτελούς (τότε) Τμήματος Εταιρικής Κοιν. Ευθύνης ΕΡΤ και ως οργανωτής τους από την αρχή. Λίγες ημέρες πριν τα ΣΚΕ και η ΕΡΤ είχαν πάρει έπαινο μαζί με την France Television... Βεβαίως και αρνήθηκα να το κάνω και δύο μέρες μετά η Διοίκηση της ΕΡΤ με απομάκρυνε από Προϊστάμενο, έβαλε στην θέση μου έναν αθλητικό συντάκτη και ΔΙΑΛΥΣΕ παρανόμως τα Συμβούλια Κοιν. Ελέγχου τα οποία είχαν ήδη καταθέσει έξι πορίσματα με προτάσεις βελτίωσης της ΕΡΤ... Σήμερα με την τελευταία απόφαση του ο απερχόμενος Δ/νων Σύμβουλος Γ. Γαμπρίτσος με απομακρύνει και αυτός από την θέση του Προϊσταμένου Εταιρικής Κοιν. Ευθύνης της ΕΡΤ (θέση πού είχα προτείνει και έχω από το 2007). Βεβαίως, ούτε ο ίδιος, ούτε ο Πρόεδρος Κων. Ζούλας μου ζήτησαν να διαλύσω κάτι, απλά η nouveaute' (καινοτομία) είναι ότι επιπλέον παραπέμπομαι στο Πειθαρχικό για απείθεια προς τις εντολές Προϊσταμένων σύμφωνα με απόφαση της Δ/σης Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΡΤ. Εν έτει 2022!! Δείτε εδώ την πλήρη ανακοίνωση (fb, 30/6).
The Boxer at Rest...
Ένα απίστευτο άγαλμα με τίτλο The Boxer at Rest (Πυγμάχος σε διάλειμμα ξεκούρασης... και περισυλλογής) που όπως γράφει το πραγματικά εξαιρετικό site Greek Reporter είναι από τα πιο εκφραστικά και γλαφυρά αρχαιοελληνικά αγάλματα τού 330-350 π.χ που βρέθηκε καταχωνιασμένο στην Ρώμη το 1885 (National Museum of Rome). Λοιπόν κάπως έτσι νιώθω στην ΕΡΤ από τις 18 Ιουνίου 2018 έως σήμερα.... τέσσερα ολόκληρα χρόνια με συνεχή χτυπήματα-συχνά κάτω από το τραπέζι- για την προώθηση η μη των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ και την θέση μου ως Προϊστάμενος τού αντίστοιχου Τμήματος. Δύο φορές απομάκρυνση μου (η πιο πρόσφατη χθες). Ευτυχώς υπάρχουν τα 21 χρόνια πριν και κυρίως οι δύο ραδιοφωνικές εκπομπές μου «Ασκώ τα Δικαιώματά» μου και «Athens Calling» που έμειναν και μένουν εκτός της διαμάχης και αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο θετικό σημείο για όλες τις Διοικήσεις της ΕΡΤ. Στον τομέα των ενημερωτικών εκπομπών η ΕΡΤ αποτελεί Όαση στο χάος των ελληνικών ΜΜΕ. Για να γυρίσω όμως στον ταλαιπωρημένο αλλά επιμένοντα πυγμάχο το ύφος του αναδεικνύει ένα μεγάλο ερώτημα της ζωής γενικά... Αξίζει τον κόπο αυτή η μάχη;;; Έλα ντε.. Αξίζει;; Δείτε εδώ τη δημοσίευση (φωτό) (fb, 2/7).
|
Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις
H απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ανατρέπει, μετά από πέντε δεκαετίες, τη νομολογία Roe v. Wade και τη συνταγματική ισχύ του δικαιώματος στην άμβλωση. Εκχωρεί μια εμβληματική κατάκτηση των γυναικών και μια θεμελιώδη έκφανση της προσωπικής τους αυτονομίας στη διακριτική ευχέρεια του νομοθέτη. Ένα ζήτημα που αξιακά και ιστορικά βρίσκεται στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων επιστρέφει ανεπίτρεπτα στον συσχετισμό της στιγμής και στην καθαρή δύναμη της πλειοψηφίας, ανάλογα με τις ιδεολογικές και τις ηθικές της προκαταλήψεις. Η νομολογιακή στροφή του Δικαστηρίου δεν συνιστά μόνο μια ισχυρή ρωγμή για τα δικαιώματα, όπως αυτά τα προσλαμβάνουμε στα σύγχρονα κράτη δικαίου, ως δηλαδή τους πιο ισχυρούς λόγους που κατέχουμε απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Δείτε εδώ την πλήρη δήλωση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
Ηλίας Μόσιαλος: Τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται για τον κορωνοϊό
Καταρχάς, να θυμηθούμε πως ο σχεδιασμός των εμβολίων που έχουμε βασίστηκε στο αρχικό στέλεχος της Wuhan, και πως έκτοτε ο κορωνοϊός έχει αλλάξει αρκετές φορές, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι ιοί. Αλλά, ο σημαντικότερος στόχος είναι ο δεύτερος, δηλαδή το να μειωθεί η πιθανότητα της σοβαρής νόσησης αν κάποιος κολλήσει. Μέχρι και την εμφάνιση της Δέλτα τα εμβόλια ήταν σχετικά αποτελεσματικά τόσο στο να αποτρέπουν την λοίμωξη για ένα σημαντικό ποσοστό των εμβολιασμένων (όχι σε όλους) όσο και να μειώνουν την πιθανότητα διασποράς. Ήταν πολύ αποτελεσματικά στην μείωση της πιθανότητας της σοβαρής νόσησης. Όμως τα δεδομένα με την Όμικρον και ειδικά τις υποπαραλλαγές 4 και 5 άλλαξαν. Τα εμβόλια πλέον δεν είναι αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και φαίνεται ότι δεν είναι επίσης αποτελεσματικά όσον αφορά στην μείωση της πιθανότητας διασποράς. Αλλά τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στη μείωση της πιθανότητας σοβαρής νόσησης. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 28/6).
Δείτε επίσης το άρθρο "Η επέλαση του 6ου κύματος και η τρικυμία για την 4η δόση" ("Βήμα", 1/7, επιμέλεια σύνταξης: Μάρθα Καϊτανίδη), το οποίο περιλαμβάνει τις σχετικές εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι οποίες συγκλίνουν στο ότι οι επιπτώσεις του 6ου κύματος θα είναι ελεγχόμενες και πως τα κέντρα αποφάσεων της χώρας επενδύουν σε κινήσεις πρόληψης.
|
"25 χρόνια απόσταση από Μαδρίτη σε Μαδρίτη" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Φουτουριστικοί σχεδιασμοί επί χάρτου; Ίσως. Όμως: (α) πάλι δρομολογείται κινητικότητα περί την Κύπρο, υπό δυσοίωνη πίεση μέσω γεωτρήσεων (όχι απλώς ερευνών), (β) το σχήμα περί κλειστού για την Τουρκία EastMed Gas Forum με αιχμή Ισραήλ-Αίγυπτο έχει προ πολλού ξεπεραστεί, (γ) πιο κοντά σ' εμάς, η προσδοκία κυρώσεων κατά της Αγκυρας για την στάση της στην περιοχή είναι απόμακρη, σβησμένη πλέον μνήμη, (δ) οι φιλότιμες αναφορές στο «μόνη διαφορά Ελλάδας με Τουρκία η υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», απ' όλο τον πολιτικό μας κόσμο, δηλαδή η ευθεία αμφισβήτηση της Μαδρίτης 1997 (και του Ελσίνκι, και της συνέχειας...) δεν δείχνουν να ανακόπτουν τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις και τους σχεδιασμούς ερευνών (τουλάχιστον) επί του πεδίου στο Αιγαίο. Οπότε το ερώτημα βρίσκεται – θέλουμε/δεν θέλουμε – στο τραπέζι: τι είναι διατεθειμένες οι ηγεσίες που θα προκύψουν από τις εγγύτατες εκλογές σε Ελλάδα ΚΑΙ Τουρκία να κάνουν ώστε οι (χωρίς κόστος για εκείνους) εκκλήσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων για «σταθερότητα» στην περιοχή να δώσουν κάτι; Το 1997-1999-2004, με άλλα λόγια, πώς θα διαμορφωθεί ως πορεία μετά την Μαδρίτη 2022; Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 1/7).
|
Ειρήνη Περπερίδου: Σώματα σε αποικία
Η ανατροπή της ιστορικής απόφασης Roe v. Wade αποτελεί το σύγχρονο σημείο καμπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα έμφυλα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την δημοκρατία. Σκοπίμως, επισημαίνω αυτούς τους χιλιοειπωμένους όρους χωριστά, καθώς εάν και επιτελούν διακριτές πολιτειακές λειτουργίες, ουσιαστικά αποτελούν ένα πολιτικό συνεχές...Η θλίψη, όμως, παραμένει η ίδια, καθώς η σημερινή ημέρα που ξημέρωσε βρήκε τις γυναίκες των ΗΠΑ σημαντικά λιγότερο ελεύθερες, με πραγματικό κίνδυνο των ζωών τους... Η κατάργηση αυτή καταλύει το καθολικό συνταγματικό πλέγμα και δίνει τη δυνατότητα επιμέρους πολιτειακής ρύθμισης ενός τόσο κεντρικού ζητήματος για τη ζωή των γυναικών. Αναλυτικότερα, πέραν της προάσπισης του γενικότερου βιοτικού αγαθού της γυναικείας ζωής και υγείας, θα παρατηρήσουμε ότι θίγονται βασικοί πυλώνες, όπως η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, το δικαίωμα στην αντισύλληψη, η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στην προσωπικότητα του ανθρώπου και τέλος η διάρρηξη της ισότητας των φύλων. Δείτε εδώ το άρθρο (geaassembly.com, parallaxi.mag.gr, 29/6).
|
"Γιατί δεν μας διαβάζουν στο εξωτερικό;" του Νίκου Μάντη
Το ερώτημα του τίτλου αναφύεται συχνά πυκνά στο δημόσιο διάλογο περί τη λογοτεχνία στη χώρα μας (στο βαθμό που αυτός συνεχίζει να υφίσταται). Εδώ και αρκετά χρόνια και με διάφορες αφορμές προβληματισμού επί του θέματος (ιδίως από το 2001 και δώθε, όταν η μεγαλύτερη ευκαιρία προβολής της εθνικής μας λογοτεχνίας, η διεθνής έκθεση Φραγκφούρτης στην οποία ήμασταν τιμώμενη χώρα, πήγε επί της ουσίας χαμένη) τόσο οι συγγραφείς όσο και οι περί αυτούς μελετητές δείχνουν κατά καιρούς να αναρωτιούνται. Ασφαλώς βιβλία μεταφράζονται και εκδίδονται σε ξένες γλώσσες, ωστόσο η ζωή τους στα ράφια των βιβλιοπωλείων του εξωτερικού παραμένει σύντομη – με την εξαίρεση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, ενδεχομένως. Σχεδόν κανένας τίτλος δεν καταφέρνει να αποκτήσει, όχι το καθεστώς κλασικού, αλλά έστω μια μικρή αναγνωρισιμότητα μεταξύ του διεθνούς κοινού... Κατά τη γνώμη μου, το γεγονός της υστέρησης που καταγράφεται, οφείλεται σε τρεις κύριους λόγους, οι οποίοι σχετίζονται τόσο με τη φύση, όσο και με τη συγκυρία της πνευματικής παραγωγής στη χώρα μας, αλλά -και εδώ υπεισέρχεται το τυχαίο- και της γεωγραφικής και ιστορικής της συγκρότησης. Δείτε εδώ το άρθρο (oanagnostis.gr).
|
|