Σάββατο, 13 Απρίλιος 2024

O Νίκος Μουζέλης Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, μέλος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συγκροτήθηκε και συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου η Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της το 1995 υποστηρίζει θερμά την ανάπτυξη συμμετοχικού διαλόγου και θεσμών που δίνουν βάρος και φωνή στην κοινωνία πολιτών, τις ΜΚΟ και τους πολίτες. Γι' αυτό υποστηρίζει και την ανάπτυξη ενός πανεθνικού κοινωνικού διαλόγου πριν την επίσημη έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος. Ήδη από το 1996, η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ προώθησε- και τελικά πέτυχε- την ίδρυση και συνταγματική κατοχύρωση της Ανεξάρτητης Αρχής «Συνήγορος του Πολίτη». Πρότεινε την νόμιμη αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και την ανατροπή του καθεστώτος ημιπαρανομίας των καναλιών, τη συνταγματική κατοχύρωση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) και την ανεξάρτητη λειτουργία της ΕΡΤ. Τη διεύρυνση των νέων δικαιωμάτων των πολιτών, την ισότητα των φύλων και την ανατροπή των διακρίσεων. Τη μείωση της κομματικοκρατίας στο κράτος, τις ανοιχτές συμμετοχικές εκλογές της ηγεσίας των πολιτικών κομμάτων, την κατοχύρωση του δικαιώματος ακρόασης των πολιτών από την Δημόσια Διοίκηση, τη συμμετοχική Διακυβέρνηση με συνταγματική κατοχύρωση της κοινωνίας των πολιτών και της κοινωνικής οικονομίας του τρίτου τομέα. Προώθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στήριξη της καινοτομικής και υγιούς επιχειρηματικότητας. Τον φιλικό διαχωρισμό Εκκλησίας- Κράτους, την προώθηση της αρχής του ουδετερόθρησκου κράτους με παράλληλη αναγνώριση του ιδιαίτερου ρόλου της Ορθοδοξίας. Την προοδευτική αλλαγή του Κώδικα Ιθαγένειας και την γενική πολιτογράφηση των παιδιών μεταναστών-προσφύγων.
Τέλος, πρότεινε προβλέψεις για ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας, θεμέλιο για την ανάπτυξη της δημοκρατίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Και όλα αυτά κάτω από το γενικό σύνθημα «Για μια δυνατή κοινωνία πολιτών σε μια ισχυρή και ευρωπαϊκή Ελλάδα του 21ου αιώνα».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση