Τρίτη, 23 Απρίλιος 2024

Το βάδισμα του κάβουρα και οι εκλογές της 17ης Ιουνίου

12Ένα σημαντικό τμήμα Ελλήνων πολιτών θα μείνουν και σ' αυτές τις εκλογές της 17ης Ιουνίου χωρίς θετική πολιτική εκπροσώπηση αναγκασμένοι για μια ακόμη φορά να ψηφίσουν με την λογική του «λιγότερου κακού» μέσα από μια δαιδαλώδη διαδικασία στάθμισης πιθανών σεναρίων και των συνεπειών τους στην διάσωση της χώρας.

Είναι λυπηρό γιατί εκτός των άλλων σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς το τμήμα αυτό των πολιτών –που ανέρχεται περίπου στο 20% του εκλογικού σώματος- περιλαμβάνει μερικά από τα πιο παραγωγικά και δημιουργικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που προβάλλουν την λογική της υπευθυνότητας για το μέλλον της χώρας μέσα στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε άμεση συνάρτηση με την ριζική ανάγκη της εσωτερικής αλλαγής με ανατροπή του γενικευμένου κομματισμού.

Στην σημερινή όμως κατάσταση με τους γνωστούς βασικούς δύο «μονομάχους» και με επείγουσα την ανάγκη για συγκρότηση κυβέρνησης, αν ψηφίσεις με άξονα το πρώτο χάνεις το δεύτερο και αν ψηφίσεις με άξονα το δεύτερο διακινδυνεύεις το πρώτο. Για όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει ενεργά στην καρδιά των σημερινών ευρωπαϊκών συσχετισμών με ένα ριζικά διαφορετικό και ευέλικτα παραγωγικό κράτος και δημόσια διοίκηση χωρίς κομματική αναξιοκρατία, ένα καινοτομικό επιχειρηματικό τομέα με την προώθηση ενός «εξανθρωπισμένου» καπιταλισμού με εταιρική κοινωνική ευθύνη και μια δυνατή Κοινωνία Πολιτών με υψηλή ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες, η εξίσωση δεν φαίνεται να έχει λύση. Επειδή όμως λύση πρέπει να βρεθεί στην μεγάλη στιγμή της κάλπης νομίζω ότι χρειάζεται η υιοθέτηση μιας πολυμήχανης οδυσσειακής «μήτιδος».

Μια σταθμισμένη ψήφος με ιεραρχικά δομημένα κριτήρια που δίνεται με προσωρινό χαρακτήρα για την έξοδο της χώρας από το χείλος του γκρεμού αλλά αφήνει ανοικτό το δρόμο για το μέλλον. Βεβαίως όπως και το βάδισμα του κάβουρα που δεν προχωράει ποτέ γραμμικά η μέθοδος μπορεί να διαβαστεί και από τις δύο πλευρές όπως οι λεγόμενες «παλίνδρομες επιγραφές» αφήνοντας χώρο για τις ευαισθησίες και τις επιλογές του κάθε πολίτη. Η πρόταση μου λοιπόν αφορά μια ελαφριά παραλλαγή των πάγιων θέσεων της Παρέμβασης που παραθέτω στη συνέχεια του άρθρου.

Η πρόταση αφορά όλους εκείνους τους Έλληνες πολίτες που αισθάνονται «ορφανοί» χωρίς θετική πολιτική ταύτιση με τα σημερινά πολιτικά κόμματα και επιζητούν μια νέα σύνθεση που δεν είναι ακόμη ορατή στο πολιτικό πεδίο αλλά παρόλα αυτά γνωρίζουν ότι πρέπει εδώ και τώρα να επιλέξουν για την διάσωση της χώρας. Το παν σήμερα είναι να μπορείς να τεκμηριώσεις στον εαυτό σου, τα παιδιά σου και την χώρα που ζεις την ψήφο σου με καθαρή συνείδηση και εντιμότητα.

***

Διεκδίκηση αλλά μη εμπλοκή στον κομματικό ανταγωνισμό είναι οι σταθερές αρχές μας

Η Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο πολιτών, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της το 1995 κράτησε την ίδια σταθερή θέση μη εμπλοκής στον κομματικό ανταγωνισμό σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν στην χώρα (1996, 2000, 2004, 2007, 2009, 2012). Την ίδια ακριβώς στάση θα τηρήσει και στις προσεχείς εκλογές της 17ης Ιουνίου ακολουθώντας τις πάγιες αρχές της που είναι:

1. Τήρηση αποστάσεων και μη εμπλοκή στον κομματικό ανταγωνισμό για την διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας. Πάγια θέση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ είναι ότι ένα από τα κεντρικότερα προβλήματα της χώρας είναι η γενικευμένη κομματικοκρατία που δεν πρέπει όμως να ταυτίζεται με την καθόλα θεμιτή κομματική διάρθρωση του πολιτικού συστήματος σε μία Σύγχρονη Δημοκρατία. Λέμε όχι στην κομματικοκρατία, ναι υπό όρους στην κομματική Δημοκρατία εντός των ορίων του Συντάγματος τονίζοντας ότι αυτή η τελευταία πρέπει να συμπληρωθεί με νέους Διαβουλευτικούς και Συμμετοχικούς θεσμούς υπέρ της ενδυνάμωσης του Πολίτη και της Κοινωνίας Πολιτών. Ειδικά για τις κρίσιμες εκλογές της 17ης Ιουνίου θεωρούμε ως κύρια κριτήρια επιλογής κάθε λογικού και ενεργού πολίτη τα ακόλουθα:

α) Τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ όπως και την αποτροπή κάθε πιθανότητας χρεωκοπίας του κράτους σε οποιαδήποτε μορφή. Η Παρέμβαση υποστηρίζει από την ίδρυσή της την προωθημένη ευρωπαϊκή ενοποίηση με την Ελλάδα στον κεντρικό πυρήνα των προοδευτικών δυνάμεων που θέλουν μια ισχυρή, παραγωγική, κοινωνική Ευρώπη θελκτικό παγκόσμιο πρότυπο ποιότητας ζωής στο πλαίσιο μιας αντιφατικά εξελισσόμενης και ανισομερούς παγκοσμιοποίησης.

β) Την ανατροπή του γενικευμένου κομματισμού και της κομματικοκρατίας που οδήγησαν τα τελευταία χρόνια την χώρα στο χείλος της χρεωκοπίας.

γ) Την ποιότητα των προτάσεων και την σχετική αξιοπιστία δυνατότητας εφαρμογής τους προς μια νέα, αναγεννημένη Ελλάδα προς το 2021.

Επειδή κατανοούμε ότι καμία από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν άμεσα την εξουσία στις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν συνθέτει με επάρκεια και τα 3 προαναφερόμενα κριτήρια και έως ότου επιτέλους λυθεί το ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας με πλήρη ανασύνθεση των πολιτικών δυνάμεων, καλούμε τα μέλη, τους φίλους αλλά και κάθε ενεργό πολίτη να ακολουθήσει την «μέθοδο της εις άτοπον απαγωγής» επιλέγοντας το «μικρότερο κακό» στις εξαιρετικά επείγουσες σημερινές συνθήκες. Αυτό σημαίνει διαφορική βαθμολόγηση των υπαρχουσών λύσεων. Βεβαίως υπάρχουν κάποιες προσπάθειες δημιουργικής πολιτικής σύνθεσης σε νεότερα κόμματα (κυρίως ΔΗΜΑΡ και Δράση) όπως και ισχυρές νησίδες πολιτικών στα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) που ενδεχομένως αποτελούν ψήγματα μιας αυριανής θετικής εκπροσώπησης των βαθύτερων αναγκών της χώρας και αυτό είναι κάτι που πρέπει επίσης να σταθμίζουν οι πολίτες ως ψηφοφόροι.

2. Διεκδικούμε το δικαίωμα να ακούγονται οι απόψεις μας στο Δημόσιο Διάλογο που κορυφώνεται στον προεκλογικό αγώνα. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ήδη από το 1997 έχει εκπονήσει ένα «Δεκάλογο Θέσεων της Κοινωνίας Πολιτών προς υιοθέτηση από τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση» που σταθερά επικαιροποιεί και προβάλλει πριν και μετά τις εκλογές.

3. Αν και ως Ένωση Πολιτών δεν εκφράζουμε συλλογικά την προτίμησή μας για συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα και δεν παίρνουμε μέρος ως ομάδα σε εκλογές εθνικού ή τοπικού χαρακτήρα εκφράζουμε όμως παγίως την προτίμησή μας για μεμονωμένα άτομα υποψηφίους όλων των πολιτικών χώρων που έχουν αποδεδειγμένα με πράξεις και λόγια υποστηρίξει την λογική της Κοινωνίας Πολιτών. Άλλωστε όπως συνέβη και στις 5 προηγούμενες εκλογές αρκετά μέλη και φίλοι της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ συμμετείχαν στους εκλογικούς συνδυασμούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν γενικά εκφραστεί υπέρ της Κοινωνίας Πολιτών όπως επίσης και στους συνδυασμούς νέων κομμάτων (4 με τη ΔΗΜΑΡ, 2 με Δράση, 1 με ΣΥΡΙΖΑ).

4. Οι παραπάνω πάγιες αρχές της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ για την μη εμπλοκή στον κομματικό ανταγωνισμό θα παραμείνουν λογικά αμετάβλητες εκτός αν επισυμβούν α) κάποια ριζική αλλαγή πανευρωπαϊκού χαρακτήρα που θα επηρεάσει τη μορφή του πολιτικού παιχνιδιού είτε β) μία εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση απειλής της εθνικής επιβίωσης που θα απαιτούσε μια άμεση πανεθνική υπερκομματική συσπείρωση για την αποτροπή εθνικής καταστροφής. Η πρώτη πιθανότητα φαντάζει προς το παρόν εξαιρετικά απομακρυσμένη. Για την δεύτερη περίπτωση ελπίζουμε ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα λύσουν βιώσιμα το πρόβλημα της εξόδου της χώρας από την κρίση και θα απομακρύνουν την ανάγκη ενός έκτακτου εθνικού συναγερμού.

Εάν όμως δεν το κάνουν, πράγμα που θα σηματοδοτήσει την ακραία αδυναμία του σημερινού πολιτικού συστήματος να διευθύνει την χώρα, η Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ σε συνεργασία με άλλες ομάδες ενεργών πολιτών και πολιτικές δυνάμεις ανεξαρτήτως της σημερινής κομματικής τους ένταξης, θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενεργού διαμεσολάβησης για την δημιουργία μιας γενικής πολιτικής κινητοποίησης διάσωσης και αναγέννησης της χώρας.

5. Τέλος είναι αυτονόητο ότι η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πιστεύει ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα που εκτός από δικαίωμα είναι υποχρέωση και ευθύνη. Η ψήφος παραμένει πάντα το μεγάλο όπλο του πολίτη. Θεωρητικά οι πολίτες για μια μέρα μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Ακόμα και μόνο στην θεωρία είναι μία δυνατότητα που βρίσκεται στην καρδιά της Σύγχρονης Δημοκρατίας.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση