Friday, 29 March 2024

Ο κρίσιμος ρόλος του αγρότη για τη στροφή σε μια γεωργία ποιότητας και αειφορίας

7125044573 649439278c oΣτο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2014-2020 για την απασχόληση και την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών της ΕΕ, οι έλληνες αγρότες, όπως και οι ευρωπαίοι, καλούνται όχι απλά να διασφαλίσουν την επισιτιστική επάρκεια, αλλά να δεσμευτούν σε μια νέου τύπου βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία και να συνεισφέρουν στην παραγωγή δημόσιων αγαθών για την κοινωνία, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας.

Κανείς στην Ελλάδα δεν αμφισβητεί τον κοινωνικό χαρακτήρα του αγροτικού τομέα και γι αυτό το λόγο διασφαλίζεται εδώ και χρόνια μέσω της ΚΑΠ η δημόσια χρηματοδότησή του. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research που σχολιάζεται στις σελίδες της Agrenda, 25-26/5/2013, «η κοινή γνώμη στη χώρα μας φαίνεται να έχει κολλήσει στον αγρότη τη... βαριά ρετσινιά του κακοδιαχειριστή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και του επαγγελματία που δεν θέλει να κοπιάσει προκειμένου να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα, συνεργαζόμενος με άλλους παραγωγούς, είτε και με επαγγελματίες από άλλους κλάδους». Ο αγροτικός συνεταιρισμός όπως αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, βαρύνεται σημαντικά για τη διαμόρφωση αυτής της αντίληψης.

Στην περίπλοκη και αντιφατική σημερινή κατάσταση της χώρας μας, εκτός από το δημοσιονομικό έλλειμμα, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης του κάθε ατόμου απέναντι σε άλλες κοινωνικές ομάδες, που συχνά εμπεριέχει και μια γκρίζα διάθεση «ανακατανομής» της ανασφάλειας και της πίεσης – ίδια ανασφάλεια για όλους.

Σε συνέχεια λοιπόν των αποτελεσμάτων της έρευνας, το «συλλογικό βάρος» της ευθύνης της αναδιοργάνωσης του αγροτικού τομέα, που θα αποτελέσει έναν από τους κύριους πυλώνες ανάκαμψης από την οικονομική κρίση, μετατίθεται σε κάθε έναν παραγωγό με τη μορφή ενός εξουθενωτικού «ατομικού ρίσκου» που πρέπει να αναλάβει.

Τα παραδείγματα όμως νέων κυρίως αγροτών, γυναικών και ανδρών, που δημιουργούν υγιείς και πρωτοπόρες αγροτικές μονάδες, που αναπτύσσουν δυναμικές μορφές αγροτικής επιχειρηματικότητας, που στρέφονται στη συγκρότηση νέων μορφών συνεταιριστικών ή διεπαγγελματικών ομάδων, που αξιοποιούν τις σύγχρονες μορφές κοινωνικής επιχειρηματικότητας όπως της κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, που επιμορφώνονται, που εξειδικεύονται, που καινοτομούν, που τολμούν και αναλαμβάνουν το αβάσταχτο και εξουθενωτικό «ατομικό ρίσκο», πληθαίνουν διαρκώς.

Είναι σημαντικό λοιπόν, να ενισχύσουμε όλες τις πιθανές ευκαιρίες για θετικές εξελίξεις στο μέλλον και να δραστηριοποιηθούμε για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ ατόμου και κοινωνίας, σε μια προσπάθεια να αναδιαμορφώσουμε τον ατομικό και συλλογικό μας βίο.

Σ' έναν κόσμο που, ως το 2030, η ζήτηση για τρόφιμα, νερό και ενέργεια θα αυξηθεί κατά περίπου 35, 40, και 50 τοις εκατό αντίστοιχα, λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει νόημα να διερωτάται κανείς για την κρίσιμη συμβολή των αγροτών;

Καθώς λοιπόν δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αγρότες, οφείλουμε ως άτομα και ως κοινωνία, να αποκτήσουμε «κοινή συνείδηση» του πολλαπλού και κρίσιμου ρόλου του αγρότη ως πρωτοστάτη και φορέα της αλλαγής για στροφή της Ελλάδας σε μια γεωργία ποιότητας και αειφορίας.

Add comment


Security code
Refresh