e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) στο Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ
Δείτε εδώ τη live μετάδοση της ραδιοφωνικής εκπομπής "Athens Calling" (9/3/2020) με θέμα συζήτησης τον Φιλελευθερισμό και τα Δικαιώματα, με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού. Καλεσμένοι ήταν οι: Φίλιππος Βασιλόγιαννης, αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στην Νομική Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου "Το μίσος για τη φιλελεύθερη δημοκρατία". Βασιλική Χρήστου, επ. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στην Νομική Αθηνών.Τζίνα Γκότση, Διδάκτωρ Νομικής και Διδάσκουσα στο ΜΙΘΕ/ΕΚΠΑ.
Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της ραδιοφωνικής εκπομπής "Athens Calling" (24/2/2020) με θέμα συζήτησης τον Κορωνοϊό και τις Ιογενείς μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Καλεσμένοι ήταν οι: Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Παν/μιο Κρήτης, μέλος Δ.Σ. ΕΟΔΥ. Έφη Σίμου, Αν. Καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στη Δ.Υ., Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας και Τάκης Παναγιωτόπουλος, Ομ. Καθηγητής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, παιδίατρος/επιδημιολόγος.
|
O Ηλίας Μόσιαλος ανέλαβε τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα διαχείρισης της νόσου Covid-19
"Μερικές απαραίτητες διευκρινίσεις:1.Η θέση είναι άμισθη, δεν θα υπήρχε εξάλλου περίπτωση να επιβαρύνω τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια της βουλευτικής μου θητείας είχα αρνηθεί να πάρω τα λεγόμενα βουλευτικά 'προνόμια' ενώ κατέθεσα τις εισφορές της Βουλής για τη σύνταξη στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων. Και αυτό όχι γιατί ήμουν εναντίον της στήριξης του κοινοβουλευτικού έργου των βουλευτών αλλά γιατί θεώρησα ότι ως Βουλευτής Επικράτειας αυτό έπρεπε να κάνω στη δύσκολη περίοδο που περνούσε η χώρα μας. 2. Η θέση είναι αμιγώς επιστημονική και συμβουλευτική και δεν έχει καμία πολιτική προέκταση". Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο (fb, 26/3).
Αντιμετώπιση του κορωνοϊού: η επόμενη μέρα
"H Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος και αντέδρασε άμεσα παίρνοντας μέτρα. Ηταν παρεμβάσεις που υποστήριξα σθεναρά, παρά τις έντονες αμφισβητήσεις, ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν όλες οι χώρες της Ευρώπης δεν είχαν αντιληφθεί ακόμη τους κινδύνους. Αυτές τις μέρες, όντας θεατές ενός παγκοσμίου θρίλερ, παρατηρούμε πως η άμεση αντίδραση της Ελλάδας έχει, μέχρι στιγμής, ως άμεσο αποτέλεσμα τη θετική επίπτωση στις εισαγωγές νοσούντων στα νοσοκομεία. Αντίστοιχα, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, αντέδρασε στα αυξημένα μέτρα θετικά, αναφορικά με το αίσθημα προσωπικής συμπεριφοράς και την τήρηση της φυσικής απόστασης". Δείτε εδώ το άρθρο του Ηλία Μόσιαλου ("Nέα", 28/3).
|
Ανάρτηση περί κορωνοϊού του Δημήτρη Παπαδημητριάδη
Θα συνεχίσουμε να πειθαρχούμε;
"Μέσα στις 12 εβδομάδες που συνυπάρχει με το είδος μας, μαθαίνουμε καθημερινά πολλά καινούργια πράγματα για τον SARS-CoV-2. Για παράδειγμα, συνειδητοποιούμε ότι τα συμπτώματα που προκαλεί στον οργανισμό μας αυτή η συμβίωση είναι πολλά και διαφορετικά και μάλιστα εκδηλώνονται με διαφορετική ποικιλία σε διαφορετικούς ανθρώπους. Κατά κανόνα είναι πυρετός και ξηρός βήχας (αυτό το γνωρίζετε), που όμως μπορεί να εξελίσσεται σε δύσπνοια, άλλοτε αιφνίδια μετά από μερικές ημέρες κι ενώ είχε αρχίσει η βελτίωση κι άλλοτε στην πορεία μιας γενικής επιδείνωσης. Μπορεί όμως να μην υπάρχει καθόλου βήχας, ακόμη και καθόλου πυρετός. Ή μπορεί να εμφανίζεται αγευσία (απώλεια γεύσης) και μεγάλη ανοσμία (απώλεια όσφρησης)". Δείτε εδώ την πλήρη δημοσίευση (fb, 28/3).
|
Νώε Χαράρι: Θα θυσιάσουμε την ιδιωτικότητα στη μάχη με την πανδημία;
"Η ανθρωπότητα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια παγκόσμια κρίση, ίσως τη μεγαλύτερη της γενιάς μας. Οι αποφάσεις που θα λάβουν οι πολίτες και οι κυβερνήσεις τις επόμενες εβδομάδες πιθανώς θα διαμορφώσουν πιθανώς τον κόσμο για τα επόμενα χρόνια, όχι μόνον τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και την οικονομία μας, την πολιτική και τον πολιτισμό. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Και να λάβουμε επίσης υπόψη τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των ενεργειών μας. Όταν επιλέγουμε μεταξύ διάφορων εναλλακτικών, πρέπει να σκεφτόμαστε όχι μόνο πώς θα αντιμετωπίσουμε την άμεση απειλή, αλλά και πώς θα είναι ο κόσμος που θα ζήσουμε όταν περάσει η καταιγίδα. Ναι, η καταιγίδα θα περάσει, η ανθρωπότητα θα επιβιώσει, οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε ακόμα ζωντανοί –αλλά θα ζούμε σε έναν αλλιώτικο κόσμο". Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο (Financial Times, αναδημοσίευση στο psychologynow.gr, 24/3).
|
"Προβλέψεις, προβολές, ανήφορος" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Σιγά-σιγά, κι αφού στην Ελλάδα μας ήρθε η λογική του "whatever it takes για τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης κορωνοϊού – βοήθησε η σχετική άρση των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, συν το ξεκλείδωμα από το δικό μας πρωτογενές πλεόνασμα... – αρχίζει η προσπάθεια προσγείωσης στην δύσβατη ανηφορική πραγματικότητα. Σε απλά Ελληνικά: έστω ότι η χαλάρωση επιτρέπει να δαπανηθούν πόροι για άμβλυνση των επιπτώσεων. Όμως, πόση είναι η κάμψη που αναμένουμε; Και από πού θα προκύψουν οι πόροι; Ακριβώς το δεύτερο αρχίζει να προβληματίζει. Το ότι «έχουμε το ελεύθερο» να περάσουμε – στην Ελλάδα – σε μειωμένα πλεονάσματα και σε ελλείμματα, δεν σημαίνει ότι έχουμε και διαθέσιμους πόρους". Δείτε εδώ το άρθρο του Αντώνη Παπαγιαννίδη, που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" στις 29/3 και στο koinoniapoliton.gr
|
|