e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) στο Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ
Ακούστε το ηχητικό αρχείο της ραδιοφωνικής εκπομπής "Athens Calling" (3/2/2020) εδώ (Μέρος Α') και εδώ (Μέρος Β') με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4/2) και καλεσμένες τις: Φλώρα Σταυρίδη, Ευγενία Φωτοπούλου, Αγγελική Μυλωνά και Καίτη Αποστολίδου. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της ίδιας εκπομπής.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (11/11/2019) με θέμα συζήτησης την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία στο πλαίσιο του Ψηφιακού μετασχηματισμού και καλεσμένους τους: Ρένα Μπαρδάνη, Ευάγγελο Φιλόπουλο, Μαρίλη Μέξη, Αντώνη Ταργουτζίδη. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της ραδιοφωνικής εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (6/3) με καλεσμένους τους: Φίλιππο Βασιλόγιαννη και Αναστάση Περράκη και εδώ το ηχητικό αρχείο της ίδιας εκπομπής (21/2) με καλεσμένους τους: Λίνα Παπαδοπούλου, Σπύρο Τάσση και Κωνσταντίνο Δουκάκη.
|
"Περισσότερα για Ηλία Μόσιαλο" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Στο δίδυμο Σωτήρη Τσιόδρα – Νίκου Χαρδαλιά που κατέληξε να συμβολίζει συνολικά την εμπειρία των Ελλήνων από τον Covid-19, με τον πρώτο να συνδυάζει την προσπάθεια επεξήγησης των επιστημονικών δεδομένων και την παρακολούθηση των διεθνών τάσεων με την ενσυναίσθηση για το τι βιώνουν οι καθημερινοί άνθρωποι, τον δεύτερο να αντιπροσωπεύει το στοιχείο οργανωτικότητας με το αίτημα επιβολής που αποδεικνύεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία δέχεται σήμερα αδιαμαρτύρητα, ήρθε και προστέθηκε η φιγούρα του 60άρη Ηλία Μόσιαλου. Ο οποίος, με προέλευση από τον «Ρήγα Φεραίο», εδώ και χρόνια καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE στην έδρα Brian Abel-Smith (και ιδρυτής του διεπιστημονικού κέντρου ερευνών LSE Health, με έμφαση στις διεθνείς πτυχές της Πολιτικής Υγείας καθώς και στα Οικονομικά της Υγείας) τις τελευταίες δυο δεκαετίες υπήρξε κορυφαίος – κυριολεκτικά – σύμβουλος πολιτικής τόσο στην Ευρώπη όσο και (πιο σημαντικό) στην Κίνα". Δείτε εδώ το άρθρο του Αντώνη Παπαγιαννίδη, που δημοσιεύτηκε στις 11/4 στο koinoniapoliton.gr
|
"Θα μπορούσαν να σώσουν την Ευρώπη;" του Γιώργου Παγουλάτου
"Το 2020 θα αφήσει πίσω ανεργία και κατεστραμμένες οικονομίες. Θα χρειαστούν υψηλές δαπάνες, μεγάλες επενδύσεις, δημοσιονομικά ελλείμματα για αρκετά χρόνια, για την ανοικοδόμηση. Πώς θα συνυπάρξουν αυτά με τη δημοσιονομική λιτότητα που θα επιβάλλουν τα τεράστια επίπεδα δημόσιου χρέους, στις οικονομίες του Νότου, που ήδη στερούνται δημοσιονομικού χώρου; Αυτό είναι το κεντρικό διακύβευμα του corona bond. Η Ιταλία και άλλες νότιες χώρες μπορούν πάντα να καταφύγουν στον ESM, του οποίου η δύναμη πυρός μπορεί να αυξηθεί πολύ παραπάνω από τα 410 δισ. (3,4% ΑΕΠ Ευρωζώνης). Όμως τα δάνεια του ΕSM θα προστεθούν στο εθνικό χρέος τους, ακόμα κι αν είναι με ευνοϊκούς όρους (σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, δεκαετίες ορίζοντα αποπληρωμής, ήπια αιρεσιμότητα)". Δείτε εδώ το άρθρο του Γιώργου Παγουλάτου ("Νέα", 4/4).
|
Ηλίας Μόσιαλος: Τα πρώτα νέα για το remdesivir είναι καλά (Covid-19)
"Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine σήμερα (10/04/2020) με τίτλο 'Compassionate Use of Remdesivir for Patients with Severe Covid-19' περιγράφει τα αποτελέσματα της αγωγή του remdesivir σε βάση παρηγορητικής χρήσης, σε ασθενείς που νοσηλεύονταν με Covid-19 σε κρίσιμη κατάσταση. Τα πρώτα νέα λοιπόν είναι καλά, αλλά η ακριβής ποσοτικοποίηση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου θα απαιτήσει συνεχιζόμενες τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές θεραπείας με remdesivir". Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου (fb, 11/4).
|
Περικλής Κοροβέσης: "Δεν μετανιώνω για τίποτα. Τέτοια ζωή που έκανα κι αυτή θα ξανακάνω"
"Αυτός είναι ο μύθος. Στην ουσία έκανα τη ζωή ενός ανθρώπου που αποζητούσε το μεροκάματο. Τα βιβλία και τα γραψίματα ήταν για τη νύχτα. Θα έλεγα με ένα ακραίο παράδειγμα πως ζούσα μια διπλή ζωή σαν να ήμουν κρυπτο-ομοφυλόφιλος. Οι συνθήκες με έσπρωχναν να κάνω κάποια πράγματα συν η πολιτική ένταξη που σε όσες χώρες βρέθηκα (Αγγλία, Γαλλία, Σουηδία) ήμουν ενεργό μέλος της κοινωνίας, ήμουν πάντα σε κάποια οργάνωση και ενδιαφερόμουν για την κοινωνία σαν να ήταν δικιά μου. Κάποιες γωνιές στο Λονδίνο ή το Παρίσι είναι ισοβαρείς με το Παγκράτι ή την Κηφισιά. Αν κάνω στο μυαλό μου έναν φανταστικό χάρτη με τις πόλεις που έζησα, θα υπάρχει το Νότιγχιλ Γκέιτ, το Παγκράτι, η Νίκαια". Δείτε εδώ τη συνέντευξη (andro.gr, 21/2) του συγγραφέα Περικλή Κοροβέση που "έφυγε" σήμερα.
|
Φρανκ Σνόουντεν: Ο κόσμος μετά τον κορωνοϊό, η απειλή του Φρανκενστάιν και γιατί δεν πήρε χαμπάρι ο Τραμπ
"Κρίση μπορεί να είναι το να συμβεί κάτι φρικτό, ένας κατακλυσμός, συμφωνείτε; Και όμως, η κρίση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη, αν πάρουμε τις κακές αποφάσεις. Η ελπίδα μου είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα να κάνουμε θετικές αλλαγές για να διορθώσουμε τις τακτικές της κοινωνίας μας, του κόσμου μας που μας έκαναν τόσο ευάλωτους. Είναι μια καλή αρχή ότι μέσα σε αυτό που ζούμε έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για να ακούσουμε όλοι αυτή την ιδέα και να σκεφθούμε με σοβαρότητα και δημιουργικότητα πώς θα δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα εγγόνια μας. Ναι, αυτή είναι μια ιδέα που μου αρέσει, είναι η ελπιδοφόρα πλευρά αυτού που ζούμε. Να κάνουμε τον κόσμο βιώσιμο και πιο ασφαλή". Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Φρανκ Σνόουντεν, Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Yale (iefimerida.gr, 9/4).
|
Γιώργος Παππάς: Ημερολόγιο κορωνοϊού
"Μήπως είναι νωρίς για συζήτηση εξόδου; Όχι, στην Ελλάδα οι αριθμοί ισοοροπούν, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι σταθεροί εδώ και μέρες, και στο 1/3 των προβλεπόμενων κλινών ΜΕΘ για την πανδημία και 1/9 των συνολικών ΜΕΘ, τα κρούσματα αυξάνονται βραδέως, εκτεταμένες περιοχές της χώρας παραμένουν χωρίς μείζονα διασπορά στην κοινότητα. Δεν είναι ακόμη η ώρα να αρθούν περιορισμοί, ειδικά εν όψει εορτών και εξαιτίας πιθανού εφησυχασμού, αλλά φως προφανώς και υπάρχει, ακόμη κι αν υπάρχουν μικρο-απορρυθμίσεις στα στατιστικά τις επόμενες ημέρες, πχ από κρούσματα σε παλιννοστούντες ή δομές όλων των ειδών". Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση (fb, 6/10).
|
"Κάναμε τόσοι πολλοί τόσο λάθος; του Χρήστου Τσιόλκα
"Για ακόμη μια φορά, ο χρόνος έχει συρρικνωθεί και οι αντιπαραθέσεις, η πολιτική και οι συζητήσεις που μας αφορούσαν τόσο, με τόσο έντονο και παθιασμένο τρόπο, μοιάζουν εφήμερες και ασήμαντες. Η ανεργία, το πιο πιεστικό πρόβλημα που μας αφορά όλους. Υπάρχει βέβαια η επιθυμία να αποφύγουμε να μολυνθούμε από τον ιό. Αλλά οι εικόνες χιλιάδων απελπισμένων ψυχών που συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία του Centerlink (υπηρεσίες ασφάλισης και πρόνοιας) είναι που εντείνει τη σφοδρότητα αυτού που όλοι περνάμε και μας βυθίζει πιο πολύ στον φόβο". Δείτε εδώ το κείμενο του συγγραφέα Χρήστου Τσιόλκα (bookpress.gr, 10/4).
|
|