e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες δημοσιεύσεις και να ενημερώσετε τους φίλους σας.
|
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Πρόεδρος/ Συντονιστής: Περικλής Βασιλόπουλος
Γενικός Γραμματέας: Αστέρης Χατζηπαραδείσης
Μέλη Δ.Σ: Ηλίας Μόσιαλος, Αντώνης Παπαγιαννίδης, Λίνα Παπαδοπούλου, Γιάννης Τασσόπουλος, Γρηγόρης Φαρμάκης, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Στέλλα Λαδή, Ειρήνη Περπερίδου, Οία Φέτση
Εκπρόσωπος Ομάδας νέων «Παρέμβαση 2030»: Λευτέρης - Φοίβος Βασιλόπουλος
Επίτιμος Πρόεδρος Δ.Σ: Νίκος Μουζέλης (Πρόεδροι Παρέμβασης: Νίκος Μουζέλης 1999-2023/ Λουκάς Τσούκαλης 1995-1999).
Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή: Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Στέλλα Λαδή, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου Queen Mary London, Αστέρης Χουλιάρας, Καθηγητής Παν. Πελοποννήσου, Σωτήρης Πετρόπουλος, Καθηγητής Παν. Πελοποννήσου, Γιώργος Ευαγγελόπουλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Α. Παπανδρέου, Καθηγητής ΕΚΠΑ. Επιτροπή Συμμετοχικών Θεσμών: Αλέξανδρος Γεωργιάδης – Μάριος Νόττας (Μέλη ΣΚΕ ΕΡΤ), Ειρήνη Περπερίδου (GEA), Λευτέρης-Φοίβος Βασιλόπουλος (Ομάδα νέων «Παρέμβαση 2030»).
|
Εκδηλώσεις/ Ανακοινώσεις
Τo Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Ετήσια διάλεξη στη μνήμη Γεωργίου Ι. Μαύρου | Martin Wolf: Has Democracy a future?". Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024, ώρα 19:00 στο Μέγαρο Καρατζά. Δείτε εδώ το δελτίο τύπου.
Συνέντευξη του Barry Eichengreen στον Περικλή Βασιλόπουλο
Ο Barry Eichengreen, Καθηγητής στο University of Caifornia, Berkeley είναι ο μόνος από τους γνωστούς Αμερικανούς Οικονομολόγους (Paul Krugman, Joseph Stiglitz,Dany Rodrik, Daron Acemoglou, όλοι πλην ενός με Νόμπελ) που στην κρίση Υπερχρέωσης το 2009 δεν πρότεινε ως θεραπεία την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προτείνοντας αντιθέτως την γρήγορη αναδιάρθρωση τού χρέους εντός του ευρώ. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Αθήνα για την έκδοση του - ιδιαιτέρως εξαιρετικού-βιβλίου του με τίτλο «Υπέρ του Δημοσίου Χρέους» από τις Π. Ε. Κρήτης είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Τράπεζα της Ελλάδος. Του ζήτησα να κάνει σύγκριση ανάμεσα στην εμπειρία της Γερμανίας το 1923 και της Ελλάδας το 2009. Δείτε εδώ απόσπασμα της συνέντευξης.
Δείτε εδώ το δελτίο τύπου για την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: "Υπέρ του Δημοσίου Χρέους" των Barry Eichengreen, Asmaa El-Ganainy, Rui Esteves, Kris James Mitchener (μετάφραση: Ανδρέας Κακριδής & Άγγελος Φιλιππάτος) που διοργανώνουν η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Η εκδήλωση θα γίνει Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024, ώρα 19:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Δείτε εδώ το δελτίο τύπου για την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: "Who’s Afraid of the Welfare State Now?" (Oxford University Press, 2024) των Anton Hemerijck και Μάνου Ματσαγγάνη, που διοργανώνει το ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής). Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024, ώρα 18:30 στην ΕΣΗΕΑ (αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας»).
Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ) διοργανώνει Συνέδριο με θέμα: "1974-2024: Η εποχή της δημοκρατίας & το μέλλον της". Η εκδήλωση θα γίνει στις 15-16 Νοεμβρίου 2024 στο Κτίριο ΕΣΗΕΑ. Δείτε εδώ το δελτίο τύπου και εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Η διαΝΕΟσις διοργανώνει δημόσια εκδήλωση με θέμα: «Από το 1974 στο αύριο: Πώς θα συνεχίσουμε ταχύτερα και καλύτερα;». Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024 στις 18:00, στην Εθνική Πινακοθήκη (αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάση»). Δείτε εδώ το δελτίο τύπου.
Δείτε εδώ το πρόγραμμα της δημόσιας συζήτησης με θέμα: "Νέοι και Ευρωπαϊκή Ένωση" που διοργανώνει το ΕΛΣΕΚΕΚ (Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης) που θα γίνει την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024 στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Στην συζήτηση συμμετέχει ο Λευτέρης Βασιλόπουλος, υπ. ευρωβουλευτής VOLT και εκπρόσωπος της ομάδας νέων "Παρέμβαση 2030".
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη προχωρά σε κατάρτιση Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα, το οποίο έχει προκύψει από την ενσωμάτωση των ευρημάτων δημόσιας διαβούλευσης και θα παρουσιαστεί στις 27 Νοεμβρίου 2024 στο Μουσείο Μπενάκη υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
Αναρτήσεις/ κείμενα
Χρήστος Ράμμος: Η ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης του τρόπου επιλογής της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων
Συμπληρώνονται ήδη 5 χρόνια από την προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και ανοίγει ο δρόμος για νέα αναθεώρηση. Όπως έχει διαμορφωθεί με τις προηγούμενες αναθεωρήσεις του, το Σύνταγμα περιλαμβάνει αρκετές διατάξεις οι οποίες προκαλούν -το λιγότερο που μπορεί κανείς να πει- προβληματισμό και χρειάζονται επανεξέταση, αν όχι αναθεώρηση. Δεν θα επεκταθώ σε μια εφ’ όλης της ύλης καταγραφή των κατά τη γνώμη μου κακώς κειμένων. Υπάρχει, πάντως, ένας τομέας τον οποίο γνωρίζω καλά, λόγω προϋπηρεσίας, και στον οποίο είναι απαραίτητη, κατά τη γνώμη μου, μια συνταγματική αναθεώρηση… Δεν χρειάζεται πολλή επιχειρηματολογία για το πόσο σημαντική είναι η ανεξαρτησία των δικαστών για την ισορροπημένη και αποτελεσματική λειτουργία της δημοκρατίας και για την εμπέδωση στους πολίτες της πεποίθησης ότι η Δικαιοσύνη είναι η θεσμική εγγύηση για την επιβολή της ισονομίας… Το κρισιμότερο, λοιπόν, θέμα το οποίο πρέπει να επανεξετασθεί στο Σύνταγμα, με την ευκαιρία μιας νέας αναθεώρησής του, είναι ο τρόπος επιλογής των ηγεσιών των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. Ο προταθείς εδώ τρόπος επιλογής δεν συνιστά τη θεσμική πανάκεια που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Εξάλλου, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει μια ιδανική συνταγματική λύση· πόσο μάλλον σε ένα τόσο δύσκολο και ευαίσθητο θέμα. Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο (nomarchia.gr, 8/11).
Γρηγόρης Φαρμάκης: Επείγουσα προτεραιότητα το «περιβαλλοντικό» μας μοντέλο
Έγραφα χτες ότι δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να συζητάμε για παραγωγικά μοντέλα και άλλα θεωρητικά, η επείγουσα προτεραιότητα είναι το «περιβαλλοντικό» μας μοντέλο, και δη η ανθεκτικότητα απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Και σήμερα το πρωϊ διαβάζω στο KReport αυτό: «Όλη η Αττική βρίσκεται στην ζώνη κινδύνου. Το αντιπλημμυρικό της δίκτυο, λέει στο KReport ο Γιώργος Ιωακειμίδης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο ΕΜΠ, σχεδιάστηκε με δεδομένα της 50ετίας 1932-1982, ολοκληρώθηκε 20 χρόνια μετά, το 2004, και σήμερα, 20 χρόνια αργότερα, είναι εντελώς ανεπαρκές να αντιμετωπίσει πλημμυρικά φαινόμενα, έστω και μικρότερης έντασης από αυτά της Βαλένθιας. Μελέτη που εκπονήθηκε πριν από πέντε χρόνια για λογαριασμό των δήμων της Αττικής συμπεριλαμβάνει αντιπλημμυρικά έργα ενός δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση τους δεν συμπεριλαμβάνεται σε κανένα σχέδιο, όμως και αν βρισκόταν το κονδύλι σήμερα, θα χρειαζόταν - με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο - μια 10ετία για να υλοποιηθούν τα έργα. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 3/11).
Αντώνης Λιάκος: Η φλύαρη δημοκρατία
Κεντρική ιδέα στο βιβλίο των Ατσέμογλου και Ρόμπινσον «Γιατί τα έθνη αποτυγχάνουν» είναι ότι παρά τους περιορισμούς κουλτούρας, ιστορίας και γεωγραφίας, οι συμπεριληπτικοί θεσμοί που εξασφαλίζουν πλατύτατη συμμετοχή των πολιτών και επιστροφή των πόρων στην κοινωνία, προωθούν καλύτερα την ανάπτυξη και την ευημερία, από εκείνους που όπου μια ελίτ νέμεται εξουσία και ιδιοποιείται πόρους. Υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κρίσιμες συγκυρίες στη ζωή των κρατών που μπορεί να συμβεί αυτό. Δεν μπορεί κανείς να μην σκεφτεί την Ελλάδα με τους όρους αυτούς, και μάλιστα στα πενήντα χρόνια μιας κρίσιμης συγκυρίας, της Μεταπολίτευσης... Συντάχθηκε στην πρώτη περίοδο της Μεταπολίτευσης ένα από τα δημοκρατικότερα συντάγματα. Κατέληξε έπειτα από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις σε ένα πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, όπου ο πρωθυπουργός ελέγχει στην πράξη και τον χρόνο των εκλογών, και με λίγο συνθετότερους υπολογισμούς, και το εκλογικό σύστημα που θα διεξαχθούν. Αντί εγκωμιασμών, η Μεταπολίτευση θα ήταν καλύτερα να αποτελέσει μια αφετηρία κριτικής για τους θεσμούς που δημιούργησε. Πολυλογία; Ναι. Σοβαροί θεσμοί; Όχι. Δείτε εδώ το άρθρο ("Βήμα", 27/10).
Ειρήνη Περπερίδου: Το δικαίωμα ως δύναμη
Πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και τα ανακύπτοντα ζητήματα στο πλαίσιο μιας πολύ-κρισιακής εποχής είναι ιδιαιτέρως ακανθώδη και περίπλοκα. Οι παγκόσμιες εξελίξεις, τα δείνα του πολέμου στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη, η οικονομική ύφεση, αλλά και οι τεταμένες κοινωνικές σχέσεις διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, το οποίο τόσο η Ελλάδα, αλλά όσο και οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να το διαχειριστούν με όσο δυνατόν μεγάλη αυτοσυγκράτησης και σύνεση. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε η έννοια του δικαιώματος βρίσκεται στον πυρήνα των σύγχρονων δημοκρατιών, ειδικά έπειτα από την ανάγκη εκσυγχρονισμού και τεχνολογικής αναβάθμισης. Η αλματώδης τεχνολογική ανάπτυξη καλεί τα σύγχρονα κράτη να ανταποκριθούν σε έναν μαραθώνιο εξελίξεων και με τη σειρά τους οι πολίτες να προσαρμοστούν στις νέες εξελίξεις. Ακριβώς, γι’ αυτό το λόγο όσο πότε άλλοτε η έννοια του δικαιώματος, έτσι όπως την όρισε ο Σπινόζα, δηλαδή ως η ικανότητα ενέργειας- δράσης στο πλαίσιο της έννομης πολιτείας. Συγκεκριμένα, η πρόσληψη της έννοιας του «σπινοζικού» δικαιώματος αποτελεί μια συνεχιζόμενη απόπειρα στάθμισης της μηχανική ατομικών δυνάμεων, με τις δυναμικές των κοινωνικών σχέσεων. Δείτε εδώ την περίληψη της εισήγησης που έγινε στο πλαίσιο του Συνεδρίου (30/10-1/11) της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) με θέμα: "1974 – 2024 Κοινωνία και Κοινωνιολογία στην Ελλάδα πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας".
|
Ενδιαφέροντα newsletter καθημερινής ενημέρωσης/ KReport: Κώστας Καλλίτσης, Factnews: Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
Κώστας Καλλίτσης: Ο Τραμπ και το τέλος ενός κύκλου
Ο ιστορικός κύκλος που άνοιξε πριν πενήντα χρόνια, ίσως οδηγείται στο τέλος του. Πως; Πόσο γρήγορα; Με ποιο κόστος; Πρώιμη ένδειξη, η επαναφορά του κράτους σε κεντρικό ρόλο. Θα επανέλθει ως δημοκρατικό, φιλικό στον πολίτη και την ειρήνη, ή η επιστροφή του θα συνδυαστεί με περαιτέρω υποχώρηση της δημοκρατίας και επάνοδο του αυταρχισμού και των εθνικισμών; Να το διατυπώσουμε διαφορετικά: Ο ιστορικός κύκλος της μεγάλης οπισθοχώρησης εξαιτίας της καταστροφικής λαίλαπας του νεοφιλελευθερισμού, θα κλείσει με τρόπο ομαλό ή αφού προηγουμένως κορυφωθεί με ακόμη μεγαλύτερες και πιο οδυνηρές περιπέτειες για τη δημοκρατία και την ειρήνη;.. Η σαρωτική νίκη του Τραμπ και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Οι κοινωνίες κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους. Ωστόσο, η πορεία των πραγμάτων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις κυρίαρχες ελίτ. Αν θα εγκαταλείψουν τις συμπεριφορές ταξικής αυθαιρεσίας, υπέρ μιας προσπάθειας για κοινωνικές συναινέσεις και συνεννόηση. Αν θα βρουν τη δύναμη να αυτοπεριοριστούν και να συγκρατήσουν τη γενικευμένη αλαζονεία και απληστία του συστήματος. Αν θα έχουν τη σύνεση να αφήσουν περιθώρια για ανάσες στη δημοκρατία και στη δικαιοσύνη -σε βάρος της διαπλοκής και της ιδιοτέλειας. Αν ακούν ή όχι τα βήματα των Ερινύων. Δείτε εδώ το άρθρο (kreport.gr, 10/11).
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου: Ένα Νόμπελ σε μια σύγχρονη συζήτηση
Εξαιρετικά δημοφιλής και πολυδιαβασμένος ο ένας εκ των τριών βραβευθέντων με το φετινό Βραβείο Νόμπελ στην Οικονομία. «Θεσμικά Οικονομικά». Έτσι λέγεται το πεδίο της Οικονομικής Επιστήμης όπου έχει διακριθεί και έχει γίνει πολύ γνωστός ο καθηγητής των Οικονομικών στο ΜΙΤ Ντάρον Ατζέμογλου που μοιράστηκε το φετινό βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά με τους Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον. Αν κρίνουμε από το πλήθος των ποστ στα σόσιαλ μίντια που ακολούθησαν της ανακοίνωσης του βραβείου Νόμπελ συμπεραίνουμε πόσο δημοφιλής είναι ο Ατζέμογλου στο ευρύ κοινό. Όχι άδικα. Αφενός, το βιβλίο που συνέγραψε με τον Τζέιμς Ρόμπινσον «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη» διαβάστηκε αρκετά και στη χώρα μας. Αφετέρου, τα θεσμικά οικονομικά δηλαδή, ο τρόπος που η εξέλιξη των θεσμών επηρεάζει την οικονομική συμπεριφορά είναι ένα από τα πιο «καυτά» θέματα της πολιτικής συζήτησης στις μέρες μας αφού εφάπτονται θεμάτων όπως οι οικονομικές ανισότητες, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η άνοδος του λαϊκισμού που έχουν ως αποτέλεσμα. Δημοκρατία και Καπιταλισμός είναι δύο έννοιες άρρηκτες, λέμε εμείς, γνωρίζοντας ότι δεν συμφωνούν όλοι. Εξάλλου, αν η έννοια της Δημοκρατίας περιγράφεται επακριβώς στα Συντάγματα και τις σύγχρονες Χάρτες των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το τι ακριβώς εννοούμε ή πρέπει να εννοούμε όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη «Καπιταλισμός» είναι ένα ανοιχτό ζήτημα, ένα ολόκληρο πεδίο διαλόγου ανάμεσα στον οικονομικό φιλελευθερισμό και τη σοσιαλδημοκρατία. Δείτε εδώ το άρθρο (factnews.gr, 1/11).
|
|