e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021,10 με 12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) η εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο, αξιοποιεί τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας για να κοιτάξει στο μέλλον, στην Ελλάδα του 2030. Στο πρώτο μέρος της εκπομπής καλεσμένοι είναι: Ο Αντώνης Λιάκος, ομ. Καθηγητής Ιστορίας ΕΚΠΑ, συγγραφέας του βιβλίου «Ο Ελληνικός 20ος αιώνας» (εκδόσεις Πόλις), μιλά για τις αθέατες πλευρές του ελληνικού success story και τις προοπτικές για το μέλλον. Η Στέλλα Τσάνη, επ. Καθηγήτρια Οικονομικών της Ενέργειας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μιλά για τον ορίζοντα ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2030 στην Ε.Ε. (Πράσινο Σύμφωνο) και την Ελλάδα. Ο Γιάννης Τζώρτζης, Διδάκτωρ Ρυθμιστικού Δικαίου και επικεφαλής της ομάδας Νομικών εμπειρογνωμόνων του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), μιλά για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία/Μεγαλόπολη, ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια ενεργειακής μετάβασης. Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής καλεσμένοι είναι: Από την Κοπεγχάγη της Δανίας, ο Κώστας Καραντινινής, Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών, μιλά για την διαδικτυακή πρωτοβουλία Ο ΟΜΦΑΛΟΣ και για την αειφορική ελληνική γεωργία και αγροδιατροφή προς το 2050, όπως και για την στρατηγική της νέας ΚΑΠ προς το 2030. Τέλος για την ελληνική ΜΟΔΑ και την παραγωγή ρούχων προς το 2030 μιλούν: Μαρία Διαμάντη, Σχεδιάστρια Μόδας/Ιδιοκτήτρια Σχολής Ραπτικής, που μιλά για τις προσπάθειες Διεθνοποίησης της Ελληνικής Μόδας και την έκθεσή της στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 με τίτλο «Ωδή στην Ραπτική». Κωνσταντίνα Καμπισοπούλου, Σχεδιάστρια Μόδας και Ιδιοκτήτρια Βιοτεχνίας παραγωγής ρούχων, μιλά για το σύγχρονο ελληνικό γούστο αλλά και τις προσπάθειες ανάκαμψης ενός κλάδου που παλαιότερα αποτελούσε συγκριτικό παραγωγικό πλεονέκτημα της χώρας.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (22/3) εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) και εδώ (Γ' Μέρος). Καλεσμένοι ήταν οι: Αγαμέμνων Τσελίκας, Άγγελος Ρέντουλας, Αριστείδης Χατζής, Μαριτίνα Λεοντσίνη, Πέτρος Παπαπολυβίου, Γιώργος Μαργαρίτης, Αλεξάνδρα Ροζοκόκη. Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, εκτάκτως από τις 17 έως τις 19, (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) στην εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη, καλεσμένοι ήταν: • Από το Παρίσι, ο Γιώργος Πρεβελάκης, μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΟΣΑ, Ομ. Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη, μιλά, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων Ανεξαρτησίας, για την «Ελληνόσφαιρα», το νέο παγκόσμιο όραμα του Ελληνισμού των Δικτύων, αλλά και για το ρόλο της Γαλλίας το 1821 και τώρα. • Από τη Δράμα, η Βαρβάρα Μπουκουβάλα, Διδάκτωρ Νομικής, Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, για το βιβλίο της «Η Σύμφωνη με το Σύνταγμα Ερμηνεία των Νόμων και ο δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας» (Εκδόσεις Σάκκουλα). Ο Διάχυτος έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων αποτελεί ελληνική ιδιομορφία που ξεκινά από το 1844 και επηρεάζει την πορεία της εφαρμογής των νόμων στα 200 χρόνια Ανεξαρτησίας. Eπίσης για την σύγχρονη Ευρωπαϊκή εμπειρία του δικαστικού ελέγχου των ρυθμίσεων για τη καταπολέμηση της πανδημίας αλλά και για τη σημασία του θεσμού της Δικαιοσύνης για τους πολίτες. ΕΡΤ και Κοινωνική Ευθύνη: Η ΕΡΤ συμμετέχει για πρώτη φορά στην παγκόσμια κινητοποίηση για την Ώρα της Γης, που διοργανώνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, το Σάββατο 27/3/2021 στις 20:30, μέσω της συμβολικής ενέργειας σβησίματος των φώτων στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής για μία ώρα. Για το νόημα και τη σημασία της παγκόσμιας δράσης, μιλά ο Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Επικοινωνίας και κινητοποίησης πολιτών της WWF ΕΛΛΑΣ.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (26/3) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος). Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο για την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση (Μία σπάνια και εξαιρετική ομιλία που μας έκανε όλους περήφανους)
"Δεν αγωνίστηκαν, όμως, οι πρόγονοί μας μόνο για την ανεξαρτησία τους, αλλά και για την πολιτική τους ελευθερία. Υπό την επιρροή ιδίως της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης, έθεσαν τις βάσεις για ένα Κράτος δημοκρατικό και φιλελεύθερο. Σε μικρό χρονικό διάστημα από την κήρυξη της Επανάστασης κατοχύρωσαν, στα Συντάγματα του Αγώνα, τη δημοκρατική αρχή και την αντιπροσώπευση, τα δικαιώματα και τη διάκριση των λειτουργιών. Στον ελληνικό συνταγματισμό εντοπίζουμε το ισχυρό αποτύπωμα του διαφωτισμού και τη δημιουργική ορμή που ενέπνευσαν στους Έλληνες τα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας. Η Ελληνική Επανάσταση λειτούργησε ως χωνευτήρι της νεωτερικότητας και της παράδοσης". Δείτε εδώ την πλήρη ομιλία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Δείτε επίσης εδώ την ανάρτηση της Λίνας Παπαδάκη, που σχετίζεται με την ευχαριστήρια αναφορά της ΠτΔ στην Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ, για την μαγνητοσκόπηση των ποιητικών αναγνώσεων.
|
Ηλίας Μόσιαλος: Ο εκσυγχρονισµός του φαρµακευτικού επαγγέλµατος είναι αναγκαίος
"Eνώ οι φαρµακοποιοί αποτελούν ένα υψηλά εκπαιδευµένο ανθρώπινο δυναµικό, αρκετοί καταλήγουν να εργάζονται κυρίως ως λιανικοί πωλητές. Ετσι, στον βαθµό που καλούνται να προσφέρουν συµβουλές, αυτό γίνεται ad hoc και όχι µε οργανωµένο και θεσµικά κατοχυρωµένο τρόπο σε ένα σύγχρονο σύστηµα πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας. Ο σύγχρονος φαρµακοποιός πρέπει να ελέγχει την καταλληλότητα της συνταγογράφησης, την ορθή χρήση των φαρµάκων και τη συµµόρφωση των ασθενών ως προς τη φαρµακευτική τους αγωγή. Δείτε εδώ το κείμενο (fb, 23/3).
Αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙΙ της AstraZeneca που διεξήχθη στις ΗΠΑ
"Δύο δόσεις του εμβολίου με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων παρέχουν 79% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη συμπτωματικού COVID-19. 100% αποτελεσματικότητα πρόληψης ενάντια σε σοβαρή ή κρίσιμη ασθένεια και νοσηλεία. Επίσης, δεν καταγράφηκε αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης ή περίπτωση εγκεφαλικής αιμορραγίας στη συγκεκριμένη κλινική δοκιμή μεταξύ των 21.583 συμμετεχόντων που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου". Δείτε επίσης εδώ το κείμενο (fb, 22/3).
|
"Ο Μπάιντεν εναντίον της Κίνας" του Νίκου Μουζέλη
"Οι ΗΠΑ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, θα εξακολουθήσουν να κατέχουν τον ηγεμονικό θρόνο στην παγκόσμια αρένα. Αλλά ο στόχος να εκδημοκρατίσουν σταδιακά τον κινεζικό γίγαντα είναι ουτοπικός. Βέβαια, ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι υποχρεωμένος να αντιδρά όταν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ακολουθεί ημι-παράνομες πολιτικές που στρέφονται εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων. Αλλά πρέπει να πάψει να ανακατεύεται στις εσωτερικές εξελίξεις στην Κίνα. Θα πρέπει να στρέψει περισσότερο την προσοχή του στα τεράστια εσωτερικά προβλήματα της χώρας του". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στα "Νέα" (23/3) και στο koinoniapoliton.gr
|
"Η διπλή επέτειος – και η (βολική) αναβολή" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 – μπορεί η 25η Μαρτίου κάθε χρονιά να ξεκινάει η γνώριμη αντιδικία για την ακριβή ημέρα και τον ακριβή τόπο έναρξης της Επανάστασης, όμως φέτος το βάρος της 200ετηριδας έστρεψε αλλού την συζήτηση – πραγματικά έδωσε ενδιαφέρουσες στιγμές. τόσο στην εσωτερική σκηνή όσο και στην διεθνή κινητοποίηση γύρω από το συνεχιζόμενο φαινόμενο «Ελλάδα». (Γιατί, τελικά, αυτό είναι ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά της πολυτάραχης ιστορίας των 200 χρόνων: η ανθεκτικότητα, μαζί και η προσαρμοστικότητα, η resilience των Ελλήνων παρά τις καταιγίδες, παρά και την διχαστικότητα. Και η συνεχιζόμενη «καταγραφή» της Ελληνικής εμπειρίας από το διεθνές σύστημα). Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην economia.gr (28/3) και στο koinoniapoliton.gr
|
Ιάκωβος Μιχαηλίδης: «Η Επανάσταση του '21 είναι ακόμη και σήμερα ένα παγκόσμιο γεγονός»
"Πρέπει να γιορτάσουμε γιατί η Ελληνική Επανάσταση είναι ένα παγκόσμιο γεγονός. Δεν έχει μόνο ελληνικές διαστάσεις. Είναι μια από τις τέσσερις μεγάλες επαναστάσεις που εγκαινιάζουν την εποχή της νεωτερικότητας. Η Αμερικανική Επανάσταση, η Γαλλική Επανάσταση, η Επανάσταση στη Λατινική Αμερική με τον Μπολιβάρ και η Ελληνική Επανάσταση που κατάφερε να κινητοποιήσει πολύ κόσμο εκτός Ελλάδας. Γιορτάζεται παντού. Είναι το πρώτο εθνικό, ανεξάρτητο κράτος που δημιουργείται στη Βαλκανική και ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη του 19ου αιώνα μετά από μια επανάσταση. Να τιμήσουμε τους πατέρες της ανεξαρτησίας. Από την άλλη, χρειάζεται περισυλλογή. Οι έννοιες της ελευθερίας είναι κάτι που δοκιμάζονται και αξιολογούνται καθημερινά". Δείτε εδώ τη συνέντευξη (andro.gr, 26/3).
|
"Τι είναι πατριωτικό σήμερα;"/Andro.gr (Απόψεις επιστημόνων και συγγραφέων)
Αλήθεια, τι είναι πατριωτικό στις μέρες μας; Σήμερα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μια πράξη που δήλωνε απερίφραστα το πατριωτικό καθήκον των υπόδουλων Ελλήνων και τους έκανε για πρώτη φορά να ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό την απελευθέρωση του έθνους από τον οθωμανικό ζυγό. Πώς μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε αυτό το πνεύμα στις μέρες μας; Εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, τι θεωρούμε πατριωτικό και πού το βρίσκουμε στην καθημερινότητά μας; Το Andro απευθύνθηκε σε ανθρώπους που έχουν σημαντική παρουσία στον τομέα τους. Πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, επιχειρηματίες, εικαστικοί, σεφ, αθλητές, μουσικοί και δημοσιογράφοι δίνουν τη δική τους απάντηση. Δείτε εδώ το κείμενο (andro.gr, 25/3).
|
"Το μυστικό της ευτυχίας (εν καιρώ πανδημίας)" του Ρωμανού Γεροδήμου
"Η πανδημία και ο εγκλεισμός φέρνουν στο προσκήνιο της ζωής του καθενός μας όχι μόνο άμεσα ή πρακτικά προβλήματα –αρρώστια ή απώλεια αγαπημένων, ανεργία, οικονομική δυσπραγία– αλλά και βαθύτερες προκλήσεις, υπαρξιακά διλήμματα, δύσκολα ερωτήματα. Μας αναγκάζουν να λάβουμε αποφάσεις ζωής ή να ξανασκεφτούμε τις προτεραιότητες και τις επιλογές μας. Μας θυμίζουν με τον πιο άμεσο τρόπο ότι η ίδια μας η επιβίωση εξαρτάται σε έναν βαθμό από τη συμπεριφορά και την υπευθυνότητα των άλλων. Βγάζουν στη φόρα ελαττώματα του χαρακτήρα μας, των διπλανών μας, του κοινωνικού συνόλου, του κράτους, του κόσμου γενικότερα". Δείτε εδώ το άρθρο (athensvoice.gr, 27/1).
|
"Αναμνήσεις της 25ης Μαρτίου" της Λίνας Βασιλοπούλου
"Η 25η Μαρτίου, εκτός από εθνική γιορτή με την σχολική παρέλαση, ήταν και είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Μια μεγάλη θρησκευτική γιορτή, που γιορτάζουν όχι μόνο οι Ευαγγελίες, αλλά στην γενετειρά μου στην Πάτρα και εμείς οι Αγγελικές. Μια μεγάλη γιορτή και για το πατρικό μου, που από εκεί εκπορεύονται οι ωραιότερες μου αναμνήσεις εικόνων, αρωμάτων, αισθήσεων και γεύσεων. Όσο και αν τότε από κοριτσίστικο πείσμα της μοναχοκόρης και μάλιστα εκείνης που η κολλητή της του επάνω ορόφου, έφευγε το πρωί ως ψηλή της πρώτης σειράς, κούκλα στολισμένη για την παρέλαση του σχολείου μας,(Ελένη καταλαβαίνεις) έκανα φασαρία για την μυρωδιά της σκορδαλιάς". Δείτε εδώ το κείμενο (fb/the real woman, 24/3).
|
Ανακοίνωση
Όλη η Eλλάδα είδε ΕΡΤ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση:Το πραγματικά εντυπωσιακό ποσοστό 60% κατέγραψε την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021, η τηλεθέαση της ΕΡΤ στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο σε ανάλογες τηλεοπτικές καλύψεις και δείχνει βέβαια το τεράστιο ενδιαφέρον των Ελλήνων να ζήσει -έστω τηλεοπτικά στη δύσκολη σημερινή συγκυρία- την ιστορική επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Δείτε εδώ το σχετικό δελτίο τύπου.
|
|