Friday, 19 April 2024

Η γερμανική κάλπη, η Ευρώπη και η Ελλάδα

Nicos Mouzelis-235x300Είναι βέβαια σίγουρο πως το κόμμα της κυρίας Μέρκελ θα έρθει πρώτο στις εκλογές της Κυριακής. Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο τι θα κάνει μετά την εκλογική νίκη.

Θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλο κόμμα και αν ναι με ποιο; Θα αλλάξει την υφεσιακή πολιτική της λιτότητας; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των γερμανικών εκλογών στη χώρα μας;

Συμμαχίες

Αν λόγω αδυναμίας του φιλελεύθερου κόμματος, η κυρία Μέρκελ υποχρεωθεί να προχωρήσει σε μια συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες, είναι πιθανό να ακολουθήσει λιγότερο νεοφιλελεύθερη πολιτική. Ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της Στάινμπρουκ δήλωσε πως το χριστιανοδημοκρατικό φάρμακο της λιτότητας σχεδόν σκότωσε τον ασθενή. Τόνισε πως ο ευρωπαϊκός Νότος χρειάζεται λιγότερο «θεραπεία σοκ» και περισσότερο βοήθεια τύπου σχεδίου Μάρσαλ. Είναι βέβαια αλήθεια πως η γερμανική σοσιαλδημοκρατία έχει έρθει κοντά στο συντηρητικό νεοφιλελευθερισμό/«μπλερισμό». Παρ' όλα αυτά υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Αν υπάρξει «μεγάλη συμμαχία» η στροφή προς την ανάπτυξη θα είναι πιο πιθανή.

Η τύχη της Ευρωζώνης

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει μεν παραδεχτεί, αλλά σίγουρα θα πρέπει να έχει αντιληφθεί πως η βάρβαρη/απάνθρωπη λιτότητα που επέβαλε στον Νότο απέτυχε παταγωδώς: ενέτεινε τη φτώχεια, την ανεργία, το γενικευμένο αντιευρωπαϊσμό και συνέβαλε καθοριστικά στην άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Αυτό, για προφανείς λόγους, δεν μπορούσε να το παραδεχτεί πριν από τις εκλογές - αφού η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, λόγω κακής πληροφόρησης, αγνοούν πως ο Βορράς παίρνει πολύ περισσότερα από όσα δίνει στον ευρωπαϊκό Νότο. Στη μετεκλογική περίοδο, όμως, η στροφή προς μια αναπτυξιακή πολιτική θα είναι πιο εύκολη. Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω, σίγουρα η όποια κυβέρνηση προκύψει θα αντιμετωπίσει το δίλημμα: στροφή προς την κοινοτική αλληλεγγύη και αναδιανομή των πόρων ή διάλυση της Ευρωζώνης; Η κυρία Μέρκελ ξέρει πολύ καλά πως το δεύτερο δεν συμφέρει τη Γερμανία - ιδίως στο ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο στο οποίο είναι αναγκασμένη να κινηθεί. Επιπλέον η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλει να περάσει στην ιστορία ως η πολιτικός που διέλυσε το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Και ο... ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, αν η κυρία Μέρκελ μετά τις εκλογές δεν αλλάξει τη μνημονιακή στρατηγική της, αυτό θα ευνοήσει τη στρατηγική και τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αν αλλάξει πολιτική ως προς το σοσιαλδημοκρατικότερο, ο Αλέξης Τσίπρας, που ποντάρει στη συνεχή επιδείνωση της ελληνικής κατάστασης, δεν θα μπορεί να συνεχίζει να παίζει τον ρόλο της Κασσάνδρας. Θα αναγκαστεί να περάσει από τη σημερινή αρνητική, καταγγελτική σε μια πιο συγκροτημένη πολιτική. Δηλαδή στην επεξεργασία συγκεκριμένων μέτρων για το ξεπέρασμα της κρίσης. Για την ώρα, δεν φαίνεται ούτε να θέλει ούτε να μπορεί να προχωρήσει προς μια τέτοια, πιο εποικοδομητική κατεύθυνση.

*Δημοσιεύτηκε στο Έθνος στις 18-09-2013.

Add comment


Security code
Refresh