e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, 10-12 το βράδυ (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) καλεσμένοι ήταν: • Ο Ανδρέας Ανδρικόπουλος, αναπλ. Καθηγητής Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, συγγραφέας των βιβλίων Χρηματοοικονομική - Κοινωνική Χρηματοοικονομική, μιλά για την Κοινωνική Ευθύνη και Βιωσιμότητα των Επιχειρήσεων και τα κριτήρια ESG (Environment, Society, Government). • Η Σοφία Τσαρούχα, Οικονομική Αναλύτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – LSE, μιλά για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της Ελληνικής Οικονομίας την περίοδο 2008-2022. • Η Μαριάννα Χαριτωνίδου, Αρχιτέκτονας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στην ΑΣΚΤ, μιλά για το βιβλίο της «Σχεδιάζοντας και Βιώνοντας την Αρχιτεκτονική», που μόλις εκδόθηκε.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (20/1) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (B' Μέρος). Δείτε επίσης εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ και τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο»
Κάθε Σάββατο, από τις 16:00 έως τις 17:00, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, 4– 5 μ.μ. καλεσμένοι ήταν: • Ο Σπύρος Νταντανίδης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ «ΠΕΡΠΑΤΩ» στην Κομοτηνή, μιλά για το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας, εξηγεί γιατί η βλάβη είναι διαφορετική έννοια από την αναπηρία και προτείνει τρόπους να επιτύχουμε μια Συμπεριληπτική κοινωνία για όλους. • Ενημέρωση για το πρόγραμμα ενδυνάμωσης των Συλλόγων Ασθενών με το Patient Hub Networking, που προωθεί η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, με δωρεάν κύκλο 16 υβριδικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Μιλά ο Δημήτρης Κοντοπίδης, Αντιπρόεδρος της Ε.Α.Ε (Ένωση Ασθενών Ελλάδος). • Για τα οργανικά, εύκαμπτα Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon με την δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Αριστείας για τα Οργανικά Ηλεκτρονικά στην Θεσσαλονίκη και το ΑΠΘ, μιλά ο Αστέρης Χατζηπαραδείσης, Γεν. Δ/ντής της Ελληνικής Ένωσης των Οργανικών εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών. • Για τον ρόλο του Αστεροσκοπείου Χελμού στις νέες κβαντικές επικοινωνίες και την σύζευξή του με τον δορυφόρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, μιλά ο Σπύρος Βασιλάκος, Δ/ντής του ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ακούστε επίσης τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (21/1) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος). Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή την Επίσημη επίσκεψη στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας
Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε που συμπατριώτες μας έφευγαν κατά χιλιάδες από τον τόπο τους, με μια βαλίτσα στο χέρι, και αναζητούσαν εργασία στη Γερμανία, χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα και ανυποψίαστοι για το τι θα συναντούσαν εκεί. Σχεδόν ένα εκατομμύριο γυναίκες και άντρες ξενιτεύτηκαν, φτηνά εργατικά χέρια για τις φάμπρικες και τα εργοτάξια, υπομένοντας τη στερημένη, αποκομμένη από την πατρίδα, υποβαθμισμένη καθημερινότητα του γκασταρμπάιτερ, του φιλοξενούμενου εργάτη χωρίς πλήρη δικαιώματα, με μοναδικό φως τον φάκελο με το βδομαδιάτικο και την ελπίδα της επιστροφής. Και με τη σκληρή τους εργασία συνέβαλαν τόσο στην προκοπή των δικών τους οικογενειών, στην Ελλάδα και στον τόπο εργασίας τους, όσο και στο «οικονομικό θαύμα» της Δυτικής Γερμανίας τη δεκαετία του '60. Σήμερα, ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η νέα μετανάστευση της εποχής της κρίσης έφερε στη Γερμανία ένα μορφωμένο και πλήρως καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Δείτε εδώ την πλήρη δήλωση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
Ηλίας Μόσιαλος: Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή XBB 1.5 στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με τo αμερικανικό CDC, στις ΗΠΑ κυκλοφορούν επί του παρόντος η παραλλαγή BQ.1.1, που αποτελεί περίπου το 34% των νέων περιπτώσεων, ακολουθούμενη από την XBB.1.5 με 27,6%, την BQ.1 με 21,4% και την XBB με 4,9%. Oρισμένοι ονόμασαν την XBBa 1.5 «κράκεν» κατά το σκανδιναβικό μυθικό χταπόδι που έκανε επιθέσεις σε πλοία, και δεν υπάρχει προφανώς καμία απόδειξη πως υπήρχε. Βέβαια δεν έχουμε για την ώρα στοιχεία που να αποδεικνύουν πως η XBBa 1.5 έχει τόσο επιθετικό ρυθμό αύξησης. Για την ακρίβεια οι τωρινές καταγραφές δείχνουν πως δεν πλησιάζει καν την ταχύτητα εξάπλωσης της αρχικής «Όμικρον». Και είναι προφανές πως αυτού του τύπου τα ονόματα δίνονται εκτός πλαισίου για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η αλήθεια είναι πως η XBB 1.5 προέρχεται από την XBB και γνωρίζουμε αρκετά για την ΧΒΒ, όπως ότι στην περίπτωση της τα εμβόλια και τα αντιιίκα είναι αποτελεσματικά. Είναι επομένως αρκετά πιθανό να είναι και για την υποπαραλλαγή της, την XBB 1.5... Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει συγκεντρωτικά δεδομένα που να δείχνουν πως η XBB 1.5 προκαλεί πιο σοβαρή νόσο αλλά στις ανακοινώσεις του εστιάζει στην γρήγορη εξάπλωση της παραλλαγής. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 8/1).
|
Αντώνης Παπαγιαννίδης: Πώς ο πολίτης βλέπει το Σύνταγμά «του»
Σταχυολογούμε: Σε γενικά ερωτήματα/τοποθετήσεις, ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών δηλώνει υπερηφάνεια-θετική εκτίμηση για το Σύνταγμα. Μεγάλη υπερηφάνεια δήλωσε το 20%, σημαντική το 41%. Περιορισμένη το 25%, καθόλου το 14%. Άμα κανείς προχωρήσει σε διάκριση με βάση κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, συναντά θετικότερα αισθήματα σε όσους χαρακτηρίζονται από υψηλότερο επίπεδο σπουδών και/ή οικονομικό επίπεδο. Αν, αντίστοιχα, κάνει την διάκριση με βάση την πολιτική (αυτό)τοποθέτηση, βρίσκει τις θετικότερες τάσεις στην ΚεντροΔεξιά πλευρά του φάσματος... Στο επίπεδο του αν υπάρχει ή όχι σεβασμός του Συντάγματος, ένα 36% τοποθετείται αρνητικά ενώ 28% είναι λιγότερο απόλυτο, αλλά και πάλι κάνει λόγο για «σημαντικές παραβιάσεις». Και εδώ, από Αριστερά είναι που διατυπώνονται περισσότερες επιφυλάξεις. Μια πολύ χρήσιμη προσέγγιση, λειτουργική/χρηστική, είναι η αναζήτηση του κατά πόσον το Σύνταγμα συνέβαλε στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης. Συγκρατημένο το ποσοστό (25%) όσων δίνουν ιδιαίτερα θετική εκτίμηση, με το 45% να δίνει εκτίμηση περί «αρκετής» συμβολής. Στην ιδιαίτερα έντονη εμπειρία της κρίσης χρέους/της εποχής των Μνημονίων, ένα 23% εκτιμά ότι υπήρξε σημαντική συμβολή των συνταγματικών εγγυήσεων, όμως 58% έχει ουδέτερη στάση. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 20/1).
Μια άλλη πρωτοβουλία Γερμανική αυτή την φορά, της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα, μια πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπουλου θάπρεπε να έχει κρατήσει περισσότερο απ' όσο συνέβη την προσοχή. Βέβαια, κάτι με την κηδεία του τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου (με όλο τον μηντιακό εναγκαλισμό σε λογική The Crown), κάτι με την υψηλού προφίλ παρουσία Μητσοτάκη στο Νταβός (που έφθασε μέχρις αναφοράς σε προοπτική μετεκλογικών συνομιλιών με Τουρκία, αλλ' εισέπραξε ωστόσο άμεση και χολερική άρνηση Ερντογάν), κάτι τέλος με την παρουσία Τάκη Θεοδωρικάκου με 25 πρέσβεις χωρών ΕΕ στον φράχτη του Έβρου (συν ο Βρετανός και ο Ελβετός), μαγνήτισαν πολύ περισσότερο την ματιά των Μέσων Ενημέρωσης – και, συνεπώς, την κοινή γνώμη... Με αυτό το φόντο, αληθινά ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση Κ. Σακελλαροπουλου: «Τα βάρη του παρελθόντος είναι εκεί, δεν εξαφανίζονται μονομερώς». Εκτιμώντας ότι «τα νομικά θέματα έχουν τεθεί», δεν παράβλεψε την αναγνώριση (σε συνέντευξη στην Deutsche Welle) ότι το θέμα καταλήγει να είναι «καθαρά πολιτικό». Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 24/1).
|
Άννα Φραγκουδάκη: Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε
Πριν από έναν ολόκληρο αιώνα διατυπώθηκε μαχητικά η αναγκαιότητα να αναγνωρίσουν οι Έλληνες την πολιτισμική τους ιστορία, δηλαδή τις ανατολικές επιδράσεις που φέρει και την αξία της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς με τη μορφή πολιτισμικής επίδρασης και όχι ως βιολογικής συνέχειας. Αυτή η αναγνώριση ως δικαίωμα αναφαίρετο προβάλλει την πολιτισμική ιστορία ως τον ιδιαίτερο, δικό μας νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Παράλληλα, η αναγνώριση αυτόματα αποκαλύπτει ότι η διεκδίκηση της ισότητας στο όνομα του προγονικού μεγαλείου καλλιεργεί και διαιωνίζει μια συνεχή λανθάνουσα σύγκριση του παρελθόντος με το παρόν. Η σύγκριση από μόνη της συνθλίβει την αξία του πολιτισμικού παρόντος κάτω από το βάρος του θαύματος... Όλες οι δυτικές κοινωνίες είναι ρατσιστικές. Ειδικότερα, τα σχολικά μας βιβλία αναπαράγουν άμεσα και έμμεσα το στερεότυπο που αποδίδει κατωτερότητα σε όλους τους λαούς και πολιτισμούς εκτός Ευρώπης. Στο σχολείο περιγράφεται το ελληνικό έθνος με τα ερμηνευτικά εργαλεία και τις αντιφάσεις του εθνικιστικού λόγου του 19ου αιώνα. Κι έτσι, ουσιαστικά ο ρατσισμός μας αντικατοπτρίζει την ανωτερότητα που θέλουμε να αναγνωρίζουμε στο δικό μας πρόσωπο. Έχουμε ανάγκη δηλαδή έναν κατώτερο από μας. Δείτε εδώ την συνέντυξη (lifo.gr, 22/1).
|
Γιώργος Παγουλάτος: Η σιωπηλή, απροσδόκητη επιτυχία του ευρώ
Πίσω από τη φρίκη ενός πολέμου, εν μέσω αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων, εκτυλίσσεται αθόρυβα μια ευνοϊκή για την Ευρώπη και την Ελλάδα πραγματικότητα. Ενας παράγοντας άλλοτε διαίρεσης και αδυναμίας για την Ευρώπη είναι πλέον συντελεστής ενότητας και ισχύος. Το ευρώ, επίκεντρο της πρώτης μεγάλης ευρωκρίσης του 21ου αιώνα, από αδύναμος πυρήνας έχει εξελιχθεί σε ισχυρό συγκολλητικό στοιχείο της E.E. Αντιμέτωπο με τον χειρότερο για τουλάχιστον πέντε δεκαετίες συνδυασμό πολέμου, ενεργειακής κρίσης, στασιμοπληθωρισμού, το ευρώ όχι μόνο αντέχει αλλά και επεκτείνεται... Οι αναλυτές ανακαλύπτουν ξανά τις αρετές του ευρώ. Στις διεθνείς κρίσεις, χωρίς ευρώ, οι διακυμάνσεις θα ήταν βίαιες, οι κύκλοι ακραίοι, αναταράξεις καταστροφικές για μεσαία και αδύναμα εισοδήματα. Σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, η αξιοπιστία του ευρώ επιτρέπει στα μέλη του χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού – όπως απολαμβάνει η Σλοβακία, σε σύγκριση με Τσεχία, Πολωνία ή Ουγγαρία που έχουν δικό τους νόμισμα. Το ισχυρό δολάριο τσακίζει χώρες με εξωτερικό χρέος σε δολάριο – αλλά τα ευρω-μέλη δεν υπόκεινται στον συναλλαγματικό κίνδυνο γιατί το χρέος τους είναι σε ευρώ. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 22/1).
|
Τάσος Σαλλαρόπουλος: Ο Κωνσταντίνος Β΄ και η 21η Απριλίου 1967. Η τραγική κατάρρευση των μετεμφυλιακών βεβαιοτήτων
Υπάρχουν στιγμές που ένα ιστορικό γεγονός λειτουργεί σαν το «ταμείο» του παρελθόντος. Ένα γεγονός το οποίο «κάνει» τον «λογαριασμό» για μια μακρά πορεία νοοτροπιών, σχεδίων και αποκλεισμών. Αυτά ήταν κάποια απο τα χαρακτηριστικά στοιχεία της 21ης Απριλίου 1967 όσον αφορούσε τον μεταπολεμικό Θρόνο και τον μεταπολεμικό Στρατό. Ένα πραξικόπημα απο τον πλέον οικείο και ελεγχόμενο κρατικό θεσμό απο τον αυλικό περιβάλλον, τον Στρατό. Αναμενόμενο τότε, απο μεγάλο αριθμό αξιωματικών οι οποίοι, βρισκόμενοι εκτός της συνομωσίας εντός του Στρατού, βίωναν την αυθαιρεσία των συνομωτών σε βάρος όσων δεν ευρίσκονταν υπο τον έλεγχο τους. Μιας συνομωσίας η οποία κυριαρχούσε στο όνομα του βασιλιά και στο όνομα της διατήρησης της νίκης του Γράμμου. Μιας νικης που όφειλε να ανανεώνεται διαρκώς σε βάρος της ωριμότητας της δημοκρατίας. Καλλιεργούσε και ο Θρόνος την απειλή του εσωτερικού εχθρού, της Αριστεράς δηλαδη η οποία σαφώς δεν απειλούσε πολεμικά και στρατιωτικά το κράτος. Ωστόσο η υποτιθέμενη απειλή αυτή θα αποτελέσει το ακρογωνιαίο λίθο και το άλλοθι για τη κατάλυση του νόμιμου πολιτεύματος από τους συνταγματάρχες. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή, 23/1).
|
Αναρτήσεις
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου: Η πολιτική δεν είναι για όλους
Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν και τα προβλήματα που ανέκυψαν δεν θα λύνονταν ούτε με δακρύβρεχτες δηλώσεις και αγκαλίτσες με τους πολίτες μπροστά στις κάμερες ούτε κλειδώνοντας τους στο σπίτι, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν συνειδητοποίησε ότι δεν είχε πλέον το σθένος να συνεχίσει και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί... Όμως από το σημείο αυτό μέχρι τις επευφημίες για την απόφαση της Τζασίντα Άρντερν που το μεγαλύτερο της κατόρθωμα ήταν τελικά η διαχείριση της δημόσιας εικόνας της αφού όταν ήρθε ενώπιον των αληθινών προβλημάτων της πολιτικής όπως είναι η Οικονομία και άρχισε να κατακρημνίζεται στις δημοσκοπήσεις, το έβαλε στα πόδια, υπάρχει μεγάλη απόσταση... Στο τέλος της ημέρας ισχύει πάντα μια από το πλήθος των εμβληματικών αποφάνσεων στο κείμενο του Μαξ Βέμπερ «Η πολιτική ως κλίση και ως επάγγελμα» που διαβάστηκε πολύ και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια μετά την έκδοσή του από το ΔΩΜΑ με τον τίτλο «Η πολιτική ως κάλεσμα και ως επάγγελμα». Δείτε εδώ τη δημοσίευση (fb, liberal.gr, 20/1).
*Σχόλιο Περικλή Βασιλόπουλου
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, είσαι δομικά λάθος και αναιτιολόγητα σκληρή για την Jacinta, είσαι σωστή για όλα τα υπόλοιπα και τον Max Weber... και είσαι λάθος για την Άρντερν όχι μόνο επειδή εκπροσωπεί το μοντέλο του πολιτικού διαχειριστή του αύριο (επαγγελματισμός, συμπερίληψη, συναίσθημα, νόημα μιας πολλαπλά αξιοβίωτης ζωής σε σύγχρονες Δημοκρατίες όπου η εξουσία οφείλει να είναι Πάντα προσωρινή/Κενός χώρος (βλέπε Claude Lefort- δεν υπάρχει μόνο ο Weber)... αλλά κυρίως γιατί στην Ελλάδα χρειαζόμαστε επειγόντως μια Γυναίκα Πρωθυπουργό, μια ανεξάρτητη Γυναίκα ανεξαρτήτως ηλικίας... και με αυτά που γράφεις το δυσκολεύεις... και δεν το περίμενα από σένα... Ο Κυριάκος Μ., ο Αλέξης Τ. και ο Νίκος Α., άσχετα από τις μεταξύ τους διαφορές αποτελούν προσωποποιήσεις του γνωστού παλιού κομματικοκρατικού στύλ με τον δήθεν ανδροπρεπή τσαμπουκά των πολιτικών του Χθες... That's the Past, my Dear Vivian!!!! Δείτε εδώ την σχετική ανάρτηση (fb, 20/1).
Παύλος Ελευθεριάδης: Έγινε ο Βενιζέλος Σύριζα;
Oι εντελώς αβάσιμες επιθέσεις της κυβέρνησης και των οπαδών της (ο Καρύπογλου τους λέει η 'φρουρά') προς Αλιβιζάτο και Βενιζέλο για την εκδήλωση "Μένουμε Ευρώπη;' (τίτλος προκλητικός και ίσως ακατάλληλος, αλλά δεν έχει καμμία σχέση με το 2015 και δεν σημαίνει άφεση αμαρτιών προς Τσίπρα/Καμμένο/Βαρουφάκη) είναι κατά τη γνώμη μου δείγμα σημαντικής αλλά δικαιολογημένης ανασφάλειας. Το βασικό αφήγημα της στροφής προς το κέντρο της ΝΔ ήταν η Ευρωπαική προοπτική. Για λόγους που ομολογώ δεν έχω καταλάβει, η κυβέρνηση - και το μέγαρο Μαξίμου ειδικά - έχουν αποκλίνει από το ευρωπαικό κεκτημένο τα τελευταία τρια χρόνια δείχνονας τρομερό κυνισμό για θέματα αρχής και θεσμών, με κινδύνους για το κράτος δικαίου. Αυτό τώρα το λένε πολλοί σχολιαστές που παρακολουθούν τα θέματα αυτά, ανεξαρτήτως φιλοσοφικών και πολιτικών προτιμήσεων. Το γιατί έγινε αυτό, είναι μεγάλη συζήτηση και ομολογώ δεν έχω απάντηση. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 24/1).
|
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Το γλωσσάρι της ισότητας των φύλων
Σεξισμός, παρενόχληση, έμφυλη βία, δυσφορία φύλου, ίντερσεξ, βιασμός. Τι σημαίνουν όλες αυτές οι λέξεις που ακούμε όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια στην καθημερινότητά μας, τι ρόλο παίζουν στη ζωή μας και πώς μπορούμε να τις εντάξουμε στο λεξιλόγιό μας με τον σωστό τρόπο; Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), αλλά και της κάθε ημέρας που μας επιτρέπει να πάμε ένα βήμα πιο κοντά στην ισότητα των φύλων και των ανθρώπων γενικότερα, ετοιμάσαμε ένα λεξικό, που φαίνεται να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ως ισότητα ορίζεται «η απόλαυση ίσων δικαιωμάτων και ίσης μεταχείρισης από άνδρες, γυναίκες, αγόρια και κορίτσια σε όλες τις πτυχές της ζωής». Ωστόσο, στη διάρκεια των χρόνων μέχρι και σήμερα, η ισότητα των φύλων συνδέεται στενά με τα δικαιώματα των γυναικών και για να επιτευχθεί αυτή, θα πρέπει να εξαλειφθούν τα παρακάτω φαινόμενα. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
Εκδηλώσεις
Δείτε εδώ την πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη με τίτλο: Η ενηλικίωση της Ευρώπης, που διοργανώνουν οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια και το ΕΛΙΑΜΕΠ. Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, ώρα: 6.30 μ.μ., στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
|
|