e-library
Εβδομαδιαία Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Ιδεών
|
Το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο e-library αναρτάται στη σελίδα της Ένωσης Πολιτών για την ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο facebook. Μπορείτε εδώ να κάνετε like ώστε να βλέπετε τις τρέχουσες ενημερώσεις και να το πείτε στους φίλους σας.
|
«Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί)
Αυτή τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021,10 με 12 το βράδυ, (A' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/ 105,8) στην εκπομπή «Athens Calling» (Η Αθήνα καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο, καλεσμένοι είναι: • Η Μαρία Χατζηλεωνίδα και η Μαρία Φαροπούλου, Δικηγόροι και Εκπαιδεύτριες Διαμεσολαβητών, μιλούν για όλες τις μορφές του κρίσιμου – πλέον – θεσμού της Διαμεσολάβησης (Χρηματοοικονομική - πτωχευτικός νόμος, Οικογενειακή – Συνεπιμέλεια κ.ά). • Ο Αναστάσης Σταμάτης και η Φένια Σούρλα, συνιδρυτές της start-up Dataphoria εξηγούν πως τα data (δεδομένα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το κοινωνικό καλό όπως και για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία 2030 και την εκπαίδευση στην Βιώσιμη Ανάπτυξη. • Η Στέλλα Κυβέλου, Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο εξηγεί την νέα Ευρωπαϊκή Θαλάσσια/Γαλάζια Πολιτική και την ανάγκη για μία Εθνική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο και την Γαλάζια Οικονομία. • Τέλος, η Μαρία Μάρκου, ιδρύτρια Δικηγορικής εταιρείας με γραφεία στην Ν. Υόρκη, Αθήνα, Λευκωσία, μιλά για όλα τα νομικά θέματα της Ομογένειας και του Απόδημου Ελληνισμού (άδειες εργασίας, Ιθαγένεια – Πολιτογράφηση, Ληξιαρχικές πράξεις, ιδιοκτησία κ.ά), όπως και για την πορεία της από το Περιστέρι στην Νομική Αθηνών και στην Νέα Υόρκη.
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Athens Calling" (24/5) με τον Περικλή Βασιλόπουλο εδώ (Α' Μέρος) εδώ (Β' Μέρος) εδώ (Γ' Μέρος) και εδώ (Δ' Μέρος). Καλεσμένες ήταν οι: Σόφκα Ζηνόβιεφ, Σωσάννα Λισγάρα, Πράξια Αρέστη, Ελένη Ατσικμπάση. Δείτε επίσης εδώ τη live (εισαγωγή) μετάδοση της εκπομπής.
|
«Ασκώ τα δικαιώματά μου»
Την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, 7-8 το απόγευμα (Α' Πρόγραμμα ΕΡΑ, 91,6/105,8) στην εκπομπή «Ασκώ τα δικαιώματα μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο» του Περικλή Βασιλόπουλου με φιλοξενούμενο τον Αντώνη Παπαγιαννίδη, καλεσμένοι ήταν οι: • Λίνος - Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), Καθηγητής στην Νομική Αθηνών και Επικεφαλής της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα. • Λυδία Ψιλοβίκου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Κόμματος για τα ζώα, που μιλά για το Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. • Έλλη Βιντιάδη, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, που μιλά για το βιβλίο της «Τα Ζώα και Εμείς» (εκδόσεις Παπαδόπουλος).
Ακούστε τα ηχητικά αρχεία/podcast της εκπομπής "Ασκώ τα δικαιώματά μου" (28/5) εδώ (Α' Μέρος) και εδώ (Β' Μέρος). Δείτε επίσης εδώ (εισαγωγή) τη live μετάδοση της εκπομπής.
|
Ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδος στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες
"Οι δεσμοί της Ελλάδας με την Ευρώπη, στη νεότερη ιστορία, έχουν μεγάλο γεωπολιτικό βάθος. Είναι άρρηκτοι και ήδη εμφανείς στη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους. Στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 έχει αναδειχθεί με ενάργεια η επιρροή που άσκησαν στους Έλληνες οι θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, η ελευθερία και η ισότητα, καθώς και οι αρχές του συνταγματισμού, η αντιπροσώπευση, η διάκριση των εξουσιών και τα δικαιώματα. Ο ελληνικός κοινοτισμός συμβάδισε με την καθολικότητα του ευρωπαϊκού ανθρωπισμού". Δείτε εδώ την πλήρη ομιλία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
|
"Μετά τη μεταπολίτευση τί;" της Λίνας Παπαδοπούλου
"Πώς θα είναι άραγε η Ελλάδα το 2030, όταν εορτασθούν τα 200 χρόνια από την αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους; Θα έχουμε περάσει στη μετά-τη-μεταπολίτευση εποχή ή θα έχουμε ακόμη μείνει δέσμιοι στο κλέος αυτής της λαμπρής επιτυχίας του ελληνικού έθνους, της επί 46 ήδη χρόνια θεσμικής ομαλότητας, με τον ίδιο τρόπο που μας χαρίζει αυταρέσκεια η απρόσμενη επιτυχία της ελληνικής επανάστασης του 1821 και η παγκόσμιας εμβέλειας λάμψη της ελλαδικής αρχαιότητας; Πράγματι, η πρωτόγνωρη ακώλυτη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι η μεγάλη κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Η επί επτά χρόνια σε «γύψο» ελληνική πολιτική κοινωνία, με τη μακρά εμπειρία εμφύλιων διχασμών και βασιλικών υπερβάσεων εξουσίας, ωρίμασε απότομα διασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις μίας σύγχρονης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Δείτε εδώ το άρθρο της Λίνας Παπαδοπούλου, αν. Καθηγήτριας Συνταγματικού Δικαίου στην Νομική Σχολή ΑΠΘ, που δημοσιεύτηκε στα "Νέα" (22/5) και στο koinoniapoliton.gr
|
"«Το Μέλλον της Ευρώπης» σε Ελληνική εκδοχή" του Αντώνη Παπαγιαννίδη
"Οι επίσημες τελετές για τον εορτασμό επετείων – όσην ιστορικότητα κι αν αυτές παρουσιάζουν – έχουν χρησιμότητα όταν προδιαγράφουν το. μέλλον. Η απόφαση να συντονισθεί η διοργάνωση από πλευράς ΥΠΕΞ (μαζί με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του ΕυρωΚοινοβουλίου στην Ελλάδα) για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ με την έναρξη της συζήτησης για «Το Μέλλον της Ευρώπης», δηλαδή της σειράς διαβουλεύσεων και δημόσιων συζητήσεων που θα καταλήξουν σε Διάσκεψη για το Ευρωπαϊκό αύριο και τις αλλαγές που χρειάζεται να δρομολογηθούν, έδειξε προς αυτήν την κατεύθυνση". Δείτε εδώ το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην economia.gr (28/5) και στο koinoniapoliton.gr
|
Ηλίας Μόσιαλος: Οι παραλλαγές του ιού
"Πολλοί ανησυχούν για τις παραλλαγές του ιού που θα προκύψουν αφού έχουμε εμβολιαστεί και για το αν τα εμβόλια θα συνεχίζουν να μας προστατεύουν. Δεν είναι απλά μια λογική ανησυχία, αλλά αποτελεί και αντικείμενο πολλών ερευνητικών ομάδων.Το ανοσοποιητικό μας σύστημα φαίνεται να εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον κορωνοϊό, παρά τις μικρές αλλαγές. Και αυτό όχι στο επίπεδο των αντισωμάτων που κυκλοφορούν στο αίμα μας αλλά στο επίπεδο της κυτταρικής ανοσίας.Κάποια από τα αντισώματα που έχουμε μετά τον εμβολιασμό έναντι της ακίδας του ιού, όπως αυτή είχε χαρακτηριστεί στο αρχικό στέλεχος, μπορεί να μην αναγνωρίζουν ακριβώς την ακίδα του ιού μετά την παραλλαγή". Δείτε εδώ τη δημοσίευση (fb, 27/5).
|
"Ελλάδα – Τουρκία, δύο κοινωνίες σε κίνηση" του Γιώργου Παγουλάτου
"Η Τουρκία του Ερντογάν έχει διανύσει πολύ δρόμο από τότε – σε κατεύθυνση αντίθετη από εκείνη της προόδου. Περνάει από κρίση σε κρίση, ζει μια έξαρση επιθετικότητας, αναθεωρητισμού και μιλιταρισμού, δεν τη χωράει η γειτονιά της, ασφυκτιά στην ιστορία της και στον κορσέ της διεθνούς νομιμότητας. Τα πανεπιστήμιά της είναι πλέον πεδία καταστολής αλλά και αντίστασης από φοιτητές και καθηγητές, που με διακινδύνευση υπερασπίζονται την ακαδημαϊκή ελευθερία. Για μια χώρα καθημερινά παρούσα στα ελληνικά ΜΜΕ, ξέρουμε πολλά για την Τουρκία, αλλά και τόσο λίγα". Δείτε εδώ το άρθρο ("Καθημερινή", 23/5).
|
Αναρτήσεις και αντιλογίες
"29 Μαΐου 1453, «εάλω η Πόλις», Κων/νος την έφτιαξε, Κων/νος την υπερασπίστηκε μέχρι τέλους, η πόλη των πόλεων, το αρχέτυπο όλων των σημερινών πρωτευουσών, έλεγες καλημέρα σε 10 γλώσσες, στην ακμή της πάνω από 500.000 πληθυσμό, στα απόρθητα τείχη της περιέκλειε τα 2/3 του παγκόσμιου πλούτου, το Κωνσταντινάτο το δολάριο της εποχής!" Δείτε εδώ τη δημοσίευση του Δημήτρη Τριάντου (fb, 29/5).
"(Αύριο) είναι η επέτειος της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς. Όταν επήλθε η οριστική κατάλυση του Ρωμαϊκού Κράτους. Αυτού τού κράτους υπήρξαμε υπήκοοι από το 146 π.Χ. μέχρι το 1453 μ.Χ. Δηλαδή 1599 χρόνια! 16 αιώνες!". Δείτε επίσης εδώ τη σχετική δημοσίευση του Δημήτρη Κατσούδα (fb, 28/5).
|
Ανακοινώσεις
Η Επιτροπή δημοσιεύει έγγραφο καθοδήγησης για την ενίσχυση του κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση: Η Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα έγγραφο καθοδήγησης για την ενίσχυση του πρώτου στο είδος του παγκοσμίως κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση, ώστε να γίνει ένα πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Σε αυτό καθορίζονται οι προσδοκίες της Επιτροπής, διατυπώνεται έκκληση για ισχυρότερες δεσμεύσεις από τα υπογράφοντα μέρη και προβλέπεται ευρύτερη συμμετοχή στον κώδικα. Δείτε εδώ το σχετικό δελτίο τύπου.
Συμπλήρωση 3 ετών από την έναρξη εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων: Η σημασία του Κανονισμού αναδεικνύεται και κατά την παρούσα περίοδο, στο πλαίσιο των δεδομένων που δημιουργήθηκαν λόγω της παγκόσμιας πανδημίας.Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 προσάρμοσε στα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής και εκσυγχρόνισε τις αρχές που θεσπίστηκαν με την Οδηγία του 1995 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Καθόρισε τα δικαιώματα των φυσικών προσώπων και τις υποχρεώσεις των υπευθύνων επεξεργασίας και των εκτελούντων την επεξεργασία. Δείτε εδώ το δελτίο τύπου.
Η Κίνηση Πολιτών για μία Ανοιχτή Κοινωνία προκηρύσσει τον πανελλήνιο διαγωνισμό «ΝΗΣΙΔΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2021» ο οποίος αποτελεί τον δέκατο κατά σειρά διαγωνισμό των Νησίδων Ποιότητος. Δείτε εδώ την πρόσκληση ενδιαφέροντος.
|
|