e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (27/7). Καλεσμένοι οι: Θοδωρής Πελαγίδης, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Senior Fellow στο Brookings Institution, Αχιλλέας Χεκίμογλου, Συγγραφέας, Φένια Αδαμίδη, Δρ. Φιλολογίας. Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Ακούστε εδώ το ηχητικό αρχείο/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (31/7). Καλεσμένοι οι: Χρήστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Κανόπουλος, εκπρόσωπος της νεοφυούς επιχείρησης Brite Solar, Μάρα Τσούμαρη, Διδάκτωρ Γλωσσολογίας, Γιάννης Ιγγλεζάκης, Καθηγητής Δικαίου Πληροφορικής στο ΑΠΘ, Μάικ Νούτζεντ, αναπλ. Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ, Αναστάσιος Μόρφης, (πρόγραμμα Epsilon - MediaLab ΕΡΤ), Δημήτριος Πανόπουλος, στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας. Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) και εδώ τη live μετάδοση της εκπομπής.
Οι ρ/δ εκπομπές "Athens Calling" και "Ασκώ τα δικαιώματά μου" θα έχουν "θερινές διακοπές" κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.
|
Ο Ηλίας Μόσιαλος αναλαμβάνει τη θέση του Επιστημονικού Συντονιστή στον Π.Ο.Υ.
Το Γραφείο του Π.Ο.Υ για την Ευρώπη συγκαλεί μια πανευρωπαϊκή επιτροπή για την υγεία για να επανεξετάσει τις πολιτικές προτεραιότητες και την αναδιάταξη των συστημάτων υγείας υπό το πρίσμα των πανδημιών. Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο καθηγητής Mario Monti, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Bocconi, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και Επιστημονικός Συντονιστής ο Ηλίας Μόσιαλος. Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση (fb, 12/8) και εδώ την επίσημη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
"Διπλό Μπράβο στον Ηλία Μόσιαλο! Μαζί με τoν Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Μάριο Μόντι οι κρίσιμοι ανθρωποι στην πανευρωπαική Επιτροπή αναμόρφωσης των συστημάτων Υγείας στη μετά covid-19 εποχή κάνουν προτάσεις για το κεντρικό θέμα παγκοσμίως και στην Ευρώπη. Δεύτερο μπράβο γιατί ήταν και είναι ο βασικός ελληνας επιστήμονας που με το διεθνές κύρος και γνώση βοήθησε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει έγκαιρα μέτρα για τον κορωνοϊό όταν πολλοί άλλοι παράγοντες ταλαντεύονταν σοβαρά". Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση του Περικλή Βασιλόπουλου (fb, 12/8).
|
"Η τραγωδία στο Μάτι, η ΕΡΤ και ο Ν. Παππάς. Η Βαλκάνια σοσιαλδημοκρατία" του Περικλή Βασιλόπουλου
"Αφορά το πρώτο και το μόνο εγχείρημα συμμετοχικού συμβουλίου κοινωνικού ελέγχου της ΕΡΤ με κλήρωση 50 πολιτών που μαζί με μια παρόμοια πρωτοβουλία της γαλλικής Δημόσιας Τηλεόρασης ήσαν πρωτοποριακές δράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που έλαβαν μάλιστα και έπαινο από την EBU. Κοιτάξτε τώρα τι συνέβη στις δύο χώρες και θα καταλάβετε γιατί χρησιμοποιώ στον τίτλο τη λέξη Βαλκάνιος (όχι Βαλκανικός). Στην Ελλάδα, ο εποπτεύων την ΕΡΤ υπουργός Νίκος Παππάς, όχι μόνον δεν ανέφερε ούτε μια και μόνη φορά την πρωτοβουλία, παρότι ήταν εφαρμογή άρθρου του δικού του νόμου, αλλά μαζί με τους στενούς συνεργάτες του διέλυσαν εν μια νυκτί το ΣΚΕ της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2018, και μάλιστα με αγενή και κυνικό τρόπο προς τους συμμετέχοντες πολίτες. Απόλυτη δυσφορία απέναντι και σε υποψία απειροελάχιστης Λογοδοσίας. Στην Γαλλία ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν υιοθέτησε την αντίστοιχη πρωτοβουλία της France Televisions, ίδρυσε 823 Κοινωνικά Συμβούλια σε ολόκληρη τη Γαλλία και πέρυσι προχώρησε στην ίδρυση ενός Πανεθνικού Κοινωνικού Συμβουλίου Πολιτών, με τυχαία κλήρωση 155 πολιτών από το σύνολο της επικράτειας και θέμα την εκπόνηση πολιτικής για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μεταρρύθμιση της γαλλικής κοινωνίας". Δείτε εδώ το άρθρο (fb, 2/8) που δημοσιεύτηκε στο koinoniapoliton.gr
|
Ελληνοτουρικά - ΑΟΖ
"Η πολιτική του Ερντογάν μετά την Αγία Σοφία" του Νίκου Μουζέλη
"Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που ο Ερντογάν αγνοήσει τις συμβουλές της κυρίας Μέρκελ και καταλάβει μια ελληνική βραχονησίδα; Ο πρωθυπουργός έχει δύο εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη, μάλλον απίθανη, είναι να προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στα Ηνωμένα Έθνη και αλλού για να επέμβουν δυναμικά. Σίγουρα θα υπάρξουν έντονες διαμαρτυρίες, αλλά μόνο στα λόγια. Σε αυτή την περίπτωση, η ακινησία της κυβέρνησης θα θεωρηθεί από πολλούς, κυρίως υπερπατριώτες, ως προδοσία. Η δεύτερη λύση είναι η άμεση στρατιωτική απάντηση. Είναι η αντιμετώπιση της παράνομης τουρκικής βίας με τη δίκαιη ελληνική στρατιωτική επέμβαση. Θα υπάρξουν βέβαια προσπάθειες από τους συμμάχους μας για να σταματήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται μια στρατιωτική σύγκρουση. Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο πως ο απρόβλεπτος Ερντογάν θα συμμορφωθεί". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο "Βήμα" (15/8) και στο koinoniapoliton.gr
"Το ξίφος και η φούσκα" του Γιώργου Παγουλάτου
"Το καθεστώς Ερντογάν χαρακτηρίζεται από μια συνολική υπερεπέκταση. Οικονομικά, με μια οικονομία που λειτουργεί χάρη στη συνεχή ανακύκλωση δανεισμού. Πολιτικά, προσπαθώντας μετά το πραξικόπημα να ελέγξει την πολιτική ζωή εκκαθαρίζοντας πυρήνες αντιπολίτευσης. Γεωπολιτικά και στρατιωτικά, με επιχειρήσεις σε πολλαπλά μέτωπα, επιδιώκοντας να καταστεί κύρια δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Ιδεολογικά, προβάλλοντας ένα νέο-οθωμανικό όραμα Τουρκίας ως παγκόσμιο φάρο του σουνιτικού Ισλάμ. Όμως και τα πιο φιλόδοξα εγχειρήματα περιστέλλονται από τη δύναμη της πραγματικότητας". Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 2/8).
Μερικές «αιρετικές» σκέψεις με αφορμή την εξελισσόμενη ένταση με την Τουρκία: "Η κυβέρνηση αντιδρά όπως πρέπει. Παρατάσσει τα πολεμικά μας πλοία, κινητοποιεί εταίρους και συμμάχους. Κυρίως αντιδρά με ψυχραιμία. Σε αυτή τη χορογραφία εντυπώσεων, έχει σημασία να καταγραφείς διεθνώς ως δύναμη νομιμότητας και αυτοσυγκράτησης". Δείτε εδώ την πλήρη ανάρτηση του Γιώργου Παγουλάτου (fb, 12/8).
Ευάγγελος Βενιζέλος: Η Ελλάδα πρέπει τώρα να ανατρέψει το σκηνικό που συντηρεί η Τουρκία
"Πρέπει τώρα να ανατρέψει το σκηνικό που συντηρεί η Τουρκία αναλαμβάνοντας την πολιτική πρωτοβουλία να προτείνει: Πρώτον, την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μόνο για την οριοθέτηση, με παύση προφανώς των μονομερών ενεργειών και αποχή από αυτές. Δεύτερον, την επανάληψη των συναντήσεων για τα ΜΟΕ. Και, τρίτον, τη διαμόρφωση σχήματος υπό την εγγύηση της ΕΕ για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα μελλοντικά κέρδη από την κυπριακή ΑΟΖ με πλήρη διαφύλαξη της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας". Δείτε εδώ το άρθρο ("Βήμα", 15/8).
"Η κρίση μετά την κρίση" του Μάνου Καραγιάννη
"Οι τουρκικές αντιδράσεις για την υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ καταδεικνύουν τη δυσκολία του εγχειρήματος του διμερούς διαλόγου. Παρά τις μικρές της αδυναμίες, η συμφωνία Αθήνας - Καΐρου συνιστά μια έμπρακτη αμφισβήτηση του ιδεολογήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Σε μια εποχή που οι χειρισμοί του καθεστώτος Ερντογάν αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση, η Τουρκία δεν μπορεί να φανεί αδύναμη ή κατώτερη των εθνικιστικών προσδοκιών. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα αντιδράσει στη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών, τόσο για λόγους γοήτρου όσο και για λόγους πολιτικής επιβίωσης". Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 9/8).
|
Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
Κώστας Μεγήρ: "Η Ελλάδα δεν θα σταθεί ποτέ όρθια αν δεν αρχίσει να εξάγει"
"Οι εισαγωγές από μόνες τους δεν είναι πρόβλημα. Το θέμα είναι να αντιστοιχούν σε εξαγωγές. Μάλιστα όσο πιο μεγάλο το διεθνές μας εμπόριο, με σημαντικές εξαγωγές και εισαγωγές που να ισορροπούν τόσο καλύτερα. Οι εξαγωγές απαιτούν κατ' αρχήν μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις που θα μπορούν να διαχειριστούν την εξαγωγική δραστηριότητα και επίσης να μπορούν να επενδύουν στην καινοτομία ώστε να είναι ανταγωνιστικές διεθνώς. Στην Ελλάδα, οι αγκυλώσεις που υπάρχουν, καθιστούν δύσκολο στις επιχειρήσεις να προσλάβουν προσωπικό. Κι ένας από τους βασικούς λόγους είναι επειδή η μισθωτή εργασία φορολογείται βαριά". Δείτε εδώ τη συνέντευξη (liberal.gr, 11/8).
Περικλής Βασιλόπουλος: "Made in Greece,open to Europe and the World είναι το σύνθημα της εποχής"
"Ως σύνθημα δράσης αφορά όλους τους πολίτες και όχι μόνο τους πελάτες, ως κατεύθυνση αντιστοιχεί στόν προοδευτικό Πραγματισμό τού Πολίτη που απαιτείται για τον εκσυγχρονισμό της χώρας...Υπάρχει ελπίδα για την σύγχρονη μικρομεσαία βιομηχανία στήν Ελλάδα αν πάρουμε τα σωστά μαθήματα από τις επιπτώσεις του Covid-19 στον τουρισμό και ετοιμαστούμε για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση". Δείτε εδώ την ανάρτηση (fb, 8/8, 13/7).
"Φορολογικοί σχεδιασμοί και μεσαία τάξη" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Η Επιτροπή Πισσαρίδη θέτει ως προτεραιότητα την στήριξη (δηλαδή: την μείωση των επιβαρύνσεων) της μισθωτής εργασίας. Πέρα από την – άλλη προσέγγιση – μείωση του μη-μισθολογικού κόστους στην παραγωγή. Η ίδια Επιτροπή δεν προσεγγίζει ευθέως το θέμα, όμως γενικευμένη είναι η αίσθηση ότι στις προτεραιότητες – όχι δε μόνον της σημερινής Κυβέρνησης, ακόμη και της προηγούμενης που «ζεματίστηκε» από την διακηρυχθείσα μεροληψία της υπέρ μη-προνομιούχων – βρίσκεται πολύ ψηλά η μεσαία τάξη. Όμως... ποια μεσαία τάξη;". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην "Ναυτεμπορική" (13/8) και στο koinoniapoliton.gr
|
Αναρτήσεις και αντιλογίες
"Δέκα επικοινωνιακά λάθη της κυβέρνησης σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας και την τήρηση των μέτρων κατά του COVID-19" της Δέσποινας Λιμνιωτάκη
"Όταν μιλάμε για επικοινωνία, εννοούμε ένα κοινό μήνυμα, ένας στόχος που τηρούν όλοι πολύ ευλαβικά (για να χρησιμοποιήσω την φρασεολογία των διαφημίσεων). Δεν υπάρχουν διαφορετικές ατζέντες (π.χ. θέλω να παραστώ στην έναρξη του σιντριβανιού Ομονοίας, να εγκαινιάσω αγάλματα κλπ). Υπάρχει η κυβερνητική γραμμή της καθολικής απαγόρευσης μιας εικόνας που δεν ταιριάζει με τον στρατηγικό μας στόχο: on message - in volume - on time είναι το μάντρα που ακολουθείς μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει μέχρι να γίνει δεύτερη φύση στο κοινό σου". Δείτε εδώ το άρθρο (koinoniapoliton.gr, 16/8).
"Οι 53+, η Διαμαντοπούλου και ο φανατισμός" του Μιχάλη Μιχαήλ
"Και εδώ είναι το παράδοξο. Η κυρία Διαμαντοπούλου δέχτηκε σφοδρότατες επικρίσεις επειδή υπέδειξε το προφανές, ότι οι 53+ κάτι καλό θέλουν να πουν. Φανατικοί «αντισυριζαίοι», του κατά τα άλλα προοδευτικού χώρου, απέρριψαν με ιδεολογικό και πολιτικό φανατισμό τη δημόσια παρατήρησή της, επικαλούμενοι την αλαζονική διακυβέρνηση της Πρώτης φοράς Αριστερά. Ξιφούλκησαν σαν να πρόκειται για έγκλημα καθοσιώσεως να αναγνωρίσεις κάτι θετικό στην «άλλη πλευρά». Ετσι, όμως, συντηρούν οι ίδιοι τον πολιτικό φανατισμό που τάχα εχθρεύονται. Εναν φανατισμό που, όπως έχει δείξει η Ιστορία, είναι η αιτία των μεγάλων διχασμών που κοστίζουν στη χώρα". Δείτε εδώ το άρθρο (protagon.gr, 12/8).
|
|