e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, 10 με 12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) η εκπομπή «Athens Calling» με τον Περικλή Βασιλόπουλο ασχολείται με το παρακάτω ερώτημα: «Είναι το Διαδίκτυο (social media, sites, blogs) ένας κεντρικός νέος δημόσιος χώρος στην Ελλάδα; Συνέπειες, εμπόδια και προοπτικές για τη Δημοσιογραφία και τη Δημοκρατία. Η αναγκαιότητα δυναμικής «ανάμειξης» και συνδυασμού των παραδοσιακών μέσων (τηλεόραση, ραδιόφωνο, τύπος) με τα «νέα μέσα» (διαδίκτυο). Καλεσμένοι στο στούντιο της Αγίας Παρασκευής είναι οι: Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, Σύμβουλος Επικοινωνίας και αρθρογράφος στο liberal.gr (15 χιλιάδες ακόλουθοι στο facebook). Κώστας Γιαννακίδης, Δημοσιογράφος, protagon.gr. (11 χιλιάδες ακόλουθοι στο fb). Γιάννης-Σέργιος Μανδαλίδης, Δημοσιογράφος cnn.gr, πρ. Δ/ντής newsroom in.gr/Παραπολιτικά. Επίσης μιλούν οι: Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Δ/ντής περιεχομένου στη ΔιαΝΕΟσις (4.200 ακόλουθοι στο προσωπικό Newsletter). Αναστασία Βενέτη, Senior Lecturer στην Οπτική Επικοινωνία στο Bournemouth University στο Η.Β.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής (Athens Calling, 16/12).
|
"Ασκώ τα δικαιώματά μου"
Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019,12-1 το μεσημέρι, (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) η εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη καλεσμένοι ήταν οι: Ευτύχης Βαρδουλάκης, Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, για το βιβλίο του «Διλήμματα μιας πενταετίας (2014-2019)» (εκδόσεις Πεδίο). Από το Λονδίνο, ο Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικών Υγείας στο LSE, για τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, αλλά και για την επείγουσα ανάγκη χάραξης μιας Εθνικής Στρατηγικής για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής (13/12).
|
"Ό,τι ίσχυε πριν, ισχύει και τώρα" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Η χρονιά που τελειώνει, ενσωμάτωσε την «επίπτωση εκείνου που είτε το ονομάσει κανείς «13η σύνταξη», είτε «προεκλογικό επίδομα» δόθηκε και καταναλώθηκε (και μπήκε στον πολλαπλασιαστή) στα μέσα του 2019. Ήταν αυτό κάτι σαν 0,5% του ΑΕΠ. Το ίδιο 2019 που τώρα μας τελειώνει, είχε ενσωματώσει το carry-over από περυσινό – πολύ μεγαλύτερο του φετινού – κοινωνικό μέρισμα, που σήμερα είναι στο 0,15% του ΑΕΠ. Η χρονιά που τελειώνει μόλις που (ελπίζουμε ότι) κατορθώνει να πιάσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9%. Πόσο λοιπόν, η προσδοκία για 2,8% ανάπτυξη το 2020 – ώστε να είμαστε εντός στόχων πλεονασμάτων, να μην πέσουμε στην παγίδα ανάγκης νέων μέτρων κοκ – είναι πειστική;". Δείτε εδώ το άρθρο του Αντώνη Παπαγιαννίδη, που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" στις 13/12 και στο koinoniapoliton.gr
|
Έρευνες - Ινστιτούτα
Δείτε την πρόσφατη έρευνα του διαΝΕΟσις (Οργανισμός Έρευνας & Ανάλυσης) για τις "Επιδόσεις των Ελλήνων Μαθητών στο PISA 2015" και για τα "Αποτελέσματα Του PISA 2018".
Δείτε την έρευνα με τίτλο: "Κυκλική Οικονομία: Ένα μοντέλο για Βιώσιμη Ανάπτυξη & Ευημερία" του Άγγελου Σωτηρόπουλου, Φυσικού, PhD και επίσης την μελέτη του Σωτήρη Ρούσσου, αν. Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και υπεύθυνο του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών με τίτλο: "Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Οι προεκτάσεις για Ανατολική Μεσόγειο & Ελλάδα" που δημοσιεύτηκαν στο ΕΝΑ - Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών.
|
"Κανονικότητα, πραγματικότητα, αναγκαιότητα" του Αθανάσιου Θεοδωράκη
"Πολύς λόγος γίνεται για την επιστροφή στην κανονικότητα. Κάθε εποχή έχει βέβαια την δική της αυθύπαρκτη πραγματικότητα, αλλά το κύριο είναι κατά την γνώμη μου η προετοιμασία του μέλλοντος. Το παρόν έχει σχετικό ενδιαφέρον, στην πολιτική έχει σημασία η πρόβλεψη και η προετοιμασία. Επί της ουσίας τώρα. Η κυβέρνηση δεν έχει αντίπαλο στη Βουλή, δεν έχει συνεπώς εκλογικό άγχος, αλλά θα πρέπει λογικά να γνωρίζει μετά την ευφορία των πρώτων μηνών, ότι το πράγμα δεν βγαίνει από μόνο του. Τα συσσωρευμένα προβλήματα, εσωτερικά και εξωτερικά, είναι τεράστια, εκρηκτικά, το έργο της σισύφειο". Δείτε εδώ το άρθρο του Αθανάσιου Θεοδωράκη, πολιτικού επιστήμονα που δημοσιεύτηκε στην metarithmisi.gr στις 5/12 και στο koinoniapoliton.gr
|
"Το Iδρυμα Ωνάση, έχοντας διασφαλίσει τη διακομματική συναίνεση, ανέθεσε στο London School of Economics (LSE) την εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις Μεταμοσχεύσεις, το οποίο θα παραδοθεί στην Ελληνική Πολιτεία τον Ιούνιο του 2020. Τα συμπεράσματα της μελέτης, που αναμένεται να δημοσιευτούν τον Ιούνιο του 2020, θα ταυτίζονται με ένα πλαίσιο κανόνων και βέλτιστων πρακτικών με διεθνείς προδιαγραφές, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εθνικό σχέδιο υγείας...". Δείτε εδώ την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου όπως δημοσιεύτηκε στα social media (fb, 11/12/2019).
|
Δείτε εδώ την ανάλυση σχετικά με τον Κοινοβουλευτκό Έλεγχο και την Νομοθετική Παραγωγή όπως καταγράφηκαν στο vouliwatch.
|
Δείτε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα με τίτλο: "Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια προδιαγραφών. Ποιότητα και διαφάνεια" που δημοσιεύτηκε στο pandespani.com, ψυχή του οποίου είναι η Δέσποινα Βαϊοπούλου.
|
|