e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
"Athens Calling" (ΕΡΤ)
Αυτή τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, 10-12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) στην εκπομπή «Athens Calling - Η Αθήνα Καλεί» του Περικλή Βασιλόπουλου, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, η εκπομπή ασχολείται με το ρόλο της Αγροτικής ανάπτυξης και τις καινοτομικές πρωτοβουλίες φοιτητών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αλλά και μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια Αναδασώσεων χωρίς πότισμα προς όφελος της κοινότητας για την καταπολέμηση της ερημοποίησης. Καλεσμένοι: ο Σταύρος Ζωγραφάκης, Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και οι φοιτήτριες: Λυδία Βαλάση, Κατερίνα Κανδυλιάρη, και Έλενα Λέκκα, εκ μέρους των τριών ομάδων που διακρίθηκαν στον πρώτο Διαγωνισμό Επιχειρηματικής Ιδέας ΓΠΑ για την αγροδιατροφή, που διοργανώθηκε από το Γραφείο Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Μεταφοράς Τεχνολογίας (InnovInAgri) του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για την οργάνωση «Αναδασώσεις Δωρεάν για την Κοινότητα» - ΑΖΑ: Arid Zone Afforestation (NPO)» μιλά η «ψυχή της πρωτοβουλίας» και γενικός διευθυντής, Αθανάσιος Βασιλειάδης και από τη Γενεύη, ο πρόεδρος της οργάνωσης, Δημήτριος Σκερπανιάς, που μιλά για το ρόλο των Ελλήνων της Διασποράς στην υποστήριξη πρωτοβουλιών για την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την καταπολέμηση της ερημοποίησης.
|
"Ασκώ τα δικαιώματα μου" (ΕΡΤ)
Tην Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018,12-1 το μεσημέρι, (Α' Πρόγραμμα της ΕΡΑ, 91,6/105,8) η εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου μαζί με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη είχε θέμα τα νέα ψηφιακά δικαιώματα των πολιτών, τον GDPR (Ευρωπαϊκός νόμος προστασίας δεδομένων), τις παρανοήσεις και τις υπερβολές αλλά και το απόρρητο του περιεχομένου των επικοινωνιών. Επίσης, τα ψηφιακά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και την ανεύρεση μιας πυξίδας μέσα στο χάος του υπολογιστικού νέφους (cloud). Καλεσμένοι ήταν: ο Δρ. Γιώργος Ρουσόπουλος, ελεγκτής στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων και ο Δρ. Μαρίνος Παπαδόπουλος, νομικός. Για το έργο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών έχει κληθεί να μιλήσει ο Αντιπρόεδρος της Αρχής, κ. Μιχάλης Σακκάς.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο της εκπομπής "Ασκώ τα Δικαιώματά μου" (1/6).
|
Λίλυ Χουλιαράκη: "Ο ειρωνικός θεατής. Η αλληλεγγύη χτες και σήμερα"
Η Λίλυ Χουλιαράκη, Καθηγήτρια ΜΜΕ και Επικοινωνίας στο London School of Economics μίλησε στο πλαίσιο του Hellenic Observatory του LSE την Πέμπτη 31 Μαΐου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. "Σήμερα που η άνιση διανομή των πόρων και οι σχέσεις εξουσίας Δύσης-Νότου αναπαράγουν την ευημερία της πρώτης και διαιωνίζουν τη φτώχεια του δεύτερου, η Δύση, σημειώνει η συγγραφέας, μετατρέπεται σε ειρωνικό θεατή της οδύνης όσων υποφέρουν. Ο αναπτυγμένος κόσμος μας, με άλλα λόγια, μετατρέπεται σε έναν δημόσιο δρώντα που στέκει με σκεπτικισμό (και όχι πια με οίκτο) απέναντι σε κάθε έκκληση για αλληλέγγυα δράση, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει ανοιχτός σε έναν λαϊφστάιλ αλτρουισμό". Δείτε εδώ τη συνέντευξη της Λίλυς Χουλιαράκη, με αφορμή το βιβλίο της με τίτλο: "Ο ειρωνικός θεατής. Η αλληλεγγύη χτες και σήμερα" (εκδόσεις Νήσος) που δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" στις 28/12 και στο koinoniapoliton.gr και εδώ τη βιβλιοκριτική.
|
"Λιγότερο αναμενόμενες/απροσδόκητες πτυχές της συζήτησης για τα αγροτικά" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Δηλαδή, θα υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του κλάδου βάσει του οποίου θα δίνονται οι επιδοτήσεις – αλλά, προσοχή, με βάση στόχους που θα έχουν τεθεί (και κριθεί από Βρυξέλλες) και σε συνάρτηση με την επίτευξη των στόχων αυτών (και την μέτρηση της επίτευξης τους). Αυτό σημαίνει μια ριζική οργανωτική/λειτουργική μεταβολή. Που δεν χρειάζεται απλώς να συζητηθεί ή να νομοθετηθεί, αλλά και να λειτουργήσει «επί του εδάφους». Αλλιώς... πρόσθετη απώλεια πόρων". Δείτε εδώ το άρθρο του μέλους μας Αντώνη Παπαγιαννίδη που δημοσιεύτηκε στην "economia" την 1/6 και στο koinoniapoliton.gr
|
"Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης: όταν έχουμε λόγο" του Παντελή Κυπριανού
"Εκτοτε άλλαξε ο χάρτης των ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων σε Δύση και Ανατολή, Βορρά και Νότο. Διακηρυγμένος στόχος είναι η εναρμόνιση, όχι η ομογενοποίηση. Από τη σκοπιά αυτή έγιναν πολλά, ορατά σε κάθε χώρα, σε κάθε Πανεπιστήμιο: η έμφαση στην ποιότητα, οι πιστωτικές μονάδες, τα μαθησιακά αποτελέσματα, το πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων, η διεθνοποίηση, η κινητικότητα φοιτητών και προσωπικού, το παράρτημα διπλώματος, η ευρωπαϊκή φοιτητική κάρτα". Δείτε εδώ το άρθρο του μέλους μας Παντελή Κυπριανού που δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" στις 31/5 και στο koinoniapoliton.gr
|
"Θα μάθουν πώς να ψηφίζουν;" του Θανάση Βασιλείου
"Από την πλευρά τους, οι μεγάλες δυνάμεις ξαναστήνονται. Η Ε.Ε. χωρίς φιλελεύθερα αντανακλαστικά και δημοκρατικά φτιασίδια χάνει τη δυνατότητα της καθαρής έντιμης συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών ιδεών και πρακτικών. Οι unisex πολιτικές δεν βγαίνουν. Το σχέδιο της Γερμανίας για μινιμαλιστική Ευρώπη, χωρίς κοινοτικό πνεύμα, μόνο με διακυβερνητικούς πειθαρχικούς μηχανισμούς άκαμπτων κανόνων, επίσης δεν βγαίνει. Τα αδιέξοδα στην Ιταλία, οι αγορές μαζί με τα συστημικά προβλήματα της ευρωζώνης, σίγουρα, δεν θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν. Μήπως έμαθαν στους Έλληνες;". Δείτε εδώ το άρθρο του μέλους μας Θανάση Βασιλείου, που δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" την 1/6 και στο koinoniapoliton
|
Δείτε εδώ την τοποθέτηση του μέλους μας Γιώργου Βερνίκου, Προέδρου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) κατά την παρουσίαση της εισήγησης της κυβέρνησης για την Κυκλική Οικονομία.
|
"Το μέλλον διασφαλίζεται με εθνική στρατηγική" του Αθανάσιου Θεοδωράκη
"Σήμερα τα διλήμματα τίθενται αλλοιώς λόγω των σημαντικών τεχνολογικών εξελίξεων, των νέων διεθνών προτεραιοτήτων, αλλά στα θέματα στρατηγικής οι εθνικές επιδιώξεις πρέπει να είναι σαφείς. Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν ούτε νέους εμφυλίους ή άλλους διχασμούς, αλλά αντίθετα νηφάλια επεξεργασία των δεδομένων για την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων του ελληνισμού και πρωτίστως του ανθρώπινου παράγοντα. Δεν χρειαζόμαστε πολλά κομματικά μανιφέστα στα θέμα της εθνικής στρατηγικής, αλλά ειλικρινή συνεργασία, αφού υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι προβολής της κομματικής σημαίας". Δείτε εδώ το άρθρο του μέλους μας Αθανάσιου Θεοδωράκη που δημοσιεύτηκε στo "huffington post" στις 7/5 και στο koinoniapoliton.gr
|
Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος: Δημοσιογραφία και έννομη τάξη
Η Πρόεδρος της ΕλΕΔΑ Κλειώ Παπαπαντολέων επισήμανε εισαγωγικά ότι αφορμή ήταν η υπόθεση της Μαρίας Εφίμοβα, της οποίας ζητείται η έκδοση από την Ελλάδα στη Μάλτα επειδή συνέβαλε στην αποκάλυψη ενός σκανδάλου διαφθοράς που άγγιξε την κορυφή της πολιτικής ηγεσίας της Μάλτας. Μέχρι σήμερα ο χώρος των δικαιωμάτων είχε ασχοληθεί με ζητήματα που συναρθρώνονται γύρω από το θέμα των whistleblowers, όπως η ελευθερία της έκφρασης και του τύπου, το δικαίωμα στην ενημέρωση, τα δικαιώματα των κατηγορουμένων. Ποτέ όμως δεν είχε ανοίξει αυτό καθεαυτό το θέμα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Δείτε εδώ το πλήρες απολογιστικό κέιμενο της εκδήλωσης (29/5) που διοργάνωσε η Έλληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) για τους Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
|
Εκδήλωση
Δείτε εδώ την πρόσκληση της εκδήλωσης με θέμα: "Μετά το 3ο Μνημόνιο τι;" που διοργανώνει η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία και η οποία θα γίνει την Πέμπτη 14 Ιουνίου, στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
|
|