e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Αυτή την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, καλεσμένοι είναι: • Η Μαρία Ραμματά, Διδάκτωρ Διοικητικής Επιστήμης - Ειδική Σύμβουλος και συγγραφέας του βιβλίου «Δημόσιες Πολιτικές, Πολίτες και Διαβούλευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό». • Η Αικατερίνα Παπανικολάου, Διδάκτωρ Νομικής Επιστήμης και μέλος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). • Ο Παναγιώτης Δουδωνής, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστημίου Οξφόρδης και συγγραφέας του βιβλίου «Το Πολίτευμα της συνύπαρξης. Για την αντιπροσωπευτική μας Δημοκρατία».
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (28/8). Καλεσμένοι ήταν οι: Κώστας Κωστής, Σωτήρης Ριζάς, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Βασίλης Τζανακάρης. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο»
Κάθε Παρασκευή, από τις 19 έως τις 20, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Αυτήν την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, καλεσμένοι ήταν: • Από την Μεγάλη Βρετανία ο Παύλος Ελευθεριάδης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που μιλά για τους Θεσμούς Λογοδοσίας των Μυστικών Υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη, τις παρακολουθήσεις από πολλαπλά κέντρα και ποια είναι τελικά τα δικαιώματα του πολίτη σε αυτόν τον τομέα. Επίσης αναφέρεται στους τρόπους απόκτησης της Ιθαγένειας/πολιτογράφησης στον ευρωπαϊκό χώρο. • Η Δήμητρα Καλαντώνη, Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Φορέα «Εξέλιξη Ζωής», που συμβάλει στην προετοιμασία εφήβων/νεαρών ενηλίκων (16-25 ετών), που προέρχονται από κλειστές δομές παιδικής προστασίας να μεταβούν δημιουργικά από το ιδρυματικό περιβάλλον στην κοινωνία.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (2/9) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος).
Ακούστε επίσης εδώ τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (26/8) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Χαρίδημος Τσούκας, Κατερίνα Σαράντη. Δείτε εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Ηλίας Μόσιαλος - Αναγόρευση σε Eπίτιμο Διδάκτορα από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναγορεύτηκε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, σε μια λιτή τελετή στο Αμφιθέατρο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ του Τμήματος Ιατρικής στη ΒΙΟΠΟΛΗ Λάρισας. Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος τιμήθηκε για την προσφορά του στην επιστήμη της Διοίκησης και Πολιτικής της Υγείας, τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, καθώς επίσης και στην εξαίρετη ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα, λαμβάνοντας τον τιμητικό ακαδημαϊκό τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα. Δείτε εδώ περισσότερα (ieidiseis.gr, 1/9).
|
Αντώνης Παπαγιαννίδης: Τοποθετήσεις (αυτο)συγκράτησης
Σε διαφορετικό πεδίο συζήτησης – εκείνο που αφορά το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, της πολιτικής επιτοκίων που αυτονόητα και άμεσα αφορά την Ελλάδα – ο Γιάννης Στουρνάρας πήρε την ευκαιρία συμμετοχής του στο Φόρουμ EFA, στην Αυστρία («έναν εμπνευστικό τόπο (το Altbach του Τιρόλου) όπου ανοίγονται τα πνεύματα και οι ψυχές για το μέλλον της Ευρώπης»), προκειμένου να αναφερθεί στην «τέλεια πληθωριστική καταιγίδα που βιώνουμε». Και – ευγενικά, θεωρώντας ότι η έως τώρα «προσέγγιση της σταδιακής αλλ' αποφασιστικής ομαλοποίησης [δηλαδή αύξησης των επιτοκίων] είναι επιτυχής και [αυτή] θα πρέπει να συνεχιστεί» – τάχθηκε εναντίον των μεγάλων/απότομων αυξήσεων επιτοκίων. Αυτό, με φόντο την πίεση για αύξηση του κεντρικού επιτοκίου της ΕΚΤ όχι κατά την (ήδη ενσωματωμένη προσδοκία των αγορών/αύξηση κατά 0,5%, στην συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου αλλά κατά ένα 0,75%. Την αίσθηση ότι η ΕΚΤ έχει καθυστερήσει (remains behind the curve) έχει δημιουργήσει (από Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Γαλλία...) η παράλληλη τοποθέτηση πολλών συντελεστών της Ευρωπαϊκής κεντρικής τραπεζικής. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 29/8).
|
Γιώργος Παγουλάτος: Υποκλοπές και η αξιοπρέπεια της χώρας
Η υποκλοπή συνοµιλιών του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι βαρύτατη υπόθεση. Οχι μόνο για τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτεί αλλά για τις βαθιές παθογένειες που αποκαλύπτει. Θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε με ποιο σκεπτικό διατάχθηκε η παρακολούθηση ενός πολιτικού του δημοκρατικού τόξου. Οχι επειδή η ιδιότητα του βουλευτή αυτοδικαίως εξασφαλίζει ασυλία (έχει υποστεί Χρυσαυγίτες το Κοινοβούλιο). Αλλά επειδή η άρση της συνταγματικής προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων οφείλει να υπακούει σε αυξημένες εγγυήσεις αναλογικότητας, δικαιολογούμενη μόνο για εξαιρετικούς λόγους προστασίας της εθνικής ασφάλειας. Πρέπει επομένως το ζήτημα να ερευνηθεί: συστηματικά, πολύπλευρα, με τη σπουδαιότητα που του αρμόζει. Δεν πρέπει όμως να εκφυλιστεί ο εθνικός διάλογος σε έναν φαύλο κύκλο μονοθεματικότητας και τοξικότητας. Γιατί οι επείγουσες προκλήσεις της χώρας (ασφάλεια, οικονομική και ενεργειακή κρίση, ασύμμετρες απειλές και κλιματική αλλαγή) επιτάσσουν στοχοπροσήλωση διακυβέρνησης και όχι λασπομαχίες πόλωσης – που εξυπηρετούν πολιτικές υστεροβουλίες αλλά όχι το συμφέρον της χώρας. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 28/8).
|
Μιχάλης Kρητικός: Κατασκοπευτικό λογισμικό: ελληνικές ιδιαιτερότητες και η ανάγκη για άμεσο πανευρωπαϊκό μορατόριουμ
Tους τελευταίους δώδεκα μήνες είδαμε πολιτικούς και διεθνείς οργανώσεις σε όλο τον κόσμο να απαιτούν την πλήρη διερεύνηση υποθέσεων στοχευμένης κρατικής παρακολούθησης με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, να υποβάλλονται πολλαπλές καταγγελίες εναντίον μιας συγκεκριμένης εταιρείας παραγωγής του και να συστήνεται μια νέα ειδική επιτροπή εντός του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση του τρόπου χρήσης εξελιγμένων παρεμβατικών εργαλείων τέτοιου είδους. Συνιστούν οι πρόσφατες διεθνείς αποκαλύψεις για την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων στη χώρα μας κάτι ξεχωριστό σε σχέση με την κοσμογονία αποκαλύψεων για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού σε άλλες χώρες; Μια πρώτη ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών της ελληνικής υπόθεσης καταδεικνύει μια σειρά ιδιαιτεροτήτων... Ρυθμιστικά, αυτό που προέχει είναι μια συστημική αλλαγή στους κανόνες βάσει των οποίων τα κράτη-μέλη εισάγουν/εξάγουν συστήματα spyware και να επανεξεταστεί o τρόπος με τον οποίο ασκείται κοινοβουλευτική και τεχνολογική εποπτεία της χρήσης τους. Από καθαρά τεχνολογικής άποψης, πολλές εταιρείες ήδη σχεδιάζουν την αλλαγή των λειτουργικών συστημάτων τους για την αντιμετώπιση των σχετικών απειλών. Δείτε εδώ το άρθρο ("Εφημερίδα των Συντακτών", 30/8).
|
Αλέκος Κρητικός: «Δημιουργικοί» τρόποι ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της ενεργειακής κρίσης
Η έκρηξη στην τιμή του φυσικού αερίου αφύπνισε επιτέλους την Ευρώπη. Έτσι, ηγέτες και υπουργοί διαγκωνίζονται πλέον για το ποιος θα υπερθεματίσει ως προς την ανάγκη εξεύρεσης κοινής ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα. Οι περισσότεροι βέβαια από αυτούς, με πρώτους τους Γερμανούς αλλά, δυστυχώς, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι χθες αρνούνταν ακόμη και να συζητήσουν μια τέτοια προοπτική. Μια προοπτική της οποίας απελπισμένοι θιασώτες είχαν μείνει μόνο ο Μάριο Ντράγκι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού οι Ισπανοί και Πορτογάλοι είχαν «βολευτεί», έστω και βραχυπρόθεσμα, με τη δυνατότητα που κατ' εξαίρεση τους δόθηκε για επιβολή πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κρισιμότητα της κατάστασης έκανε να αναθαρρήσουν όσοι στην αρχή της κρίσης υποστήριζαν τη δημιουργία ενός νέου ταμείου ενεργειακής κρίσης, κατά το πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης που συστάθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Και αυτό θα ήταν σαφώς η καλύτερη λύση. Δείτε εδώ το άρθρο (Kreport.gr, 2/9).
|
Αικατερίνα Παπανικολάου: Το επίκαιρο ζήτημα των σύγχρονων λογισμικών παρακολούθησης, τα δικαιώματα που επηρεάζονται και τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων
Το παρόν κείμενο, μολονότι συνομιλεί με την επικαιρότητα, είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, όταν έγινε γνωστό ότι τελικώς οι επικοινωνίες του Ν. Ανδρουλάκη δεν είχαν παραβιαστεί μόνο από το παράνομο λογισμικό Predator. Η άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής του σύνδεσης από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για λόγους εθνικής ασφάλειας διευρύνει το ζήτημα, καθώς πλέον η συζήτηση εκτείνεται και στο πεδίο των νόμιμων παρακολουθήσεων. Η σημαντική αυτή εξέλιξη λόγω χρονισμού, δεν περιελήφθη ωστόσο, στην ανάπτυξη που ακολουθεί. Η σημειολογία της επέμβασης στην ακεραιότητα του επικοινωνιακού απορρήτου ενός πολιτικού προσώπου – και μάλιστα, αρχηγού αντιπολιτευόμενου πολιτικού κόμματος – από κρατικές αρχές ανάγεται ευθέως στον πυρήνα του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και συνδέεται με τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Ακριβώς, επειδή δεν πρόκειται για παραβίαση εκ μέρους αταυτοποίητου αυτουργού, αλλά για περιορισμό του ευαίσθητου δικαιώματος από εθνικές υπηρεσίες μιας δικαιοκρατούμενης χώρας, οι διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα είναι αυτονόητο ότι δεν εξαντλούνται στη νομική του αποτίμηση. Προέχει εμφανώς, η πολιτική και πολιτειακή του διάσταση. Δείτε εδώ το άρθρο (syntagmawatch.gr, 31/8).
|
Αντώνης Καραμπατζός: Παρακολουθήσεις: μία σοβαρή και χαίνουσα πληγή
Είναι σαφές πλέον ότι στην υπόθεση των παρακολουθήσεων έχουν παραβιαστεί βασικές αρχές του κράτους δικαίου. Μέχρι στιγμής δε, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν παράσχει πειστικές εξηγήσεις για το τι έχει ακριβώς συμβεί στις επίμαχες περιπτώσεις του Ν.Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θ.Κουκάκη, όπως επίσης και για την έκταση των «αστοχιών» του συστήματος των «νομίμων επισυνδέσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας», ενόψει και του υψηλότατου αριθμού τους (ενδεικτ. 15.475 για το 2021). Οι θεσμικές δικλίδες ασφαλείας που συνοδεύουν την επιβολή του μέτρου είναι, εν γένει, προδήλως ανεπαρκείς: καμία αιτιολογία στην εκδιδόμενη διάταξη του –ατυχώς εντός της ΕΥΠ κατοικοεδρεύοντος– εισαγγελέως, δυνατότητα επιβολής του μέτρου χωρίς αναγραφή του ονόματος του προς παρακολούθηση προσώπου, αόριστη διάρκεια της άρσης του απορρήτου, κ.ά. Τον δε Μάρτιο του 2021 αποκλείσθηκε η δυνατότητα γνωστοποίησης του μέτρου –υπό προϋποθέσεις– στο πρόσωπο που παρακολουθήθηκε (χωρίς να προκύψει κάτι εις βάρος του). Δείτε εδώ το άρθρο ("Νέα", 27/8).
|
Στέφανος Μάνος: Τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και αξιολόγηση της ΕΥΠ
Ελπίζω, χωρίς όμως να είμαι αισιόδοξος, να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Σχεδόν όλοι οι συνταγματολόγοι εκφράστηκαν. Κατά κανόνα, έντονα επικριτικά για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό. Οπως ήταν φυσικό, άλλωστε, μια και ο πρωθυπουργός, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο 2019, με τον νόμο 4622/2019 υπήγαγε την ΕΥΠ στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Στη συνέχεια, πάλι, ο πρωθυπουργός επέλεξε τον κ. Παναγιώτη Κοντολέοντα ως διοικητή της ΕΥΠ. Επειδή ο κ. Κοντολέων δεν είχε τα εκ του νόμου προβλεπόμενα προσόντα, με τροπολογία άλλαξε τα απαιτούμενα προσόντα ώστε να παρακαμφθεί το πρόβλημα. Δεν θα επαναλάβω τις αυτονόητες προτροπές των συνταγματολόγων για θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ, ώστε να λειτουργεί αυστηρά σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου. Πολύ σωστά! Απορώ μόνο γιατί εμφανίζονται και μιλούν κατόπιν εορτής. Γιατί κανένας δεν αγωνίστηκε εγκαίρως για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα; Επρεπε να διαπιστώσει ο κ. Ανδρουλάκης ότι παρακολουθείται για να διεγερθούν οι ευαισθησίες των συνταγματολόγων; Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 25/8).
|
Ειρήνη Περπερίδου: The Predator Case, τα παιδιά του Προέδρου και η "τρελή" Μartha
Με αφορμή την αποκάλυψη των παράνομων "επισυνδέσεων" –αυτών τουλάχιστον που έγιναν ευρέως γνωστοί- της τηλεφωνικής συσκευής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο παραλληλισμός με το γνωστό σκάνδαλο Watergate είναι αναπόφευκτος. Το Watergate στάθηκε η αφορμή για την παραίτηση του τότε νεοεκλεγέντος προέδρου Richard M. Nixon τον Ιούνιο του 1972. Το Watergate Affair έλαβε την ονομασία του από το ομώνυμο ξενοδοχείο-συγκρότημα γραφείων, στο οποίο στεγάζονταν τότε τα γραφεία της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών (DNC). Η πενταμελής ομάδα γνωστή ως «White House Plumbers» ήταν επιφορτισμένη με την παράνομη παρακολούθηση του «δημοκρατικού στρατοπέδου». Οι κοινωνικοπολιτικές περιστάσεις, τα ειδικά κίνητρα και οι μεθοδεύσεις μπορεί να διαφέρουν, ένα στοιχείο όμως παραμένει αναλλοίωτο, αυτό του ελέγχου και διατήρησης της εξουσίας. Δείτε εδώ το άρθρο (parallaximag.gr, 30/8).
|
|