e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, 10 με 12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) η εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο ασχολείται με την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία στο πλαίσιο του Ψηφιακού μετασχηματισμού. Καλεσμένοι στο στούντιο είναι: Η Ρένα Μπαρδάνη, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (EΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.), που μιλά για το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ινστιτούτου που γίνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 18 και 19 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που μιλά για τις επιδημιολογικές προκλήσεις και την κρίσιμη σημασία της αντικαπνιστικής εκστρατείας μέσα από την εφαρμογή στην πράξη της νομοθεσίας. Η Μαρίλη Μέξη, ερευνήτρια – εμπειρογνώμονας στο Πανεπιστήμιο Γενεύης και στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (I.L.O.), που μιλά για τις κοινωνικές συνέπειες της νέας ψηφιακής οικονομίας των πλατφορμών (Airbnb, Uber, κ.λπ.). Από την Θεσσαλονίκη μιλά ο Αντώνης Ταργουτζίδης, Δρ. Μηχανολόγος – Μηχανικός, Υπεύθυνος παραρτημάτων EΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (4/11) με θέμα συζήτησης τις πιο προηγμένες θεραπείες κατά του καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο και καλεσμένες τις τρεις διακεκριμένες Ελληνίδες ερευνήτριες Όλγα Οικονομίδου, Αλεξία-Ιλεάννα Ζαρομυτίδου, Βίκυ Μπουσιώτη και την εικαστικό Σύλβια Κουβέλη.
|
"Ασκώ τα δικαιώματά μου"
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019,12-1 το μεσημέρι, (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) η εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη είχε ως θέμα συζήτησης την επέτειο των τριάντα χρόνων από την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο, στις 9 Νοεμβρίου 1989. Καλεσμένοι: Από το Βερολίνο, ο Κωνσταντίνος Πίττας, παρουσιάζει το φωτογραφικό του άλμπουμ με τίτλο «Εικόνες μιας Άλλης Ευρώπης» που περιλαμβάνει 155 φωτογραφίες από την περίοδο 1985-1989. Από τη Λευκωσία, ο Χαρίδημος Κ. Τσούκας, Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick, για το πέρασμα της Αν. Ευρώπης από τη δημοκρατική αναγέννηση στο σημερινό αυταρχικό λαϊκισμό. Ο Γιώργος Σιακαντάρης, συγγραφέας του βιβλίου «Το Πρωτείο της Δημοκρατίας» (εκδόσεις Αλεξάνδρεια), για τις συνέπειες που είχε η πτώση του Τείχους στην ευρωπαϊκή αριστερά. Τέλος, ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, για την επίσημη συγκρότηση και παρουσίαση στη Βουλή της Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021 που θα αναλάβει τη διοργάνωση της Επετείου από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματα μου" (8/11).
|
"Μιλώντας για υγιεινή και ασφάλεια εργασίας - το 2019" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Όμως, στο ίδιο διάστημα προέκυψε και μια άλλη αλλαγή. Βαρύτερη. Ουσιαστικότερη. Είναι η αλλαγή της ίδιας της εργασίας, του τρόπου και των συνθηκών και του περιεχομένου της εργασίας. Η εργασία με οθόνη, η συνεχής διαθεσιμότητα των ψηφιακά εργαζομένων, η ψηφιοποίηση και οι απαιτήσεις της, η διατάραξη της οικογενειακής ζωής, η επέκταση (ή μάλλον η κατάργηση...) των ωραρίων, η έννοια του νοητικού φόρτου και η εγγενής εντατικοποίηση της on-line παροχής εργασίας - όλα αυτά, άλλαξαν και θα συνεχίσουν να αλλάζουν όλο και ταχύτερα την ίδια την φύση της εργασίας. Άρα και τις επιπτώσεις στην υγεία, άρα και την συζήτηση για τους κινδύνους - από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και την έκθεση στην ακτινοβολία της οθόνης μέχρι τις διαταραχές προσοχής ή το άγχος από την διεπαφή ανθρώπου-μηχανής, αύριο από την πραγματικότητα της τεχνητής νοημοσύνης". Δέιτε εδώ το άρθρο του Αντώνη Παπαγιαννίδη που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική στις 8/11 και στο koinoniapoliton.gr
|
"Συγκινητική η ανάρτηση του Δημήτρη Στρατούλη για τις μεταμοσχεύσεις....Υπάρχει φόβος ότι οι ζωντανοί δότες δεν μπορούν να ζήσουν με ένα νεφρό (αρκετοί άνθρωποι γεννιούνται με ένα νεφρό, δεν έχουν κανένα πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με τους νεφρούς, και πολλές φορές το μαθαίνουν από τυχαίες εξετάσεις). Πολλοί επίσης νομίζουν ότι η αιμοκάθαρση είναι λύση. Δεν είναι. Είναι ενδιάμεσο στάδιο μέχρι να βρεθεί δότης. Οι ασθενείς που είναι στην αιμοκάθαρση, εκτός από τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται, έχουν πολύ μικρότερο προσδόκιμο ζωής". Δείτε εδώ την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου στα social media (fb, 2/11).
|
Επιτροπή "Ελλάδα 2021"
Την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με Πρόεδρο την Γιάννα Αγγελοπούλου, ενόψει της προετοιμασίας της χώρας μας για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, κήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής είναι οι: Mark Mazower, Roderick Beaton, Richard Clogg, Νίκος Μουζέλης, Γιάννης Βούλγαρης, Αριστείδης Χατζής, Κώστας Κωστής κ.α. Δείτε εδώ την πλήρη σύνθεση καθώς και τα βιογραφικά των μελών της Επιτροπής.
|
2021: Ελλάδα και Λατινική Αμερική
"Τα έθνη είναι σαν τους ενήλικους ανθρώπους. Ο λόγος δε που μερικοί ενήλικοι μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους δεν είναι επειδή ζουν στην ίδια γειτονιά ή εργάζονται στο ίδιο επαγγελματικό περιβάλλον. Είναι διότι οι συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκαν και μεγάλωσαν υπήρξαν σχετικά κοινές με αποτέλεσμα να διαμορφώσουν παρόμοιους ατομικούς χαρακτήρες...Ωστόσο η σύγχρονη Ελλάδα κάθε άλλο παρά αποτελεί ιστορική ιδιαιτερότητα, όπως συχνά μας αρέσει να πιστεύουμε. Η διαδρομή που ακολούθησε η χώρα κατά τους δύο τελευταίους αιώνες παρουσιάζει μεγάλη συγχρονία και εντυπωσιακή ομοιότητα με τις διαδρομές που ακολούθησαν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής". Δείτε εδώ το άρθρο του Τάκη Παππά, πολιτικού επιστήμονα, με τίτλο: "Με ποιες χώρες μοιάζει η Ελλάδα;" που δημοσιεύτηκε στην "Καθημερινή" στις 3/11 και στο koinoniapoliton.gr
"Προ ολίγου, στους ελλαδικούς τηλεοπτικούς δείκτες προβλήθηκε σε απευθείας μετάδοση στιγμιότυπο κατά το οποίο ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής κοινωνιολογίας Νίκος Μουζέλης χαιρέτησε με ελαφρά κλίση της κεφαλής την Γιάννα Αγγελοπούλου. Αυτά, κατά την ιδρυτική τελετή της επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821.Ευρισκόμενη στη Νότια Αμερική, δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τον συνειρμό μου. Ο Νίκος Μουζέλης μας χάρισε πριν 35 χρόνια μια πολύ σπουδαία μελέτη, με την οποία συνέκρινε επιτυχώς και πειστικά την πολιτική, κοινωνική και οικονομική εξέλιξη των χωρών της Λατινικής Αμερικής μ' εκείνην της Ελλάδας. Αυτό, υπό των πρίσμα μιας εκλεπτυσμένης εκδοχής της θεωρίας της ημιπεριφέρειας του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος". Δείτε εδώ την ανάρτηση της Μάνιας Τέκου στα social media (fb, 7/11).
"Επειδή επανέρχεται και θα επανέρχεται στο εξής η συζήτηση για το 1821, ένα περσινό κείμενό μου για το θέμα. Η εθνική Επανάσταση του 1821, που οδήγησε τελικά στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος του 1830, είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο πολιτικό, κοινωνικό και διεθνές γεγονός. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι σε αυτά τα περίπου δέκα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι την ευόδωση του ονείρου, μπορεί κανείς να εντοπίσει σχεδόν όλες τις σταθερές της ελληνικής Ιστορίας που παγιώθηκαν σταδιακά τους επόμενους δύο αιώνες, διαμορφώνοντας εκείνο που μπορούμε να ονομάσουμε ως «ελληνικό παράδοξο». Δείτε επίσης εδώ την ανάρτηση του Δημήτρη Σωτηρόπουλου στα social media (fb, 7/11).
|
Εκδήλωση
Δείτε εδώ την πρόσκληση για το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία με θέμα «Mε το βλέμμα στο μέλλον» που διοργανώνει το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας).Το Συνέδριο θα γίνει στις 18 & 19 Νοεμβρίου 2019, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
|
|