e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Η Ένωση Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ σας εύχεται ολόψυχα ένα Ευτυχές και Δημιουργικό 2025!
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες δημοσιεύσεις και να ενημερώσετε τους φίλους σας.
|
Νίκος Βέττας: Προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τους επόμενους 12 μήνες
Η επόμενη θα είναι μια χρονιά υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Χωρίς την πίεση που μπορεί να προκαλούν προεκλογικές και εκλογικές περίοδοι, και με βάση τη σταθερή πορεία των τελευταίων λίγων ετών που την απομακρύνει από τη βαθιά κρίση, θα πρέπει να δείξει κατά πόσο μπορεί να φιλοδοξεί να ανέλθει σε υψηλότερη αναπτυξιακή τροχιά. το ζήτημα της εκτίμησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο έτος, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πιο πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, ιδίως το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, η πολιτική αστάθεια στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, και οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή αυξάνουν τις αβεβαιότητες, και μαζί με αυτές το εύρος των δυνατών εξελίξεων. Ακόμα και στο εσωτερικό, αν και η τρέχουσα πολιτική σταθερότητα δεν αμφισβητείται, αναδεικνύεται σταδιακά το ερώτημα πώς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις ενδεχομένως αλληλεπιδράσουν μετά το τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, οι τάσεις στη δική μας οικονομία, καθώς και οι προκλήσεις που μπορεί να αναμένονται, επιτρέπουν μια πρώτη εκτίμηση για την επόμενη χρονιά. Δείτε εδώ το άρθρο ("Οικονομική Επιθεώρηση", 19/12/2024).
|
Αντώνης Παπαγιαννίδης: Αναζητώντας ρίζα πρόγνωσης για το 2025
Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι από τον μαγικό κήπο των Οικονομικών (συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ) δείχνονται επιφυλακτικοί. Επειδή όμως μόλις αναφερθήκαμε σε στοίχημα , η διάσταση αυτή του στοιχήματος «έπαιξε» στο κλείσιμο του 2024 και με την απογείωση των κρυπτονομισμάτων – με πρώτο το Bitcoin που ξεπέρασε τα 100.0000 δολάρια (πιο εμβληματική ισοτιμία, δύσκολα θα έβρισκε κανείς…) με τις προβλέψεις για το 2025 να μιλούν από 75.000 έως 200.000 δολάρια. [Το 2017 είδε το Bitcoin να προσπερνά τα 4.000 δολάρια, ύστερα τα 6.000, τελικά τα 19.000 δολάρια. Διακυμάνσεις το 2018-20 – μια ενδοσυνεδριακή, Μάρτιο του 2020, κατέγραψε πτώση κατά 39% - έφεραν τις 30.000 δολάρια. Το 2021 το ψηφιακό νόμισμα έπιασε τις 60.000 δολάρια, όταν όμως η Κίνα πάγωσε τις συναλλαγές σε Bitcoin , καταγράφηκε πτώση του 50% μέσα σε τρεις μήνες. Πάντως η προεκλογική καμπάνια Τραμπ το 2024 έφερε την τωρινή απογείωσή του]… Οπότε βλέποντας τα πράγματα από Ελληνική σκοπιά, το καλύτερο που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι ότι… οι rating agencies θα ακούσουν για μας περισσότερο τον ECONOMIST ή την FAZ να θαυμάζουν την Ελληνική ανάκαμψη παρά τον Μηχανισμό Συναγερμού/Alert Mechanism της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διερωτάται για τις διαρθρωτικές αδυναμίες οι οποίες επανεμφανίζονται για μας στον ορίζοντα... Δείτε εδώ το άρθρο (ekdoseiskerkyra.gr, 30/12/2024).
|
Γιώργος Σιακαντάρης: Τα αδιάβαστα βιβλία κίνητρο ζωής
Η μετάβαση από τον ένα στον άλλο χρόνο είναι αφορμή για στοχασμούς σχετικούς με το βιβλίο. Ο στατιστικός Nassim Nicholas Taleb βλέποντας τη βιβλιοθήκη του Ουμπέρτο Έκο, με τους 30.000 τόμους, χαρακτήρισε τα αδιάβαστα βιβλία που έχει κανείς στη βιβλιοθήκη του ως αντι-βιβλιοθήκη. Πολλοί και πολλές αγωνιούν για το αν θα προλάβουν να διαβάσουν όλα τα βιβλία τους. Ακαιρη και αστόχαστη ανησυχία. Αντί να είναι ευτυχισμένοι/ες που έχουν πολλά βιβλία, κάθονται και κλαίνε που δεν θα προλάβουν να τα διαβάσουν. Αν όμως κάποιος αγαπά το βιβλίο, το μόνο που πρέπει να τον ενδιαφέρει και να τον ηρεμεί – εκτός από το πρόβλημα του συνωστισμού στον χώρο – είναι ακριβώς η κατοχή τόσο πολλών βιβλίων… Το βιβλίο είναι καλή παρέα, όχι μόνο όταν το διαβάζουμε, αλλά και όταν μόνο το μυρίζουμε ή το ξεφυλλίζουμε. Όταν το ξεχωρίζουμε για να το πάρουμε μαζί μας στο επόμενο ταξίδι μας, αλλά και όταν σκοντάφτουμε πάνω του ανεβαίνοντας τη σκάλα… Αυτά δεν είναι πλέον ορατά σε κανένα άλλο εκτός από το μυαλό του κατόχου της βιβλιοθήκης. Τα αδιάβαστα βιβλία εν τέλει αποτελούν κίνητρο για να εξακολουθούμε να θέλουμε να ζήσουμε. Ίσως μόνο εξαιτίας τους ο φίλος μας ζήσει περισσότερο από τα 20 χρόνια που χατιρικά του δώσαμε. Δείτε εδώ το άρθρο ("Νέα", 3/1).
|
Έλσα Νικολαΐδου: Μάρκος Αυρήλιος: Όταν ξυπνάς το πρωί
«Πόσο εύκολο είναι να απωθήσεις και να εξαλείψεις την ενοχλητική και ξένη φαντασία και αμέσως να βρεθείς σε απόλυτη γαλήνη» (Μάρκος Αυρήλιος, Τα εις εαυτόν 5.2). Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος είναι το πρότυπο που αναζητούσε η φιλοσοφία. Έχοντας την πλήρη ισχύ και εξουσία μιας αχανούς έκτασης ανθρώπινων κοινωνιών, απέδειξε έμπρακτα ότι μόνο η γαλήνια και ήρεμη σκέψη είναι σε θέση να καθοδηγήσει το άτομο στην κατανόηση του εαυτού του και του κόσμου… Το πρωινό ξύπνημα δεν αποτελεί πάντοτε πηγή χαράς. Ο αυτοκράτορας γνωρίζει τι έχει να αντιμετωπίσει. Άλλες φορές η άσκηση περιλαμβάνει την προ-θέαση της ημέρας του και προετοιμάζει τον εαυτό του να αποδεχτεί τους άλλους… Η φύση του ανθρώπου υπαγορεύει την ορθή διαχείριση της ζωής του και ο Μάρκος Αυρήλιος δεν ορίζει απλώς μία αυτοκρατορία, αλλά είναι αυτό-κράτορας του εαυτού του. Αυτά όμως δεν προέρχονται από τα βιβλία αλλά από την καθημερινή άσκηση. Για την οποία, ακόμη και ο αυτοκράτορας της Ρώμης βρίσκει χρόνο. Δείτε εδώ το άρθρο (philenews.com, 28/12/2024).
|
Αναρτήσεις επικαιρότητας
Περικλής Βασιλόπουλος: The Best. Unique. Πάντα επίκαιρο. Ιδιαίτερα σήμερα. Το άκουσα και το λάτρεψα το 1985 στο στάδιο Courneuve στό Παρίσι. You can’t start a fire without a spark.. ναι αλλά τι είδους σπίθα; Υπάρχουν οι καλές και οι κακές σπίθες. Ακόμα μια φορά πρέπει να αποφύγουμε τα χειρότερα. Il faut eviter le pire είπε πρόσφατα ο γάλλος Φιλόσοφος Edgar Morin μιλώντας για την ακροδεξιά πλημμυρίδα. Bizarre fact: την επόμενη μέρα μετά την – αξέχαστη - συναυλία του Springsteen έκανα την πρώτη μου συνέντευξη στα γαλλικά ως δημοσιογράφος/ανταποκριτής ξένου τύπου με τον εξίσου μοναδικό Edgar Morin που είναι σήμερα 102 ετών. Η δεύτερη συνέντευξη μαζί με τον Σπήλιο Παπασπηλιόπουλο που ήταν στενός του φίλος και ο εισηγητής της πολιτικής Οικολογίας στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στον Οικον. Ταχυδρόμο το 1987 και ήταν προφητική. Να λοιπόν γιατί αυτό το τραγούδι είναι για μένα μοναδικό… όπως λέει και ο Bruce το παρελθόν μας είναι πάντα παρόν στο τώρα. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 24/12/2024).
Γρηγόρης Φαρμάκης: Ψάχνοντας στο site των Uffizi για έναν πίνακα με θέμα τα Χριστούγεννα, σταμάτησα σε αυτό το τόσο ανθρώπινο έργο: «Η προσκύνηση του Βρέφους» του Gerrit Van Honthorst, 1620. Το τρυφερό βλέμμα της Μαρίας, το παιχνιδιάρικο και ευτυχισμένο χαμόγελο των μικρών αγγέλων - παιδιών, είναι η εποχή όπου η Τέχνη με πρόφαση τον Θεό ανακαλύπτει τον άνθρωπο, που είναι τελικά το ίδιο. Το chiaroscuro, το παιχνίδι του φωτός με το σκοτάδι που θυμίζει Καραβάτζιο και Τζεντιλέσκι, είναι ό,τι πιο ταιριαστό για την ελπίδα που γεννιέται, πολύ περισσότερο από το μεγαλειώδες θεϊκό φως και τους χρυσοστόλιστους αγγέλους - πρίγκηπες που ζωγράφιζαν οι ζωγράφοι για το ίδιο θέμα έναν αιώνα πριν. Και όσο τον κοιτούσα χαμογελούσα κι εγώ. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 23/12/2024).
|
kreport.gr/ Βασίλης Καζάς: Διαμορφώνοντας το Μέλλον με Καινοτομία και Υπευθυνότητα
Η τεχνολογική εξέλιξη αποτελεί πλέον τον κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Στον πυρήνα αυτής της εξέλιξης βρίσκεται η δυνατότητα των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τεχνολογικές λύσεις που προσφέρουν ουσιαστική αξία και επιτρέπουν παράλληλα τη βιώσιμη ανάπτυξή τους… Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στις επιχειρήσεις, όπως είναι η αύξηση της αποδοτικότητας, η μείωση του κόστους και η καλύτερη προσαρμογή στις εξελίξεις της αγοράς. Παράλληλα, συμβάλλει στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην AI έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας... Την ίδια στιγμή, στόχος μας είναι να εκδημοκρατίσουμε στον μέγιστο βαθμό όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου αφενός να μπορούν να ενσωματώσουν πλήρως και με επιτυχία όλες τις καινοτόμες υπηρεσίες στον τρόπο λειτουργίας τους και αφετέρου να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω των οποίων θα μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους. Δείτε εδώ το άρθρο.
|
|