Friday, 19 April 2024

«Μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - Κινήματος Αλλαγής θα ωφελήσει και τα δύο κόμματα»

• Η Κεντροαριστερά, όπως εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής, υποστηρίζει τη στρατηγική της αυτόνομης πορείας και των ίσων αποστάσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Βλέπετε εφικτό τον στόχο της ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών, σύμφωνα με τις διακηρύξεις της ηγεσίας του, μέσω αυτής της οδού; Κι αν όχι, πώς θα γίνει αν δεν «ταπεινωθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζουν ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

Νομίζω πως η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής για αυτόνομη πορεία μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατή. Αργά ή γρήγορα, η Κεντροαριστερά θα αναγκαστεί να στραφεί προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά. Και αυτό, γιατί στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση ικανή να διαχειριστεί τα εντεινόμενα προβλήματα της χώρας. Αυτό θα απαιτήσει συνεργασίες. Αν το Κίνημα Αλλαγής στραφεί προς τη Ν.Δ. θα χάσει την αριστερή ταυτότητά του. Επιπλέον, όπως τα περισσότερα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, θα οδηγηθεί σε καθοδική πορεία.

• Εχετε ταχθεί δημοσίως υπέρ μιας πορείας σύμπλευσης της Κεντροαριστεράς με την Αριστερά. Σε ποια βάση; Με ποιο διακύβευμα; Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυε μύδρους εναντίον του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του, ενώ σήμερα συγκυβερνά με τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τον Πάνο Καμμένο.

Οντως, εδώ και πολύ καιρό έχω υποστηρίξει μια πορεία σύμπλευσης της Κεντροαριστεράς με τη Ριζοσπαστική Αριστερά. Πιστεύω πως μετά την έξοδο της Αριστερής Πλατφόρμας και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερα κοινά σημεία με τη σοσιαλδημοκρατική Κεντροαριστερά και πολύ λιγότερα με το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρ' όλο που φυσικά διαφορές υπάρχουν, και τα δύο κόμματα στοχεύουν σε μια ταχεία ευρωπαϊκή ενοποίηση που θα βασίζεται λιγότερο στη γερμανοκρατία και τη λιτότητα και περισσότερο στο όραμα μιας ομοσπονδιακής κοινότητας βασισμένης όχι μόνο στον ανταγωνισμό αλλά και στην αλληλεγγύη.

• Άρα, εντοπίζετε κοινά προγραμματικά στοιχεία...

Με άλλα λόγια, και η Κεντροαριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της μείωσης των τεράστιων ανισοτήτων, της παραπέρα ανάπτυξης του κοινωνικού κράτους και του πολιτικού ελέγχου των άναρχων χρηματιστηριακών αγορών. Αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν πια να υλοποιηθούν στο επίπεδο του κράτους έθνους. Μόνο σε μια πιο πολιτικά και κοινωνικά Ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσαν, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, να επιτευχθούν. Οσο για τους ΑΝ.ΕΛΛ., νομίζω πως οι διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ονομασίας, αλλά και πιο γενικά, είναι τέτοιες που αυτή η ανίερη συμμαχία μπορεί να διαλυθεί. Τέλος, νομίζω πως μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - Κινήματος Αλλαγής θα ωφελήσει και τα δύο κόμματα. Θα εμπλουτίσει το προσωπικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ και θα το οδηγήσει προς μια πιο ρεαλιστική και δημοκρατική κατεύθυνση. Οσο για το Κίνημα Αλλαγής, αντί για την εκλογική κατολίσθηση, μπορεί να καταστεί ο τρίτος σημαντικός πόλος του κομματικού συστήματος.

• Ωστόσο, η φαινομενικά πλειοψηφούσα τάση στην επίσημη εκδοχή της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας δεν συμφωνεί με την άποψη να πέσουν τα τείχη της διχόνοιας ανάμεσα στη νυν κυβέρνηση και το Κίνημα Αλλαγής. Κάποιοι κάνουν λόγο για Κεντρο-αντιαριστερά. Πώς το εξηγείτε;

Οντως η πλειοψηφούσα τάση, και κυρίως η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, εξακολουθεί να βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σαν ένα κρυπτο-αντισυστημικό κόμμα εκτός του δημοκρατικού τόξου. Αυτού του είδους η δαιμονοποίηση είναι παράλογη. Δεν είναι λοιπόν περίεργο πως πολλά μέλη δεν συμφωνούν με τη στάση της Φώφης Γεννηματά. Ηδη στο τοπικό, αυτοδιοικητικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει συνεργασίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κεντροαριστεράς.

• Την ίδια ώρα, υπάρχουν και εκείνοι που νοσταλγούν το μοντέλο συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε ότι θα επαναληφθεί στις προσεχείς εκλογές; Με πρώτη τη Ν.Δ. χωρίς αυτοδυναμία, τι περιθώρια άρνησης έχει το Κίνημα Αλλαγής για να μην ξαναστηθούν κάλπες με απλή αναλογική;

Νομίζω πως το μοντέλο Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ δεν είναι δυνατόν να επαναληφθεί μετά το φιάσκο της προηγούμενης συνεργασίας. Αν τελικά η Ν.Δ. κερδίσει τις επόμενες εκλογές, πράγμα που δεν είναι σίγουρο, δεν πρόκειται να έχει αυτοδυναμία. Σ' αυτήν την περίπτωση, όπως ήδη ανέφερα, τα περιθώρια άρνησης του Κινήματος Αλλαγής για να μην ξαναστηθούν κάλπες με απλή αναλογική είναι ελάχιστα.

• Η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια μελλοντική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Κεντροαριστεράς;

Είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Εξαρτάται από το τι είδους αναθεώρηση θα έχουμε. Πάντως σίγουρα η αλλαγή του άρθρου περί ευθύνης υπουργών μπορεί να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής πιο κοντά.

• Ενα παράδειγμα συμμαχικού σχήματος προοδευτικού προσανατολισμού αποτελεί η Πορτογαλία. Εχει ελπίδες στην Ελλάδα;

Αυτό το είδος του συμμαχικού σχήματος δεν είναι απίθανο, αλλά πιο δύσκολο. Για δύο λόγους: Πρώτον, λόγω της συγκρουσιακής κουλτούρας του ελληνικού κομματικού συστήματος. Και δεύτερον, λόγω της εξακολουθούμενης δαιμονοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ από μια μερίδα της Κεντροαριστεράς.

• Στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει ένας διάλογος περί συμμαχιών της Σοσιαλδημοκρατίας με δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας. Βέβαια, τα αποτελέσματα ώς τώρα σε εκλογικές αναμετρήσεις είναι απογοητευτικά. Στις ευρωεκλογές του 2019 ποια προβλέπετε να είναι η τύχη των Σοσιαλδημοκρατών;

Αυτός ο διάλογος είναι απαραίτητος. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί ο ανερχόμενος εθνολαϊκισμός, από τη μια μεριά, και ο νεοφιλελευθερισμός από την άλλη. Μια συμμαχία Σοσιαλδημοκρατίας, Αριστεράς και Οικολογίας είναι η μόνη ελπίδα για μια πιο ανθρώπινη Ευρώπη.

• Η χώρα θα ορθοποδήσει μετά τον Αύγουστο; Ακούγεται πολύ καλό για να γίνει πιστευτό...

Είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Πάντως δεν πιστεύω στις καταστροφολογικές προβλέψεις της αντιπολίτευσης. Αυτές δημιουργούν μια κατάσταση απόλυτης απαισιοδοξίας που δεν κάνει καλό σε κανέναν. Σίγουρα δεν κάνει καλό σε μια χώρα που έχει ανάγκη επενδύσεις, όχι όταν έρθει η επόμενη κυβέρνηση, αλλά εδώ και τώρα.

*Δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" στις 10/4/2018. 

Add comment


Security code
Refresh