e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα Καλεί)
Η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ. Συνεχίζει σταθερά τον Διάλογο στα μεγάλα θέματα της Κοινωνικής Ευθύνης: Υγεία, Περιβάλλον/Κλιματική Κρίση, Ψηφιακός Πολίτης, Νεοφυείς Επιχειρήσεις με κοινωνικό σκοπό, Ευεξία και Ποιότητα Ζωής. Μια εκπομπή για δυναμικούς και ενεργούς πολίτες όλων των φύλων που ξαγρυπνούν σκεπτόμενοι με τη συνοδεία καλής μουσικής στο τέλος της εβδομάδας, λίγο ΠΡΙΝ το ΜΕΤΑ. Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023,10-12 το βράδυ (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) στο πλαίσιο της ενότητας «Δημιουργικές Ελληνίδες/ Δημιουργικοί Έλληνες» και με αφορμή τα 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, καλεσμένες στην εκπομπή ήταν: • Η Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και Καθηγήτρια Ιστορίας, μιλά για το σημερινό αποτύπωμα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, τις αντιπαραθέσεις και τον κοινωνικό συμβολισμό που προκάλεσε στην Μεταπολίτευση, όπως επίσης και για την σημερινή κατάσταση των ΑΕΙ και τη διεθνή κατάταξή τους. • Για το έργο και την σημασία των ιδεών στην σύγχρονη πραγματικότητα του Ιταλού Ψυχαναλυτή/ Φιλοσόφου Μάσσιμο Ρεκαλκάτι (Massimo Recalcati) που μίλησε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του «Τί απομένει από τον πατέρα; Η πατρότητα στην υπερμοντέρνα εποχή», μιλά η Μαρία – Ελένη Σπυροπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (17/11) και δείτε εδώ, εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο»
Κάθε Σάββατο, από τις 16:00 έως τις 17:00, ακούστε στο Πρώτο Πρόγραμμα την εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», με φιλοξενούμενο τον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη. Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, 4-5 μ.μ. (Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8) στην εκπομπή, με αφορμή την 50η Επέτειο του Πολυτεχνείου, καλεσμένοι ήταν: • Ο Κωστής Κορνέτης, συγγραφέας του βιβλίου «Τα παιδιά της Δικτατορίας» και Διδάσκων Ιστορία στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, εξηγεί ότι χωρίς την Εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν θα υπήρχε δημοκρατική Μεταπολίτευση όπως την γνωρίζουμε από το 1974, ως την πιο δημοκρατική περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας. • Ο Γιώργος Οικονόμου, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και συγγραφέας του βιβλίου «Πολυτεχνείο 1973, η απαρχή του αυτόνομου κινήματος» μιλά για το βιβλίο του και τον προσωπικό βαρύ τραυματισμό του στην διάρκεια της Εξέγερσης. • Για την πολιτική καινοτομία σήμερα μιλά ο Μάνος Αυγερινός, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος του 7ου Διαμερίσματος Αθηνών και εκπρόσωπος τύπου στο διευρωπαϊκό και διεθνικό κόμμα Volt. Επίσης, αν. Καθηγητής στο ΙΕ Business School.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (18/11) και δείτε εδώ και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Αντώνης Παπαγιαννίδης: «Πολυτεχνείο»: Ιδρυτικός μύθος της Μεταπολίτευσης ή πεδίο για μια κυλιόμενη σύγκρουση βάθους;
Αναμενόμενο ήταν, με την 50η επέτειο από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου του 1973, να επανέλθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και της (σε όλο και πιο περίεργα, πλέον, μονοπάτια) δημόσιας/πολιτικής συζήτησης η αναφορά σ' αυτόν τον ιδρυτικό/καταστατικό μύθο της Μεταπολίτευσης. Που ακόμη η αξιοποίηση ή/και η νόσφισή του στηρίζει καριέρες αλλά και – αντιδιαμετρικά – στηρίζει εγχειρήματα απομυθοποίησης/απονομιμοποίησης τα οποία θεμελιώνουν αντίρροπες καριέρες άρνησης και αποδόμησης, τόσο των γεγονότων του 1973 όσο και των συνεπειών που είχαν. Με την συγκυρία να οδηγεί την συζήτηση, να φέρνει ανανοηματοδοτήσεις και «αξιοποίηση» του Πολυτεχνείου για την κυλιόμενη πολιτική σύγκρουση βάθους – με τον χώρο που έχει καταλάβει η Νέα Δημοκρατία να φιλοξενεί από αρνητές της φοιτητικής εξέγερσης του 1973, ή πάλι των νεκρών της καταστολής, μέχρις ανθρώπους που μετείχαν σε οργανώσεις της κατάληψης. με την εξάχνωση του ΣΥΡΙΖΑ και την παραμονή του ΠΑΣΟΚ σε χαμηλή πτήση να απωθεί στο περιθώριο ακόμη περισσότερους από τους κυρίως πρωταγωνιστές των ημερών του Πολυτεχνείου, που είχαν παραμείνει στην πολιτική δράση στις διαδοχικές της Μεταπολίτευσης – θα προτείναμε στον φιλέρευνο αναγνώστη δύο βιβλία των ημερών. Δείτε εδώ το άρθρο (economia.gr, 16/11).
|
Αναρτήσεις επικαιρότητας
Περικλής Βασιλόπουλος: Μια σπάνια Μέρα
Τότε ήμουν ένας δεκαεξάχρονος μαθητής στο 21ο Γυμνάσιο Κυψέλης στην οδό Επτανήσου. Από την Πέμπτη15/11 έως το Σάββατο 17/11 όπως χιλιάδες άλλοι βρέθηκα στην υπερβατική δίνη μιας συλλογικής εμπειρίας σπάνιας και για τα διεθνή δεδομένα. Κάτι σαν σύνθεση αρχαιοελληνικής συμμετοχικής δημοκρατίας στους δρόμους και στο Πολυτεχνείο-Παρθενώνα, ελληνική εκδοχή τού γαλλικού Μάη 1968 και της λαϊκής εφευρετικότητας με τις λύσεις της τελευταίας στιγμής απέναντι σε ένα φρικτό καθεστώς αυταρχικής γυμνής βίας... Ήταν ευτυχής/τυχαία συγκυρία ότι είχα βρεθεί μαζί με τούς γονείς μου στο Παρίσι λίγο μετά την εξέγερση του Μάη ΄68 όταν γίνονταν καθημερινά διαδηλώσεις σε μία πρωτοφανώς γοητευτική ευρωπαϊκή Μητρόπολη που σε ένα παιδί μιας μικρομεσαίας επαρχιακής πόλης όπως η Πάτρα ήταν το νόημα της ζωής και της βαθειάς εμπειρίας... Αλλά όλα άλλαξαν σταδιακά μέσα μου... Changer le Monde, Changer sa vie (Να αλλάξουμε τον Κόσμο, Να αλλάξουμε την Ζωή μας) ήταν πλέον το προσωπικό μου σύνθημα. Και παραμένει ακόμα παρότι όλα είναι τόσο διαφορετικά. Πείστηκα τότε (και το πιστεύω ακόμα) ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται ολικά στην Ευρώπη οτιδήποτε και αν κάνουν οι εκάστοτε ηγεσίες των Βρυξελλών και των Αθηνών... (έπεται συνέχεια). Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 17/11).
|
Θανάσης Βασιλείου: Η ύλη της κοινωνικής αφύπνισης – 50 χρόνια μετά
Το Πολυτεχνείο 1973 ήταν η κορύφωση του αγώνα ενάντια στη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, η οποία, με το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, έβαλε στον «γύψο» μια ολόκληρη χώρα, καταλύοντας τη δημοκρατία. Και η ανατροπή της δημοκρατικής τάξης, μετά την «Αποστασία» στα long sixties, ήταν αποτέλεσμα της ανικανότητας των υπερασπιστών της να εμπνεύσουν κοινωνική εμπιστοσύνη.Η ύλη εξελίξεων, ανατροπών, ματαιώσεων και συγκρούσεων σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δράσης, είναι εδώ. Ομως, με άλλους όρους. Για παράδειγμα, 50 χρόνια μετά, σε τελείως διαφορετικά κοινωνικο-οικονομικά και πολιτικά συμφραζόμενα και σε μια πολύ διαφορετική χώρα και κοινωνία, όπως η Ελλάδα του 2023, αρκετά ομοειδή συμπτώματα παραμένουν ενεργά στη μεταδημοκρατία. Στη δημόσια αντιπαράθεση συζητάμε ακόμα για την άμπωτη και την πλημμυρίδα της διάκρισης των εξουσιών. Το Πολυτεχνείο γιορτάστηκε και φέτος, με πολλά συνθήματα, τραγούδια και πραγματικά γόνιμα αφιερώματα για τα 50 χρόνια του. Το «Πότε θα κάνει ξαστεριά», όμως, κανείς δεν το έχει καθορίσει ακόμα. Θα δούμε, μετά τις ελληνικές καλένδες. Δείτε εδώ το άρθρο ("Εφημερίδα των Συντακτών",18/11).
|
Εκδηλώσεις
Δείτε εδώ την πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Σ. Μητρόπουλου με τίτλο: "Ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα: Το τέλος ενός δρόμου;" που διοργανώνουν οι εκδόσεις Κέρκυρα. Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, στις 19.00, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.
|
|