e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
"Athens Calling" (Η Αθήνα καλεί) /"Ασκώ τα δικαιώματά μου" με τον Περικλή Βασιλόπουλο (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ)
Ακούστε εδώ τη συζήτηση του Περικλή Βασιλόπουλου με τον Ξενοφώντα Κοντιάδη, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, με θέμα: Συγκρούσεις δικαιωμάτων, Δημοκρατία και κορωνοϊός.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της ραδιοφωνικής εκπομπής "Athens Calling" (20/1/2020) με θέμα συζήτησης: Social media και Σύγχρονη Τέχνη. Καλεσμένοι οι: Μάνθος Σαντοριναίος, Σταυρούλα Ζώη, Ιωάννης Κισκιπελής. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
Ακούστε το ηχητικό αρχείο της ραδιοφωνικής εκπομπής "Athens Calling" (27/1/2020) εδώ (Μέρος Α') και εδώ (Μέρος Β') με θέμα συζήτησης: Ρητορική, αναπνοή και δημόσιος λόγος". Καλεσμένοι οι: Μανώλης Πολυχρονίδης, Κατερίνα Καραδημήτρη, Βασίλης Τσιπόπουλος, Ευγενία Παπαγεωργίου και Σωτηρία Σελήσιου. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Αthens Calling" (21/10) με θέμα συζήτησης: "Διαχείριση του παραγωγικού μας Εαυτού στη σύγχρονη ελληνική καθημερινότητα" και καλεσμένους τους: Ιλιάδα-Ευαγγελία Κοθρά, Μαίρη Σφυράκη και Θανάση Μπάμπαλη. Δείτε επίσης εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της ραδιοφωνικής εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (6/3) με καλεσμένους τους: Φίλιππο Βασιλόγιαννη και Αναστάση Περράκη και εδώ το ηχητικό αρχείο της ίδιας εκπομπής (21/2) με καλεσμένους τους: Λίνα Παπαδοπούλου, Σπύρο Τάσση και Κωνσταντίνο Δουκάκη.
|
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Ημέρα της Ευρώπης
"Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν, υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, που οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα. Πέντε χρόνια και μια μέρα πριν από την ιστορική αυτή διακήρυξη, στις 8 Μαΐου 1945, έληξε και επίσημα ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η ημέρα της Ευρώπης γιορτάζεται την επομένη της ημέρας της νίκης στην Ευρώπη και η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας συμβολίζει την ανοικοδόμηση της γηραιάς ηπείρου μέσα από τα ερείπια και την ανθρώπινη εκατόμβη δύο πολέμων". Δείτε εδώ την πλήρη ανακοίνωση.
|
Δυναμικές γυναίκες 45+/The Real Woman.gr
"Ο ηλικιακός ρατσισμός, οι προκαταλήψεις και διακρίσεις στην εργασία, αποτελούν σήμερα κοινωνικό πρόβλημα, που επιβεβαιώνει και η έρευνα Ageism in Europe. Είναι μάλιστα, η πλέον συχνή μορφή προκατάληψης. Το ζήτημα ωστόσο δεν δείχνει καινούργιο, αφού η ανισότητα και το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλλα έχει μεγάλη ιστορία... Τα τελευταία χρόνια έρχεται να προστεθεί και ένα ακόμα θέμα στις ανισότητες των φύλων. Αυτό είναι η ηλικιακή πίεση. Όταν δηλαδή είσαι γυναίκα και θεωρείσαι μεγάλη μετά τα 40 για να δουλεύεις σε επαγγελματικούς χώρους με κοινωνική προβολή και δημοτικότητα. Χώροι όπως είναι τα media, οι διαφημιστικές, η πολιτική, οι πωλήσεις και το μάρκετινγκ". Δείτε εδώ το πλήρες άρθρο της Λίνας Βασιλοπούλου με τίτλο: "Hλικιακός ρατσισμός στη δουλειά" (therealwoman.gr, 4/5).
"Aν υπάρχει κάποιος που μπορεί να σου δείξει τον τρόπο για να κερδίσεις χρόνο και αυτοπεποίθηση και να σε πείσει ότι η καλύτερη ευκαιρία είναι ...Τώρα, για αυτό που θέλεις να κάνεις, αλλά το αναβάλλεις, δεν είναι άλλος από την Ξένια Κούρτογλου που τα κατάφερε δεκαετίες ολόκληρες να κερδίσει σκληρές μάχες, σε ένα αδυσώπητα σκληρό επαγγελματικό περιβάλλον... Και οι δύο αυτοί τρόποι εν δυνάμει αυξάνουν την συνειδητότητά μας και την ικανότητα εστίασης στο «τώρα» μας. Αυτό το βιβλίο το έγραψα ύστερα από τριάντα χρόνια τολμηρής επιχειρηματικής εμπειρίας και προσωπικής ζωής γεμάτης προκλήσεις και περιπέτειες, όπου συνεχώς κλήθηκα και εξακολουθώ να καλούμαι να περνώ και να ξεπερνώ εμπόδια και δυσκολίες". Δείτε εδώ το άρθρο της Ξένιας Κούρτογλου, με αφορμή το ευπώλητο βιβλίο της "Η καλύτερη ευκαιρία είναι, ΤΩΡΑ!" (therealwoman.gr, 23/4).
|
"Αναζητώντας μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση" του Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου
"Διανοούμενοι, κοινωνικοί επιστήμονες και δημοσιολογούντες συνεχίζουν όλο αυτό το διάστημα απορημένοι (και πολλοί μάλλον εκνευρισμένοι, θα έλεγα) να αναρωτιούνται πώς διάολο τα κατάφεραν ως τώρα το κράτος και η κοινωνία στην Ελλάδα να αντεπεξέλθουν σε αυτή την τόσο περίπλοκη έκτακτη κατάσταση της πανδημίας που έχει κυριολεκτικά διαλύσει πολύ πιο προηγμένες χώρες από τη δική μας. Αυτό το κράτος και την κοινωνία που οι περισσότεροι από εκείνους, άσχετα με το αν ανήκαν στην αριστερά ή τη δεξιά, αδιάφορο αν ανήκαν στην «προοδευτική» ή στη «συντηρητική» διανόηση, συνήθιζαν να αντιμετωπίζουν αφ' υψηλού και, βέβαια, με συγκαλυμμένη ή και ανοιχτή περιφρόνηση. Δείτε εδώ το άρθρο (lifo.gr, 3/5).
|
"Τα γράμματα της (λατινικής) αλφαβήτου" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Μήπως όμως προσγειωθούμε; Όταν το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο «ξηλώνει» την νομιμοποιητική βάση των νομισματικών χειρισμών της ΕΚΤ – όχι για τώρα, για την κρίση κορωνοϊού, αλλά για την ευρύτερη λειτουργία της ποσοτικής χαλάρωσης – και όταν σ' εμάς ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επαναφέρει ζήτημα δημιουργίας bad bank ακριβώς επειδή βλέπει παγόβουνο να έρχεται στις τράπεζες, γαλήνια και ωραία ενόσω εμείς ζούμε στο πέλαγος της αυτεπιβράβευσης για την συγκράτηση της πανδημίας, το να προσπαθούμε να ζήσουμε με προβλέψεις δεν κάνει και πολύ νόημα. Όμως, άμα η δημόσια συζήτηση αυτό επιλέγει, καλό είναι να έχουμε κατά νουν όλα τα γράμματα της (λατινικής) αλφαβήτου". Δείτε εδώ το άρθρο του Αντώνη Παπαγιαννίδη, που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" (8/5) και στο koinoniapoliton.gr
|
Παραγωγική ΕπανΕκκίνηση παντού στην μετά Covid εποχή
"Όπως υποστηρίχθηκε και με τον πλέον επίσημο τρόπο, η χώρα μας εισήλθε σε ένα πόλεμο με έναν ασύμμετρο εχθρό, αυτόν της πανδημίας.Οι οικονομικές επιπτώσεις αυτού του πολέμου είναι ήδη ορατές με επώδυνο τρόπο και πρόκειται να διαμορφώσουν το άμεσο και το μεσοπρόθεσμο μέλλον με τρόπο καθοριστικό. Η ευθύνη μας ως χώρα δεν είναι να αντιμετωπίσουμε απλώς την κατάσταση με τρόπο αμυντικό ώστε να περισώσουμε ό,τι μπορεί να περισωθεί από την ελληνική οικονομία που μόλις εξήλθε ενός ιδιότυπου πολέμου που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του 25% του ΑΕΠ εντός ολίγων ετών, αλλά, να ενεργήσουμε με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο στρεφόμενοι προς το μέλλον και μάλιστα με δυναμικό τρόπο. Δείτε εδώ το άρθρο του Πάνου Λώλου, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Παραγωγής – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, με τίτλο: "Τοῦ δὲ πολέμου οἱ καιροὶ οὐ μενετοί" ("Καθημερινή", 5/4).
"Ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατες εκτιμήσεις του για την επίδραση του μερικού ή ολοσχερούς κλεισίματος επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού στο ΑΕΠ των χωρών μελών του, εκτιμά ότι η μείωση του ΑΕΠ κάθε χώρας θα κυμανθεί από 15% μέχρι και 35%. Δυστυχώς η μείωση 35% – η μεγαλύτερη εκτιμώμενη – αφορά την Ελλάδα. Γενικότερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών (αν και όχι τόσο δραματικές όπως του ΟΟΣΑ), η χώρα μας αναμένεται να πληγεί συγκριτικά περισσότερο. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι η οικονομία της Ελλάδας εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από τον τουρισμό, τις αερομεταφορές / ταξίδια και τις συναφείς υπηρεσίες". Δείτε εδώ το άρθρο της Κατερίνας Διαμαντοπούλου με τίτλο: "Τελευταία Έξοδος: Είναι η ώρα για παραγωγή, μεταποίηση, εξαγωγές" (iefimerida.gr, 6/4).
-Μια απο τις σημαντικότερες εξαγωγικές συμφωνίες των 70 ετών της δραστηριότητας της πατρινής βιομηχανίας Ξυλεία Βασιλόπουλοι ΑΕ έτυχε να συμπέσει, στο ξεκινημά της, με την αρχη της κρίσης του Covid-19 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Δείτε εδώ το σχετικό video.
"Αυτό σημαίνει ότι θα ήτανε χρήσιμο για την προοπτική της οικονομίας, για τη βιωσιμότητα των ήδη «ταλαιπωρημένων» από τη δεκαετή οικονομική κρίση ελληνικών δανείων και για την κοινωνική συνοχή η οποία αποτελεί και τη βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης, οι κατά περίπτωση πιστωτές/δανειστές/εκμισθωτές να προσέλθουν οικειοθελώς και εγκαίρως στο τραπέζι της αναδιαπραγμάτευσης των όποιων αμφοτεροβαρών συμβάσεων, προτού χαθεί πολύτιμος χρόνος ή η οποία τροποποίηση των συμβάσεων τους γίνει με δικαστική απόφαση...!". Δείτε εδώ το άρθρο του Χρήστου Φασλή με τίτλο: "Επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων και δανείων λόγω ειδικών συνθηκών που διαμόρφωσε ο κορωνοϊός" (lawandorder.gr, 30/4).
|
"Οι 13 μεγάλοι μύθοι για τον Covid-19" του Δημήτρη Μπαλατσούρα
"Καθημερινά βλέπω με μεγάλη ανησυχία να εξαπλώνεται η μπουρδολογία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με μερικούς οικονομολόγους, νομικούς, καλλιτέχνες και γραφικούς δημοσιογράφους να προβάλλουν διάφορες αστείες θεωρίες, σαν να είναι έμπειροι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι, αμφισβητώντας αλήθειες, που είναι προφανείς σε κάθε νοήμονα άνθρωπο. Το κακό είναι ότι πολλοί ασπάζονται, αναμασούν και αναμεταδίδουν τις αηδίες αυτές, κυρίως αγράμματοι ή αφελείς άνθρωποι, δίχως να τις περνούν στοιχειωδώς από την βάσανο της κριτικής σκέψης". Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση (fb, 6/5).
|
Support Greek Artists
Η Αλεξάνδρα Κολλάρου, ξεκίνησε την καμπάνια #SupportGreekArtists για να στηρίξει τη δουλειά τους σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, για να μην ξεχάσουμε τους καλλιτέχνες τώρα που οι εκθέσεις και οι δράσεις τους έχουν ακυρωθεί - να γνωρίσουμε το έργο τους, αλλά και την ανθρώπινη διάστασή τους και - γιατί όχι - να τους υποστηρίξουμε εμπράκτως. Δείτε εδώ τη συνέντευξη (fayscontrol.gr, 4/4) και εδώ την καμπάνια υποστήριξης των Ελλήνων καλλιτεχνών.
"Πριν μοιραστώ την δική μου άποψη για όλα αυτά που συμβαίνουν σχετικά με την στήριξη των καλλιτεχνών και διαβάζοντας ένθεν κακείθεν τις συνεντεύξεις διάφορων μουσικών, σκηνοθετών κλπ. ας που επιτραπεί να κάνω μια εισαγωγή σχετικά με την σπουδή της τέχνης μου. Για να σπουδάσει κάποιος μουσική στην Ελλάδα, δηλαδή να μάθει την τέχνη λαμβάνοντας συνάμα πιστοποίηση, είναι κάτι ακριβό. Και δεν είναι ακριβό μόνο από την άποψη των χρημάτων, όπως ίσως θα φαντάζεστε, αλλά και από την άποψη χρόνου". Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση της Βαλίσιας Βύζα (fb, 8/5).
|
|