e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021,10 με 12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8), στο πρώτο μέρος της εκπομπής «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο, καλεσμένοι είναι οι: Δημήτρης Τριάντος, ερασιτέχνης Ιστορικός στο διαδίκτυο (με 19,2 χιλιάδες ακόλουθους) και στο επάγγελμα Γιατρός Στοματολόγος, μιλά για τον ιστορικό και επίκαιρο λόγο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στους μαθητές στην Πνύκα, τον Καποδίστρια αλλά και για την Ιστορία των εμβολιασμών. Ένας άλλος τρόπος να βλέπουμε και να συζητάμε την Ιστορία με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων της ανεξαρτησίας 1821-2021. Από τα Ιωάννινα, ο Κωνσταντίνος Κωστίκας, αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μιλά για τα Holograms εικονικής παρουσίας στην on-line συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση, όπως και για το ρόλο της Ιατρικής του Αναπνευστικού Συστήματος στην καταπολέμηση του Covid-19. Ο Δημήτρης Πετρούνιας, Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχολόγος στην Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, μιλά για την άσκηση και τα ψυχολογικά όπλα απέναντι στην πανδημία, την αθλητική ψυχολογία και τέλος για τον Παναθηναϊκό και την ενδυνάμωση των ΑμεΑ στο Ποδόσφαιρο και το Μπάσκετ. Στο Δεύτερο μέρος, η Δήμητρα Χαριλάου, πρ. πρωταθλήτρια στο Τένις, Γυμνάστρια και Δασκάλα Γιόγκα, μιλά για το ρόλο της Σωματικής Άσκησης για την Τρίτη Ηλικία και το ομώνυμο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Τρίτης Ηλικίας, αλλά και για την χειμερινή κολύμβηση εν μέσω πανδημίας. Η Γεωργία Κοτρέτσος, Εικαστικός / Γλύπτρια και Installation Performer, γεννήθηκε στην Ελλάδα, μεγάλωσε στην Νότια Αφρική, έζησε στις ΗΠΑ και από το 2011 ξαναγύρισε στην Ελλάδα από επιλογή, και ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «The ΤΕΛΟΣ Society», που ασχολείται για την έρευνα και την τέχνη στην ΝΑ Ευρώπη. Αναλύει το νόημα της πρωτοβουλίας. Τέλος, από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης, η Σωζήτα Γκουντούνα, Επιμελήτρια Εκθέσεων Τέχνης (Curator) και επ. Καθηγήτρια στο C.U.N.Y., παρουσιάζει την νέα πολιτιστική πλατφόρμα προαγωγής του Ελληνικού Πολιτισμού στις ΗΠΑ (Greece in USA) και την έκθεση στην Νέα Υόρκη με τίτλο «The Right to Silence?» με συμμετοχή πάνω από 40 Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων Καλλιτεχνών που θα διαρκέσει έως τον Ιούλιο του 2021.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (8/2) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β΄ Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Στέφανος Καβαλλιεράκης, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Δήμητρα Κωτούλα, Μαρία Καλιαμπού. Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Την Παρασκευή 2021, 12 Φεβρουαρίου 2021, 7 - 8μ.μ. το απόγευμα (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) στην εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη, καλεσμένοι ήταν οι: Ανδρομάχη Μπούνα, Δρ. Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συν-επιμελήτρια με τον Ευστράτιο Παπάνη, του συλλογικού τόμου με τίτλο «Διαστάσεις της ΑΡΡΕΝΩΠΟΤΗΤΑΣ» και του Συμβουλευτικού Οδηγού για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, για τις έμφυλες ταυτότητες και τα αόρατα όρια της βίας.
Διαδικτυακή Ανάρτηση/Πρόταση της εβδομάδας: Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, αρθρογράφος στο Liberal.gr και Σύμβουλος Επικοινωνίας, προτείνει η φετινή Σχολική Χρονιά να επαναληφθεί, ιδίως για τα Γυμνάσια και Λύκεια. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει και στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν πολλαπλά θέματα στάθμισης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, ενώ είναι ασαφές ποιο είναι το Δημόσιο Συμφέρον σε αυτή την περίπτωση. Τι να κάνουμε?
Στρασβούργο, Λουξεμβούργο, Αθήνα: Νομολογίες: Ο Βασίλης Καρκατζούνης, συνιδρυτής της νομικής ιστοσελίδας lawspot.gr. και ο Ευάγγελος Μαργαρίτης, Διδάκτωρ Νομικής, αναλύουν δύο επίκαιρες δικαστικές αποφάσεις: «Αποζημίωση για ηθική βλάβη εξ αιτίας σεξουαλικής παρενόχλησης (Μ.Εφ.Θεσ. 1196/2020) «Ανάρτηση βίντεο σε πορνογραφικό site: Αποζημίωση για ηθική βλάβη λόγω προσβολής προσωπικότητας (Μον. Εφ. Πειρ.12/2021). Τέλος, η Αναστασία Κατσαουνίδου, Διδάκτωρ Δημοσιογραφίας/ΜΜΕ και Fact Checker στα Ellinika Hoaxes, για το φαινόμενο της διαδικτυακής παραπληροφόρησης και την «νοητική τύφλωση» για την πανδημία της Covid-19.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (12/2) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος). Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου)
"(Σήμερα) ημέρα που «εκοιμήθη», το 1857, ο Διονύσιος Σολωμός, γιορτάζουμε την ελληνική γλώσσα. Τη μακροβιότητα και τη συνέχειά της. Τη διάδοσή της σε όλες τις γωνιές του κόσμου – από τους ομογενείς που την συντηρούν σαν τον οπό που τους συνδέει με τις ρίζες τους, ως τους νεοελληνιστές όπου γης, που τη μελετούν και την καλλιεργούν, αλλά και τον απλό καθημερινό άνθρωπο που την ζωντανεύει και συχνά, σχεδόν ανεπίγνωστα, την εμπλουτίζει". Δείτε εδώ την πλήρη δημοσίευση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου (fb, 9/2).
|
Ηλίας Μόσιαλος: Εξαιρετικά νέα από τους μαζικούς εμβολιασμούς στο Ισραήλ
"Μεταξύ των 523.000 πλήρως εμβολιασμένων υπήρξαν μόνο τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις και κανένας δεν πέθανε.Σε ένα πρόσφατο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου The times of Israel, η υπεύθυνη του ασφαλιστικού φορέα Maccabi HMO Δρ Miri Mizrahi Reuveni, είπε ότι τα δεδομένα μια εβδομάδα μετά τη 2η δόση δείχνουν πως το εμβόλιο έχει 93% αποτελεσματικότητα, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την επιτυχία του εμβολίου, καθώς χωρίς αμφιβολία έσωσε πολλές ζωές στο Ισραήλ". Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο (fb, 12/2).
|
"Η διαχείριση του φόβου, ο χειρισμός της ελπίδας" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Εδώ όμως, προκύπτει κάτι που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Η ελπίδα, ειδικά εκείνη που σπέρνεται με διεξοδική επιχειρηματολογία και τεκμηριώνεται (ή: παριστάνει ότι τεκμηριώνεται, όπως π.χ. με την προβολή της εμβολιαστικής καμπάνιας που όλο και σκοντάφτει), δημιουργεί προσδοκίες. Και οι προσδοκίες, καλλιεργούμενες πολιτικά, μεταλλάσσονται – όμοια με τις μεταλλάξεις του ιού! – σε απαιτήσεις. Όταν όμως οι προσδοκίες που γεννά η ελπίδα έρθουν σε αντιπαράθεση με δυσάρεστη πραγματικότητα, όπως τώρα που τα κρούσματα ξεφεύγουν και το κλείσιμο επανέρχεται, και μάλιστα απαιτείται χειροκρότημα για το lock-down, τότε η διάψευση της ελπίδας φορτώνει άσχημα τις αντοχές". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην economia.gr (13/2) και στο koinoniapoliton.gr
|
|