Σάββατο, 20 Απρίλιος 2024

Βερνίκος Γεώργιος

vernikos-g

Γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Κατάγεται από εφοπλιστική οικογένεια της Σίφνου, που ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα στα μέσα του 19ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη και τη μετέφερε στον Πειραιά τη δεκαετία του 1920. Σπούδασε Οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Λονδίνου. Έχει μία κόρη, τη Μαρίνα. Είναι επιχειρηματίας, Πρόεδρος της VERNICOS YACHTS, με σημαντική κοινωνική δραστηριότητα. Συνιδρυτής και Πρόεδρος του Ελληνικού γραφείου της GREENPEACE, Αντιπρόεδρος του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ και Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ & ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ 1967-74, του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. Είναι μέλος σειράς άλλων Οργανώσεων και Επιμελητηρίων, που έχουν σα στόχο την επιχειρηματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάκαμψη της χώρας μας και την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη.

Μόσιαλος Ηλίας

photo mossialosΟ Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, και διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας της London School of Economics. Το 2002 και 2007 βραβεύθηκε από τον Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας για την καλύτερη δημοσίευση στον τομέα της διοίκησης υπηρεσιών υγείας. Το 2009 η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ τίμησε το ερευνητικό του κέντρο με το ανώτατο βραβείο εξαιρετικών επιδόσεων στον τομέα της εκπαίδευσης. Το 2010 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Stampar από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Δημόσιας Υγείας. Έχει συμμετάσχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο ως σύμβουλος για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παγκόσμια Τράπεζα, τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Βελγίου, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Κύπρου, της Φιλανδίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Σλοβενίας, της Νότιας Αφρικής, της Ισπανίας και της Σουηδίας, όπως και των ασφαλιστικών ταμείων σε Αυστρία, Κροατία, Γαλλία, Ουγγαρία και Νότια Κορέα. Είναι επίτιμο ιδρυτικό μέλος του Δ.Σ. της "Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ".

Παπαδοπούλου Λίνα (Τριανταφυλλιά)

papadopoulou-linaΗ κυρία Λίνα Παπαδοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο και είχε λάβει το πτυχίο της. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική στο Πανεπιστήμιο Τρεβήρων Γερμανίας και στην Πολιτική Θεωρία στο London School of Economics, ενώ το Διδακτορικό της κατέθεσε στο Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου στο Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δίκαιο με θέμα «Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα: Ερμηνεία και διάπλαση του άρθρου 191 ΣυνθΕΚ» και υποτροφία της Friedrich-Ebert-Stiftung. Υπήρξε υπότροφος Marie Curie της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αντικείμενο του ευρωπαϊκού Συντάγματος στο LSE και το Α.Π.Θ. Διδάσκει επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ ως επισκέπτρια Καθηγήτρια έχει διδάξει θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε πανεπιστήμια στη Μεγ. Βρετανία (LSE), Νορβηγία (Kristiansand) και Τουρκία (Bahcesehir).

  •  Οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις εστιάζονται σε θέματα ευρωπαϊκού συντάγματος, θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ, θρησκευτικής ελευθερίας, ισότητας των φύλων και απαγόρευσης αρνητικών διακρίσεων, ελληνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και συγκριτικού συνταγματικού δικαίου.
  •  Τον Ιούνιο του 2009 ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διετέλεσε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ (2008-2010) και μέλος των Δ.Σ. των ΜΚΟ "Ένωση Πολιτών για την Παρέμβαση" και "Ευρωπαϊκή Έκφραση". Υπήρξε εκπρόσωπος της τελευταίας στο European Permanent Forum of Civil Society (2000-01).

Μουζέλης Νίκος

Nicos MouzelisΟμότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας LSE - Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Κοινωνιολογία από το London School of Economics. Διετέλεσε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Leicester και στο London School of Economics. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο London School of Economics. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης για τη Μελέτη της Σύγχρονης Ελλάδας. Συμμετείχε στην πρώτη μετα-διδακτορική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα. Συμμετείχε επίσης στην οργάνωση του τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κρήτης, καθώς και στο πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου τμήματος του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Έχει εκδώσει 8 βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 50 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στην εφημερίδα "Το Κυριακάτικο Βήμα". Είναι Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Εργασίας και ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

Λαδή Στέλλα

ladiΗ Στέλλα Λαδή είναι λέκτορας με αντικείμενο Εξευρωπαϊσμό και Δημόσια Πολιτική στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του York, Μ. Βρετανία με εξειδίκευση στην παγκοσμιοποίηση, τον εξευρωπαϊσμό και στη μεταφορά πολιτικών. Έχει εργαστεί ως λέκτορας στα Πανεπιστήμια του Sheffield και του Exeter και ως ερευνήτρια στο Institut Barcelona d' Estudis Internacionals και στο Πανεπιστήμιο Leeds Metropolitan. Εργάσθηκε επίσης ως επιστημονική συνεργάτιδα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Από το 2003 ανήκει στο Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς στα αγγλικά και στα ελληνικά. Τα δύο βιβλία της είναι το Λαδή, Σ και Νταλάκου, Β. (2008), Εισαγωγή στη Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική, Πάτρα: Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Globalization, Policy Transfer and Policy Research Institutes (2005), Cheltenham: Edward Elgar. Είναι ενεργό μέλος της Παρέμβασης και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Κοινωνία Πολιτών.