e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες δημοσιεύσεις και να ενημερώσετε τους φίλους σας.
|
Λευτέρης-Φοίβος Βασιλόπουλος – «Πολίτης Εράσμους» (εκδόσεις Παπαζήση)
Διαβάζοντας εκ των υστέρων το βιβλίο, θυμάμαι στιγμές έντασης και ενθουσιασμού. Τα ντιμπέιτ με εν ενεργεία ευρωβουλευτές, η ανάγκη να σκέφτομαι σε 3 γλώσσες τα θέματα συζήτησης και το γεγονός ότι ήμουν σχεδόν πάντα ο νεότερος, συνήθως με διαφορά από 10 έως 40 χρόνια από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Σκέφτομαι ότι όχι μόνο θα το ξαναέκανα, παρόλη την πίεση, αλλά ότι η γενίκευση της εμπειρίας αυτής πρέπει να είναι μέρος της ΕΕ του αύριο. Μέσα από το Εράσμους, να διαμορφώσουμε έναν Ευρωπαϊκό Δημόσιο Χώρο ενεργού συμμετοχής των πολιτών. Αποστολή αυτού του βιβλίου είναι να δώσει ιδέες στους τυχόν νέους αναγνώστες και αναγνώστριες που θα το διαβάσουν, στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, για το πως μπορούμε να αναδείξουμε νέους τρόπους συμμετοχής των πολιτών σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι δύσκολο; Ναι, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Δείτε εδώ περισσότερα.
*Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2025, στις 18:30, στο Αερόστατο καφέ. Την εκδήλωση διοργανώνει το βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο σε συνεργασία με τις εκδόσεις Παπαζήση. Δείτε εδώ την πρόσκληση.
|
Έλσα Νικολαΐδου - «Η φιλοσοφία της ευτυχίας. Ζήσε καλύτερα διαβάζοντας τους αρχαίους φιλοσόφους» (εκδόσεις Μεταίχμιο)
Διδάσκεται η ευτυχία; Ναι, διδάσκεται, και οι αρχαίοι φιλόσοφοι είναι οι πιο κατάλληλοι για να το κάνουν αυτό. Οι θεωρίες της ευτυχίας του Δημόκριτου, του Σωκράτη, του Αριστοτέλη, του Επίκουρου και των Στωικών διαμορφώθηκαν στην αρχαιότητα, αλλά συνεχίζουν να εφαρμόζονται με επιτυχία στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Η φροντίδα του εαυτού, η θετική διάθεση απέναντι στη ζωή, η άσκηση της μεσότητας των αρετών, η καλλιέργεια της φιλίας, η οριοθέτηση της ηδονής, η εμπιστοσύνη στη δύναμη του νου είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις των φιλοσόφων που μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι, αντί να περιμένουμε στιγμές ευτυχίας, είναι στο χέρι μας να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
Περικλής Βασιλόπουλος: Το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Όπως αναφέρει ο πολύ καλός συνάδελφος Πάσχος Μανδραβέλης στην Καθημερινή, η κα Παρασκευή Τυχεροπούλου, Προϊσταμένη Δ/σης Εσωτερικού Ελέγχου στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν τυχερή. Ενώ ως ευσυνείδητη Δημ.Υπάλληλος-Στέλεχος έκανε σωστά την δουλειά της συλλέγοντας τα στοιχεία για το σκάνδαλο κάποιες από τις διορισμένες κατά συρροή Διοικήσεις τού Οργανισμού από κάποιους από τούς παρακείμενους Υπουργούς κατέληξε τρεις φορές Πειθαρχικά διωκόμενη. Η περίπτωση της εμπεριέχει όλες τις βαθιές παθογένειες τού πελατειακού κομματισμού πού ο Π/Θ είχε υποσχεθεί να διορθώσει με την εκλογή του το 2019 και εμφανώς δεν έχει κάνει ως τα τώρα. Κανονικά θα έπρεπε να την καλέσει στο Μαξίμου για να της αποδώσει έπαινο. Αντί αυτού η κα Τυχεροπούλου με την κυβερνητική πρόταση περί Αξιολόγησης θα έπαιρνε μηδέν από τις προϊστάμενες αρχές του Οργανισμού ενώ με την κυβερνητική πρόταση για άρση της μονιμότητας στο Σύνταγμα θα είχε ήδη απολυθεί. Το εξωφρενικό σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ όπως και το σκάνδαλο με την Σύμβαση 717-ΟΣΕ/Τέμπη αποκαλύφθηκαν ύστερα από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και όχι από την Ελληνική Δικαιοσύνη και αυτό είναι ριζικά ανησυχητικό μέσα σε ένα Χαοτικό κόσμο ως κοινωνία για μια ακόμη φορά κινδυνεύουμε χωρίς εξισορροπητικούς Θεσμούς και χωρίς εναλλακτικές λύσεις άμεσης εφαρμογής… κάτι πρέπει να γίνει. Γιατί κυριολεκτικά όλα σχεδόν έχουν γίνει θέμα Τύχης στην χώρα!!! Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 29/5).
|
Κώστας Καραντινινής: Η Ελλάδα εξάγει ό,τι πολυτιμότερο μπορεί να έχει μια χώρα: Το ανθρώπινο κεφάλαιο
-26 δισ. ευρώ (2008-2016) περίπου όσο το 10% ενός ετήσιου ΑΕΠ! Τόσο κόστισε η μαζική εκροή πτυχιούχων στην ελληνική οικονομία κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Στις εκτιμήσεις αυτές υπολογίζεται μόνο το κόστος σε εκπαίδευση, απολεσθέντες φόροι κλπ δεν υπολογίζονται εδώ τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα είχε η απασχόληση και συχνά η επιχειρηματική δράση αυτών των παιδιών στην εθνική οικονομία. Η Ελλάδα εξάγει ό,τι πολυτιμότερο μπορεί να έχει μια χώρα: το ανθρώπινο κεφάλαιο αυτή είναι η πολυτιμότερη πηγή πλούτου έχει τεράστιο πάγιο κόστος για να παραχθεί ενώ έχει ανυπολόγιστη σχεδόν παραγωγική δυναμική οι εισαγωγές χώρες το εισάγουν ουσιαστικά τσάμπα δεν πληρώνουν τα 26 δισ. οι εισαγωγείς πληρώνουν μόνο το μεταβλητό κόστος – μισθούς απολαμβάνοντας τα παραγωγικά οφέλη. Δεν θα επιστρέψουν εύκολα αυτά τα παιδιά. Δεν είναι μόνο οι μισθοί - είναι η ατμόσφαιρα, το κοινωνικό κεφάλαιο. Δεν θα αποφασίσουν εύκολα να φέρουν τα δικά τους παιδιά σε μια χώρα υπό ένα κράτος που τα αντιπροσωπεύουν συμβολικά τα Τέμπη και ο Οπεκεπε. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
Αντώνης Παπαγιαννίδης: «Θα μάθουμε ποτέ να συζητάμε; Να ακούμε;». Από το Citizen Literacy στην εξοικείωση με το Debating
Με συνδιοργανωτές από την «επίσημη» Ευρώπη και Ελλάδα και από την κοινωνία πολιτών – Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Επικοινωνίας-ECI/ Γραφείο του ΕυρωΚοινοβουλίου στην Αθήνα/ΑΠΕ/ Ινστιτούτο Μεσογειακής Κουλτούρας/ AxionArt στήθηκε μια ιδιότυπη συνάντηση νέων, δημοσιογράφων, εικαστικών, θεατρικών που επεδίωξε να φέρει στο κέντρο της προσοχής την ανάγκη για «κάτι σαν διάλογο/αντιλογία» (η προσγείωση στα Ελληνικά του debating) στην σημερινή δημόσια σφαίρα. Η πρωτοβουλία αυτή – αιθεροβάμων άμα δει κανείς πώς διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα του 2025, αλλά και στην όποια δημόσια σφαίρα της Ευρώπης! – επιχείρησε να δείξει τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την προσέγγιση προβλημάτων/προκλήσεων καθοριστικής σημασίας όπως η ανεμπόδιστη ελευθερία του Τύπου ή ο έλεγχος των Fake News από μια αντιπαράθεση απόψεων με οργανωμένο, δομημένο τρόπο αλλά και «με ανοιχτά τα μάτια». Πρόκειται για μετεξέλιξη της (εισηγμένης από τις ΗΠΑ – πηγή το Columbia School of Journalism), Media Literacy/Εγγραμματισμού στα Μέσα Ενημέρωσης (=παρακολουθώ μη-παθητικά, αντιλαμβάνομαι και ζυγιάζω την ποιότητα του φορέα των μηνυμάτων), σε Citizens Literacy/Εγγραμματισμό του Πολίτη. Δηλαδή στην προσέγγιση εκείνη – εντατικά προωθούμενη από τις Βρυξέλλες – που θέλει τον ίδιο τον πολίτη υπεύθυνο να μην παγιδεύεται σε παραπληροφόρηση/fake news και τα συναφή. Δείτε εδώ το άρθρο (ekdoseiskerkyra.gr, 3/6).
|
Η Ελλάδα σε αριθμούς - Δύο καλές πρωτοβουλίες
Μανόλης Γαλενιανός: «Τα δεδομένα είναι ένα εργαλείο» (podcast) - Συζήτηση με τον διευθυντή της πλατφόρμας Greece in Numbers Καθηγητή Μανόλη Γαλενιανό για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη δημιουργία της, για όσα μπορούν οι χρήστες να κάνουν με αυτή αλλά και για τη σημασία των δεδομένων στη δημόσια συζήτηση. Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο (factnews.gr).
Ομιλία του Κοσμά Μαρινάκη με θέμα: «Η Πραγματική εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας σήμερα» στο πλαίσιο του Regional Growth Conference 2025. Δείτε εδώ το βίντεο.
|
Ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λακόπουλου «Η μπαλάντα των Ολυμπιακών Αγώνων» (εκδόσεις Λιβάνη)
«Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την αρχή, να απαντήσουμε τώρα, τόσα χρόνια μετά, 21 χρόνια μετά, στο ερώτημα, ήταν ορθή επιλογή η διεκδίκηση των Αγώνων ή ήταν μία επιλογή υπερβολική, με στοιχεία επαρχιωτισμού; Γιατί ο Γιώργος Λιάνης το 1996, λίγο πριν αντικατασταθεί από την Πρωθυπουργία ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον έπεισε ότι πρέπει να υποβληθεί η αίτηση κι αυτό το ανέλαβε μετά η κυβέρνηση Σημίτη; Νομίζω ήταν μία επιλογή απολύτως σωστή, η οποία έφερνε την Ελλάδα αντιμέτωπη με τα μεγέθη που την κάνουν κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, πληθυσμιακά, οικονομικά. Η Ελλάδα μεγαλώνει, καθίσταται διεθνές μέγεθος με τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό, με την ανατολική εκδοχή του Χριστιανισμού χωρίς την οποία δεν συγκροτείται ο χριστιανικός κόσμος, το τρίτο είναι το Ολυμπιακό Κίνημα, δεν είναι τυχαίο ότι αυτό αναγνωρίζεται, ότι πάντα η Ελλάδα είναι πρώτη στην παρέλαση, το τέταρτο είναι η διασπορά και το πέμπτο η ναυτιλία. Αυτά είναι τα πέντε στοιχεία που την μεγαλώνουν την Ελλάδα και έπρεπε νομίζω να το κάνουμε αυτό, παρά την αποτυχία της διεκδίκησης του 1996 και παρά τη φιλόδοξη και θα έλεγα ατεκμηρίωτη ιδέα, να δοθούν κατ’ εξαίρεση οι Αγώνες στην Ελλάδα χωρίς τη διαδικασία που προβλέπει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή». Δείτε εδώ την πλήρη ομιλία.
|
Εκδηλώσεις/ Ανακοινώσεις
Δείτε εδώ το δελτίο τύπου για την σειρά διαλέξεων που διοργανώνει το ΕΝΑ (Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών). Το θέμα της πρώτης διάλεξης είναι: «Kλασική πολιτική οικονομία: Φιλελευθερισμός & δημοκρατία» και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025, στις 18:00, στον χώρο εκδηλώσεων του Ινστιτούτου.
Με αφορμή τη δημοσίευση της νέας μελέτης του Eteron, με τίτλο «Ελληνική Αγορά Εργασίας και Νέες Τεχνολογίες: 2011-2023», την Τρίτη 3 Ιουνίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Από την Κρίση στην Τεχνητή Νοημοσύνη». Δείτε εδώ περισσότερα.
Ο Κύκλος Ιδεών σε συνεργασία με τη ΔιαΝΕΟσις, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και με την υποστήριξη των εκδόσεων Σάκκουλα, διοργανώνει Συνέδριο για την επέτειο των πενήντα χρόνων από το Σύνταγμα του 1975 στις 10 & 11 Ιουνίου 2025, στο Ζάππειο Μέγαρο, με ειδικότερο τίτλο: «Πενήντα χρόνια από το Σύνταγμα του 1975. Η συνταγματική υπόσχεση της Μεταπολίτευσης και η ποιότητα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου». Δείτε εδώ το δελτίο τύπου.
|
|