Παρασκευή, 29 Μάρτιος 2024

Η παράξενη συναίνεση και … η Δημοκρατική Ευθύνη

Θα ξεκινήσουμε με κάτι που ίσως σοκάρει τον αναγνώστη: έτσι όπως ετοιμάζεται η «άνοδος στην ΔΕΘ» από τους δυο βασικούς πολιτικούς χώρους μας προέκυψε κάτι που, αντικειμενικά, θα περιγραφόταν ως συναίνεση.
Προετοιμάζοντας το έδαφος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν αναφέρθηκε μόνον (αναμενόμενο) στο «εντελώς διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στον σεβασμό των εργαζόμενων, σε παραγωγικές επενδύσεις και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης της χώρας» [ενδιαφέρουσα η ιεράρχηση των αξιών...] αλλά, κεντριζόμενος για το θέμα του ύψους της φορολογίας, έσπευσε να θυμίσει ότι «η Κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει την μείωση φορολογικών συντελεστών για το 2019». Eπιπλέον , αναλόγως με την συνολική κίνηση της οικονομίας το γ' 3μηνο του 2017 και το 2018 «θα υπάρξει μέριμνα να προχωρήσουμε και σε νέες επεκτατικές πολιτικές, είτε έχουν να κάνουν με φορολογικές ελαφρύνσεις, είτε με δημοσιονομικά ανοίγματα».
Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί – τελευταίος σταθμός η ομιλία του στους αποφοίτους του Stanford, αλλά από κάθε πλευρά διαρρέει η πρόθεσή του να «κουβαλήσει» αυτό το μήνυμα στην ΔΕΘ – θέτει την μείωση των φόρων στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του. «Με λιγότερους φόρους και ιδιωτική πρωτοβουλία θα ξαναβάλουμε μπροστά την μηχανή της Ελληνικής οικονομίας [...] . Θα προχωρήσουμε σε μείωση των φορολογικών συντελεστών και περικοπές των δαπανών». Λίγο να πας παραπίσω, συναντάς την δέσμευση για 30% μείωση του ΕΝΦΙΑ (μέσα σε δυο χρόνια) , μαζί και με μείωση των συντελεστών στο εισόδημα και φυσικών και νομικών προσώπων.
Πάντα σημαντικό πράγμα η συναίνεση. Ιδίως άμα είναι σε κάτι ευχάριστο όπως η μείωση της φορολογίας – και μάλιστα υπό συνθήκες υπερφορολόγησης. (Εδώ μια μικρή στάση: όλοι ανησυχούν για την tax fatigue, την κόπωση της φοροδοτικής ικανότητας λόγω και της μείωσης κάπου 3% στο 7μηνο σε σχέση με πέρσι.
Όμως: (α) μέρος της υστέρησης έχει να κάνει με συμψηφισμούς, και κυρίως (β) μόλις «βγαίνει» ένας φόρος εισοδήματος πολλοί – όλο και περισσότεροι! – αφήνουν να «χτυπήσει» η πρώτη δόση, ώστε να τρέξουν για ρύθμιση...).
Όμως, την ίδια στιγμή που καταγράφεται αυτή η συναίνεση, ιδού τι αλιεύσαμε από την τοποθέτηση ενός από τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς: την «Δημοκρατική Ευθύνη» (του Αλέκου Παπαδόπουλου, για να συνεννοούμεθα) που εξηγούσε γιατί δεν προσέρχεται στην μεγάλη διαδικασία διαμόρφωσης ηγεσίας στην ΚεντροΑριστερά/ΣοσιαλΔημοκρατία (www.dimokratikiefthini.gr) . Θεωρούν, αυτοί, ότι το πολιτικό προσωπικό, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση θα χρειαστεί να απαντήσει, Μάιο του 2018, πριν την λήξη του τρέχοντος Προγράμματος Προσαρμογής στο εξής: «Αν θα αποδεχθεί ένα πολύχρονο σκληρό πακέτο εθνικών εγγυήσεων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η οποία διευθέτηση χρέους». Η συζήτηση αυτή, λέει το κείμενο διεξαχθεί «με βάση το επίπεδο αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, το οποίο παραμένει χαμηλό, με λαϊκίστικη, πελατειακή και ιδιοτελή φάση».
Πόσο η συναίνεση γύρω από την υπόσχεση μείωσης των φόρων, χωρίς (ΧΩΡΙΣ) πειστική επεξήγηση του πώς ακριβώς αυτό θα αντισταθμιστεί, μπορεί τώρα να προχωρήσει;
Πάντως, για πορεία προς ΔΕΘ ξεκινήσαμε να μιλάμε, και ΔΕΘ χωρίς κόντρα δεν νοείται! Να μαντέψουμε ότι η έκκλησή μας απ' αυτό τον χώρο να συμφωνήσουν – τουλάχιστον – στα στοιχεία τους δεν θα εισακουσθεί; Μετά την ανάπτυξη κατά +0,4% για το α' 3μηνο της χρονιάς (αντί για μείωση -0,1% που είχε αρχικά καταγραφεί ως flash estimate), είχαμε +0,5% για το β΄3μηνο (σε 3μηνιαία βάση: εδώ δεν υπήρξε flash estimate ακριβώς για να μην ανεβαίνει και η πίεση). Σε ετήσια βάση, αυτό μεταφράζεται σε +0,8%. Δείτε τώρα τις δυο περιγραφές: είχαμε επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης – και τούτο παρά την αβεβαιότητα για την έκβαση της διαβόητης δεύτερης αξιολόγησης που κάλυψε όλο το α' 6μηνο του 2017, εντάξει; Που μάλιστα αναμένεται να ενταθεί καθώς και ο τουρισμός ήταν σε απογείωση Ιούλιο και Αύγουστο, αλλά και η εμπιστοσύνη αποκαταστάθηκε . Ή απογοητευτικοί ρυθμοί που θα κάνουν ακόμη και νέα μέτρα αναγκαία αν υπονομευθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος; Άλλωστε, από τις «πηγές» της ανάπτυξης, η μεν τελική κατανάλωση προχώρησε κατά +1,2% (αλλά κυρίως λόγω... Δημοσίου: +3,3%), με τις εξαγωγές σε +9,5%. Όμως στις επενδύσεις, σοκ! Εκεί που το α' 3΄μηνο έτρεξε με +19,6%, το β' 3μηνο «έγραψε» -17,1% . (Βέβαια, στην κατάσταση επενδυτικής απερήμωσης που βρίσκεται η Ελλάδα, είναι αναμενόμενο να σημειώνεται απότομη διακύμανση).

Δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" στις 7/9/2017.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση