Παρασκευή, 29 Μάρτιος 2024

Το πολιτικό σύστημα εξάντλησε τις δυνατότητές του

564883 401785806527378 769048636 nΟ... δημιουργός μιας νέας πολιτικής κίνησης, της Δυναμικής Ελλάδας, ο Ηλίας Μόσιαλος, εξηγεί στη συνέντευξη που ακολουθεί γιατί προχώρησε από κοινού με άλλους ενεργούς πολίτες στην πρωτοβουλία αυτή και ποιοι οι στόχοι της. Αποσκοπεί ειδικότερα στην ανασύνταξη του χώρου που ξεκινά από τη ΝΔ και φτάνει ως τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν μπορούν να καταφέρουν κάτι τέτοιο, όπως υποστηρίζει. Ο συνομιλητής μας βλέπει το τέλος των κομμάτων του κρατισμού, ενώ εξαπολύει παράλληλα σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη συζήτηση μαζί του δεν θα μπορούσε να λείπει, τέλος, το θέμα του διογκωμένου δημόσιου τομέα αλλά και εκείνο της υγείας.

Δυναμική Ελλάδα, λοιπόν, κ. Μόσιαλε. Πολιτικό κόμμα ή λέσχη;

Η Δυναμική Ελλάδα είναι μια ένωση πολιτών που στοχεύει στη διαμόρφωση, κατάθεση και προώθηση ιδεών και προτάσεων για το μέλλον της χώρας και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη σύνθεση των προοδευτικών ιδεών. Εδώ συναντιούνται οι σκέψεις ανθρώπων που προτάσσουν το συμφέρον της κοινωνίας και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στοχεύουν στην υποστήριξη μιας ανταγωνιστικής και υγιούς οικονομίας και εναντιώνονται στις ομάδες πίεσης, στις συντεχνίες και στον εφήμερο πλουτισμό. Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που μοιραζόμαστε κοινές ή περίπου κοινές απόψεις για την εξέλιξη της χώρας, όπως κι αν τις ονομάσουμε (προοδευτικότητα, αλλαγή, μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός, σοσιαλδημοκρατία, φιλελευθερισμός, ρεαλισμός), πρέπει να αποκτήσουμε μια κοινή πλατφόρμα επικοινωνίας και δοκιμασίας των ιδεών μας.

Ποιες οι άμεσες φιλοδοξίες, αλλά και οι απώτεροι στόχοι;

Πρόθεση της Δυναμικής Ελλάδας είναι η οριστική ρήξη με τις αρνητικές μεθόδους του παρελθόντος. Δεν μηδενίζουμε τα πάντα, ούτε θεωρούμε ότι η πρόοδος θα προκύψει εξαρχής, από παρθενογένεση. Όμως η ρήξη με το παρελθόν πρέπει να είναι αμετάκλητη. Και είναι απαραίτητη η ριζική αναδιοργάνωση του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ απέχει 15% από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΔΗΜΑΡ 21%. Τα μικρότερα μεταρρυθμιστικά κόμματα ακόμα περισσότερο. Στις τελευταίες εκλογές μεγάλωσαν τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς. Μεγάλωσαν τα δύο άκρα, και μάλιστα δυσανάλογα, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης του μεσαίου χώρου. Ο χώρος αυτός παρουσίασε κάποιες σημαντικές επιτυχίες, αλλά, ως αποτέλεσμα δεκαετιών διακυβέρνησης, υπέφερε και υποφέρει έντονα από τα χαρακτηριστικά του κυβερνητισμού, της απομάκρυνσης από τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, τη διαφθορά. Αυτόν το χώρο δεν μπορούν να τον ανασυντάξουν μόνοι τους το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Χρειάζεται ένα μεγαλύτερο ριζοσπαστικό κίνημα, που θα στελεχώνεται από ανθρώπους άμεμπτους, καθαρούς, που έκαναν πέντε πράγματα στη ζωή τους χωρίς στηρίγματα, ούτε κομματικά ούτε αδιαφανή.

Η χώρα είναι για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με διλήμματα άμεσα συνδεδεμένα με τη βιωσιμότητά της. Εσείς τι εκτιμάτε; Θα καταφέρει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων η κυβέρνηση;

Πρέπει να σταθεί, γιατί θα λειτουργήσει σε πιο ευνοϊκές συνθήκες, με δεδομένη τη σημαντική πλέον μείωση των ελλειμμάτων, το καλύτερο ευρωπαϊκό κλίμα, τη δανειακή σύμβαση, που θα δημιουργήσει συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Δεν «δικαιούνται» να αποτύχουν.

Μια κυβέρνηση με τον κ. Σαμαρά επικεφαλής είναι κάτι που σας γεμίζει ενθουσιασμό δηλαδή;

Δεν περιμένω ότι αυτή η κυβέρνηση θα αλλάξει ριζικά τη χώρα. Δεν το επιτρέπει ούτε το πολιτικό της προσωπικό ούτε το προγραμματικό της πλαίσιο. Ελπίζω να κατορθώσει να διαχειριστεί τις δυνατότητες που δίνει η νέα δανειακή σύμβαση και να περικόψει περιττές δαπάνες στον δημόσιο τομέα. Αυτά αρκούν ως προσδοκίες από μια κυβέρνηση συγκεκριμένων δυνατοτήτων.

Πάντως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν σπουδαίο ούτε για το κόμμα σας, το ΠΑΣΟΚ. Αν συμφωνήσουμε πως υπάρχει ευθύνη και κατανέμεται, τότε ο κ. Βενιζέλος έχει το μέγιστο μερίδιο, δεν είναι έτσι;

Θα μου επιτρέψετε να αποφύγω τις αποτιμήσεις και την επίρριψη ευθυνών. Δεν έχουν και μεγάλη σημασία εδώ που φτάσαμε. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: οι ριζικές αλλαγές στη χώρα μας δεν θα προκύψουν με αναπαλαίωση των παλαιών κομμάτων του πρώην δικομματισμού. Είναι φανερό ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του. Διανύουμε μια φάση που θα τη χαρακτήριζα το τέλος των κομμάτων του κρατισμού. Γιατί όλα τα κόμματα, από τα αριστερά ως τα δεξιά, συναντιούνταν στο πεδίο της λειτουργίας του μεγάλου κράτους ως χοάνης απορρόφησης της ανεργίας. Οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από το παλιό, χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό σύστημα, με σύγχρονα δημοκρατικά κόμματα, το οποίο θα αλλάξει τη χώρα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να αναπνεύσει η δημιουργική Ελλάδα.

O συντηρητισμός του ΣΥΡΙΖΑ

Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Εισήλθε δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό ως δύναμη ανατροπής...

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα βαθύτατα συντηρητικό κόμμα. Δεν είναι δύναμη αλλαγής, αλλά στασιμότητας, και η «καλύτερη» συνέχεια του παλιού πολιτικού συστήματος. Δεν υποφέρει, όμως, από τη διαφθορά και τα σκάνδαλα, επειδή αυτά είναι συνδεδεμένα με μεγάλες περιόδους διακυβέρνησης. Σήμερα όμως η χώρα δεν χρειάζεται κι άλλους επαγγελματίες πολιτικούς. Χρειάζεται ανθρώπους με επαγγελματισμό, που θα λύνουν προβλήματα και δεν θα υπόσχονται θαύματα, αλλά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Με το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων τι γίνεται; Οι προηγούμενες κυβερνήσεις κορόιδευαν τους εκπροσώπους της τρόικας; Είναι η ώρα για πραγματικές απολύσεις;

Οι προσλήψεις που έγιναν το 2010 ήταν η επικύρωση των προσλήψεων της κυβέρνησης της ΝΔ. Πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι η μείωση αφενός των πολλαπλών τμημάτων και διαδικασιών σε οργανισμούς και υπουργεία, και αφετέρου των μη απαραίτητων δαπανών, που είναι πολλές. Στη διάρκεια της ολιγόμηνης παρουσίας μου στην κυβέρνηση, και παρά τη συνεχή απασχόληση με τα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ στην πιο κρίσιμη περίοδο της χώρας μετά τη μεταπολίτευση, κατάφερα και μείωσα τον προϋπολογισμό των δύο Γενικών Γραμματειών που επόπτευα κατά 40% (το υπόλοιπο 60% συμπεριλάμβανε όλους τους μισθούς) και του προσωπικού μου γραφείου κατά 70%. Μαζί με τους λίγους συνεργάτες μου (γιατί είχα 7, σε σύγκριση με τους 30 που είχε ο προηγούμενος υπουργός Επικρατείας) μειώσαμε τα γραφεία Τύπου στο εξωτερικό (σε μερικές χώρες, στην εποχή του internet, είχαμε 3 ή και 4!), εξαλείψαμε τις δαπάνες εθιμοτυπίας, αποκαλύψαμε και καταργήσαμε τα μυστικά κονδύλια και τις περιττές επιδοτήσεις. Ακόμα, δουλέψαμε τον προϋπολογισμό γραμμή-γραμμή, ψάχνοντας για περιθώρια περικοπής άσκοπων δαπανών. Ας ξεκινήσουν από εκεί όσοι διοικούν. Το προσωπικό θα πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογηθεί. Και να καταστεί αντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου τομέα.

Μία τελευταία ερώτηση για το θέμα της υγείας. Έχουν γίνει ήδη μεγάλες περικοπές, η τρόικα ζητά κι άλλες, τη στιγμή που οι πλέον ευάλωτοι συμπολίτες μας στερούνται και τις πιο στοιχειώδεις παροχές. Ποια είναι η πρότασή σας;

Να γίνει καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών, όχι μόνο της υγείας. Διαθέτουμε το 25%-26% του εθνικού μας πλούτου για κοινωνική προστασία, όσο κατά μέσο όρο και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά δεν έχουμε αποτελέσματα. Και αυτό γιατί υπάρχει κακή οργάνωση, μεγάλη διαφθορά, σπατάλη, πλεονάζον προσωπικό, γιατί δεν έχουμε ηλεκτρονικές διαδικασίες. Ας ξεκινήσουν επομένως από τα αυτονόητα. Να βρεθούν άμεσα οι 200.000 συνταξιούχοι-μαϊμού, να γίνει άμεσα καταγραφή τού ποιος παίρνει τα προνοιακά επιδόματα, που είναι 9 δισ. ευρώ. Εκεί υπάρχει μεγάλη διαφθορά, γιατί αυτά τα έδιναν μέχρι πρόσφατα οι νομάρχες με αδιαφανείς και πελατειακές διαδικασίες. Σε τελική ανάλυση, το πρόβλημα είναι πολιτικό. Με τους σημερινούς πολιτικούς και την πελατειακή νοοτροπία, θα γίνουν ίσως κάποια μικρά βήματα, αλλά από την κρίση δεν θα βγούμε.

*Δείτε εδώ τη συνέντευξη στο Νίκο Παπαδημητρίου που δημοσίευτηκε στη Free Sunday στις 07-07-2012.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση