e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020,10 με 12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) στην εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο, καλεσμένοι είναι: • Ο Χρήστος Κίττας, πρ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, ομ. Καθηγητής Ιατρικής Αθηνών, που μιλά για την άμεση δυνατότητα παραγωγής ελληνικού rapid test και θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων για την Covid-19, που προέρχονται από το Εργαστήριο Ιστολογίας – Εμβρυολογίας με υπεύθυνο τον Καθηγητή Βασίλη Γοργούλη. Μιλά επίσης για την σημασία του μαζικού εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας. • Από την Georgia/ΗΠΑ, ο Κωνσταντίνος Κυριάκης, επ. Καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Auburn – Κέντρο Ανοσολογίας και εμβολίων του Πανεπιστημίου της Georgia, μιλά για τις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς της θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων. • Η Έλενα Σπανού, Ψυχολόγος, Νευροεπιστήμονας, Ψυχοθεραπεύτρια, μιλά για την ψυχική ανθεκτικότητα εν μέσω πανδημίας, όπως και για τις αντιφάσεις της Θετικής Ψυχολογίας σε καταστάσεις γενικευμένου κινδύνου. • Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, Αστυνομικός, Συγγραφέας παιδικών βιβλίων και Ιδρύτρια της δράσης ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ, εξηγεί για το πώς μιλάμε στα παιδιά για τoν Covid-19 διαμέσου κινούμενων Σχεδίων και για το 2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου στην Αστυπάλαια. • Η Αλεξάνδρα Κουκουράκη, Διαιτολόγος, Personal Trainer, περιγράφει μια ατομική δίωρη βόλτα πεζοπορίας στον Υμηττό, αλλά και τα καλά της χορτοφαγίας. • Τέλος ο Αλέξανδρος Κιτροέφ, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Haverford College, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ, σχολιάζει την ψηφοφορία των εκλεκτόρων για τον νέον Αμερικανό Πρόεδρο αλλά και για την παρουσία της Ομογένειας στο νέο Κογκρέσο μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (7/12) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β΄ Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Γεώργιος Βασιλόπουλος, Σταυρούλα Μπαργιώτα, Αλέξης Παπάζογλου, Αντώνης Κουρτίδης, Μαρίλη Νίκα, Μαριλένα Μαραγκού. Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, 12-1 το μεσημέρι, (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) η εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη, καλεσμένοι ήταν οι: • Μαρία Γαβουνέλη, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τον ρόλο της Επιτροπής και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα στην Ελλάδα. • Γεώργιος Κ. Σταυρόπουλος, πρ. Α/δρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρ. Πρόεδρος της ΕΕΑΔ, για τα Δικαιώματα στην Πράξη μετά το 1974. • Λεωνή Παναγοπούλου, Νομικός – επιστ. συνεργ. της Βουλής, για την ρήση της Φιλοσόφου Χάνα Άρεντ «Το Δικαίωμα να έχουμε Δικαιώματα». • Φιλαρέτη Κουϊμτζή – Φιλαρέτου, ασκ. Δικηγόρος, μεταπτ. φοιτήτρια Νομ. Σχ. ΕΚΠΑ, μιλά για το άρθρο της «Κορωνοϊός και σεξισμός».
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (11/12) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος). Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (10 Δεκεμβρίου)
"Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, τα δικαιώματα βρέθηκαν στην αιχμή του συνταγματισμού και σηματοδότησαν την κατοχύρωση του Κράτους Δικαίου στον αναπτυγμένο κόσμο. Στους αφηρημένους τους κανόνες θεμελιώθηκαν, όχι μόνον νομικά, αλλά και ηθικά, με την πρόσληψη του προσώπου ως σκοπού, οι επαναστατικές διεκδικήσεις της εποχής μας. Στο όνομά τους έλαβαν τέλος η αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ, αναδείχθηκε η ιερότητα της ανθρώπινης ζωής και ενισχύθηκε η ισότητα των φύλων, η προστασία όλων μας από κάθε μορφή ταυτοτικής διάκρισης". Δείτε εδώ το πλήρες μήνυμα της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
Ηλίας Μόσιαλος: Συνεργασία της AstraZeneca με το Ρωσικό Κέντρο Gamaleya για κοινή κλινική δοκιμή
"Στις 23 Νοεμβρίου, μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έδειξαν υψηλή αποτελεσματικότητα για το ρωσικό εμβόλιο, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και το Κέντρο Gamaleya προσέφεραν στην AstraZeneca συνεργασία ως προς τη χρήση ενός από τα δύο συστατικά του εμβολίου Sputnik V. Η Astra Zeneca σήμερα με ανακοίνωσή της ανακοινώνει πως αποδέχτηκε την πρόταση για τη συνεργασία σε πρόσθετες κλινικές δοκιμές του δικού της εμβολίου, το οποίο θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους". Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο (fb, 11/12).
Διαχρονική εξέλιξη θνησιμότητας: "Εκτός από τη μείωση των θανάτων από αερομεταφερόμενες ασθένειες, υπήρχαν βελτιώσεις στη θνησιμότητα που αποδόθηκαν επίσης στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου, ιδίως σε βελτιώσεις στη διατροφή και την υγιεινή. 10-20 χρόνια από τώρα, ίσως να ζούμε ακόμα περισσότερο. Πολλοί, όπως ανέφερα, μπερδεύουν τα χρόνια νοσήματα με τα λοιμώδη μεταδιδόμενα νοσήματα, και δεν καταλαβαίνουν πως αν δεν περιορίσουμε τη διασπορά, θα πάμε πολλές δεκαετίες πίσω. Αυτό μας έδειξε η πανδημία: πως χωρίς εμβόλια και φάρμακα, χάνουμε τη μάχη με τα λοιμώδη νοσήματα". Δείτε εδώ το κείμενο (fb, 10/12).
|
Χρήστος Κίττας: Μπορούμε να παράξουμε θεραπευτικά μονοκλωνικά αντισώματα. Οι Έλληνες να εμπιστευτούν τον εμβολιασμό. Συνέντευξη στην Τάνια Μαντουβάλου (ΑΠΕ - ΜΠΕ)
"Στη θεωρία του ότι το εμβόλιο δεν είναι ασφαλές επειδή δημιουργήθηκε πολύ γρήγορα θα απαντούσα: Τον ιό του Aids κάναμε 4 - 5 χρόνια για να τον αποκρυπτογραφήσουμε. Τον κορωνοϊό κάναμε ένα μήνα για να τον αποκρυπτογραφήσουμε. Στο φόβο τους για μελλοντικές παρενέργειες απαντώ: Ότι έτσι κι αλλιώς και το εμβόλιο της γρίπης που κάνουμε και το οποίο κάθε χρόνο αλλάζει, το εμπιστευόμαστε χωρίς να αναρωτιόμαστε τι θα γίνει μετά από δέκα, δεκαπέντε χρόνια. Το ίδιο ισχύει και τώρα. Άλλωστε παρενέργειες υπάρχουν σε όλα τα φάρμακα. Ακόμα και στην ασπιρίνη. Για παράδειγμα επίσης σε ένα αλλεργικό άτομο, πολλά αντιβιοτικά δημιουργούν αλλεργικές αντιδράσεις και όμως παίρνουμε τα αντιβιοτικά". Δείτε εδώ τη συνέντευξη.
|
"Νέο σκηνικό στα έργα υποδομής: τίποτε δεν είναι απλό" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Εκείνο που θα επιχειρηθεί για τα μεγαλύτερα έργα υποδομής – ο πήχυς τίθεται στα 200 εκατ. ευρώ, σε μια λογική που θυμίζει τις διαδικασίες fast-track για την έγκριση επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα, με ρίζα επίσης στην εποχή ΓΑΠ – και που έλαβε τον προσωρινά τίτλο «Πρότυπες προτάσεις», είναι μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία ωρίμανσης των έργων (χωρίς όμως να τροφοδοτηθεί το γαϊτανάκι των ενστάσεων και των προσφυγών) και να προσπεραστεί τόσο η διαδικασία των προκηρύξεων με αυτοπαγίδευση του Δημοσίου στις προδιαγραφές (από όπου παγίως προκύπτουν οι μεγάλες εκπτώσεις και – τελικά – οι νομότυπες υπερβάσεις των προϋπολογισμών, μαζί και με τις ατέρμονες καθυστερήσεις) όσο και η διεύρυνση της λογικής των αναθέσεων με μελετοκατασκευή". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην economia.gr (11/12) και στο koinoniapoliton.gr
|
"Από τις ψηφιακές λεωφόρους στη μαγική σκέψη" του Γιώργου Παγουλάτου
"Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ανοίγει διάπλατες τις ψηφιακές λεωφόρους του μέλλοντός μας. Ευρωπαϊκό νέφος ανοικτής επιστήμης, τεχνητή νοημοσύνη στη δημόσια διοίκηση, εφαρμογές γεωπληροφορικής για έναν ψηφιακό χάρτη της χώρας, πλήθος οι δυνατότητες που συνδέουν την Ελλάδα με μια συναρπαστική πραγματικότητα ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρώπης.Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύεται μια μελαγχολική αντίφαση. Ποτέ η γνώση δεν ήταν τόσο ανοικτά προσβάσιμη, ασύλληπτες οι υπολογιστικές δυνατότητες της τεχνολογίας. Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 6/12).
|
Αγγελική Κοσμοπούλου: το ισχυρό όπλο μου είναι η επιμονή
"Πρώτα η οικονομική κρίση κι έπειτα η πανδημία διαμορφώνουν ένα νέο εργασιακό περιβάλλον που επηρεάζει ιδιαίτερα τις γυναίκες. Είναι οι πρώτες που χάνουν τη δουλειά τους και οι τελευταίες που την ανακτούν. Πιστεύω πως σε αυτήν την πολύ δύσκολη συνθήκη, οι γυναίκες χρειάζεται πρώτα να κατανοήσουν πως η αλλαγή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Να αποδεχτούν πως για να επιστρέψουν στην επαγγελματική ζωή θα χρειαστεί ίσως να κάνουν αλλαγές στον κλάδο ή στο αντικείμενο της εργασίας τους, βρίσκοντας ευκαιρίες να γνωρίσουν κι άλλες από τις ικανότητές τους". Δείτε εδώ την πλήρη συνέντευξη της Αγγελικής Κοσμοπούλου, Εκτελεστικής Διευθύντριας του κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, που έδωσε στη Λίνα Βασιλοπούλου (therealwoman.gr, 8/12).
|
|