e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (27/7). Καλεσμένοι οι: Θοδωρής Πελαγίδης, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Senior Fellow στο Brookings Institution, Αχιλλέας Χεκίμογλου, Συγγραφέας, Φένια Αδαμίδη, Δρ. Φιλολογίας. Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (31/7). Καλεσμένοι οι: Χρήστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Κανόπουλος, εκπρόσωπος της νεοφυούς επιχείρησης Brite Solar, Μάρα Τσούμαρη, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας, Γιάννης Ιγγλεζάκης, Καθηγητής Δικαίου Πληροφορικής στο ΑΠΘ, Μάικ Νούτζεντ, αναπλ. Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ, Αναστάσιος Μόρφης, (πρόγραμμα Epsilon - MediaLab ΕΡΤ), Δημήτριος Πανόπουλος, στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας. Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
Οι ρ/δ εκπομπές "Athens Calling" και "Ασκώ τα δικαιώματά μου" θα έχουν "θερινές διακοπές" κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.
|
"Η τραγωδία στο Μάτι, η ΕΡΤ και ο Ν. Παππάς. Η Βαλκάνια σοσιαλδημοκρατία" του Περικλή Βασιλόπουλου
"Αφορά το πρώτο και το μόνο εγχείρημα συμμετοχικού συμβουλίου κοινωνικού ελέγχου της ΕΡΤ με κλήρωση 50 πολιτών που μαζί με μια παρόμοια πρωτοβουλία της γαλλικής Δημόσιας Τηλεόρασης ήσαν πρωτοποριακές δράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που έλαβαν μάλιστα και έπαινο από την EBU. Κοιτάξτε τώρα τι συνέβη στις δύο χώρες και θα καταλάβετε γιατί χρησιμοποιώ στον τίτλο τη λέξη Βαλκάνιος (όχι Βαλκανικός). Στην Ελλάδα, ο εποπτεύων την ΕΡΤ υπουργός Νίκος Παππάς, όχι μόνον δεν ανέφερε ούτε μια και μόνη φορά την πρωτοβουλία, παρότι ήταν εφαρμογή άρθρου του δικού του νόμου, αλλά μαζί με τους στενούς συνεργάτες του διέλυσαν εν μια νυκτί το ΣΚΕ της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2018, και μάλιστα με αγενή και κυνικό τρόπο προς τους συμμετέχοντες πολίτες. Απόλυτη δυσφορία απέναντι και σε υποψία απειροελάχιστης Λογοδοσίας. Στην Γαλλία ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υιοθέτησε την αντίστοιχη πρωτοβουλία της France Televisions, ίδρυσε 823 Κοινωνικά Συμβούλια σε ολόκληρη τη Γαλλία και πέρυσι προχώρησε στην ίδρυση ενός Πανεθνικού Κοινωνικού Συμβουλίου Πολιτών, με τυχαία κλήρωση 155 πολιτών από το σύνολο της επικράτειας και θέμα την εκπόνηση πολιτικής για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μεταρρύθμιση της γαλλικής κοινωνίας". Δείτε εδώ το άρθρο (fb, 2/8) που δημοσιεύτηκε στο koinoniapoliton.gr
|
"Αν ήμασταν μια φιλόδοξη χώρα" του Ηλία Μόσιαλου
"Η διαχείριση επιδημιολογικών κρίσεων διαφέρει από χώρα σε χώρα και αρκετοί αναρωτιούνται γιατί υπάρχουν αυτές οι διαφορές. Δεν θα μπορούσαμε π.χ. να αντιγράψουμε την πολιτική της Νότιας Κορέας που δεν εφάρμοσε lockdown αλλά εφάρμοσε πολλά άλλα δραστικά μέτρα όπως το κλείσιμο των σχολείων και την απαγόρευση των συγκεντρώσεων; H Κορέα έχει ένα εξαιρετικά αναπτυγμένο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η χρήση σύνθετων εφαρμογών είναι ενσωματωμένη στην καθημερινότητα των πολιτών. Η χρήση των εφαρμογών έπαιξε μεγάλο ρόλο και στην αντιμετώπιση του κορωνοιού. Είναι επίσης τεχνολογικά αναπτυγμένη χώρα. Παράγει προστατευτικό υλικό και ιατρικό εξοπλισμό και διαγνωστικά τεστ και δεν εξαρτάται από άλλες χώρες". Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 5/8) που δημοσιεύτηκε στο koinoniapoliton.gr
|
"Ανασχηματισμός, Ταμείο Ανάκαμψης - και πολιτική" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Θεωρήσαμε «αναμενόμενη» την πολιτική αντιπαράθεση. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε είναι όσο παίρνει μη-εποικοδομητικός. Η Έκθεση Πισσαρίδη αξίζει να διαβαστεί – να διαβαστεί ουσιαστικά, χωρίς χρωματιστά γυαλιά! – τουλάχιστον για την διάγνωση των αδιεξόδων της Ελληνικής οικονομίας. Ύστερα, να διαβαστεί για τους άξονες απαντήσεων που δίνει στα βασικά ερωτήματα – Ασφαλιστικό/κινητοποίηση εγχώριας αποταμίευσης, βελτίωση της απασχόλησης με τα μάτια στραμμένα στην παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια. Και ύστερα, ας αρχίσουν οι αντιπαραθέσεις". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" (8/8) και στο koinoniapoliton.gr
|
Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
Γεώργιος Μπάλτας: "Η εγχώρια παραγωγή μπορεί να γίνει ο καταλύτης για την ανάκαμψη της χώρας"
"Ένας επικίνδυνος και ανόητος μύθος είναι ότι δήθεν η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ισχυρή βιομηχανία. Οι λόγοι για έναν τέτοιο ηττοπαθή ισχυρισμό δεν έχουν ποτέ εξηγηθεί ή έστω διατυπωθεί με σαφήνεια. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είχε ισχυρή βιομηχανία στο παρελθόν και μπορεί να αποκτήσει ισχυρή βιομηχανία στο μέλλον. Η Ελλάδα έχει σήμερα πολύ αξιόλογες βιομηχανικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις που άντεξαν στην κρίση και απέκτησαν εξωστρεφή και εξαγωγικό προσανατολισμό. H ελληνική βιομηχανία παράγει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων " Made in Greece", από τρόφιμα μέχρι φάρμακα, από βιομηχανικά υλικά μέχρι χημικά προϊόντα, και από συσκευές ήχου υψηλής πιστότητας μέχρι αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας". Δείτε εδώ το άρθρο (ΑΠΕ, 8/6).
Δημήτρης Τσουκαλάς: "Η μεγάλη γιορτή της παραγωγής"
"Η Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ (ΕΛΑΜ), διοργανώτρια των βραβείων «Made in Greece», αναδεικνύει και επιβραβεύει ακόμα μία φορά παραγωγικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και επιτυγχάνουν εξαιρετικές επιδόσεις στη δημιουργία και διάθεση προϊόντων". Δείτε εδώ το κείμενο (advertising.gr, 17/10/2019).
Περικλής Βασιλόπουλος: "Made in Greece,open to Europe and the World ειναι το σύνθημα της εποχής
"Ως σύνθημα δράσης αφορά ολους τους πολίτες και οχι μόνο τούς πελάτες,ως κατεύθυνση αντιστοιχεί στόν προοδευτικό Πραγματισμό τού Πολίτη πού απαιτείται για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.Όταν το καταλάβουν αυτό τα ελληνικά πολιτικά κόμματα θα πάμε γρήγορα μπροστά! Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 8/8).
|
"Γιά-για-τζερ, όταν η γιαγιά είναι σε μίτινγκ" της Εμμανουέλας Νικολαΐδου
"Νομίζω ότι αν είχα πει πως βγήκα επειδή ήθελε ένας δεινόσαυρος να παρκάρει στη θέση μου, η σιωπή που ακολούθησε θα ήταν πιο light. Με έναν πάταγο σαν να τράκαραν κρύσταλλα μεταξύ τους, βγήκαν από τις φωλιές όλα τα ταμπού και οι εκπρόσωποι του πελάτη κοιτάχτηκαν μεταξύ τους με ερωτηματικά φρίκης στο βλέμμα, σαν να έλεγαν 'Ε, όχι και γιαγιά!' Κι εκεί κατάλαβα ότι μπορεί να είμαστε πολύ περήφανες για τα χρόνια και τις εμπειρίες μας, πολύ χρήσιμες για την πείρα μας και το πώς συμπληρώνει τη νεανική ορμή, πολύ ευσυγκίνητες όταν τα εγγόνια μας, μας γράφουν τα πρώτα τους γράμματα στο messenger – αλλά πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Γιατί όλα αυτά τα κάνει μια γυναίκα ώριμη, κατασταλαγμένη, ισορροπημένη, που σχεδιάζει και ονειρεύεται – ε, όχι όμως και γιαγιά!". Δείτε εδώ το άρθρο (therealwoman.gr, 4/8).
|
Ελληνοτουρικά - ΑΟΖ
Σωτήρης Βαλντέν: "Μια δυνατότητα στα ελληνοτουρκικά που πρέπει να αξιοποιήσουμε"
"Η απόσυρση αποτελεί κίνηση θετική, ένα βήμα από την αντιπαράθεση προς το διάλογο. Είναι δύσκολο να προσδιοριστούν τα ακριβή κίνητρα του απρόβλεπτου Ερντογάν. Προφανώς εκτίμησε πως οι κίνδυνοι από τη συνέχιση του «παιχνιδιού του κοτόπουλου» με τη Ελλάδα ήταν μεγάλοι και γι' αυτόν, πολλώ μάλλον που έχει και άλλα ανοικτά μέτωπα και μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Προφανώς, επίσης, ελπίζει πως θα κερδίσει κάτι, εν προκειμένω διάλογο με την Ελλάδα και ύφεση με την Ευρώπη. Πρέπει, πάντως, να αποφεύγουμε απλουστευτικές ερμηνείες, πως δήθεν «έβαλε την ουρά κάτω από τα σκέλια» μπροστά στην ελληνική αποφασιστικότητα, ή πως πρόκειται απλά για έναν ελιγμό στο πλαίσιο μιας πάγιας τουρκικής επιθετικότητας. Η ελληνική πολιτική της Άγκυρας δεν είναι αμετάβλητη. Καθορίζεται και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και βέβαια και από το διεθνές περιβάλλον και από τη δική μας στάση". Δείτε εδώ τη συνέντευξη (epohi.gr, 2/8).
"Μαθήματα από την Αίγυπτο" του Θεόδωρου Τσίκα
"Ο προσδιορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ προϋποθέτει συμφωνία μεταξύ των χωρών, των οποίων οι διεκδικήσεις σε θαλάσσιες ζώνες επικαλύπτονται σε κάποια περιοχή διεθνών υδάτων. Δεν νοείται μονομερής προσδιορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Όπου δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των χωρών ή σχετική απόφαση διεθνούς δικαστικού ή δικαιοδοτικού οργάνου, δεν υπάρχει ΑΟΖ. Παραμένουν διεθνή ύδατα, με το καθεστώς που έχουν μέχρι εκείνη την στιγμή. Είναι μύθος ότι πρώτα ανακηρύσσεται μονομερώς η ΑΟΖ και κατόπιν οριοθετείται διμερώς. Η δήλωση απόκτησης ΑΟΖ εκφράζεται μέσα από τη συμφωνία καθορισμού περιοχής άσκησης δικαιωμάτων. Οι συμφωνίες πρέπει να υπάρχουν για να ασκηθεί το δικαίωμα. Μονομερής κατάθεση γεωγραφικών συντεταγμένων για ΑΟΖ από μία χώρα, είναι αντίθετη με το Δίκαιο της Θάλασσας". Δείτε εδώ το άρθρο (athensvoice.gr, 7/8)
Δείτε εδώ την Τριμηνιαία περιοδική ηλεκτρονική έκδοση "Νομικές Εξελίξεις" (Τεύχος 1 - Άνοιξη 2020) του Δικηγόρου-Διαμεσολαβητή Χρήστου Φασλή. H έκδοση περιλαμβάνει άρθρα σχετικά με την Ανακήρυξη και οριοθέτηση της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Foreign Affairs), τον νέο νόμο για τα εμπορικά σήματα και την προετοιμασία που έχει ξεκινήσει με την ψήφιση του νέου νόμου για την εμπορική διαιτησία.
|
Δείτε την καλοκαιρινή συνταγή "Μακαρονοσαλάτα με φαρφάλες, γιαούρτι και κοτόπουλο" (pandespani.com, 24/7).
|
|