e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες δημοσιεύσεις και να ενημερώσετε τους φίλους σας.
|
Περικλής Βασιλόπουλος: In an age of Hyper-Ιnformation and Poly-Crisis is it worth doing Journalism and under what circumstances?
Απαντώντας σε ερωτήσεις μεταπτυχιακών φοιτητών Δημοσιογραφίας ελληνικών (Εκπα-Πάντειο) και ξένων (Sorbonne, Βιέννης) πανεπιστημίων για την δημοσιογραφία των ευρωπαϊκών θεμάτων στην ενδιαφέρουσα Ημερίδα που οργάνωσε το Ελιαμεπ με τα προαναφερθέντα ΑΕΙ είπα αυτά: Η δημοσιογραφία γενικά είναι ένα ενδιαφέρον και στην πρακτική εφαρμογή του στον σημερινό κόσμο της Υπερ-Πληροφορίας ένα αρκετά απλό επάγγελμα. Εάν όμως θέλεις να την εξασκήσεις με ένα honest (αμερόληπτο τρόπο) τα πράγματα δυσκολεύουν (ανεργία-χαμηλές αμοιβές-κομματικοί πειρασμοί). Εάν σκοπός σου είναι η κομματική πολιτική σε κόμματα εξουσίας τότε ξεχνάς τις δυσκολίες εκκίνησης. Εάν όχι ετοιμάσου για ένα περιπετειώδες επάγγελμα. Εάν θέλεις να ασχοληθείς με το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ πρέπει τουλάχιστον να μιλάς/καταλαβαίνεις δύο ξένες γλώσσες (Αγγλικά-Γαλλικά) και να διαβάζεις συνέχεια τι γίνεται στις Βρυξέλλες και στα 27+κράτη μέλη. Η περίπτωση δυσκολεύει κάθετα αλλά αν είσαι δομικά περίεργος αξίζει τον κόπο… σταδιακά τα requirements (απαιτήσεις) μεγαλώνουν. Διεθνής Πολιτική Οικονομία, Πολιτικές Επιστήμες κ.ά. Εάν τέλος είσαι ένας περίεργος τύπος που θέλει μία Ολική Δημοσιογραφία τού Στοχασμού, ανεξάρτητη και υπέρ τού Πολίτη και των Πολλών και κυρίως υπέρ της Αλήθειας παντού - δηλ μία Δημοσιογραφία ξαδέλφη της Φιλοσοφίας - τότε διάλεξες ένα από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα του κόσμου… ετοιμάσου για συνεχείς απογοητεύσεις αλλά παρόλα αυτά could be a fascinating job!!!. Δείτε εδώ την ανάρτηση και εδώ το βίντεο της εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ.
|
Adam Tooze: Επιθετικοί τύποι και νταήδες, αυτοί κυριαρχούν στην αμερικάνικη πολιτική σκηνή σήμερα (συνέντευξη: Αντώνης Παπαγιαννίδης, Κωνσταντίνος Τσακαλός)
Ξέρετε, ο καπιταλισμός λειτουργεί ακόμα και στη Λωρίδα της Γάζας: η οικονομία του λαθρεμπορίου και των τούνελ, οι προμήθειες που φθάνουν… όλα αυτά δεν έπαψαν να λειτουργούν. Με ανθρώπους να κερδίζουν χρήματα, με ανθρώπους ακόμα και να επενδύουν υπό τόσο ακραίες συνθήκες. Οπότε, μη φοβάστε, ο καπιταλισμός ασφαλώς θα συνεχίσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ και επί Τραμπ, απλώς τα διάφορα συστατικά του (πολύπλοκου) συστήματος Τραμπ έχουν ένα κοινό στοιχείο: αντιπαθούν την κατηγορία των μάνατζερ, όλη αυτή τη στρώση των επαγγελματιών της μεσαίας τάξης με τη γραφειοκρατική τους προσέγγιση στα πράγματα… Δεν θεωρώ ότι πρόκειται για κάποια χαοτική κατάσταση. Αυθαίρετη κατάσταση είναι, περισσότερο, κατά τη γνώμη μου. Επιθετικοί τύποι και νταήδες, αυτοί κυριαρχούν στην αμερικανική πολιτική σκηνή σήμερα: δεν είναι απρόβλεπτο αυτό που έχουν στο μυαλό τους – άμα όμως πας να τους αμφισβητήσεις, θα πάθεις ό,τι ο Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο: θα κοιτάξουν να σε ταπεινώσουν όπως έκανε ο Τζέι Ντι Βανς. Δεν είναι λοιπόν μια χαοτική κατάσταση, αντιθέτως είναι πολύ προβλεπτή! Η διαδικασία λήψεως αποφάσεων στο πεδίο των δασμών όντως κινείται στο όριο του χαοτικού. Αλλά κι εδώ η ουσία βρίσκεται στο να κατανοήσει κανείς τι νομίζει ότι κάνει με τους δασμούς ο Τραμπ. Ίσως να μην είναι δυνατόν να υπολογίσει κανείς την επίπτωση από κάθε μία δήλωση Τραμπ, αλλά εκείνο που επιχειρεί να προκαλέσει είναι, ας πούμε, σύγχυση. Βλέπετε, προσπαθώ να αποφύγω την αναφορά σε «χάος». Αλλά… σύγχυση, ανασφάλεια, απειλή τυχαιότητας… αυτά σίγουρα επιδιώκει να προξενήσει, με εντελώς συνειδητό τρόπο, δε. Δείτε εδώ την συνέντευξη (Οικονομική Επιθεώρηση, 9/4).
|
Ηλίας Παπαϊωάννου: Ελευθερία και Ευημερία στην Ελλάδα
Στην έναρξη της κρίσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια—γύρω στο 2008—η Ελλάδα ήταν σημαντικά πιο ευημερούσα από ό,τι θα υποδείκνυε η ποιότητα των θεσμών της· η προστασία και νομική θωράκιση της ιδιοκτησίας, η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, ο έλεγχος της διαφθοράς και η οικονομική ελευθερία ήταν πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με έθνη με παρόμοια κατά κεφαλήν εισοδήματα. Η απόκλιση μεταξύ ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) ανά κάτοικο και ποιότητας και αποτελεσματικότητας των θεσμών ήταν εμφανής σε όλες τις χώρες που επλήγησαν από την κρίση, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία· αλλά η διαφορά ήταν η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Δεδομένης της ισχυρής συσχέτισης μεταξύ θεσμών και ευημερίας, η αναντιστοιχία ανάπτυξης και θεσμικής ποιότητας/προστασίας θα ήταν μάλλον αδύνατον να διαρκέσει επ’ αόριστον. Θα μπορούσε να διορθωθεί είτε με τη βελτίωση των θεσμών και την ενίσχυση της οικονομικής ελευθερίας, ως ένας τρόπος για να "κατοχυρωθεί" η ήδη επιτευχθείσα ανάπτυξη, είτε με την πτώση του εισοδήματος, της ευημερίας και του επιπέδου διαβίωσης... Η Ελλάδα έχασε το ένα τέταρτο της ετήσιας παραγωγής της, η ανεργία τριπλασιάστηκε, εκατοντάδες χιλιάδες ταλαντούχοι και με δεξιότητες Έλληνες μετανάστευσαν, το κράτος πρόνοιας κατέρρευσε και η φτώχεια έγινε εμφανής. Παρόλο που ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2004–09 και η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας μετά το 2002 έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, η ελληνική οικονομική κρίση ήταν ουσιαστικά θεσμική. Δείτε εδώ το άρθρο (kreport, 5/3).
|
Αλέξανδρος Λιάρος: Η τεχνολογική καθυστέρηση του ελληνικού σιδηρόδρομου και ο υπό κατάρρευση (κυριολεκτικά) Προαστιακός της Αθήνας
Αν θέλει κανείς να κατανοήσει πόσο πίσω σιδηροδρομικά βρίσκεται η Ελλάδα, αρκεί να ρίξει μια ματιά στο τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ενώ στην Ελλάδα το “σύγχρονο” σύστημα επικοινωνίας GSM-R δεν χρησιμοποιείται στην πράξη από τους μηχανοδηγούς και τους σταθμάρχες οι οποίοι προτιμούν τους παλαιότερους ασυρμάτους VHF ή ακόμα και δορυφορικά τηλέφωνα όπου δεν υπάρχει σήμα, η Ευρώπη ετοιμάζεται να διακόψει τη λειτουργία του (ξεπερασμένου, αφού χρησιμοποιεί τεχνολογία 2G) GSM-R ως το 2030 και να το αντικαταστήσει με το FRMCS (Future Railway Mobile Communication System) το οποίο και θα χρησιμοποιεί τεχνολογία 5G... Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας αλλά ακόμα και στα δρομολόγια του Μετρό προς Αεροδρόμιο και στα δρομολόγια του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή 9 Μαρτίου. Αιτία ήταν μία προγραμματισμένη (!) διακοπή ηλεκτροδότησης διάρκειας μιάμιση ώρας στην περιοχή του ΣΚΑ που έθεσε εκτός λειτουργίας την τηλεδιοίκηση... Μπορεί η κυβέρνηση να προωθεί τον μετασχηματισμό του σιδηροδρόμου που περιλαμβάνει το κλείσιμο του ΟΣΕ, την ίδια στιγμή όμως ο οργανισμό ενέκρινε πίστωση ύψους 25.000 ευρώ για δημιουργία νέας ιστοσελίδας (πότε πρόλαβε να παλιώσει η τρέχουσα;). Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή της 3ης μηνιαίας δόσης της ετήσιας επιχορήγησης, για το έτος 2025 προς τον ΟΣΕ, ύψους 6.250.000, για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών. Δείτε εδώ το άρθρο (athenstransport.com, 13/4).
|
Αναρτήσεις επικαιρότητας
Χρήστος Κίσσας: Τελικά η παγκοσμιοποίηση δεν έληξε
Τελικά η παγκοσμιοποίηση δεν έληξε, όπως νομίσαμε προς στιγμήν. Αντίθετα συνεχίζει ακάθεκτη, ίσως πιο έντονη από πριν, αφού οι τελευταίες εξελίξεις έδειξαν ότι κανείς, ούτε ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου, δεν μπορεί να τα βάλει μαζί της! Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μας θύμισαν ότι ζούμε στην εποχή της μεγαλύτερης ιστορικά αλληλεξάρτησης των χωρών που γνώρισε ποτέ η ανθρώπινη ιστορία. Από όλες τις επιπτώσεις και παρενέργειες της επιβολής δασμών, (πτώση των χρηματιστηρίων, αναταραχή στις διεθνείς σχέσεις, αντιδράσεις των πολυεθνικών, απορρύθμιση των εφοδιαστικών αλυσίδων κλπ), μία μόνο μέτρησε τελικά, αυτή που λέμε εδώ και χρόνια: ο φόβος της αύξησης των επιτοκίων… Σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου όλοι χρωστάνε σε όλους και η ισχυρότερη χώρα του κόσμου έχει το υψηλότερο χρέος απ' όλους, οι ομολογιακές αγορές είναι τα αφεντικά της ανθρωπότητας… Τέλος, μια πρόβλεψη: Δεν τελειώσαμε με τον Τραμπ· πιστεύω ότι θα επανέλθει με νέους εκβιασμούς (είναι στη φύση του) και θα δημιουργήσει και άλλες πολλές αναστατώσεις. Σε τελευταία ανάλυση, τα μεγάλα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθούν να υφίστανται και είναι αναγκασμένος να τα αντιμετωπίσει. Θα το κάνει με τον τρόπο του. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 10/4).
*Από τη σύγκρουση Τραμπ-Ivy League πανεπιστημίων, μάθαμε τουλάχιστον ότι τα top ιδιωτικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ επιδοτούνται αγρίως με δισεκατομμύρια δολάρια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Ιδιωτικά μεν, επιδοτήσεις δε. Το ίδιο ισχύει και με τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, που έχουν κι αυτές επιδοτηθεί αγρίως από την αμερικανική κυβέρνηση, (έχει γράψει σχετικά η Mariana Mazzucato στα βιβλία της γι αυτό το θέμα, αποδεικνύοντας ότι η έρευνα σε όλες σχεδόν τις εταιρείες τεχνολογίας ξεκίνησε και αναπτύχθηκε χάρη στις κρατικές βοήθειες). Κανένα μεμπτό σε όλα αυτά, μόνο να μην έχουμε αυταπάτες περί της "ιδιωτικής" οικονομίας στη Μητέρα του καπιταλισμού. Χωρίς κρατικό χρήμα δεν γίνεται δουλειά πουθενά. Δείτε επίσης εδώ την ανάρτηση του Χρήστου Κίσσα (fb, 15/4).
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου: Η συζήτηση δεν αφορά τα Τέμπη (Ο μύθος της «ομφαλοσκόπησης»)
Κάθε Κυριακή τουλάχιστον τα μισά άρθρα των ιστορικών εφημερίδων της χώρας είναι αφιερωμένα στις διεθνείς εξελίξεις. Πλήθος ρεπορτάζ και αναλύσεων σχολιάζουν το παρόν και προσπαθούν να σκιαγραφήσουν το μέλλον. Καμία έκπληξη. Όσοι γεννηθήκαμε τη δεκαετία του ‘70 και μεγαλώσαμε στη Μεταπολίτευση διαβάζοντας συστηματικά ελληνικές εφημερίδες, γνωρίζουμε ότι το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον Κόσμο ήταν πάντα μεγάλο. Παρ’όλα αυτά όμως, εμφανίζονται στη δημόσια σφαίρα (Τύπο και σόσιαλ μίντια) εξαιρετικά επιθετικά σχόλια που οικτίρουν τους Έλληνες γιατί …ομφαλοσκοπούν. «Ο κόσμος καίγεται και ασχολούμαστε με τα Τέμπη» είναι το τελευταίο «κρούσμα». Έχουν δίκιο; Ομφαλοσκοπούμε;… Όμως, στην πραγματικότητα δεν συζητάμε καν για τα Τέμπη. Το θέμα της συζήτησης αφορά την αδυναμία μιας χώρας να εκσυγχρονιστεί, να κάνει όσα θα περιορίζουν τα ανθρώπινα λάθη και τους αυτοσχεδιασμούς. Συζητάμε για μια δημόσια διοίκηση που δυσκολεύεται να μεταρρυθμιστεί, για το πελατειακό πολιτικό σύστημα που όχι απλώς επιβίωσε της κατάρρευσης του 2010 αλλά έχει ανασυγκροτηθεί και επιτίθεται στους πολίτες με μεγαλύτερη σκληρότητα και θράσος. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 10/4).
Ειρήνη Σωτηροπούλου: Για την «Ομάδα Αλήθειας»
Από χθες που δημοσιεύτηκε η έρευνα του Inside για την «Ομάδα Αλήθειας» ξεπετάγεται ολούθεν ο δογματισμός, μια λερναία ύδρα με κεφάλια δεξιά, αριστερά και στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, τα οποία όμως ενώνει ένα κοινό σώμα... Ας κάνουμε λοιπόν μαζί μια άσκηση κατανόησης κειμένου και εφαρμογής των βασικών αρχών της λογικής, ανοίγοντας ένα-ένα τα τσουβάλια… Πάμε τώρα στο θέμα που έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη σύγχυση: τη σχέση της «Ομάδας Αλήθειας» με την πασίγνωστη εταιρία στρατηγικής επικοινωνίας V+O και τη λιγότερο γνωστή Blue Skies. Managing Directors της V+O είναι οι - (V) Θωμάς Βαρβιτσιώτης (γιος του Γιάννη Βαρβιτσιώτη και αδερφός του πρώην βουλευτή και υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη), ο οποίος έτρεξε την προεκλογική καμπάνια της ΝΔ το 2018-2019 και το 2023 - (O) Γιάννης Ολύμπιος… Η δημοκρατία και ο δημόσιος διάλογος απαιτούν ευελιξία, προθυμία να επαναξιολογήσει κανείς τις πεποιθήσεις του όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με νέα δεδομένα, και κυρίως αυτή την τόσο κουρασμένη και αδικημένη από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα κοινοτοπία: την κριτική σκέψη. Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 12/4).
|
Απάντηση στην Εγκύκλιο/ τελεσίγραφο του Τραμπ σχετικά με την κατάργηση των προγραμμάτων DEI (Diversity, Equity, Inclusion)
The Trump administration has threatened to withhold federal funds from public schools that have diversity, equity and inclusion programs. In a letter to state leaders across the country, the U.S. Education Department said Title I funding, which is targeted to schools with a high proportion of low income students, would be threatened if schools failed to follow its interpretation of civil rights laws. Any violation of civil rights law, it says, "including the use of Diversity, Equity, & Inclusion ('DEI') programs to advantage one's race over another—is impermissible." School and state officials are required to sign a certification letter attached to the memo and return it to the department within 10 days, proving that they are complying with the directive... Many educators worry that the removal of this money could have significant impacts, especially to rural and low income communities that rely heavily on federal funding. Δείτε εδώ περισσότερα.
|
|